Sprzedaż gruntu przez pośrednika.

Cena wystawionego gruntu przez biuro nieruchomości osoby z rodziny była 300 000zł. Udzieliliśmy im pełnomocnictwo, „sprzedali” działkę za 100 000tys. Jesteśmy stratni prawie 200 tysięcy. To jawne oszustwo, działanie na naszą szkodę i sprzedaż nieruchomości za 30% wartości. Co można zrobić prawnie w takiej sytuacji?
anonim cytuj
02-11-2023
Zacznijmy od tego, czy zawarliście w umowę minimalną cenę sprzedaży. Jednak pośrednik ma obowiązek tak działać, aby sprzedać nieruchomość za jak najbardziej korzystną dla Ciebie cenę.
Uważam, że powinnaś skorzystać z pomocy profesjonalnego pełnomocnika, który wezwie biuro nieruchomości do wyjaśnienia tak niskiej ceny.
Nie zawarliśmy niestety w umowie pełnomocnictwa ceny minimalnej. Przekazaliśmy wujkowi, który posiada biuro nieruchomości pełnomocnictwo w zaufaniu do niego, bo byliśmy wtedy młodzi i nie znaliśmy się na gruntach. Działek było kilka, każda została „sprzedana” za 30-40% ceny, w księgach sprawdziliśmy że tej samej jednej osobie.
Jedyne co nam się udało zabezpieczyć to jego ogłoszenia w internecie z ceną tych gruntów - za ile je wystawił.

Możesz spróbować wezwać wujka do naprawienia szkody bo ewidentnie do niej doszło. ale:
najpierw wezwij wujka do zapłaty tej kwoty przedkładając mu opinię rzeczoznawcy na temat wartości tej nieruchomości. Nie gwarantuję sukcesu ale od czegoś trzeba zacząć.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

umowa na 1/2 etatu a urlop
Osoba zatrudniona od 01.10.2019r do chwili obecnej. Umowa na czas nieokreślony. 1/2 etatu, 4 godzinny dziennie od Poniedziałku do Piątku. Czy to prawda że nie należy się jej urlop no chyba że bezpłatny? Ps: Ktoś mógłby mi wyliczyć ile się ewentualnie należy tych dni urlopu? ...
Czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne?
Hej! Przychodzę do was z pytaniem czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne? Czy trzeba mieć jakieś pozwolenie. Jak to wygląda z litery prawa? ...
Odbiór techniczny mieszkania od dewelopera a inne formalności.
Dzień dobry. Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale. Otóż wczoraj odebrałem mieszkanie od dewelopera, podpisanie aktu jest dopiero w październiku. Deweloper będzie jeszcze wykonywał wskazane poprawki. Czy na chwilę obecną powinienem dokonać jakichś formalności w urzędach/wodociągach/energetyce/zgłoszeniu śmieci? Czy dopiero po przeniesieniu własności poprzez akt? Jakie kroki powinienem teraz poczynić....
Zajęcie rachunku bankowego.
Witam z dniem dzisiejszym otrzymałem pismo o zajęciu rachunku bankowego przez naczelnika urzędu skarbowego w Opolu. Jest tam zwrot, którego nie rozumiem "grzywna nałożona w drodze mandatu karnego?" Zawsze byłem usilnie przekonany, że grzywnę może zasadzić sąd. Co mam robić, jak ugryźć? Kwota jest dość spora. Czy dostanę pismo z sądu w w/w pisma?...

Wyszukiwarka