Współwłasność wynajmowanej nieruchomości.

Jestem współwłaścicielem nieruchomości. Drugi współwłaściciel od lat wynajmuje nieruchomość, nie dzieląc się ze mną zyskami ani żadnymi informacjami, pomimo moich wieloletnich próśb. Czy podlega ro pod odpowiedzialność karna?
anonim cytuj
08-11-2023
Nie, to kwestia cywilna. Jako współwłaściciel masz pewne uprawnienia i możesz ich dochodzić na gruncie cywilnym.

anonim cytuj
08-11-2023
Jak najbardziej sprawa cywilna. Ale musisz się liczyć z tym, ze odpowiedzą będzie wezwanie ciebie do oddania połowy wszystkich nakładów włożonych w nieruchomość i innych kosztów ponoszonych w związku z ta nieruchomością. Może być tak, ze zysk z wynajmu będzie niższy i nawet nie wyjdziesz na zero.

anonim cytuj
08-11-2023
Jestem ciekaw jak wygląda odpowiedzialność wobec najemców bo teoretycznie najemcy zostali oszukani bo współwłaściciel zataił prawdę. Na umowie najmu zapewne jest napisane że wynajmujący oświadcza że posiada tytuł prawny do dysponowania lokalem… a teoretycznie posiada tylko połowę tytułu więc nie posiada tytułu prawnego… bo bez zgody innych właścicieli nie może wynajmować nieruchomości.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

jazda bez uprawnień
Witam ,co grozi za jazdę bez prawo jazdy ? komu ewentualnie można takie podejrzenie zgłosić ?...
Dziedziczenie małoletniego.
Witam, Spotkała nas ostatnio przykra sytuacja. Mianowicie, ojciec mojego dziecka zmarł. Nigdy nie sądziłam, że znajdziemy się w takiej sytuacji i będę szukać odpowiedzi na forach prawnych. Syn ma 10 lat, był jedynym dzieckiem, M. nigdy nie był żonaty. Od 8 lat mieszkał w Austrii. Jak mogę zabezpieczyć w tej sytuacji syna? Matka M. już działa w sprawach ale o młodym nie wspomina ani słowa....
Czy najemca powinien płacić podatek od nieruchomości?
Witam, prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, wynajmuję lokal od kilku lat, współpraca z właścicielem lokalu układa się w porządku, wszystkie opłaty realizuje terminowo. Kilka dni temu zadzwonił do mnie właściciel lokalu z informacją, że jest niezapłacony podatek od nieruchomości (od kilku lat), nazbierało się tego ok 15 tys., i że ja mam zapłacić i że jest to normalna praktyka. Z tym że to nie jest mój lokal, czy to jest zgodne z prawem...
Mąż nie wstawia się na żadne rozprawy czy przesłuchania na policji.
Witam. Niebawem czeka mnie pierwsza sprawa o zaprzeczenie ojcostwa syna. Sprawa rodowodowa jest zawieszona na czas rozwiązania właśnie tej sprawy. Mąż nie wstawia się na żadne rozprawy czy przesłuchania na policji. Ma na koncie wyroki przez co jest poszukiwany do ich odbycia. Nie odbiera również żadnych pism, pozwów sądowych. Jestem pewna że na sprawie również się nie wstawi a zostało już mało czasu . Termin został ustalony tylko dlatego że zosta...

Wyszukiwarka