Zmiana zameldowania.

Mam pytanie donośnie zmiany miejsca zameldowania. I internecie ciężko znaleźć aktualne informacje na ten temat, a jak już są to sprzeczne na różnych stronach.
Czy muszę zmieniać dowód osobisty?
Czy muszę zgłosić zmianę miejsca zameldowania do Urzędu Skarbowego?
Gdzie jeszcze muszę powiadomić o zmianie?
anonim cytuj
07-11-2023
Nie musisz ani wymienić dowodu, ani powiadamiac urzędu skarbowego. Rozliczasz się wg miejsca zamieszkania, nie zameldowania. Aktualny adres podasz przy okazji rozliczenia rocznego.

anonim cytuj
07-11-2023
Zmiana miejsca zameldowania nie pociąga za sobą konieczności wymiany dowodu osobistego, dopóki aktualny dokument jest ważny. Obowiązek posiadania aktualnych danych w dowodzie osobistym dotyczy danych osobowych, takich jak nazwisko czy wizerunek, ale nie adresu zameldowania. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 6 sierpnia 2010 r. o dowodach osobistych, obowiązek wymiany dowodu osobistego następuje w przypadku jego uszkodzenia, utraty, kradzieży lub zmiany danych w nim zawartych, nie dotyczy to jednak zmiany adresu zameldowania.

Jeśli chodzi o zgłoszenie zmiany miejsca zameldowania do Urzędu Skarbowego, nie ma takiego obowiązku. Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa podatkowego, rozliczenie podatkowe odbywa się na podstawie faktycznego miejsca zamieszkania. Informacje o zmianie adresu zamieszkania można zaktualizować przy najbliższym rozliczeniu rocznym.

Warto również pamiętać, że zmiana adresu zamieszkania może być istotna dla innych instytucji, takich jak banki, zakłady ubezpieczeń, dostawcy usług komunalnych czy operatorzy telekomunikacyjni, gdzie zmiana ta może mieć wpływ na warunki umów czy dostępność usług. W takich przypadkach należy zaktualizować swoje dane, by zapewnić prawidłową komunikację i uniknąć ewentualnych problemów wynikających z nieaktualnych informacji.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Różnica między pozwem , a zawiadomieniem możliwości popełnienia przestępstwa
witam Czym różni się pozew , a zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa ? A mianowicie czy za pozew muszę zapłacić koszty sądowe , a za zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa nie? Czy dobrze rozumiem czy jestem w błędzie ? Moje kolejne pytanie jest następujące : Czy prokuratura po złożeniu zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa ma obowiązek rozpatrzeć czy zawiadomienie jest zasadne czy nie, a jeśli uzna za z...
Konflikt przy zdaniu wynajmowanego lokalu.
Dzień dobry, zdaje lokal i wyszedł konflikt... chodzi o to, że na ścianach były jakieś półki, kilka dziurek do zaklejenia i pomalowania, baner na zewnątrz wisiał jedna płytka jest zbita na podłodze lekko i właściciel mówi że trzeba położyć całą nowa podłogę bo takich płytek nie ma, ścianę zagipsować i pomalować całą, na zewnątrz elewacje ściągnąć i położyć nową mimo 4 kołków. Dostaje rachunek na naście tysięcy (wymieniłem tylko kilka z tych rzecz...
Dziwny zapis w umowie wynajmu mieszkania.
Wynajmuje mieszkanie i w umowie mam zapis o tym, ze za kazdym razem gdy ktos u mnie nocuje mam obowiazek powiadamiac wlasciciela? Moim zdaniem to dosc dziwne, bo godzi w moja prywatnosc i wiadomo czasem nie da sie przewidziec czy ktos zostanie. Czy to ma moc prawna lub w ogóle jest legalne? A także czy w razie gdyby właściciel chciał skontrolować mieszkanie to czy może? Wejść kiedy chce i w ogóle?...
Mieszkanie na kredyt.
Witam, kupiłam mieszkanie w kredycie, właściciel mieszkania oburzony czemu tak długo trwa uruchomienie kredytu, do końca października ma mieć pieniądze na koncie od banku ale on stwierdził że jak do jutra nie będzie kasy to on wyjeżdża na 3 tygodnie I klucze I mieszkanie zda za 3 tygodniu. Umowa notarialna również jest do końca października ze do tego czasu musi zdać mieszkanie. Co mogę zrobić w tej sytuacji jeżeli on naprawdę wyjdzie ?...

Wyszukiwarka