Od kilku lat pracuje w firmie produkującej drut....tzn. na ciągarni...jako tzw. "ciągacz drutu", jednakże w mojej umowie jak i pozostałych pracowników nie widnieje stanowisko pracy jako CIAGACZ DRUTU tylko jako Operator maszyn;(praca jako CIAGACZ DRUTU wiąże się wg ustawy jako szkodliwa dla zdrowia....a jako operator maszyn sami wiemy że nic z tego nie ma. Gdzie i jak zgłosić naruszenie prawa? Wszyscy pracujemy przy ciągarkach...wdychamy niebezpieczne substancje, jednakże nie mamy z tego tytułu ZADNYCH profitów itd.....proszę o PILNA.POMOC w w/w kwestii oraz czy można się domagać od pracodawcy ekwiwalentu za lata przepracowane w "szkodliwych warunkach" które na papierze nie istnieją ponieważ pracodawca obchodzi prawo wpisując w umowy OPERATOR MASZYN....Jakie dowody są niezbędne do tego?
WYKAZ PRAC W SZCZEGÓLNYCH WARUNKACH (40 rodzaje prac)
w którym opisywane są rodzaje prac jeżeli chodzi o warunki jak i
WYKAZ PRAC O SZCZEGÓLNYM CHARAKTERZE. (24 rodzaje)
W jednym i drugim wykazie nie ma takiego stanowiska jak i rodzaju prac podlegających pod szczególne traktowanie.
Jeżeli praca jest szkodliwa dla zdrowia, to należy stosować jakąś odzież ochronną czy inne środki zapobiegawcze.
U S T AWA
z dnia 19 grudnia 2008 r.
o emeryturach pomostowych
Dz.U. 2023 poz. 164
anonim cytuj
14-11-2023
rodzaj pracy ,a stanowisko (nazwa ) to dwie różne rzeczy
praca na stanowisku ciągacz drutu bedzie sie mieściła w tej kategorii
11 Prace bezpośrednio przy obsłudze ciągów walcowniczych: przygotowanie, dozorowanie pracy walców lub samotoków, ingerencja przy wypadaniu i zaklinowaniu materiałów.
Czy jeśli wzięłam pożyczki przez internet to mogę mieć komornika jeśli ich nie spłacę bo straciłam pracę i nie mam z czego i czy mężowi mogą wejść na pensje?...
Witam serdecznie.
Mam pewien problem, a dokładniej mój chłopak. Otóż podczas przesłuchania w większej sprawie (w której nie brał udziału) jedna osoba pomówiła go o to, że mój chłopak kupował od niego notorycznie w odstępach co 2-3 dni narkotyki (amfetamine, po 1-2g). Łącznie wyliczyli około 75 porcji po 2g. Podejrzany jest o popełnienie przestępstwa z art. 62 ust. 2. Na podstawie nakazu straż graniczna przesłuchała mnie i przeszukała moje mieszk...
Witam,
czytałem ostatnio o możliwościach uzyskania pozwolenia na posiadanie broni. W jednym z punktów widnieje:
dla pozwolenia na broń do celów ochrony osobistej, osób i mienia:
- stałe, realne i ponadprzeciętne zagrożenia życia, zdrowia lub mienia;
Rozumiem, że trzeba tutaj przedstawić dokument potwierdzający realne zagrożenie np. groźby....
W czerwcu moi teściowie przepisali na mnie i na męża swój dom w ramach umowy dożywocia. Generalnie teraz to my powinniśmy być jego właścicielami. Dzisiaj w wyszukiwarce ksiąg wieczystych zobaczyłam że dalej oni widnieją jako właściciele a jedynie w którymś tam dziale jest tylko wpis że jest użytkowanie dożywotnie. O mnie i o mężu nie jest nigdzie napisane że jesteśmy teraz właścicielami domu. Czy to jest prawidłowo zapisane czy po prostu KW nie z...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: