Sprzedaż gruntu przez pośrednika.

Cena wystawionego gruntu przez biuro nieruchomości osoby z rodziny była 300 000zł. Udzieliliśmy im pełnomocnictwo, „sprzedali” działkę za 100 000tys. Jesteśmy stratni prawie 200 tysięcy. To jawne oszustwo, działanie na naszą szkodę i sprzedaż nieruchomości za 30% wartości. Co można zrobić prawnie w takiej sytuacji?
anonim cytuj
02-11-2023
Zacznijmy od tego, czy zawarliście w umowę minimalną cenę sprzedaży. Jednak pośrednik ma obowiązek tak działać, aby sprzedać nieruchomość za jak najbardziej korzystną dla Ciebie cenę.
Uważam, że powinnaś skorzystać z pomocy profesjonalnego pełnomocnika, który wezwie biuro nieruchomości do wyjaśnienia tak niskiej ceny.
Nie zawarliśmy niestety w umowie pełnomocnictwa ceny minimalnej. Przekazaliśmy wujkowi, który posiada biuro nieruchomości pełnomocnictwo w zaufaniu do niego, bo byliśmy wtedy młodzi i nie znaliśmy się na gruntach. Działek było kilka, każda została „sprzedana” za 30-40% ceny, w księgach sprawdziliśmy że tej samej jednej osobie.
Jedyne co nam się udało zabezpieczyć to jego ogłoszenia w internecie z ceną tych gruntów - za ile je wystawił.

Możesz spróbować wezwać wujka do naprawienia szkody bo ewidentnie do niej doszło. ale:
najpierw wezwij wujka do zapłaty tej kwoty przedkładając mu opinię rzeczoznawcy na temat wartości tej nieruchomości. Nie gwarantuję sukcesu ale od czegoś trzeba zacząć.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin?
Witam. Zastanawia mnie, czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin, ktore są w danym miesiacu do przepracowania. Mam umowę o pracę na czas nieokreślony, na cały etat, pracuję 7,5godziny dziennie, 5 dni w tygodniu, a reszta pokrywana jest z urlopu wypoczynkowego. Czyli tak ok 1-2 dni miesięcznie. Czy pracodawca ma takie prawo? Czy pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia 8 godzin pracy dziennie i 40 godzin w tygodniu?...
Problem z sąsiadem który robi z mieszkania śmietnik. My sąsiedzi cierpimy a spółdzielnia nic z tym nie robi.
Dzień dobry. Mamy problem z sąsiadem z klatki. Mianowicie jest to kompulsywny zbieracz, zbiera wszystko co się da że śmietnika, ma cały balkon wypchany tymi gratami nie mówiąc o tym co sie dzieje w jego domu. Sąsiad ten ma koło 90 lat i mieszka z synem który mu pomaga w zbieraniu. 3 lata temu od niego była inwazja moli. W tym roku jest pełno much. Mieszkam w pionie nad nim i zabijam Ok 50 much dziennie. W jego oknach miedzy roleta a oknem z zewn...
Jest asfalt . Został kompletnie ubłocony, co z tym zrobić.? Właściciel nie reaguje na rozmowy
Witam przy mojej posesji trwają prace budowlane . Jest asfalt . Został kompletnie ubłocony wszystko się brudzi co mogę w związku z tym zrobić.? Odpowiadając na pytanie nie których to byłem rozmawiałem a właściciel odwrócił głowę i poszedł dalej...
Przepisanie własności do lokalu.
Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie przepisania domu. Jestem w tym momencie na etapie składnia papierów o przebudowę. Mam już warunki zabudowy i czekam na pozwolenie. Wszystko robione w imieniu taty bo to on jest właścicielem. Czy po otrzymaniu pozwolenia na budowę może wtedy przepisach mi część domu i pozwolenia będą ważne?...

Wyszukiwarka