Czas pracy w systemie 12h.

Witam,
Miesiąc temu przyjąłem się do pewnej firmy w której większość to Ukraińscy pracownicy. Pracujemy po 12h razem z weekendami. W tym miesiącu przepracowałem 290h. Jak to wygląda prawnie? Jaka jest ilość godzin, która nie może zostać przekroczona? Ukraińcy sami sobie ustalili taki system pracy po 12h na dwie zmiany. Od 7 do 19 oraz od 19 do 7.
anonim cytuj
02-11-2023
Na umowę o pracę czy umowę zlecenie?
Umowa o pracę.

Taka praca jest niezgodna z prawem - niemożliwa.
W październiku jest do przepracowania 176 godzin w 22 dni przy pracy po 12 h będzie max 15 dni.
Tu sie kłania PIP obowiązkowo.
Powinieneś mieć 2-ą pensje z nadgodzin.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Ile mam czasu na rozwiązanie umowy?
Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia? Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień". Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodni...
Kwarantanna a L4
Kwarantanna a L4. Mąż dostał skierowanie na wymaz pod kątem covid, co skutkowało automatycznym zwolnieniem lekarskim. Wynik był negatywny, więc został z kwarantanny zwolniony. Jednak zakład pracy już w momencie, gdy mąż został skierowany na test, dostał od sanepidu informację, że pracownik przebywa przez kolejne 10 dni na kwarantannie. O tym że została ona skrócona, pracodawca nie dostał żadnej informacji. Czy to oznacza, że przerwanie kwaranta...
obciążenie finansowe
Dzień dobry, córka podjęła pracę w sklepie na umowę zlecenie. W sklepie znajduje się punkt Lotto, który obsługują wszyscy pracownicy. Podczas nieobecności szefa zniknęły zdrapki o wartości około 400 zł. Szef podejrzewa jednego z pracowników, ale nie jest wstanie udowodnić kradzieży tej osobie. Poinformował, że z najbliższej wypłaty odejmie każdemu część pieniędzy żeby pokryć stratę. Jeśli złodziej przyzna się do winy to pieniądze mają zostać zwr...
Dodatek mieszkaniowy a darowizna.
Pod koniec lipca moja mama zakupiła mieszkanie i przekazała mi je jako darowiznę. Staram się teraz o dodatek mieszkaniowy do czynszu. Pani z mopsu powiedziała mi, że go nie dostanę, bo wlicza się to w mój dochód. Dopiero jak minie 3 miesiące, to mogę się o to starać. Z tego co przeczytałam - art. 8 ust. 4 u.p.s , nabycie mieszkania w drodze darowizny nie jest dochodem. Jaka jest prawda?...

Wyszukiwarka