Jestem współwłaścicielem nieruchomości. Drugi współwłaściciel od lat wynajmuje nieruchomość, nie dzieląc się ze mną zyskami ani żadnymi informacjami, pomimo moich wieloletnich próśb. Czy podlega ro pod odpowiedzialność karna?
Nie, to kwestia cywilna. Jako współwłaściciel masz pewne uprawnienia i możesz ich dochodzić na gruncie cywilnym.
anonim cytuj
08-11-2023
Jak najbardziej sprawa cywilna. Ale musisz się liczyć z tym, ze odpowiedzą będzie wezwanie ciebie do oddania połowy wszystkich nakładów włożonych w nieruchomość i innych kosztów ponoszonych w związku z ta nieruchomością. Może być tak, ze zysk z wynajmu będzie niższy i nawet nie wyjdziesz na zero.
anonim cytuj
08-11-2023
Jestem ciekaw jak wygląda odpowiedzialność wobec najemców bo teoretycznie najemcy zostali oszukani bo współwłaściciel zataił prawdę. Na umowie najmu zapewne jest napisane że wynajmujący oświadcza że posiada tytuł prawny do dysponowania lokalem… a teoretycznie posiada tylko połowę tytułu więc nie posiada tytułu prawnego… bo bez zgody innych właścicieli nie może wynajmować nieruchomości.
Witam. Chciałem się dowiedzieć czy włamywanie się na telefon jest legalne ? Czy robienie zdjęć moich korespondencji w tym firmowych jest legalne. ? Oczywiście osobą włamujaca jest żona....
Po zaparkowaniu w niewłaściwym miejscu miałem bardzo nie miłą sytuację z policją. Zostałem zabrany na badania krwi a sprawa trafiła do sądu. Wyniki krwi przyszły z dużym opóźnieniem a cała sprawa ciągnie się w czasie jakby nikogo nie obchodziło to jak cała sytuacja wpływa na moje życie.
Czy mogę jakoś przyśpieszyć to kiedy w końcu dostanę list z terminem rozprawy ? Chciałbym żeby sprawa już się zakończyła a jej status to oczekuje na posiedzenie....
Jestem właścicielem małego sklepu z artystycznymi artykułami do domu i planuję rozbudowę swojego biznesu. Mam już jeden sklep w Krakowie i chcę otworzyć kolejny w Warszawie. Do tej pory samodzielnie zarządzałem moim sklepem, ale teraz, z powodu rozbudowy, potrzebuję zatrudnić pracownika, który będzie zarządzał nowym sklepem w Warszawie.
Jestem trochę zagubiony w kwestiach związanych z prawem pracy, ponieważ do tej pory samodzielnie prowadziłem...
Po śmierci rodziców stałem się właścicielem 1/3 mieszkania własnościowego. Po 10 latach kłótni udało nam uzgodnić z rodzeństwem, że zrzekniemy się współwłasności na rzecz jednego z nas (który w tam mieszka wraz z rodzina) pod warunkiem spłaty pozostałych. Już się orientowałem i rozumiem, że skoro jesteśmy zgodni co to wartości i kwoty spłat najprościej będzie przeprowadzić zniesienie współwłasności w drodze sądowej, gdzie wystarczy, żeby jeden z ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: