Witam , bardzo proszę o poradę , jestem w nieślubnym związku ze swoim partnerem , mieszkam w jego mieszkaniu
Chciałabym mieć prawa do mieszkania partnera , w którym mieszkam , jakie kroki powinnam poczynić . Czy pobranie się z partnerem będzie gwarancją, że będę miała prawo do mieszkania , czy poza pobraniem , przepisanie mieszkania wchodziłoby grę , i jak to przepisanie wygląda, czy to jest darowizna z dożywotnim zamieszkaniem i jakie są koszty takiego przepisania mieszkania.
Dołożyłaś się do zakupu mieszkania? Bo jeśli to tylko jego mieszkanie to jakiekolwiek podzielenie się z tobą jego osobistym majątkiem to jego dobra wola. Jako że obecnie jesteś w świetle prawa obca osoba darowizna będzie się widać z podatkiem. Nawet jeśli weźmiecie ślub to nadal jeśli nic nie zrobi to mieszkanie będzie tylko jego bo miał je przed ślubem.
anonim cytuj
03-11-2023
Jest to tylko mieszkanie partnera , rozumiem czyli ślub nie wchodzi w grę , proszę jeszcze o informację, jakieś są koszty darowizny mieszkania , podatek 2 % od wartości mieszkania% a notariusz jakie koszty.
anonim cytuj
03-11-2023
Jesteś w 3 grupie podatkowej. Nie wiem ile wynosi wartość mieszkania ale załóżmy że 400tys. Połowa to 200 tys.. zatem podatek od darowizny to będzie 37.603 PLN. Plus koszty notarialne -tu najlepiej spyta notariusza ile to będzie dokładnie plus 2 proc czyli tu 4tys od czynności cywilnoprawnych.
anonim cytuj
03-11-2023
A co znaczy "prawa do mieszkania"? Co chcesz robić?
Póki co mieszkanie jest jego i nawet ślub tego nie zmieni, ciągle to będzie jego mieszkanie, nie wchodzące w skład majątku wspólnego.
Jeśli martwisz się co po jego śmierci - tu może pomóc testament. Ale i tak pewne prawa będą mieć jego dzieci, jeśli ma.
Witam
Prosiłbym o pomoc a także wskazówki jak napisać zażalenie wobec zawieszenia dochodzenia, jestem osobą pokrzywdzoną. Pokrótce przybliżę moją sprawę, zostałem oszukany poprzez olx.pl po wysłaniu pieniędzy na konto bankowe podane przez sprzedającego. Osoba ta z premedytacją oszukiwała na różnych ogłoszeniach na tym właśnie serwisie samemu udało mi się ustalić około 2-3 innych ogłoszeń w którym osobom zainteresowanym podawał pod innymi danymi ...
Witam miałam sprawę o alimenty z ojcem dziecka wygrana. Problem w tym że się przeprowadziłam a wyrok sądu nie dotarł. Cóż mogę zrobić gdzie go szukać? Nie było też żadnego awizo. Wyrok miał przyjść pocztą....
W 2020 r. zmarła moja mama. Razem z ojciec byli współwłaścicielami domu, lokali komercyjnych, a wszystko na jednej, dużej działce. Pod koniec sierpnia tego roku dowiedziałam się razem z bratem, że ojciec się mocno zadłużył, łącznie jest tego 100 tys. zł. Nie wiemy, na co wydał pieniądze, do domu nic nie kupił (mieszkamy razem). W dniu, w którym nam to powiedział, zjadł dużo tabletek, konieczna była pomoc medyczna. Z SOR-u uciekł i nikt go nie szu...
W czerwcu zeszłego roku urodziłam pierwsze dziecko (umowa o pracę skończyła się w dniu porodu, zasiłek macierzyński wypłacał ZUS).
Jestem obecnie w drugiej ciąży, zatrudnienie od 1 sierpnia umowa o pracę na czas nieokreślony. Mam problemy zdrowotne, nie wiem ile będę w stanie pracować - czy zasiłek macierzyński który był wypłacany przez ZUS będzie się wliczał do podstawy obliczenia ewentualnego zasiłku chorobowego? I idąc dalej do podstawy oblic...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: