Rozwiązanie umowy na L4

Dzień dobry ,jestem na zwolnieniu lekarskim.Chciałabym złożyć wypowiedzenie umowy o prace (mam miesięczne ) Czy mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron,z uwzględnieniem urlopu i z dniem ostatnim urlopu rozwiązanie umowy ? Czy lepiej złożyć wypowiedzenie miesięczne i przedłużyć L4 . Nie chce już tam wracać .
Czy wypowiedzenie mogę dostarczyć osobiście ? Czy lepiej pocztą? Z góry dziękuje za odp.
anonim cytuj
13-11-2023
Czy mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron, z uwzględnieniem urlopu i z dniem ostatnim urlopu rozwiązanie umowy? Czy lepiej złożyć wypowiedzenie miesięczne i przedłużyć L4. Nie chce już tam wracać. Czy wypowiedzenie mogę dostarczyć osobiście? Czy lepiej pocztą?

Rozwiązanie umowy za porozumieniem stron: Tak, możesz złożyć wypowiedzenie umowy o pracę za porozumieniem stron, nawet będąc na zwolnieniu lekarskim. Jest to możliwe i dozwolone prawnie, o ile obie strony (Ty i pracodawca) są na to zgodne. Porozumienie to może zawierać ustalenia dotyczące ostatniego dnia pracy, wliczając w to okres urlopu.

Wypowiedzenie miesięczne: Jeśli zdecydujesz się na złożenie standardowego wypowiedzenia, należy pamiętać, że okres wypowiedzenia zaczyna biec od pierwszego dnia następnego miesiąca kalendarzowego po złożeniu wypowiedzenia. Okres zwolnienia lekarskiego nie wpływa na bieg terminu wypowiedzenia.

Dostarczenie wypowiedzenia: Wypowiedzenie można dostarczyć osobiście lub pocztą. W przypadku dostarczenia osobiście, warto poprosić o pisemne potwierdzenie odbioru. Jeśli zdecydujesz się na wysłanie pocztą, najlepiej użyć formy przesyłki poleconej z potwierdzeniem odbioru, co zapewni dowód na wypadek ewentualnych sporów.

Ochrona pracownika na zwolnieniu lekarskim: Warto również zwrócić uwagę, że podczas zwolnienia lekarskiego pracownik jest chroniony przed zwolnieniem z inicjatywy pracodawcy, ale ta ochrona nie dotyczy wypowiedzenia umowy przez pracownika.

Podsumowując, masz prawo złożyć wypowiedzenie umowy o pracę będąc na zwolnieniu lekarskim, zarówno w formie porozumienia stron, jak i standardowego wypowiedzenia. Ważne jest, aby upewnić się, że wypowiedzenie zostanie prawidłowo dostarczone i potwierdzone przez pracodawcę.

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

wynajem mieszkania, brak przedłużonej umowy
Witam. Mamy z rodzicami taki problem. Od kilku lat mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu. Pierwszą umowę podpisaliśmy w 2015 roku na 5 lat. Z końcem 2019 roku ta umowa wygasła, gdyż była na czas określony. Mamy koniec maja 2020 roku i właściciel do dnia dzisiejszego nie dał nam nowej umowy mimo, że upominaliśmy się o nią już nie pamiętam ile razy. Mieszkanie jest w dobrym stanie, płatności są regulowane. Zawsze nas jakoś zbywa jak się upominamy (za...
Powrót do pracy po macierzyńskim.
Witam 22 września kończy mi się urlop macierzyński i rodzicielski , i dziś się dowiedziałam że moje stanowisko jest zajęte przez nowo zatrudnionego pracownika . Pani w kadrach zaproponowała mi pracę 12 godz dziennie ewentualnie bym sama się zwolniła . Umowę o pracę mam do listopada 2022 , jest to praca Państwa w szpitalu . Czy mogą przenieś mnie na oddział gdzie praca jest po 12 godz i czy oni mogą mnie zwolnić . I czy muszę wykorzystać urlop wyp...
Czy mogę nie posyłać dziecka do ojca, pomimo ustanowionych spotkań przez sąd?
Proszę o poradę co począć w sytuacji gdy mój 10 letni syn wraca z weekendu od ojca z płaczem. Problem leży w obecnej partnerce mojego byłego męża. Ciągle krytykuje syna, wzbudza poczucie w nim winy typu "to przez ciebie jest mi smutno", ostatnio doszło , że wyzwała go od wieśniaków. Neguje jego wygląd i wagę. Syn jest wrażliwym dzieckiem i wszystko bardzo przezywa. Ojciec nie reaguje ,syn już nie chce tam jeździć i tak ostatnio był tam ...
Firma zakopał kable internetowe na mojej działce bez mojej zgody
Dzień dobry. Mam pytanie. Kupiliśmy dom z działka. Obecnie jesteśmy za granica, a na naszej działce jakaś firma bez mojej zgody i bez poinformowania mnie, weszli na nasza działkę i najzwyklej na świecie wykopali rów na kable internetowe. Przekopali cała działkę po szerokości,włożyli kable zasypali. O całej sytuacji dowiedziałem się od sąsiada który mnie poinformował. Moje pytanie czy jest to zgodne z prawem, czy mogę przyjechać i ten kabel wykopa...

Wyszukiwarka