Sprzedaż gruntu przez pośrednika.

Cena wystawionego gruntu przez biuro nieruchomości osoby z rodziny była 300 000zł. Udzieliliśmy im pełnomocnictwo, „sprzedali” działkę za 100 000tys. Jesteśmy stratni prawie 200 tysięcy. To jawne oszustwo, działanie na naszą szkodę i sprzedaż nieruchomości za 30% wartości. Co można zrobić prawnie w takiej sytuacji?
anonim cytuj
02-11-2023
Zacznijmy od tego, czy zawarliście w umowę minimalną cenę sprzedaży. Jednak pośrednik ma obowiązek tak działać, aby sprzedać nieruchomość za jak najbardziej korzystną dla Ciebie cenę.
Uważam, że powinnaś skorzystać z pomocy profesjonalnego pełnomocnika, który wezwie biuro nieruchomości do wyjaśnienia tak niskiej ceny.
Nie zawarliśmy niestety w umowie pełnomocnictwa ceny minimalnej. Przekazaliśmy wujkowi, który posiada biuro nieruchomości pełnomocnictwo w zaufaniu do niego, bo byliśmy wtedy młodzi i nie znaliśmy się na gruntach. Działek było kilka, każda została „sprzedana” za 30-40% ceny, w księgach sprawdziliśmy że tej samej jednej osobie.
Jedyne co nam się udało zabezpieczyć to jego ogłoszenia w internecie z ceną tych gruntów - za ile je wystawił.

Możesz spróbować wezwać wujka do naprawienia szkody bo ewidentnie do niej doszło. ale:
najpierw wezwij wujka do zapłaty tej kwoty przedkładając mu opinię rzeczoznawcy na temat wartości tej nieruchomości. Nie gwarantuję sukcesu ale od czegoś trzeba zacząć.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie w zamian za opiekę?
Dziecko ma mieć zapisane własnościowe mieszkanie rodzica po śmierci w zamian za opiekę na starość. Opieka nie występuje fizycznie, dziecko mieszka 800km od rodzica ale następuje w formie telefonów, wizyt co 2, 3 mc. Czy drugie dziecko ma jedynie prawo do zachowku?...
Pomyłka kuriera, dostarczył paczkę pod zły adres? co mogę zrobić?
Witam mam pewną sprawę i nie za bardzo wiem jak mam ja ugryźć a więc: Zamówiłam buty internetowo ( sklep super wywiązał się z wysyłką) zaznaczyłam kuriera DPD , buty miały być w piątek, o godzinie 9.30 dostałam maila ze przesyłka doręczona ( oczywiście nie do mnie ) osoba odbierająca " A..A " nie moje inicjały, kilkukrotnie próbowałam skontaktować się z kurierem tego dnia bez skutku ( na smsy również nie odpowiadał ) , nie wiele myś...
zakończenie obowiązku alimentacyjnego- dziecko za granicą
witam. w myśl obowiązującego prawa należy złożyć wniosek do sądu uwzględniającego miejsce zamieszkania dziecka. ale dziecko jest w Anglii. Ktoś rozwiązał ten problem?...
Ugoda alimentacyjna z partnerką.
Zawarłem ugodę alimentacyjną z partnerką. (Bez notariusza, mediatora) napisała wniosek, ja podpisałem I złożyliśmy po prostu do sadu. Wkrótce się rozstaliśmy I wyrzuciła mnie z mieszkania. Niedawno przyszło pismo z sadu, ze w ów wniosku są braki formalne. W związku z czym mam pytanie czy te alimenty są ustalone czy nie? Do tej pory płaciłem, lecz przy samodzielnym utrzymaniu nie stać mnie płacić tak wysokich alimentów jak na ugodzie tj. 1100 zł. ...

Wyszukiwarka