Szkodliwe warunki pracy.

Od kilku lat pracuje w firmie produkującej drut....tzn. na ciągarni...jako tzw. "ciągacz drutu", jednakże w mojej umowie jak i pozostałych pracowników nie widnieje stanowisko pracy jako CIAGACZ DRUTU tylko jako Operator maszyn;(praca jako CIAGACZ DRUTU wiąże się wg ustawy jako szkodliwa dla zdrowia....a jako operator maszyn sami wiemy że nic z tego nie ma. Gdzie i jak zgłosić naruszenie prawa? Wszyscy pracujemy przy ciągarkach...wdychamy niebezpieczne substancje, jednakże nie mamy z tego tytułu ZADNYCH profitów itd.....proszę o PILNA.POMOC w w/w kwestii oraz czy można się domagać od pracodawcy ekwiwalentu za lata przepracowane w "szkodliwych warunkach" które na papierze nie istnieją ponieważ pracodawca obchodzi prawo wpisując w umowy OPERATOR MASZYN....Jakie dowody są niezbędne do tego?
anonim cytuj
14-11-2023
Skontaktuj się z PIP.

anonim cytuj
14-11-2023
WYKAZ PRAC W SZCZEGÓLNYCH WARUNKACH (40 rodzaje prac)
w którym opisywane są rodzaje prac jeżeli chodzi o warunki jak i
WYKAZ PRAC O SZCZEGÓLNYM CHARAKTERZE. (24 rodzaje)
W jednym i drugim wykazie nie ma takiego stanowiska jak i rodzaju prac podlegających pod szczególne traktowanie.
Jeżeli praca jest szkodliwa dla zdrowia, to należy stosować jakąś odzież ochronną czy inne środki zapobiegawcze.
U S T AWA
z dnia 19 grudnia 2008 r.
o emeryturach pomostowych
Dz.U. 2023 poz. 164

anonim cytuj
14-11-2023
rodzaj pracy ,a stanowisko (nazwa ) to dwie różne rzeczy
praca na stanowisku ciągacz drutu bedzie sie mieściła w tej kategorii
11 Prace bezpośrednio przy obsłudze ciągów walcowniczych: przygotowanie, dozorowanie pracy walców lub samotoków, ingerencja przy wypadaniu i zaklinowaniu materiałów.

Pozostaje kontakt z PIP

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy służebność osobista jest dziedziczona?
Moja mama ma siostrę, ta siostra przepisała jej mieszkanie. Jest zapis że ta siostra może mieszkać tam dożywotnio. Sprawa wygląda tak że mama zmarła i ja jestem jedyną osobą jako spadkobiercą. Rodzina naciska że teraz to mieszkanie przejdzie na mnie I że mam się ciotką opiekować, w zamian za to że mieszkanie będzie moje a ja nie chce tego mieszkania i całego spadku. Gdzie to formalnie mogę załatwić aby odrzucić spadek ?...
Czy jest obowiązek przerejestrować samochód?
Czy jest obowiązek przerejestrować samochód?...
wniosek o naniesienie korekty
Dobry wieczór, W listopadzie 2019 otrzymaliśmy postanowienie sądu, które dotyczy podziału spadku na 10 spadkobierców. W marcu 2020 jedna ze spadkobierczyń, zorientowała się że jej część jest źle policzona- wkradł się błąd matematyczny. Został złożony wniosek o naniesienie korekty. Zaczęła się pandemia i lockdown, wiec tą sprawą nikt się nie zajął. We wrześniu skontaktowaliśmy się z sądem i okazało się, że nadal nikt nie zainteresował się tym wn...
Czy muszę płacić alimenty?
Witam, gdy matka dziecka wziela ślub z nowym partnerem i ten partner przysposobił dzieckoi dal swoje nazwisko to czy ojciec biologiczny nadal ma obowiązek płacić alimenty? Ojciec biologiczny zrzekł się praw rodzicielskich i pozwolił zmienić swoje nazwisko na nazwisko matki idac na ugode matce dziecka ktora wyprowadzila sie na drugi koniec Polski by utrudnic kontakty. Matka dziecka nie chciała od ojca biologicznego alimentów gdyż w nowym związku p...

Wyszukiwarka