Szkodliwe warunki pracy.

Od kilku lat pracuje w firmie produkującej drut....tzn. na ciągarni...jako tzw. "ciągacz drutu", jednakże w mojej umowie jak i pozostałych pracowników nie widnieje stanowisko pracy jako CIAGACZ DRUTU tylko jako Operator maszyn;(praca jako CIAGACZ DRUTU wiąże się wg ustawy jako szkodliwa dla zdrowia....a jako operator maszyn sami wiemy że nic z tego nie ma. Gdzie i jak zgłosić naruszenie prawa? Wszyscy pracujemy przy ciągarkach...wdychamy niebezpieczne substancje, jednakże nie mamy z tego tytułu ZADNYCH profitów itd.....proszę o PILNA.POMOC w w/w kwestii oraz czy można się domagać od pracodawcy ekwiwalentu za lata przepracowane w "szkodliwych warunkach" które na papierze nie istnieją ponieważ pracodawca obchodzi prawo wpisując w umowy OPERATOR MASZYN....Jakie dowody są niezbędne do tego?
anonim cytuj
14-11-2023
Skontaktuj się z PIP.

anonim cytuj
14-11-2023
WYKAZ PRAC W SZCZEGÓLNYCH WARUNKACH (40 rodzaje prac)
w którym opisywane są rodzaje prac jeżeli chodzi o warunki jak i
WYKAZ PRAC O SZCZEGÓLNYM CHARAKTERZE. (24 rodzaje)
W jednym i drugim wykazie nie ma takiego stanowiska jak i rodzaju prac podlegających pod szczególne traktowanie.
Jeżeli praca jest szkodliwa dla zdrowia, to należy stosować jakąś odzież ochronną czy inne środki zapobiegawcze.
U S T AWA
z dnia 19 grudnia 2008 r.
o emeryturach pomostowych
Dz.U. 2023 poz. 164

anonim cytuj
14-11-2023
rodzaj pracy ,a stanowisko (nazwa ) to dwie różne rzeczy
praca na stanowisku ciągacz drutu bedzie sie mieściła w tej kategorii
11 Prace bezpośrednio przy obsłudze ciągów walcowniczych: przygotowanie, dozorowanie pracy walców lub samotoków, ingerencja przy wypadaniu i zaklinowaniu materiałów.

Pozostaje kontakt z PIP

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Ile mam czasu na odwołanie się od wyroku?
Ile mam czasu na odwołanie się od wyroku? Sprawa karna, będzie to liczone od daty rozprawy czy otrzymania listu?...
Alimenty na rodzica.
Witam, czy pozbawiona praw matka, która nie interesowała się dzieckiem przez ponad 10 lat oraz nie płaciła zasądzonych alimentów, może nagle ubiegać się o alimenty od pełnoletniego dziecka, które dopiero co ukończyło szkołę zawodową ale nadal się uczy ? Ubiega się ze względu na długi oraz sytuację materialną, brak pracy i to, że ma na utrzymaniu dwójkę dzieci. Dziecko zarabia około 2500 zł na rękę uczy się prywatnie, wynajmuje mieszkanie. Jakie s...
Zmiana imienia
Witam, jak wygląda sprawa zmiany imienia? Przeprowadziłam się do Holandii, gdzie planuje swoją przyszłość. Moim problemem jest to że nikt nie potrafi wypowiedzieć a co dopiero napisać Katarzyna Czy jest jakaś szansa że taki powód by wystarczył? W samej Holandii zmienić go nie mogę...
Świadczenie pielęgnacyjne.
Mam 24 lata, jakiś czas temu zamieszkałam z moją babcią, która przeszła trzy udary. Wzięłam na siebie całą opiekę, której zresztą babcia wymaga non stop, jest leżąca, przez udary cała lewa strona jest nie władna więc musimy sobie jakoś radzić. Zrezygnowałam z pracy żeby móc poświęcić jej jak najwięcej czasu i do tej pory utrzymywałyśmy się z emerytury babci, natomiast są to na tyle małe pieniądze, że po prostu zaczyna brakować. Babcia ma syna, ...

Wyszukiwarka