Zmiana zameldowania.

Mam pytanie donośnie zmiany miejsca zameldowania. I internecie ciężko znaleźć aktualne informacje na ten temat, a jak już są to sprzeczne na różnych stronach.
Czy muszę zmieniać dowód osobisty?
Czy muszę zgłosić zmianę miejsca zameldowania do Urzędu Skarbowego?
Gdzie jeszcze muszę powiadomić o zmianie?
anonim cytuj
07-11-2023
Nie musisz ani wymienić dowodu, ani powiadamiac urzędu skarbowego. Rozliczasz się wg miejsca zamieszkania, nie zameldowania. Aktualny adres podasz przy okazji rozliczenia rocznego.

anonim cytuj
07-11-2023
Zmiana miejsca zameldowania nie pociąga za sobą konieczności wymiany dowodu osobistego, dopóki aktualny dokument jest ważny. Obowiązek posiadania aktualnych danych w dowodzie osobistym dotyczy danych osobowych, takich jak nazwisko czy wizerunek, ale nie adresu zameldowania. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 6 sierpnia 2010 r. o dowodach osobistych, obowiązek wymiany dowodu osobistego następuje w przypadku jego uszkodzenia, utraty, kradzieży lub zmiany danych w nim zawartych, nie dotyczy to jednak zmiany adresu zameldowania.

Jeśli chodzi o zgłoszenie zmiany miejsca zameldowania do Urzędu Skarbowego, nie ma takiego obowiązku. Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa podatkowego, rozliczenie podatkowe odbywa się na podstawie faktycznego miejsca zamieszkania. Informacje o zmianie adresu zamieszkania można zaktualizować przy najbliższym rozliczeniu rocznym.

Warto również pamiętać, że zmiana adresu zamieszkania może być istotna dla innych instytucji, takich jak banki, zakłady ubezpieczeń, dostawcy usług komunalnych czy operatorzy telekomunikacyjni, gdzie zmiana ta może mieć wpływ na warunki umów czy dostępność usług. W takich przypadkach należy zaktualizować swoje dane, by zapewnić prawidłową komunikację i uniknąć ewentualnych problemów wynikających z nieaktualnych informacji.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca ma prawo zmusić pracowników do szczepienia ?
Dzień dobry. W zakładzie pracy jest lista na którą każdy ma się wpisać. Dotyczy szczepienia przeciwko covid 19. Czy pracodawca ma prawo zmusić pracowników do szczepienia ? Czy jeżeli ktoś odmówi może to być powodem do zwolnienia dyscyplinarnego? Pracuje w sklepie, a w mojej firmie jest nakaz szczepienia przeciwko covid do 10 grudnia, oraz obowiązek dostarczenia certyfikatu ze szczepienia. Jeżeli nie ma prawa zmusić nas do tego, to jak się br...
Alimenty na byłego małżonka.
W jakim przypadku możliwe jest otrzymanie alimentów nie tylko na dzieci, a też na siebie ? Czy zdrada jednej ze stron jest wystarczającym argumentem ?...
Zlecenie wykonania drogą mailową.
Chcę zlecić wykonanie formatek w płycie MDF pewnej firmie i na prośbę o spisanie zlecenia/umowy dostałem info, że oni przyjmują takie zlecenia drogą mailową. Tzn. trzeba wysłać plik do obróbki na CNC i podać parametry płyty MDF. Czy to wystarczająca forma umowy by móc rozliczyć ich z pracy, tj. jeśli nie wykonają tak jak się umawialiśmy? Np. nie odebrać towaru i zażądać nowej formatki albo zwrotu wpłaty? Wpłatę już zrobiłem na podstawie wcześnie...
Czy pracodawca może pytać pracownika o powód choroby?
Witam, jestem na zwolnieniu lekarskim tzw. L4 od 24.01. Od 05.02. jestem na zwolnieniu od psychiatry, póki co mam zwolnienie do 01.03. W dniu dzisiejszym mój przełożony zadzwonił do mnie o powód mojego zwolnienia lekarskiego. Spanikowałam i też wstydziłam się powiedzieć, że mam załamanie nerwowe i powiedziałam, że mam inne problemy ze zdrowiem. Czy mogę mieć za to jakieś konsekwencje? Nie chcę mówić o powodzie zwolnienia....

Wyszukiwarka