Przepisanie mieszkania na partnerkę.

Witam , bardzo proszę o poradę , jestem w nieślubnym związku ze swoim partnerem , mieszkam w jego mieszkaniu
Chciałabym mieć prawa do mieszkania partnera , w którym mieszkam , jakie kroki powinnam poczynić . Czy pobranie się z partnerem będzie gwarancją, że będę miała prawo do mieszkania , czy poza pobraniem , przepisanie mieszkania wchodziłoby grę , i jak to przepisanie wygląda, czy to jest darowizna z dożywotnim zamieszkaniem i jakie są koszty takiego przepisania mieszkania.
anonim cytuj
03-11-2023
Dołożyłaś się do zakupu mieszkania? Bo jeśli to tylko jego mieszkanie to jakiekolwiek podzielenie się z tobą jego osobistym majątkiem to jego dobra wola. Jako że obecnie jesteś w świetle prawa obca osoba darowizna będzie się widać z podatkiem. Nawet jeśli weźmiecie ślub to nadal jeśli nic nie zrobi to mieszkanie będzie tylko jego bo miał je przed ślubem.

anonim cytuj
03-11-2023
Jest to tylko mieszkanie partnera , rozumiem czyli ślub nie wchodzi w grę , proszę jeszcze o informację, jakieś są koszty darowizny mieszkania , podatek 2 % od wartości mieszkania% a notariusz jakie koszty.

anonim cytuj
03-11-2023
Jesteś w 3 grupie podatkowej. Nie wiem ile wynosi wartość mieszkania ale załóżmy że 400tys. Połowa to 200 tys.. zatem podatek od darowizny to będzie 37.603 PLN. Plus koszty notarialne -tu najlepiej spyta notariusza ile to będzie dokładnie plus 2 proc czyli tu 4tys od czynności cywilnoprawnych.

anonim cytuj
03-11-2023
A co znaczy "prawa do mieszkania"? Co chcesz robić?
Póki co mieszkanie jest jego i nawet ślub tego nie zmieni, ciągle to będzie jego mieszkanie, nie wchodzące w skład majątku wspólnego.
Jeśli martwisz się co po jego śmierci - tu może pomóc testament. Ale i tak pewne prawa będą mieć jego dzieci, jeśli ma.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Wizyta terenowa komornika.
Witam, czy komornik może zająć różne rzeczy? Mam meldunek, mieszkam z rodzicami. Przyszło pismo że będzie wizyta terenowa komornika....
wniosek o naniesienie korekty
Dobry wieczór, W listopadzie 2019 otrzymaliśmy postanowienie sądu, które dotyczy podziału spadku na 10 spadkobierców. W marcu 2020 jedna ze spadkobierczyń, zorientowała się że jej część jest źle policzona- wkradł się błąd matematyczny. Został złożony wniosek o naniesienie korekty. Zaczęła się pandemia i lockdown, wiec tą sprawą nikt się nie zajął. We wrześniu skontaktowaliśmy się z sądem i okazało się, że nadal nikt nie zainteresował się tym wn...
Spadek w postaci nieruchomości.
Mój tata nie miał świadomości że dostał w spadku od swojej mamy nieruchomość. Po około 3 latach od postanowienie sądu w tej sprawie dostał od US wezwanie do złożenia zeznania SD-3. Rozumiem, że to dlatego że nie złożył zeznania SD-Z2 w terminie pół roku po postanowieniu sądu. 1. Czy można w jakiś sposób powoływać się na to, że tata nie był świadomy że odziedziczył ten majątek? 2. Czy można napisać pismo do US by zastosowano jednak SD-Z2 z teg...
Czy pracodawca może przeszukać moją szafkę w pracy?
Witam. Od kilku dni pracuję w nowej firmie. Jest to niemiecka sieć sklepów. Na podpisywaniu umowy wszystko było idealnie. Jednak wczoraj kierowniczka powiedziala mi,że zarówno ona jak i kierownik regionalny i kierownik główny mają prawo w każdym momencie pracy zażądać ode mnie otworzenia szafki i pokazania im zawartości torebki, zawartości portfela i dać do wglądu telefon żeby mogli sprawdzić czy w czasie pracy nie korzystałam beż pozwolenia...

Wyszukiwarka