Umowa o pracę na okres próbny.

Witam, mam następujące pytanie. Pierwsza umowa o pracę jaką moja mama zawarła z pracodawcą była na okres 3 miesięcy. Czy to automatycznie czyni ją umową na okres próbny? W umowie nie ma żadnej wzmianki że jest na okres próbny. Jest napisana identycznie jak kolejne umowy na czas określony.
Chodzi o stwierdzenie kiedy mama powinna dostać umowę na czas nieokreślony, a więc czy ta pierwsza umowa wlicza się do limitu 3 umów na czas określony, czy jest na okres próbny i się nie wlicza.
anonim cytuj
07-11-2023
Zawieranie umowy na okres próbny nie jest obowiązkowe. Jeśli nie ma w niej mowy, że jest umową na okres próbny to jest normalną umową o pracę na czas określony i wlicza się normalnie do limitu, o którym wspominasz.

anonim cytuj
07-11-2023
Zgodnie z art. 25^1 § 1 Kodeksu pracy, umowa na okres próbny nie może trwać dłużej niż 3 miesiące. Aby umowa była uznana za umowę na okres próbny, musi to być wyraźnie określone w treści umowy. Brak wzmianki o okresie próbnym w treści umowy oznacza, że jest to umowa na czas określony.

Art. 25^2 § 1 Kodeksu pracy stanowi, że pracodawca i pracownik mogą zawrzeć maksymalnie trzy kolejne umowy na czas określony. Po przekroczeniu tej liczby lub w przypadku zawarcia umowy na czas określony, której łączny okres zatrudnienia na podstawie umów na czas określony przekracza 33 miesiące, kolejna umowa między tymi samymi stronami uważana jest za zawartą na czas nieokreślony.

Tak więc, jeśli pierwsza umowa nie zawierała zapisu o okresie próbnym, wówczas wlicza się ona do limitu trzech umów na czas określony.

anonim cytuj
10-11-2023

Sugerowane Tematy

Znak Zakaz wyprowadzania psów, czy jest legalny?
Pod blokiem oraz w całej okolicy znajdują się znaki na trawnikach „zakaz wyprowadzania psów” i zawsze obok tego znaku jest postawiony specjalny śmietnik na psie odchody. Tak samo jak dużo jest znaków - tak samo dużo jest śmietników i zawsze są postawione obok siebie (z reguły na środku danego trawnika). Sąsiad regularnie zwraca mi uwagę, ze mój pies chodzi po tym trawniku (tak, chodzi, nigdy nie złapał mnie na tym, żeby mój pies się tam załatwił)...
W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne.
Mam pytanie. Mieszkam w Finlandii of prawie 4 lat. Na święta planuje się wybrać do rodziców do Polski samochodem. W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne. Czy jeśli posiadam samochód na Fińskich rejestacjach, to mogę się na coś powołać przy kontroli policji czy misze wyskrobywać kolce? Pytam ponieważ zostały mi 2 miesiące do wyjazdu, więc wole wiedzieć i np. kupić dodatkowe koła, niż potem na parkinku ba...
Meldunek
Dzień dobry, Piszę z takim pytaniem Jestem osobą pełnoletnią i nie mam własnego mieszkania wynajmuję po prostu i nie mieszkam z moją mamą a chciałabym żeby mnie zameldowała bo nie chcę widnieć jako osoba bezdomna i bez możliwości uczęszczania na wybory. Moja mama mieszka w btbs. Z tego co mi wiadomo zameldowanie kogoś nie wiąże się z dodatkowymi opłatami bo ilość używanych zasobów nie zmienia się. Mimo wszystko btbs chce aby moja mama płaciła dod...
Czy szef ma obowiązek zapewnić nam wodę pitną i do umycia kubka czy sztucicy?
Witam. Mam problem z moim szefem a mianowicie: pracuje w zakładzie pracy chronionej jako pracownik ochrony fizycznej bez licencji. Obszar do pilnowania i patrolowania jest duży, bo na posterunek żeby dojść to jest 2 km ponad. Do tego dochodzą patrole podczas służby i podczas powrotu na bazę jeszcze jeden. Dodam, że wszędzie chodzimy pieszo. Zmiany są 12 godzinne (dniówka i nocka). Czy inspektor ma obowiązek zapewnić nam wodę pitną i do umycia kub...

Wyszukiwarka