Rozwiązanie umowy na L4

Dzień dobry ,jestem na zwolnieniu lekarskim.Chciałabym złożyć wypowiedzenie umowy o prace (mam miesięczne ) Czy mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron,z uwzględnieniem urlopu i z dniem ostatnim urlopu rozwiązanie umowy ? Czy lepiej złożyć wypowiedzenie miesięczne i przedłużyć L4 . Nie chce już tam wracać .
Czy wypowiedzenie mogę dostarczyć osobiście ? Czy lepiej pocztą? Z góry dziękuje za odp.
anonim cytuj
13-11-2023
Czy mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron, z uwzględnieniem urlopu i z dniem ostatnim urlopu rozwiązanie umowy? Czy lepiej złożyć wypowiedzenie miesięczne i przedłużyć L4. Nie chce już tam wracać. Czy wypowiedzenie mogę dostarczyć osobiście? Czy lepiej pocztą?

Rozwiązanie umowy za porozumieniem stron: Tak, możesz złożyć wypowiedzenie umowy o pracę za porozumieniem stron, nawet będąc na zwolnieniu lekarskim. Jest to możliwe i dozwolone prawnie, o ile obie strony (Ty i pracodawca) są na to zgodne. Porozumienie to może zawierać ustalenia dotyczące ostatniego dnia pracy, wliczając w to okres urlopu.

Wypowiedzenie miesięczne: Jeśli zdecydujesz się na złożenie standardowego wypowiedzenia, należy pamiętać, że okres wypowiedzenia zaczyna biec od pierwszego dnia następnego miesiąca kalendarzowego po złożeniu wypowiedzenia. Okres zwolnienia lekarskiego nie wpływa na bieg terminu wypowiedzenia.

Dostarczenie wypowiedzenia: Wypowiedzenie można dostarczyć osobiście lub pocztą. W przypadku dostarczenia osobiście, warto poprosić o pisemne potwierdzenie odbioru. Jeśli zdecydujesz się na wysłanie pocztą, najlepiej użyć formy przesyłki poleconej z potwierdzeniem odbioru, co zapewni dowód na wypadek ewentualnych sporów.

Ochrona pracownika na zwolnieniu lekarskim: Warto również zwrócić uwagę, że podczas zwolnienia lekarskiego pracownik jest chroniony przed zwolnieniem z inicjatywy pracodawcy, ale ta ochrona nie dotyczy wypowiedzenia umowy przez pracownika.

Podsumowując, masz prawo złożyć wypowiedzenie umowy o pracę będąc na zwolnieniu lekarskim, zarówno w formie porozumienia stron, jak i standardowego wypowiedzenia. Ważne jest, aby upewnić się, że wypowiedzenie zostanie prawidłowo dostarczone i potwierdzone przez pracodawcę.

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

Spadek w postaci nieruchomości.
Mój tata nie miał świadomości że dostał w spadku od swojej mamy nieruchomość. Po około 3 latach od postanowienie sądu w tej sprawie dostał od US wezwanie do złożenia zeznania SD-3. Rozumiem, że to dlatego że nie złożył zeznania SD-Z2 w terminie pół roku po postanowieniu sądu. 1. Czy można w jakiś sposób powoływać się na to, że tata nie był świadomy że odziedziczył ten majątek? 2. Czy można napisać pismo do US by zastosowano jednak SD-Z2 z teg...
Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
Dzień dobry, w grudniu 2023 zmarł mój dziadek. Pozostawił po sobie mieszkanie, miał 3 dzieci, z czego mój ojciec zmarł w 2020 roku. Czyli dziedziczy: dwójka jego dzieci oraz ja i moja siostra. Czy po 6 miesiącach od śmierci, jeżeli nie złożymy oświadczenia o przyjęciu spadku to spadek zostaje automatycznie przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza? Czy mogę razem z siostrą złożyć oświadczenie u notariusza lub w sądzie o przyjęciu spadku bez obecności...
Alimenty na dorosłe rodzeństwo męża.
Dzień dobry. Mój mąż ma dwie niepracujące siostry. Jedna posiada opiekuna prawnego z powodu wady wzroku ale funkcjonuje normalnie. Poza tym prawdopodobnie ma (na razie nieudokumentowany) zespół Aspergera. Druga siostra ma problemy natury psychicznej, poza tym w jednej ręce posiada śrubę po wypadku. Również funkcjonuje samodzielnie. Nie mają żadnych dochodów. Mieszkają w starym domku jednorodzinnym wraz z ojcem (opiekunem tej pierwszej). Moje pyta...
Wykorzystany urlop a wypowiedzenie.
Witam, w tym miesiącu wykorzystałem 8 dni urlopu z nowej puli (tj. za rok 2024) po czym złożyłem wypowiedzenie. Dziś otrzymałem telefon z działu kadr, że mój urlop nie ma pokrycia w przypadku wypowiedzenia i mam sobie za te dni załatwić z kierownikiem urlop bezpłatny w przeciwnym razie będę miał wystawione nieobecności w te dni. Dodam, że byłem zatrudniony od maja tamtego roku. Co powinienem zrobić ?...

Wyszukiwarka