Witam, mam następujące pytanie. Pierwsza umowa o pracę jaką moja mama zawarła z pracodawcą była na okres 3 miesięcy. Czy to automatycznie czyni ją umową na okres próbny? W umowie nie ma żadnej wzmianki że jest na okres próbny. Jest napisana identycznie jak kolejne umowy na czas określony.
Chodzi o stwierdzenie kiedy mama powinna dostać umowę na czas nieokreślony, a więc czy ta pierwsza umowa wlicza się do limitu 3 umów na czas określony, czy jest na okres próbny i się nie wlicza.
Zawieranie umowy na okres próbny nie jest obowiązkowe. Jeśli nie ma w niej mowy, że jest umową na okres próbny to jest normalną umową o pracę na czas określony i wlicza się normalnie do limitu, o którym wspominasz.
anonim cytuj
07-11-2023
Zgodnie z art. 25^1 § 1 Kodeksu pracy, umowa na okres próbny nie może trwać dłużej niż 3 miesiące. Aby umowa była uznana za umowę na okres próbny, musi to być wyraźnie określone w treści umowy. Brak wzmianki o okresie próbnym w treści umowy oznacza, że jest to umowa na czas określony.
Art. 25^2 § 1 Kodeksu pracy stanowi, że pracodawca i pracownik mogą zawrzeć maksymalnie trzy kolejne umowy na czas określony. Po przekroczeniu tej liczby lub w przypadku zawarcia umowy na czas określony, której łączny okres zatrudnienia na podstawie umów na czas określony przekracza 33 miesiące, kolejna umowa między tymi samymi stronami uważana jest za zawartą na czas nieokreślony.
Tak więc, jeśli pierwsza umowa nie zawierała zapisu o okresie próbnym, wówczas wlicza się ona do limitu trzech umów na czas określony.
Witam serdecznie.
Czy istnieje jakiś przepis mówiący o tym, że właściciel działki zobowiązany jest do zadbania o nią? Mieszkam w domu jednorodzinnym w górach. Pod moim domem jest zaniedbana działka której właściciel mieszka jakieś 100 km od tego miejsca. Gdyby nie to, że dba się o swoje, już dawno miała bym w swoim ogrodzie ciernie i inne chwasty... Nie mówiąc już o żmijach i innych żyjątkach. Czy faktycznie tak jest ze " wolnoć Tomku w swo...
Witam.
Pracuję obecnie w jednej z popularnych sieci supermarketów jako pracownik najniższego szczebla.
Ostatnio mieliśmy niespodziewaną wizytę Sanepidu. Wypadła bardzo źle i sklep otrzymał karę, którą zapłaciło dwóch z-ców kierownika, którzy byli na tamtej zmianie. Dowiedziałem się jednak od jednego z nich, że karę mają również zapłacić pracownicy, ponieważ "utrzymanie czystości sklepu to ich zbiorowa odpowiedzialność". Suma została r...
Witam. Został przeze mnie przekroczony 6-miesięczny termin na odrzucenie spadku.
W 2022 roku spadek po osobie, o której istnieniu w rodzinie nie mieliśmy pojęcia, odrzucił mój dziadek, następnie mama. Wiedziałam, że w następnej kolejności będę ja. Dziadek dostał wezwanie na rozprawę, na której odrzucił spadek (nie składał wcześniej wniosku o odebranie oświadczenia o odrzuceniu). Moja mama przekazała mi informację po swojej rozprawie, że teraz...
Witam.
Co mogę zrobić jeżeli mam z byłym partnerem dwójkę dzieci (nie ma ani pozbawionych ani ograniczonych praw) były partner wyszedł z zakładu karnego nie dawno umówiłam się z nim że dzieci będą mogły być z nim przez 5 dni z racji takiej że starszy syn chodzi do zerówki i w niedziele ma mi ich odwieźć a teraz straszy mnie że dzieci w niedziele nie zobaczę i że dzieci więcej nie zobaczę bo zostają z nim. Jak mogę zabrać od niego dzieci w niedz...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: