Rozwiązanie umowy na L4

Dzień dobry ,jestem na zwolnieniu lekarskim.Chciałabym złożyć wypowiedzenie umowy o prace (mam miesięczne ) Czy mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron,z uwzględnieniem urlopu i z dniem ostatnim urlopu rozwiązanie umowy ? Czy lepiej złożyć wypowiedzenie miesięczne i przedłużyć L4 . Nie chce już tam wracać .
Czy wypowiedzenie mogę dostarczyć osobiście ? Czy lepiej pocztą? Z góry dziękuje za odp.
anonim cytuj
13-11-2023
Czy mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron, z uwzględnieniem urlopu i z dniem ostatnim urlopu rozwiązanie umowy? Czy lepiej złożyć wypowiedzenie miesięczne i przedłużyć L4. Nie chce już tam wracać. Czy wypowiedzenie mogę dostarczyć osobiście? Czy lepiej pocztą?

Rozwiązanie umowy za porozumieniem stron: Tak, możesz złożyć wypowiedzenie umowy o pracę za porozumieniem stron, nawet będąc na zwolnieniu lekarskim. Jest to możliwe i dozwolone prawnie, o ile obie strony (Ty i pracodawca) są na to zgodne. Porozumienie to może zawierać ustalenia dotyczące ostatniego dnia pracy, wliczając w to okres urlopu.

Wypowiedzenie miesięczne: Jeśli zdecydujesz się na złożenie standardowego wypowiedzenia, należy pamiętać, że okres wypowiedzenia zaczyna biec od pierwszego dnia następnego miesiąca kalendarzowego po złożeniu wypowiedzenia. Okres zwolnienia lekarskiego nie wpływa na bieg terminu wypowiedzenia.

Dostarczenie wypowiedzenia: Wypowiedzenie można dostarczyć osobiście lub pocztą. W przypadku dostarczenia osobiście, warto poprosić o pisemne potwierdzenie odbioru. Jeśli zdecydujesz się na wysłanie pocztą, najlepiej użyć formy przesyłki poleconej z potwierdzeniem odbioru, co zapewni dowód na wypadek ewentualnych sporów.

Ochrona pracownika na zwolnieniu lekarskim: Warto również zwrócić uwagę, że podczas zwolnienia lekarskiego pracownik jest chroniony przed zwolnieniem z inicjatywy pracodawcy, ale ta ochrona nie dotyczy wypowiedzenia umowy przez pracownika.

Podsumowując, masz prawo złożyć wypowiedzenie umowy o pracę będąc na zwolnieniu lekarskim, zarówno w formie porozumienia stron, jak i standardowego wypowiedzenia. Ważne jest, aby upewnić się, że wypowiedzenie zostanie prawidłowo dostarczone i potwierdzone przez pracodawcę.

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

Zatrzymane prawo jazdy i brak zgłoszenia w urzędzie odblokowania w systemie po odbytej karze. (Kolejne zatrzymanie przez policję)
Dzień dobry. Przy zatrzymaniu przez policję okazało się że nie mam uprawnień do prowadzenia pojazdu. Miałam je zatrzymane półtora roku wcześniej na 3 miesiące. Kare odbyłam (3 miesiące nie wsiadałam za kółko). Nie byłam świadoma że muszę pojechać do urzędu żeby mnie odblokowali w systemie. Prawo jazdy fizycznie miałam (kartę) wiec myślałam że wszystko dzieje się automatycznie. Nie przyszło mi nawet do głowy żeby się upewnić czy mogę już prowadzić...
Zrzeczenie się spadku za życia
Dzień dobry. Jak mogę za życia matki, zrzec się po niej spadku, jak i uchronić się przed płaceniem alimentów na nią. Czy istnieje w ogóle taka możliwość. Po prostu nie utrzymuje z nią kontaktu, relacji żadnych nie mamy. A po prostu wiem jakie są sądy w Polsce, a chce się zabezpieczyć przed płaceniem alimentów na matkę....
Chcielibyśmy znieść ta rozdzielność majątkowa.
Witam. Mam z mężem rozdzielność majątkowa. Podczas rozdzielności majątkowej kupilismy dom. Wszystko jest na męża, on brak kredy i jest właścicielem domu. Chcielibyśmy znieść ta rozdzielność majątkowa. Pytanie moje jest czy mąż może mnie ustanowić współwłascicielem domu? Na dom był brany kredyt hipoteczny, kredyt jest tylko na męża. Czy w razie ustanowienia mnie współwłascicielem domu place jakiś podatek? Co z kredytem w takim wypadku ?...
Zabezpieczenie w postaci testamentu.
Wraz z mężem chcemy zabezpieczyć się na wypadek śmierci i spisać testamenty. Nie mamy wspólnych dzieci, ja mam syna z innego związku i jestem jego jedynym opiekunem prawnym. Oboje mamy rodzeństwo, wszyscy z rodzeństwa mają dzieci. Moi rodzice żyją, są po rozwodzie. U męża żyje tylko tata. Planujemy zakup domu i nie chcemy, aby nasze rodziny próbowały starać się choćby o zachowek. Czy jest możliwość zabezpieczenia się jakoś przed tym? Przys...

Wyszukiwarka