Od kilku lat pracuje w firmie produkującej drut....tzn. na ciągarni...jako tzw. "ciągacz drutu", jednakże w mojej umowie jak i pozostałych pracowników nie widnieje stanowisko pracy jako CIAGACZ DRUTU tylko jako Operator maszyn;(praca jako CIAGACZ DRUTU wiąże się wg ustawy jako szkodliwa dla zdrowia....a jako operator maszyn sami wiemy że nic z tego nie ma. Gdzie i jak zgłosić naruszenie prawa? Wszyscy pracujemy przy ciągarkach...wdychamy niebezpieczne substancje, jednakże nie mamy z tego tytułu ZADNYCH profitów itd.....proszę o PILNA.POMOC w w/w kwestii oraz czy można się domagać od pracodawcy ekwiwalentu za lata przepracowane w "szkodliwych warunkach" które na papierze nie istnieją ponieważ pracodawca obchodzi prawo wpisując w umowy OPERATOR MASZYN....Jakie dowody są niezbędne do tego?
WYKAZ PRAC W SZCZEGÓLNYCH WARUNKACH (40 rodzaje prac)
w którym opisywane są rodzaje prac jeżeli chodzi o warunki jak i
WYKAZ PRAC O SZCZEGÓLNYM CHARAKTERZE. (24 rodzaje)
W jednym i drugim wykazie nie ma takiego stanowiska jak i rodzaju prac podlegających pod szczególne traktowanie.
Jeżeli praca jest szkodliwa dla zdrowia, to należy stosować jakąś odzież ochronną czy inne środki zapobiegawcze.
U S T AWA
z dnia 19 grudnia 2008 r.
o emeryturach pomostowych
Dz.U. 2023 poz. 164
anonim cytuj
14-11-2023
rodzaj pracy ,a stanowisko (nazwa ) to dwie różne rzeczy
praca na stanowisku ciągacz drutu bedzie sie mieściła w tej kategorii
11 Prace bezpośrednio przy obsłudze ciągów walcowniczych: przygotowanie, dozorowanie pracy walców lub samotoków, ingerencja przy wypadaniu i zaklinowaniu materiałów.
Proszę o poradę czy mogę sprzedać produkt, który zakupiłam na raty a zostały mi jeszcze 3 do spłacenia (aparat fotograficzny o wartości 1700 zł).
Nie jest mi on już potrzebny a dzięki sprzedaży będę mogła spłacić "od ręki" wszystkie raty.
Czy taki towar jest moją własnością i czy mogę nim rozporządzać? Czy dopiero od momentu spłacenia ostatniej raty?...
Cześć,
Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże zrozumieć co się dzieje. Otóż, jestem w trakcie rozwodu i muszę się zająć podziałem majątku. W naszym przypadku jest to bardziej skomplikowane, bo mamy wspólnie nabytą nieruchomość, a także nasz stary samochód, który kupiłem jeszcze przed ślubem.
Nasza nieruchomość jest na kredyt hipoteczny. Zostało nam jeszcze sporo do spłaty, ale z drugiej strony już sporo wpłaciliśmy. Samochód jest stary, ale nadal ...
Mam pytanie, czy jeśli ojciec dziecka ma ograniczone prawa do dzieci i ma zakaz zbliżania i kontaktowania się z nami czy na podstawie tego wyroku mogę zmienić nazwisko dzieci na moje....