Darowizna pieniędzy.

Planuje zakup mieszkania (rynek pierwotny), musze wspomóc się kredytem ale teściowa też zaproponowała pomoc- darowiznę pieniężną. Czy ta darowizna musi być max 36 120- aby nie wiązała się z koniecznością opłacenia podatku czy przy przeznaczeniu pieniędzy na zakup mieszkania ta kwota jest wyższa? A jeśli tak jakie warunki trzeba spełnić?
Dodam ze teściowa wcześniej żadnych darowizn na moją rzecz nie czyniła.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
anonim cytuj
14-11-2023
Z art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn ( t.j. Dz.U. 2023. 1774) wynika, że "Zwalnia się od podatku nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych przez małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę, jeżeli:
1) zgłoszą nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia powstania obowiązku podatkowego (...) , oraz
2) w przypadku gdy przedmiotem nabycia tytułem darowizny lub polecenia darczyńcy są środki pieniężne,(...)".

Środki pieniężne muszą być przekazane przelewem bankowym.

anonim cytuj
14-11-2023
Ustawa nie rozróżnia celu darowizny. Co podlega opodatkowaniu po przekroczeniu określonej wartości ustala art. 9 ust. 1 tej ustawy. Jako, że jesteś w I grupie podatkowej to dla ciebie każde przekroczenie kwoty 36.120 zł spowoduje naliczenie podatku w wysokości o której mowa w art. 15 (tabelka). Z uwzględnieniem zapisu ust. 2 art. 9.

anonim cytuj
14-11-2023
Czyli reasumując ze na pewno rozumiem. Teściowa przelewa 36 120 zł -z tytułem darowizna....i nie musze zgłaszać bo mieszczę się w limicie nie płace podatku....wszystko ponad te kwotę zgłaszam i place podatek?

anonim cytuj
14-11-2023
Tak, chyba że wcześniej nabyłaś rzeczy czy prawa majątkowe o których mowa w art. 9 ust. 2 ustawy.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Pytanie natury spadkowej i chciałabym się dowiedzieć jak wygląda kwestia dziedziczenia
Dzień dobry. Mego męża babki brat był kawalerem, zmarł w wieku 97 lat. Na własność posiadał dom i ok. 1,5 ha pola, które wydzierzawiał. Jego nieżyjąca siostra miała 3 dzieci. L(córka- 3 dzieci)A (syn po udarze -2 dzieci) J.( już nie żyje - troje dzieci B, M/zakonnica, S- mój mąż ). Jeżeli wujek nie zostawił testamentu, a za życia twierdził, że dom z polem będzie dla osoby B, to jak to ma się do pozostałych członków rodziny.? Czy będzie sprawa...
problem z mechanikiem
Witam. Wczoraj rano o 9:00 oddałam auto do mechanika z informacją, że wycieraczki do naprawy i auto gaśnie na niskich obrotach. Przyjechałam autem sama i zostawiłam mu jeżdżące auto. Mechanik dzisiaj zadzwonił, że gdy odpalał auto strzelił mu pasek rozrządu. Że prawdopodobnie cały silnik jest do wymiany. Auto nie odpala. I odrazu zaznaczył, że nie ponosi za to odpowiedzialność. Dodał, że nie ma żadnej propozycji dla mnie i najlepiej, to jak bym...
Przejęcie zakładu pracy, niższe wynagrodzenie.
Witam, Bardzo bym prosił o szybką poradę w zakresie prawa pracy. Zakład pracy tworzył razem z innymi spółkami grupę. Następnie ta grupa została podzielona i sprzedana do innych firm. Okazało się, że nowy inwestor/właściciel (nie pracodawca, gdyż nie było podpisywanych nowych umów z firmą, która przejęła spółkę) postanowiła przejąć kilku pracowników. Jednak zaoferowano tym pracownikom mniejszą podstawę wynagrodzenia brutto niż mieli dotychczas ...
Hotel zmienił pokój za dopłatą, co robić?
Dzisiaj zadzwonili do nas z hotelu (tydzień przed wyjazdem) w którym zrobiliśmy rezerwację i wpłaciliśmy zaliczkę, że nie mają dla nas pokoju 4os który zarezerwowaliśmy, a w zamian mogą nam dać dwa pokoje dwu osobowe, do których musielibyśmy dużo dopłacić, jesteśmy 4os rodziną i chcieliśmy pokój na cztery osoby. Co mamy zrobić w tej sytuacji?...

Wyszukiwarka