Witam , bardzo proszę o poradę , jestem w nieślubnym związku ze swoim partnerem , mieszkam w jego mieszkaniu
Chciałabym mieć prawa do mieszkania partnera , w którym mieszkam , jakie kroki powinnam poczynić . Czy pobranie się z partnerem będzie gwarancją, że będę miała prawo do mieszkania , czy poza pobraniem , przepisanie mieszkania wchodziłoby grę , i jak to przepisanie wygląda, czy to jest darowizna z dożywotnim zamieszkaniem i jakie są koszty takiego przepisania mieszkania.
Dołożyłaś się do zakupu mieszkania? Bo jeśli to tylko jego mieszkanie to jakiekolwiek podzielenie się z tobą jego osobistym majątkiem to jego dobra wola. Jako że obecnie jesteś w świetle prawa obca osoba darowizna będzie się widać z podatkiem. Nawet jeśli weźmiecie ślub to nadal jeśli nic nie zrobi to mieszkanie będzie tylko jego bo miał je przed ślubem.
anonim cytuj
03-11-2023
Jest to tylko mieszkanie partnera , rozumiem czyli ślub nie wchodzi w grę , proszę jeszcze o informację, jakieś są koszty darowizny mieszkania , podatek 2 % od wartości mieszkania% a notariusz jakie koszty.
anonim cytuj
03-11-2023
Jesteś w 3 grupie podatkowej. Nie wiem ile wynosi wartość mieszkania ale załóżmy że 400tys. Połowa to 200 tys.. zatem podatek od darowizny to będzie 37.603 PLN. Plus koszty notarialne -tu najlepiej spyta notariusza ile to będzie dokładnie plus 2 proc czyli tu 4tys od czynności cywilnoprawnych.
anonim cytuj
03-11-2023
A co znaczy "prawa do mieszkania"? Co chcesz robić?
Póki co mieszkanie jest jego i nawet ślub tego nie zmieni, ciągle to będzie jego mieszkanie, nie wchodzące w skład majątku wspólnego.
Jeśli martwisz się co po jego śmierci - tu może pomóc testament. Ale i tak pewne prawa będą mieć jego dzieci, jeśli ma.
Pan, od którego je wynajmuję nie wysyła mi rozliczenia, pomimo umowy ustnej że będzie po 20 dniu każdego miesiąca (w umowie mamy 10 dzień miesiąca). Mimo upominania się twierdził że wciąż nie dostał rachunku i nie może podsumować kosztów najmu. Czy coś mi grozi skoro nie z mojej winy zwlekam z zapłatą czynszu i rachunków za media? Na wszystko mam potwierdzenia w postaci SMS....
Czy można zwolnić pracownika będącego na l4? Pracownik pracował około 2 lat w danym zakładzie pracy. Jest na zwolnieniu 4 miesiąc, dodam że przebywa w placówce odwykowej i ma tam ciągłość l4....
Dzień dobry,
Bardzo proszę o pomoc w takiej sprawie: wykonywałem pracę dla pewnej firmy (czynności związane z archiwizacją i dokumentacją), z którą podpisałem w styczniu 2022 roku umowę zlecenia. Umowa została zawarta na 6 miesięcy. 26 kwietnia otrzymałem informację, że z przyczyn finansowych i gospodarczych umowa została anulowana. W związku z tym nie dostanę żadnego wynagrodzenia. Wykonana została przeze mnie zlecona praca, nie skończona jeszc...
Wynająłem pokój za X zł miesięcznie, w cenie są wszystkie rachunki za prąd, woda i internet. Mam zapisane w umowie, że to jedyna stała opłata. Parę dni temu właściciel oznajmił że w związku z wysokimi kosztami energii podnosi czynsz o Y zł, być może jak będą dalsze podwyżki to znów podniesie. Moje pytanie brzmi czy ma prawo tak zrobić? Jest ewentualność żeby wypowiedzieć umowę najmu ale obecnie nie znajdę nic w tej cenie a przy podpisywaniu umowy...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: