Sprzedaż gruntu przez pośrednika.

Cena wystawionego gruntu przez biuro nieruchomości osoby z rodziny była 300 000zł. Udzieliliśmy im pełnomocnictwo, „sprzedali” działkę za 100 000tys. Jesteśmy stratni prawie 200 tysięcy. To jawne oszustwo, działanie na naszą szkodę i sprzedaż nieruchomości za 30% wartości. Co można zrobić prawnie w takiej sytuacji?
anonim cytuj
02-11-2023
Zacznijmy od tego, czy zawarliście w umowę minimalną cenę sprzedaży. Jednak pośrednik ma obowiązek tak działać, aby sprzedać nieruchomość za jak najbardziej korzystną dla Ciebie cenę.
Uważam, że powinnaś skorzystać z pomocy profesjonalnego pełnomocnika, który wezwie biuro nieruchomości do wyjaśnienia tak niskiej ceny.
Nie zawarliśmy niestety w umowie pełnomocnictwa ceny minimalnej. Przekazaliśmy wujkowi, który posiada biuro nieruchomości pełnomocnictwo w zaufaniu do niego, bo byliśmy wtedy młodzi i nie znaliśmy się na gruntach. Działek było kilka, każda została „sprzedana” za 30-40% ceny, w księgach sprawdziliśmy że tej samej jednej osobie.
Jedyne co nam się udało zabezpieczyć to jego ogłoszenia w internecie z ceną tych gruntów - za ile je wystawił.

Możesz spróbować wezwać wujka do naprawienia szkody bo ewidentnie do niej doszło. ale:
najpierw wezwij wujka do zapłaty tej kwoty przedkładając mu opinię rzeczoznawcy na temat wartości tej nieruchomości. Nie gwarantuję sukcesu ale od czegoś trzeba zacząć.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Pojazd zastępczy.
W wyniku kolizji uszkodzeniu uległ pojazd typu camper. W dowodzie rejestracyjnym jest wpisane "pojazd osobowy, 8 miejsc". Z oznaczenia modelu wynika, że jest to pojazd wyposażony w łózko i szereg udogodnień do karawaningu. Ubezpieczyciel chce jako pojazd zastępczy podstawić busa z 8 miejscami. Wartość najmu busa to 200-250 złotych za dobę, kampera 500-800. Gdzie szukać przepisu do poparcia swojego stanowiska? A może stanowisko TU ...
Przy wyrabianiu paszportu muszą być oboje prawni opiekunowie dziecka. Mąż urwał kontakt.
Dzień dobry, mąż/ ojciec naszego nieletniego dziecka zerwał z nami kontakt. W październiku dziecku kończy się ważność paszportu. Chciałabym wyrobić nowy, ponieważ jeździ na konkursy poza granice kraju. Wiem, że przy wyrabianiu paszportu muszą być oboje prawni opiekunowie nieletniego dziecka. Jak mogę załatwić tą sprawę?...
L4 w ciąży na umowie zleceniu
Witam. Od stycznia pracuje na umowie zleceniu. Opłacam dobrowolna składkę chorobową za siebie i syna który jest dopisany do ubezpieczenia. Czy ZUS będzie wypłacał chorobowe do końca L4 nawet jeśli pracodawca mnie zwolni? ...
Upadłość konsumencka.
Witam przyszło postanowienie z sądu o ogłoszeniu mnie upadłości konsumenckiej. Przydzielono syndyka o oparciu o art. 491(1) ust.1 z dnia 28 lutego 2003r. Prawo upadłościowe(Dz.U. z 2020r. poz.1228 )...

Wyszukiwarka