Współwłasność wynajmowanej nieruchomości.

Jestem współwłaścicielem nieruchomości. Drugi współwłaściciel od lat wynajmuje nieruchomość, nie dzieląc się ze mną zyskami ani żadnymi informacjami, pomimo moich wieloletnich próśb. Czy podlega ro pod odpowiedzialność karna?
anonim cytuj
08-11-2023
Nie, to kwestia cywilna. Jako współwłaściciel masz pewne uprawnienia i możesz ich dochodzić na gruncie cywilnym.

anonim cytuj
08-11-2023
Jak najbardziej sprawa cywilna. Ale musisz się liczyć z tym, ze odpowiedzą będzie wezwanie ciebie do oddania połowy wszystkich nakładów włożonych w nieruchomość i innych kosztów ponoszonych w związku z ta nieruchomością. Może być tak, ze zysk z wynajmu będzie niższy i nawet nie wyjdziesz na zero.

anonim cytuj
08-11-2023
Jestem ciekaw jak wygląda odpowiedzialność wobec najemców bo teoretycznie najemcy zostali oszukani bo współwłaściciel zataił prawdę. Na umowie najmu zapewne jest napisane że wynajmujący oświadcza że posiada tytuł prawny do dysponowania lokalem… a teoretycznie posiada tylko połowę tytułu więc nie posiada tytułu prawnego… bo bez zgody innych właścicieli nie może wynajmować nieruchomości.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Rezygnacja z pracy przed zawarciem umowy.
Dzień dobry, na okres wakacji postanowiłam zatrudnić się w tzw. call center. Wczoraj przeszłam szkolenie, na moim komputerze zostało zainstalowane mi odpowiednie oprogramowanie i dzisiaj był mój pierwszy dzień pracy. Czuję, że to nie dla mnie i będzie mi ciężko wytrzymać, ale nie wiem jak podejść do rezygnacji. Umowę teoretycznie zawieram od dzisiaj, jednak dopiero dzisiaj dostałam maila z nią i jak się okazało muszę ją wydrukować, wypełnić i o...
czy Dziecko dziedziczy dlug z FA po rodzicu
czy Dziecko dziedziczy dlug z FA po rodzicu ktory nie placil i zaleglosc za koszty komornicze wygenerowane przez wczesniejsze czynnosci ów niezaleznie od alimentow? ...
Wezwanie do zapłaty przez komornika.
Wezwanie do zapłaty od komornika. Zapłacone osobiście w kancelarii 3 dni później. Mimo tego i tak komornik ściągnął kwotę z mojego konta bankowego 2 dni po tym jak zapłaciłem w kancelarii . W kancelarii próba wyjaśnienia sprawy. Rzeczywiście doszło do pomyłki. Ale pieniądze nie zostały zwrócone na moje konto. Pani w kancelarii pokazuje potwierdzenie przelewu na moje nazwisko (niby, że pieniądze zostały zwrócone) ale zupełnie inny nr konta, któr...
Właściciel domu - nie mogę przepisać umowy na gaz po zgonie.
Jestem właścicielem mieszkania, a umowa na gaz była na osobę zamieszkałą, która umarła. Po śmierci tej osoby chciałem przepisać na siebie tę umowę, ale gazownia twierdzi, że nie ma takiej możliwości. Wg nich może to zrobić tylko spadkobierca. Nie interesuje ich, że to ja jestem właścicielem mieszkania, a osoba z umowy gazowej nie żyje. (mam akt zgonu tej osoby i prawo własności). Co mogę zrobić? Spadkobierca nie jest zainteresowany ani zostan...

Wyszukiwarka