Współwłasność wynajmowanej nieruchomości.

Jestem współwłaścicielem nieruchomości. Drugi współwłaściciel od lat wynajmuje nieruchomość, nie dzieląc się ze mną zyskami ani żadnymi informacjami, pomimo moich wieloletnich próśb. Czy podlega ro pod odpowiedzialność karna?
anonim cytuj
08-11-2023
Nie, to kwestia cywilna. Jako współwłaściciel masz pewne uprawnienia i możesz ich dochodzić na gruncie cywilnym.

anonim cytuj
08-11-2023
Jak najbardziej sprawa cywilna. Ale musisz się liczyć z tym, ze odpowiedzą będzie wezwanie ciebie do oddania połowy wszystkich nakładów włożonych w nieruchomość i innych kosztów ponoszonych w związku z ta nieruchomością. Może być tak, ze zysk z wynajmu będzie niższy i nawet nie wyjdziesz na zero.

anonim cytuj
08-11-2023
Jestem ciekaw jak wygląda odpowiedzialność wobec najemców bo teoretycznie najemcy zostali oszukani bo współwłaściciel zataił prawdę. Na umowie najmu zapewne jest napisane że wynajmujący oświadcza że posiada tytuł prawny do dysponowania lokalem… a teoretycznie posiada tylko połowę tytułu więc nie posiada tytułu prawnego… bo bez zgody innych właścicieli nie może wynajmować nieruchomości.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Zaświadczenie o dochodach.
Dzień dobry. Sąd wzywa do przedstawienia zaświadczenia o dochodach w terminie 14 dni od dnia otrzymania wniosku (podwyższenie alimentów). Ja przedstawiam pismo od pracodawcy - wszystko na nim, data zatrudnienia, składki, szczegółowo brutto i netto. Tata (prowadzi własną działalność gospodarczą) przedkłada napisane przez siebie (nie wydruk komputerowy) zaświadczenie. Ponad miesiąc od odebrania pisma. Jedno zdanie na nim i pieczątka firmy....
Czy pracodawca może wypowiedzieć umowę na zwolnieniu lekarskim?
Witam, od kilku lat pracuję w pewnej firmie mając umowę o pracę na czas określony. Od dwóch miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim i z tego co wiem będę miał przedłużane. Na pierwszych dniach L4 byłem 16 dni w szpitalu. Mam silną depresję i obecnie jestem na kuracji lekowej oraz pod stałą kontrolą lekarza. Moje pytanie brzmi : czy pracodawca ma prawo wypowiedzieć mi umowę kiedy wrócę do pracy, czy może również powiedzieć w trakcie L4 o wypowied...
Prawo spadkowe
Dzień dobry, proszę o informację czy powinnam w imieniu mojego syna odrzucić spadek (składający się głównie z długów), jeżeli syna nie było jeszcze na świecie w chwili śmierci spadkodawcy (brat babci) ? W chwili gdy ja odrzucałam spadek w ciąży już byłam....
Hotel zmienił pokój za dopłatą, co robić?
Dzisiaj zadzwonili do nas z hotelu (tydzień przed wyjazdem) w którym zrobiliśmy rezerwację i wpłaciliśmy zaliczkę, że nie mają dla nas pokoju 4os który zarezerwowaliśmy, a w zamian mogą nam dać dwa pokoje dwu osobowe, do których musielibyśmy dużo dopłacić, jesteśmy 4os rodziną i chcieliśmy pokój na cztery osoby. Co mamy zrobić w tej sytuacji?...

Wyszukiwarka