Sprzedaż gruntu przez pośrednika.

Cena wystawionego gruntu przez biuro nieruchomości osoby z rodziny była 300 000zł. Udzieliliśmy im pełnomocnictwo, „sprzedali” działkę za 100 000tys. Jesteśmy stratni prawie 200 tysięcy. To jawne oszustwo, działanie na naszą szkodę i sprzedaż nieruchomości za 30% wartości. Co można zrobić prawnie w takiej sytuacji?
anonim cytuj
02-11-2023
Zacznijmy od tego, czy zawarliście w umowę minimalną cenę sprzedaży. Jednak pośrednik ma obowiązek tak działać, aby sprzedać nieruchomość za jak najbardziej korzystną dla Ciebie cenę.
Uważam, że powinnaś skorzystać z pomocy profesjonalnego pełnomocnika, który wezwie biuro nieruchomości do wyjaśnienia tak niskiej ceny.
Nie zawarliśmy niestety w umowie pełnomocnictwa ceny minimalnej. Przekazaliśmy wujkowi, który posiada biuro nieruchomości pełnomocnictwo w zaufaniu do niego, bo byliśmy wtedy młodzi i nie znaliśmy się na gruntach. Działek było kilka, każda została „sprzedana” za 30-40% ceny, w księgach sprawdziliśmy że tej samej jednej osobie.
Jedyne co nam się udało zabezpieczyć to jego ogłoszenia w internecie z ceną tych gruntów - za ile je wystawił.

Możesz spróbować wezwać wujka do naprawienia szkody bo ewidentnie do niej doszło. ale:
najpierw wezwij wujka do zapłaty tej kwoty przedkładając mu opinię rzeczoznawcy na temat wartości tej nieruchomości. Nie gwarantuję sukcesu ale od czegoś trzeba zacząć.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Kupno mieszkania z rynku wtórnego.
Chcę zakupić w pełni umeblowane mieszkanie z rynku wtórnego i mam pytania odnośnie rekojmi. Czy rekojmia obejmuje także wady/niezgodność z umową mebli? (Np. Zarysowania) Jak to jest z tymi wadami ukrytymi/ jawnymi, istotnymi/ nieistotnymi (co obejmuje rękojmia)?...
Jak zatrudnić pracownika na umowę o pracę?
Jestem właścicielem małego sklepu z artystycznymi artykułami do domu i planuję rozbudowę swojego biznesu. Mam już jeden sklep w Krakowie i chcę otworzyć kolejny w Warszawie. Do tej pory samodzielnie zarządzałem moim sklepem, ale teraz, z powodu rozbudowy, potrzebuję zatrudnić pracownika, który będzie zarządzał nowym sklepem w Warszawie. Jestem trochę zagubiony w kwestiach związanych z prawem pracy, ponieważ do tej pory samodzielnie prowadziłem...
Podział majątku, spłata na raty.
Dzień dobry. Z byłym mężem jesteśmy po rozwodzie kilka lat. Mamy dom w którym on mieszka, w końcu chce mnie dobrowolnie spłacić, ale po 1000zl miesięcznie. Za nim on mnie spłaci nieruchomość będzie warta więcej a pieniądze, które odłożę np. ze spłaty będą warte mniej. Nie wiem jak to ogarnąć.. był ktoś w podobnej sytuacji?...
Zasiedzenie nieruchomości.
Kupiłem w 2008 r aktem notarialnym działkę rolną. Księga wieczysta czysta. Płacę podatek rolny. A tu niespodzianka, właśnie dostałem 2024r pismo sądowe o zakazie zbywania i obciążania tej nieruchomości ! I pozew o stwierdzenie nabycia przez zasiedzenie 30 lat. Czy to możliwe? Fakt jest taki, że w momencie zakupu działki w 2008r. oglądałem ją i nie było tam żadnych upraw - ziemia była porośnięta zachwaszczoną trawą. I więcej później tam nie byłe...

Wyszukiwarka