Umowa o pracę na okres próbny.

Witam, mam następujące pytanie. Pierwsza umowa o pracę jaką moja mama zawarła z pracodawcą była na okres 3 miesięcy. Czy to automatycznie czyni ją umową na okres próbny? W umowie nie ma żadnej wzmianki że jest na okres próbny. Jest napisana identycznie jak kolejne umowy na czas określony.
Chodzi o stwierdzenie kiedy mama powinna dostać umowę na czas nieokreślony, a więc czy ta pierwsza umowa wlicza się do limitu 3 umów na czas określony, czy jest na okres próbny i się nie wlicza.
anonim cytuj
07-11-2023
Zawieranie umowy na okres próbny nie jest obowiązkowe. Jeśli nie ma w niej mowy, że jest umową na okres próbny to jest normalną umową o pracę na czas określony i wlicza się normalnie do limitu, o którym wspominasz.

anonim cytuj
07-11-2023
Zgodnie z art. 25^1 § 1 Kodeksu pracy, umowa na okres próbny nie może trwać dłużej niż 3 miesiące. Aby umowa była uznana za umowę na okres próbny, musi to być wyraźnie określone w treści umowy. Brak wzmianki o okresie próbnym w treści umowy oznacza, że jest to umowa na czas określony.

Art. 25^2 § 1 Kodeksu pracy stanowi, że pracodawca i pracownik mogą zawrzeć maksymalnie trzy kolejne umowy na czas określony. Po przekroczeniu tej liczby lub w przypadku zawarcia umowy na czas określony, której łączny okres zatrudnienia na podstawie umów na czas określony przekracza 33 miesiące, kolejna umowa między tymi samymi stronami uważana jest za zawartą na czas nieokreślony.

Tak więc, jeśli pierwsza umowa nie zawierała zapisu o okresie próbnym, wówczas wlicza się ona do limitu trzech umów na czas określony.

anonim cytuj
10-11-2023

Sugerowane Tematy

Jaka jest stawka godzinowa w 2024r. ?
Byłem na rozmowie o pracę gdzie zostałem przyjęty. Będę pracował na pół etatu na umowie o pracę. Zaproponowano mi stawkę 25.25 zł za godzinę pracy. Prace będę wykonywać tylko w godzinach nocnych więc będę miał 20 procent dodatku za pracę w godzinach nocnych. Wiem ,że teraz stawka z nowym rokiem wzrosła i również że może być stawka niższa na umowie pod warunkiem ,że pracodawca to wyrówna np. dodając premie itd. Czy te dodatkowe 20% za godziny noc...
Koniec umowy a zaległy urlop.
Witam mam takie pytanie kończy mi się umowa pod koniec listopada nie mam zamiaru jej przedłużać i mam ok 20 dni urlopu , czy na koniec umowy dostać ekwiwalent za 20 dni pracy czy po prostu na ostatnie 20 dni będę miał urlop od pracodawcy , bo on sam mnie już grafik wypisał do końca umowy , więc raczej on sam nie chce zwalniać Ogólnie czy jeśli pracodawca nie chce przedłużać komuś umowy , musi dać przed jego końcem zaległy urlop czy moze a nie mu...
Zbyt wysokie koszty adwokackie dla oskarżyciela posiłkowego.
Mój znajomy miał sprawę o niewielką kradzież, poddał się karze na podstawie 387 kpk., żeby skrócić postępowanie i dostał bardzo niskie zawiasy. Na rozprawę stawił się pokrzywdzony z adwokatem, który działał jako oskarżyciel posiłkowy. Rozprawa trwała max. 40 minut, sąd go skazał i zasądził od niego dla pokrzywdzonego 2300 zł kosztów adwokackich. To chyba lekka przesada. Co znajomy może zrobić ?...
Oszustwo w internecie
Witam, Jakie powinnam podjąć kroki jesli nie dostałam zamówionego artykułu ze sklepu internetowego? Zamówienie nie jest duże bo na 36 zł tylko ale nie chce pozwolić na oszustwo i chce pociągnąć to dalej. Czy taka mała kwota kwalifikuje się do poniesienia konsekwencji? Sprzedawca twierdzi, że minęło ponad 100 dni od momentu w którym zgłosiłam brak dostarczonego towaru i nie należy mi się ani zwrot ani ponowna wysyłka. Oczywiscie jest to kłamstwo ...

Wyszukiwarka