Szkodliwe warunki pracy.

Od kilku lat pracuje w firmie produkującej drut....tzn. na ciągarni...jako tzw. "ciągacz drutu", jednakże w mojej umowie jak i pozostałych pracowników nie widnieje stanowisko pracy jako CIAGACZ DRUTU tylko jako Operator maszyn;(praca jako CIAGACZ DRUTU wiąże się wg ustawy jako szkodliwa dla zdrowia....a jako operator maszyn sami wiemy że nic z tego nie ma. Gdzie i jak zgłosić naruszenie prawa? Wszyscy pracujemy przy ciągarkach...wdychamy niebezpieczne substancje, jednakże nie mamy z tego tytułu ZADNYCH profitów itd.....proszę o PILNA.POMOC w w/w kwestii oraz czy można się domagać od pracodawcy ekwiwalentu za lata przepracowane w "szkodliwych warunkach" które na papierze nie istnieją ponieważ pracodawca obchodzi prawo wpisując w umowy OPERATOR MASZYN....Jakie dowody są niezbędne do tego?
anonim cytuj
14-11-2023
Skontaktuj się z PIP.

anonim cytuj
14-11-2023
WYKAZ PRAC W SZCZEGÓLNYCH WARUNKACH (40 rodzaje prac)
w którym opisywane są rodzaje prac jeżeli chodzi o warunki jak i
WYKAZ PRAC O SZCZEGÓLNYM CHARAKTERZE. (24 rodzaje)
W jednym i drugim wykazie nie ma takiego stanowiska jak i rodzaju prac podlegających pod szczególne traktowanie.
Jeżeli praca jest szkodliwa dla zdrowia, to należy stosować jakąś odzież ochronną czy inne środki zapobiegawcze.
U S T AWA
z dnia 19 grudnia 2008 r.
o emeryturach pomostowych
Dz.U. 2023 poz. 164

anonim cytuj
14-11-2023
rodzaj pracy ,a stanowisko (nazwa ) to dwie różne rzeczy
praca na stanowisku ciągacz drutu bedzie sie mieściła w tej kategorii
11 Prace bezpośrednio przy obsłudze ciągów walcowniczych: przygotowanie, dozorowanie pracy walców lub samotoków, ingerencja przy wypadaniu i zaklinowaniu materiałów.

Pozostaje kontakt z PIP

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Notarialna umowa darowizny.
Witam, ojciec chce mi darować dom, który jest wart powiedzmy milion, ale u notariusza żeby mniej zapłacić chce powiedzieć ze dom jest wart 500 000 żeby zapłacić mniej notariuszowi, bo podobno notariusz nalicza swoja opłatę od wartości domu. Czy to prawda ? I czy wiążą się z tym jakieś konsekwencje?...
Dziedziczenie przez dzieci konkubenta.
Moja mama była w nieformalnym związku przez prawie 20 lat. Po Jej śmierci, 4 lata temu, majątek odziedziczyliśmy we trójkę razem z rodzeństwem. Partner mamy oczywiście mieszkał do końca życia z Nami. Ma On dwójkę dzieci z, którymi nie utrzymywał kontaktu. Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku lub ewentualnie chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci?...
Zwrot pieniędzy z zasiłku macierzyńskiego
Aktualnie jeszcze jestem na zasiłku macierzyńskim który pobieram od stycznia. Dzisiaj sekretarka z zakładu pracy napisala mi na Messenger że będzie do mnie główna księgowa dzwonić po rozmowie okazało się że od stycznia dostawałam więcej wypłaty gdyż w styczniu weszła ustawa że ludzie poniżej 26 roku życia nie płacą jakiegoś podatku. Dopiero w zeszłym miesiącu pani księgowa skapla się że ja jestem na z zasiłku i mnie to jednak nie obejmuje i ter...
Dlaczego policjanyt prosił o moją date urodzenia?
Została mi doręczona przesyłka polecona z komendy policji przez policjanta. Podpisałam pełnym imieniem i nazwiskiem oraz datę doręczenia. Po przekazaniu mi przesyłki policjant polecił mi abym podała swoją datę urodzenia. Podałam i policjant odjechał a ja zastanawiam się, po co mu była potrzebna moja data urodzenia skoro wszystkie moje dane są w KMP jako świadka zdarzenia. Czy powinnam podawać tą datę czy mogłam odmówić. To było tak szybko że bez ...

Wyszukiwarka