Sprzedaż gruntu przez pośrednika.

Cena wystawionego gruntu przez biuro nieruchomości osoby z rodziny była 300 000zł. Udzieliliśmy im pełnomocnictwo, „sprzedali” działkę za 100 000tys. Jesteśmy stratni prawie 200 tysięcy. To jawne oszustwo, działanie na naszą szkodę i sprzedaż nieruchomości za 30% wartości. Co można zrobić prawnie w takiej sytuacji?
anonim cytuj
02-11-2023
Zacznijmy od tego, czy zawarliście w umowę minimalną cenę sprzedaży. Jednak pośrednik ma obowiązek tak działać, aby sprzedać nieruchomość za jak najbardziej korzystną dla Ciebie cenę.
Uważam, że powinnaś skorzystać z pomocy profesjonalnego pełnomocnika, który wezwie biuro nieruchomości do wyjaśnienia tak niskiej ceny.
Nie zawarliśmy niestety w umowie pełnomocnictwa ceny minimalnej. Przekazaliśmy wujkowi, który posiada biuro nieruchomości pełnomocnictwo w zaufaniu do niego, bo byliśmy wtedy młodzi i nie znaliśmy się na gruntach. Działek było kilka, każda została „sprzedana” za 30-40% ceny, w księgach sprawdziliśmy że tej samej jednej osobie.
Jedyne co nam się udało zabezpieczyć to jego ogłoszenia w internecie z ceną tych gruntów - za ile je wystawił.

Możesz spróbować wezwać wujka do naprawienia szkody bo ewidentnie do niej doszło. ale:
najpierw wezwij wujka do zapłaty tej kwoty przedkładając mu opinię rzeczoznawcy na temat wartości tej nieruchomości. Nie gwarantuję sukcesu ale od czegoś trzeba zacząć.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy przez pracownika.
Czy podczas przebywania na L4 (chodzące), mogę jawić się w pracy celem złożenia wypowiedzenia?...
Kable energetyczne na działce.
Zakupiłem dom w zabudowie szeregowej od dewelopera. Zauważyłem, że przez całą moją działkę przebiega pod ziemią kabel energetyczny, który również w jej obrysie rozgałęzia się w dwóch miejscach i zasila kolejne 4 domy. Projekt spowodował, iż w szerokości 3m biegną równolegle 2 nitki kabli. Czy w przypadku takiego rozwiązania, gdzie wszystkie rozgałęzienia leżą w obrębie mojej działki przysługuje mi jakiekolwiek odszkodowanie? Czy przy zakupie od d...
Umowa zlecenie.
Dzień dobry, zastanawiam się, czy umowa zlecenie, w której strony nazywane są odpowiednio pracodawcą i pracownikiem, określa się wymiar etatu, zajmowane stanowisko, czy wprost w swojej treści odwołuje się do konkretnych artykułów z Kodeksu Pracy jest uznawana za umowę o pracę i w związku z tym podlega pod Kodeks Pracy, czy jednak z uwagi na charakter cywilno-prawny umowy-zlecenie należy ją rozpatrywać pod kątem cywilnym, a więc zastosowanie do ni...
Wykup mieszkania komunalnego.
Moi rodzice ze względu na długi okres wynajmu mają prawo wykupu mieszkania komunalnego(tzw. zasiedlenie). Miasto daje jednak warunek. Miasto ponosi koszty ekspertyzy tylko w przypadku jeżeli zainteresowany wykupi mieszkanie. W przeciwnym wypadku koszt ekspertyzy w tym przypadku poniosą rodzice. I tutaj moje pytanie. Czy miasto może wymagać od zainteresowanych poniesienia kosztów ekspertyzy w przypadku, gdy nie zdecydują się na wykup? W końcu nie ...

Wyszukiwarka