Rozwiązanie umowy na L4

Dzień dobry ,jestem na zwolnieniu lekarskim.Chciałabym złożyć wypowiedzenie umowy o prace (mam miesięczne ) Czy mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron,z uwzględnieniem urlopu i z dniem ostatnim urlopu rozwiązanie umowy ? Czy lepiej złożyć wypowiedzenie miesięczne i przedłużyć L4 . Nie chce już tam wracać .
Czy wypowiedzenie mogę dostarczyć osobiście ? Czy lepiej pocztą? Z góry dziękuje za odp.
anonim cytuj
13-11-2023
Czy mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron, z uwzględnieniem urlopu i z dniem ostatnim urlopu rozwiązanie umowy? Czy lepiej złożyć wypowiedzenie miesięczne i przedłużyć L4. Nie chce już tam wracać. Czy wypowiedzenie mogę dostarczyć osobiście? Czy lepiej pocztą?

Rozwiązanie umowy za porozumieniem stron: Tak, możesz złożyć wypowiedzenie umowy o pracę za porozumieniem stron, nawet będąc na zwolnieniu lekarskim. Jest to możliwe i dozwolone prawnie, o ile obie strony (Ty i pracodawca) są na to zgodne. Porozumienie to może zawierać ustalenia dotyczące ostatniego dnia pracy, wliczając w to okres urlopu.

Wypowiedzenie miesięczne: Jeśli zdecydujesz się na złożenie standardowego wypowiedzenia, należy pamiętać, że okres wypowiedzenia zaczyna biec od pierwszego dnia następnego miesiąca kalendarzowego po złożeniu wypowiedzenia. Okres zwolnienia lekarskiego nie wpływa na bieg terminu wypowiedzenia.

Dostarczenie wypowiedzenia: Wypowiedzenie można dostarczyć osobiście lub pocztą. W przypadku dostarczenia osobiście, warto poprosić o pisemne potwierdzenie odbioru. Jeśli zdecydujesz się na wysłanie pocztą, najlepiej użyć formy przesyłki poleconej z potwierdzeniem odbioru, co zapewni dowód na wypadek ewentualnych sporów.

Ochrona pracownika na zwolnieniu lekarskim: Warto również zwrócić uwagę, że podczas zwolnienia lekarskiego pracownik jest chroniony przed zwolnieniem z inicjatywy pracodawcy, ale ta ochrona nie dotyczy wypowiedzenia umowy przez pracownika.

Podsumowując, masz prawo złożyć wypowiedzenie umowy o pracę będąc na zwolnieniu lekarskim, zarówno w formie porozumienia stron, jak i standardowego wypowiedzenia. Ważne jest, aby upewnić się, że wypowiedzenie zostanie prawidłowo dostarczone i potwierdzone przez pracodawcę.

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

Spadek sprzed 20 lat.
W 2000 roku zmarł mój dziadek, który posiadał dom i budynek gospodarczy oraz działkę, na której te nieruchomości się znajdują. Nie zostawił testamentu. Miał żonę i 3 dzieci. Wszyscy żyją do tej pory. Nie przeprowadzono postępowania spadkowego. Mój ojciec, który nadal zamieszkuje w tym domu razem z swoją matką, chce uregulować kwestie spadkowe. Rodzeństwo mojego ojca nie rości sobie praw do nieruchomości nie chce ich przejmować. Matka mojego ojca...
Sprzedaż udziału.
W 2020 r. zmarła moja mama. Razem z ojciec byli współwłaścicielami domu, lokali komercyjnych, a wszystko na jednej, dużej działce. Pod koniec sierpnia tego roku dowiedziałam się razem z bratem, że ojciec się mocno zadłużył, łącznie jest tego 100 tys. zł. Nie wiemy, na co wydał pieniądze, do domu nic nie kupił (mieszkamy razem). W dniu, w którym nam to powiedział, zjadł dużo tabletek, konieczna była pomoc medyczna. Z SOR-u uciekł i nikt go nie szu...
Odrzucona płatność w sklepie.
W jednym ze sklepów spożywczych pokazano mi zdjęcie z kamery (możliwe że to byłam ja tak na 70%). Że miesiąc temu gdy kupowałam, płatność została odrzucona a ja odeszłam. Pani odwoływała się do mojego sumienia że mam jej zapłacić. W sklepie byli ludzie ja w szoku i się tylko pytałam jak to możliwe że ona nie zareagowała w sklepie jak odrzuciło transakcje. Tłumaczyła się że dużo ludzi było itp. że strachu i wstydu trochę ( była ze mną córka) zapła...
opieka nad chorym dzieckiem - zwrot zasiłku+odsetki
W momencie gdy byłam na zwolnieniu na opieke nad chorym dzieckie. u mnie w pracy zatrudnionych było ponad 20 osób, więc księgowa wypłaciła wynagrodzenie za okres opieki nad chorym dzieckiem. Po miesiącu ZUS również wypłacił mi zasiłek za opieke nad dzieckiem chorym. Teraz zus domaga się zwrotu zasiłku i doliczył odsetki. Błąd wyniknął z winy księgowej. Co mogę zrobić w danej sytuacji? Zwrot pieniędzy OK ale odsteki mam płacić, skoro to księgowa s...

Wyszukiwarka