Przepisanie mieszkania na partnerkę.

Witam , bardzo proszę o poradę , jestem w nieślubnym związku ze swoim partnerem , mieszkam w jego mieszkaniu
Chciałabym mieć prawa do mieszkania partnera , w którym mieszkam , jakie kroki powinnam poczynić . Czy pobranie się z partnerem będzie gwarancją, że będę miała prawo do mieszkania , czy poza pobraniem , przepisanie mieszkania wchodziłoby grę , i jak to przepisanie wygląda, czy to jest darowizna z dożywotnim zamieszkaniem i jakie są koszty takiego przepisania mieszkania.
anonim cytuj
03-11-2023
Dołożyłaś się do zakupu mieszkania? Bo jeśli to tylko jego mieszkanie to jakiekolwiek podzielenie się z tobą jego osobistym majątkiem to jego dobra wola. Jako że obecnie jesteś w świetle prawa obca osoba darowizna będzie się widać z podatkiem. Nawet jeśli weźmiecie ślub to nadal jeśli nic nie zrobi to mieszkanie będzie tylko jego bo miał je przed ślubem.

anonim cytuj
03-11-2023
Jest to tylko mieszkanie partnera , rozumiem czyli ślub nie wchodzi w grę , proszę jeszcze o informację, jakieś są koszty darowizny mieszkania , podatek 2 % od wartości mieszkania% a notariusz jakie koszty.

anonim cytuj
03-11-2023
Jesteś w 3 grupie podatkowej. Nie wiem ile wynosi wartość mieszkania ale załóżmy że 400tys. Połowa to 200 tys.. zatem podatek od darowizny to będzie 37.603 PLN. Plus koszty notarialne -tu najlepiej spyta notariusza ile to będzie dokładnie plus 2 proc czyli tu 4tys od czynności cywilnoprawnych.

anonim cytuj
03-11-2023
A co znaczy "prawa do mieszkania"? Co chcesz robić?
Póki co mieszkanie jest jego i nawet ślub tego nie zmieni, ciągle to będzie jego mieszkanie, nie wchodzące w skład majątku wspólnego.
Jeśli martwisz się co po jego śmierci - tu może pomóc testament. Ale i tak pewne prawa będą mieć jego dzieci, jeśli ma.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Kredyt w trakcie rozwodu.
Witam, jestem w trakcie rozwodu, chcę się dowiedzieć, czy jeżeli mąż nabrał kredytów to mogę być pociągnięta do spłaty, kredyty wzięte w trakcie trwania sprawy i nic o nich nie wiedziałam....
Problem z kaucją.
Witam, niedługo mija miesiąc od momentu zdania mieszkania. Przy zdawaniu wszystko ok, teraz nagle właściciel mi pisze, że potrąca mi ok 1/3 kaucji na poczet zaległych rachunków (to ok) oraz 1/3 za koszty sprzątania mieszkania, a dokładniej kamień w toalecie, na blacie w kuchni oraz w kabinie prysznicowej. Zapytałem skad ta cena, odpisał, że tyle kosztowały go srodki czystości, poprosiłem o rachunek i na razie cisza Moje pytania 1. Na protokole ...
Kupno garażu a wada ukryta.
Kupiliśmy kilka miesięcy temu tj. na wiosnę garaż. Umowa u notariusza. Żadnych wad nie stwierdzono. W środku świeżo pomalowany na biało... Teraz okazało się, że dach przecieka. Mamy tam meble i część zamokła. Co możemy zrobić?...
Co może firma windykacyjna?
Dzień dobry, mam parę pytań: 1. Czy firma windykacyjna może powiększać sumę zadłużenia o koszty prowadzonych czynności windykacyjnych? 2. Czy wysyłając wezwanie do zapłaty firma windykacyjna musi wskazać jakiej wierzytelności dotyczy dług oraz kiedy powstał? 3. Jeżeli w wezwaniu (dot. pkt. 2) nie wskaże jakiej wierzytelności dotyczy dług oraz kiedy powstał można od niej tego zażądać? 4. Czy dłużnik po odebraniu wezwania do zapłaty może zażąd...

Wyszukiwarka