Rozwiązanie umowy na L4

Dzień dobry ,jestem na zwolnieniu lekarskim.Chciałabym złożyć wypowiedzenie umowy o prace (mam miesięczne ) Czy mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron,z uwzględnieniem urlopu i z dniem ostatnim urlopu rozwiązanie umowy ? Czy lepiej złożyć wypowiedzenie miesięczne i przedłużyć L4 . Nie chce już tam wracać .
Czy wypowiedzenie mogę dostarczyć osobiście ? Czy lepiej pocztą? Z góry dziękuje za odp.
anonim cytuj
13-11-2023
Czy mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron, z uwzględnieniem urlopu i z dniem ostatnim urlopu rozwiązanie umowy? Czy lepiej złożyć wypowiedzenie miesięczne i przedłużyć L4. Nie chce już tam wracać. Czy wypowiedzenie mogę dostarczyć osobiście? Czy lepiej pocztą?

Rozwiązanie umowy za porozumieniem stron: Tak, możesz złożyć wypowiedzenie umowy o pracę za porozumieniem stron, nawet będąc na zwolnieniu lekarskim. Jest to możliwe i dozwolone prawnie, o ile obie strony (Ty i pracodawca) są na to zgodne. Porozumienie to może zawierać ustalenia dotyczące ostatniego dnia pracy, wliczając w to okres urlopu.

Wypowiedzenie miesięczne: Jeśli zdecydujesz się na złożenie standardowego wypowiedzenia, należy pamiętać, że okres wypowiedzenia zaczyna biec od pierwszego dnia następnego miesiąca kalendarzowego po złożeniu wypowiedzenia. Okres zwolnienia lekarskiego nie wpływa na bieg terminu wypowiedzenia.

Dostarczenie wypowiedzenia: Wypowiedzenie można dostarczyć osobiście lub pocztą. W przypadku dostarczenia osobiście, warto poprosić o pisemne potwierdzenie odbioru. Jeśli zdecydujesz się na wysłanie pocztą, najlepiej użyć formy przesyłki poleconej z potwierdzeniem odbioru, co zapewni dowód na wypadek ewentualnych sporów.

Ochrona pracownika na zwolnieniu lekarskim: Warto również zwrócić uwagę, że podczas zwolnienia lekarskiego pracownik jest chroniony przed zwolnieniem z inicjatywy pracodawcy, ale ta ochrona nie dotyczy wypowiedzenia umowy przez pracownika.

Podsumowując, masz prawo złożyć wypowiedzenie umowy o pracę będąc na zwolnieniu lekarskim, zarówno w formie porozumienia stron, jak i standardowego wypowiedzenia. Ważne jest, aby upewnić się, że wypowiedzenie zostanie prawidłowo dostarczone i potwierdzone przez pracodawcę.

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

kupiłem telefon od osoby prywatnej.
Witam , potrzebuję porady prawnej . Partner zakupił telefon od osoby prywatnej za 2500 zł . Po 3 tygodniach telefon został zablokowany , ponieważ był zakupiony na raty w plusie i osoba nie spłaca . Partner posiada fakturę kupna sprzedaży z komisu gdzie rzekoma osoba ten telefon zakupiła , po czym sprzedała go mojemu partnerowi . Co w tej sytuacji ? Czy istnieje możliwość , żeby odzyskać pieniądze ? Odblokować telefon ?...
Zrzeczenie się dziedziczenia.
Witam! Potrzebuje porady, a mianowicie Wychowuje się bez ojca, matka parę lat temu utraciła prawa rodzicielskie nade mną - ojciec również jest ich pozbawiony. Ja jestem pełnoletna. Nie wiem co z matką się dzieje i nie chce wiedzieć, ale jak to jest z dziedziczeniem spadku? Czy ja muszę sama napisać pismo do sądu odnośnie zrzeczenia się spadku czy dostanę pismo czy chce spadek czy odrzucam? Jak to wygląda w praktyce? Jedni mi mówią, żebym ...
Dziedziczenie po ojczymie.
Witam serdecznie, jeżeli był gdzieś taki temat to najmocniej przepraszam i proszę o skierowanie. Sprawa jest moim potencjalnym zmartwieniem gdyż ojczym żyje i pewnie pożyje(mam taką nadzieję). A więc, moja mama i ojczym wzięli ślub gdy miałem jakieś 6 miesięcy, oboje byli po rozwodach i maja dzieci z poprzednich małżeństw. Ja wychowałem się od dziecka z moim ojczymem w relacji ojciec-syn. O tyle o ile mam dobrą relacje z jego dziećmi z poprz...
Świadczenia dla opiekuna osoby niepełnosprawnej.
Szanowni Państwo, proszę o informację czy istnieją lub w jaki sposób mógłbym zebrać dane na temat dostępnych świadczeń dla opiekuna osoby niepełnosprawnej BEZ KRYTERIUM DOCHODOWEGO. Krótki opis: - opiekun opiekuje się osobą niezdolną do samodzielnej egzystencji, bezterminowo z orzeczeniem o niepełnosprawności, - osoba niepełnosprawna ma męża, lecz >75 lat, stąd nie jest w stanie się nią opiekować, - opiekun nie podejmuje pracy ze względu ...

Wyszukiwarka