Witam , bardzo proszę o poradę , jestem w nieślubnym związku ze swoim partnerem , mieszkam w jego mieszkaniu
Chciałabym mieć prawa do mieszkania partnera , w którym mieszkam , jakie kroki powinnam poczynić . Czy pobranie się z partnerem będzie gwarancją, że będę miała prawo do mieszkania , czy poza pobraniem , przepisanie mieszkania wchodziłoby grę , i jak to przepisanie wygląda, czy to jest darowizna z dożywotnim zamieszkaniem i jakie są koszty takiego przepisania mieszkania.
Dołożyłaś się do zakupu mieszkania? Bo jeśli to tylko jego mieszkanie to jakiekolwiek podzielenie się z tobą jego osobistym majątkiem to jego dobra wola. Jako że obecnie jesteś w świetle prawa obca osoba darowizna będzie się widać z podatkiem. Nawet jeśli weźmiecie ślub to nadal jeśli nic nie zrobi to mieszkanie będzie tylko jego bo miał je przed ślubem.
anonim cytuj
03-11-2023
Jest to tylko mieszkanie partnera , rozumiem czyli ślub nie wchodzi w grę , proszę jeszcze o informację, jakieś są koszty darowizny mieszkania , podatek 2 % od wartości mieszkania% a notariusz jakie koszty.
anonim cytuj
03-11-2023
Jesteś w 3 grupie podatkowej. Nie wiem ile wynosi wartość mieszkania ale załóżmy że 400tys. Połowa to 200 tys.. zatem podatek od darowizny to będzie 37.603 PLN. Plus koszty notarialne -tu najlepiej spyta notariusza ile to będzie dokładnie plus 2 proc czyli tu 4tys od czynności cywilnoprawnych.
anonim cytuj
03-11-2023
A co znaczy "prawa do mieszkania"? Co chcesz robić?
Póki co mieszkanie jest jego i nawet ślub tego nie zmieni, ciągle to będzie jego mieszkanie, nie wchodzące w skład majątku wspólnego.
Jeśli martwisz się co po jego śmierci - tu może pomóc testament. Ale i tak pewne prawa będą mieć jego dzieci, jeśli ma.
Witam.
W poniedziałek wyjeżdżam z córka na wakacje.
Od piątku jesteśmy u mojej mamy, bo jestem w trakcie wyprowadzki od męża i zaczęły się złośliwości..
Dzieli nas aktualnie 60km
Dziś mąż napisał, ze chce się widzieć z córka..
Czy ja muszę rzucać w tej chwili wszystkie plany i jechać te 60 km ?
Czy mogę mu powiedzieć, ze jak chce zobaczyć córkę, to niech przyjedzie?...
Czy po wypowiedzeniu umowy przez bank, do zwrotu jest cała kwota z odsetkami? Kredyt 20 000 pozostałe koszty i odsetki ok. 17 000, zawarty 5 miesięcy temu....
Za 3 tygodnie ma odbyć się sprawa o nabycie spadku po wielu zmarłych. Niestety wczoraj zmarł jeden z uczestników postępowania. Z racji tego że był kawalerem i jego rodzice już nie żyją dziedziczy po nim rodzeństwo, które też jest w gronie uczestników postępowania spadkowego. W związku z tym ich udział w prawie do spadku zwiększy się o część po swoim bracie.
Czy jako wnioskodawca muszę przed rozprawą poinformować sąd o zaistniałej sytuacji i np. ...
Jestem w trakcie starania się o kredyt 2% podpisaliśmy umowę przedwstępna z zadatkiem. Na księdze wieczystej widnieje wpis hipoteki ale dali nam dokumenty potwierdzające ze tej hipoteki nie ma. Przy nas ta pani z biura nieruchomości wyszła żeby zadzwonić do doradcy czy nie będzie problemu z udzieleniem kredytu zapewniła mnie że nie. Już drugi bank odmówił mi z tego powodu wzięcia kredytu doradca twierdzi ze nie może mi przesłać wiadomości z banku...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: