Odrzucenie spadku, a pobieranie emerytury.

Cześć,
mam taką zagwozdkę. Tydzień temu zmarł mój Dziadek, miał sporo długów, ale żadnego majątku trwałego, nie miał mieszkania, auta itp. Wysokość jego emerytury jest wyższa niż Babci, więc z tego co słyszałam to Babcia będzie mogła pobierać jego emeryturę. Ale tak się zastanawiam, czy jeśli Babcia odrzuci spadek to dalej będzie mogła pobierać jego emeryturę, czy to się wyklucza?
anonim cytuj
03-11-2023
Odrzucenie spadku nie ma wpływu na prawo do renty rodzinnej.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy jest możliwość rozwiązania umowy z PGE? Lub zmiany taryfy?
Dziś podpisałam umowę o prąd budowlany przez niestety moją nie uwagę i wprowadzenie mnie w błąd niestety nie mam jak tego udowodnić brak świadków. Czy jest możliwość rozwiązania umowy z PGE? Lub zmiany taryfy? Umowa podpisana w siedzibie PGE. Czy PGE może wymagać ode mnie żebym miała prąd budowlany czyli taryfę C11 która jest dla firm jeśli na działce stoi budynek stan surowy otwarty ale ze względu na sytuację z inflacja budowa na razie je...
Podpisałam umowę o pracę na miesiąc. Ile będzie trwał okres wypowiedzenia?
Dzień dobry. Podpisałam umowę o pracę na miesiąc, na umowie nie ma okresu wypowiedzenia. Praca niezbyt mi się podoba, a właściwie spotkało mnie coś tutaj bardzo niemiłego, ile będzie trwał okres wypowiedzenia? Można to też jakoś inaczej rozwiązać jeśli nie chcę już do niej przychodzić? Proszę o zrozumienie. Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam....
Czy komornik może rozłożyć zadłużenie na raty?
Mam komornika za faktury za tel ( 5 lat temu wziąłem znajomemu i się okazuje teraz, że nic nie spłacał) tak wiem źle zrobiłem.... Jednak dług narósł z kosztami itd do ponad 5 tysięcy ... Jak napisać do komornika albo co napisać do komornika, żebym mógł wpłacać dobrowolne wpłaty aby nie zajął mi wynagrodzenia..... Zarabiam najniższą krajową, żona aktualnie nie ma pracy , jest w trakcie szukania ( jednak nasz teren jest straszny do znalezienia pr...
Podwyższenie alimentów.
Mam pytanie, czy można starać się podnieść alimenty 16 letniej córce z 800 zł na 1600. Dodam, że zaszły duże zmiany w życiu córki. Aparat ortodontyczny + wizyty po 300zł miesięcznie, bilet MPK, szkoła średnia- koszt książek, dodatkowo wielka inflacja, wzrost kosztów mieszkania i innych rzeczy. Odeszły tatusiowi alimenty na pełnoletnie dziecko. Dodam tylko, że ojciec nie ma kontaktu i ja sama w 100% zajmuje się córką. Sama już nie wyrabiam....

Wyszukiwarka