Witam, mam następujące pytanie. Pierwsza umowa o pracę jaką moja mama zawarła z pracodawcą była na okres 3 miesięcy. Czy to automatycznie czyni ją umową na okres próbny? W umowie nie ma żadnej wzmianki że jest na okres próbny. Jest napisana identycznie jak kolejne umowy na czas określony.
Chodzi o stwierdzenie kiedy mama powinna dostać umowę na czas nieokreślony, a więc czy ta pierwsza umowa wlicza się do limitu 3 umów na czas określony, czy jest na okres próbny i się nie wlicza.
Zawieranie umowy na okres próbny nie jest obowiązkowe. Jeśli nie ma w niej mowy, że jest umową na okres próbny to jest normalną umową o pracę na czas określony i wlicza się normalnie do limitu, o którym wspominasz.
anonim cytuj
07-11-2023
Zgodnie z art. 25^1 § 1 Kodeksu pracy, umowa na okres próbny nie może trwać dłużej niż 3 miesiące. Aby umowa była uznana za umowę na okres próbny, musi to być wyraźnie określone w treści umowy. Brak wzmianki o okresie próbnym w treści umowy oznacza, że jest to umowa na czas określony.
Art. 25^2 § 1 Kodeksu pracy stanowi, że pracodawca i pracownik mogą zawrzeć maksymalnie trzy kolejne umowy na czas określony. Po przekroczeniu tej liczby lub w przypadku zawarcia umowy na czas określony, której łączny okres zatrudnienia na podstawie umów na czas określony przekracza 33 miesiące, kolejna umowa między tymi samymi stronami uważana jest za zawartą na czas nieokreślony.
Tak więc, jeśli pierwsza umowa nie zawierała zapisu o okresie próbnym, wówczas wlicza się ona do limitu trzech umów na czas określony.
Dzień dobry, proszę o poradę, w jaki sposób rozwiązać sytuację . Firma posiada samochody służbowe jednak zdarzyło się tak, że osoba zajmująca się polisami przeoczyła termin na wznowienie OC, w związku z czym UFG nałożył na firmę wysoką karę w kwocie 10800 zł
Firma chce przerzucić ten koszt na pracownika. Czy w ogóle ma do tego prawo?
Pracownik zatrudniony jest na umowę o pracę na czas nieokreślony, relacje z pracodawcą w porządku. W umowie ni...
Witam mam pytanie ,jestem po rozwodzie już 1,5 roku i toczy się sprawa o podział majątku ,chodzi o dom którego jesteśmy współwłaścicielami, kupiony przez ślubem .W domu mieszkam ja razem z dziećmi . Były mąż żąda takiej kwoty żeby go spłacić na którą mnie nie stać . Dom był wystawiony przez jakiś czas ale odezwała się jedna osoba i kwota taka śmieszna że jak się podzielimy to nie starczy nawet na kawalerkę do remontu. Czy były mąż może wyrzucić m...
Chciałam wynająć mieszkanie, znalazłam jedno, które mnie zaciekawiło z biura nieruchomości, przed obejrzeniem była wymagana umowa pośrednictwa w najmie, którą chyba niepotrzebnie podpisałam, ale tak: koniec końców mieszkania tego wynajmować nie będę, a cały czas dostaję telefony z tego biura z ofertami innych mieszkań, którymi też nie jestem zainteresowana na ten moment(tzn, inne mieszkania z tego biura w ogóle mnie interesują, patrzyłam wcześnie...
Cześć
Od dłuższego czasu mam problem z sąsiadem,
Chodzi na policję do administracji że mój pies szczeka od rana do wieczora. Co jest nie prawdą, pies szczeka 10 minut i jest spokój. Nagrywam kiedy wychodzę z domu żeby mieć dowody.
Od lipca 2022 sąsiad zmodyfikował nagranie naszego psa i puszcza mi po 3-4 godziny w weekendy. Nie chce chodzić po sądach .... Ostatnio dowiedziałam się że chodzi po sąsiadach i zbiera podpisy żeby odebrać mi psa....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: