Witam, mam następujące pytanie. Pierwsza umowa o pracę jaką moja mama zawarła z pracodawcą była na okres 3 miesięcy. Czy to automatycznie czyni ją umową na okres próbny? W umowie nie ma żadnej wzmianki że jest na okres próbny. Jest napisana identycznie jak kolejne umowy na czas określony.
Chodzi o stwierdzenie kiedy mama powinna dostać umowę na czas nieokreślony, a więc czy ta pierwsza umowa wlicza się do limitu 3 umów na czas określony, czy jest na okres próbny i się nie wlicza.
Zawieranie umowy na okres próbny nie jest obowiązkowe. Jeśli nie ma w niej mowy, że jest umową na okres próbny to jest normalną umową o pracę na czas określony i wlicza się normalnie do limitu, o którym wspominasz.
anonim cytuj
07-11-2023
Zgodnie z art. 25^1 § 1 Kodeksu pracy, umowa na okres próbny nie może trwać dłużej niż 3 miesiące. Aby umowa była uznana za umowę na okres próbny, musi to być wyraźnie określone w treści umowy. Brak wzmianki o okresie próbnym w treści umowy oznacza, że jest to umowa na czas określony.
Art. 25^2 § 1 Kodeksu pracy stanowi, że pracodawca i pracownik mogą zawrzeć maksymalnie trzy kolejne umowy na czas określony. Po przekroczeniu tej liczby lub w przypadku zawarcia umowy na czas określony, której łączny okres zatrudnienia na podstawie umów na czas określony przekracza 33 miesiące, kolejna umowa między tymi samymi stronami uważana jest za zawartą na czas nieokreślony.
Tak więc, jeśli pierwsza umowa nie zawierała zapisu o okresie próbnym, wówczas wlicza się ona do limitu trzech umów na czas określony.
Witajcie,
dawny najemca mojego mieszkania okazał się dłużnikiem, na którego przychodzą listy od firm windykacyjnych itd. Podanie informacji u źródła w tych firmach nie działa. Chcę pozwać z KK dawnego najemcę, podpowiecie jakie paragrafy mogę wykorzystać? Doprowadzenie do naruszenia miru domowego, który postrzegam także jak czystość skrzynki pocztowej?...
Mam problem z wyegzekwowaniem pieniędzy z umowy o dzieło. Miesiąc temu wykonałem dla pewnej niewielkiej firmy (w zasadzie kilkuosobowej) sklep internetowy. W późniejszej rozmowie dowiedziałem się, że fajnie fajnie, ale jeszcze trzeba będzie wprowadzić tam jakieś dane dotyczące firmy, które ta osoba miała mi dostarczyć mailowo. Do tego momentu ich nie otrzymałem, a produkt jest gotowy. Na maile nie dostaję żadnej odpowiedzi, zaś w momencie, gdy si...
Dzień dobry. Mamy z byłym mężem ustalone kontakty z dzieckiem ale syn nie chce jeździć do ojca , co przyjedzie po niego to dziecko płacze i mówi że chce zostać w domu. Najchętniej bym go wtedy nie dawała ponieważ bardzo mi go szkoda i wiadomo , wiem też że ojciec będzie delikatnie na niego krzyczał że mówi mi takie rzeczy że tam się go wiecznie czepiają że wszytko jest na niego i on za nim nie stanie . Czy mogę coś z tym zrobić czy już niestety n...
Witam, mam pytanie odnośnie wniosku do sądu, który muszę sformułować. Mam do napisania wniosek o wydanie z archiwum dokumentów dotyczących mojej osoby odnośnie odebrania/ograniczenia praw rodzicielskich moim rodzicom. Jak taki wniosek ma wyglądać? Na internecie jest masa wniosków do pobrania, jednak żaden nie dotyczy podobnej sprawy. Proszę o szybką pomoc....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: