Sprzedaż gruntu przez pośrednika.

Cena wystawionego gruntu przez biuro nieruchomości osoby z rodziny była 300 000zł. Udzieliliśmy im pełnomocnictwo, „sprzedali” działkę za 100 000tys. Jesteśmy stratni prawie 200 tysięcy. To jawne oszustwo, działanie na naszą szkodę i sprzedaż nieruchomości za 30% wartości. Co można zrobić prawnie w takiej sytuacji?
anonim cytuj
02-11-2023
Zacznijmy od tego, czy zawarliście w umowę minimalną cenę sprzedaży. Jednak pośrednik ma obowiązek tak działać, aby sprzedać nieruchomość za jak najbardziej korzystną dla Ciebie cenę.
Uważam, że powinnaś skorzystać z pomocy profesjonalnego pełnomocnika, który wezwie biuro nieruchomości do wyjaśnienia tak niskiej ceny.
Nie zawarliśmy niestety w umowie pełnomocnictwa ceny minimalnej. Przekazaliśmy wujkowi, który posiada biuro nieruchomości pełnomocnictwo w zaufaniu do niego, bo byliśmy wtedy młodzi i nie znaliśmy się na gruntach. Działek było kilka, każda została „sprzedana” za 30-40% ceny, w księgach sprawdziliśmy że tej samej jednej osobie.
Jedyne co nam się udało zabezpieczyć to jego ogłoszenia w internecie z ceną tych gruntów - za ile je wystawił.

Możesz spróbować wezwać wujka do naprawienia szkody bo ewidentnie do niej doszło. ale:
najpierw wezwij wujka do zapłaty tej kwoty przedkładając mu opinię rzeczoznawcy na temat wartości tej nieruchomości. Nie gwarantuję sukcesu ale od czegoś trzeba zacząć.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Rozliczenie PIT.
Czy osoba zatrudniona na umowę o pracę, nie mająca żadnych odliczeń, musi złożyć PIT 37, czy będzie rozliczona z urzędu?...
Sprzęty w wynajmowanym mieszkaniu uległy zniszczeniu. Wyrzuciłam je nie informując właściciela. Sprawa trafiła do Sądu, jak to się może skończyć?
Witam serdecznie Dostałam dzisiaj pismo z Prokuratury rejonowej o przesłaniu aktu oskarżenia do sądu z artykułu 248 par 1 kk. Sprawa wygląda tak że wyprowadziłam się z wynajmowanego mieszkania Właściciel zgłosił kradzież na policji żelazka i mikrofalówki Niestety te sprzęty uległy zniszczeniu wiec je wyrzuciłam nie informując o tym właściciela Żelazko zostawiłam zastępcze Na policji zeznałam zgodnie z prawdą że sprzęty uległy zniszczeniu i je w...
Potrącenie psa.
Witam. Potrzebuje porady. Wczoraj podczas mojej nieobecności w domu, prawdopodobnie ktoś nieumyślnie wypuścił mojego psa z posesji. Gdy byłam w pracy, sąsiadka zadzwoniła że pies został potrącony przez samochód i leżał na środku drogi. Kierowca uciekł i nie udzielił mu żadnej pomocy, inny kierowca po sprawdzeniu co z psem, ocenił że niestety już nic nie można zrobić, przełożył go na bok żeby nie utrudniać ruchu, później ja go zabrałam. Zdarzenie ...
Umowa obowiązuję od 1.08, czy jeśli poinformuje pracodawcę tego samego dnia o ciąży to pracodawca ma prawo wycofać umowę lub co może zrobić?
Jestem zatrudniona od 10.2020 do 31.07.2021 w firmie. Podpisałam już umowę w tej samej firmie na rok, która zaczyna obowiązywać od 1.08 do 31.07.2023. Czy jeśli poinformuje pracodawcę 1.08 o ciąży czy pracodawca ma prawo wycofać umowę lub co może zrobić?...

Wyszukiwarka