Witam,
Miesiąc temu przyjąłem się do pewnej firmy w której większość to Ukraińscy pracownicy. Pracujemy po 12h razem z weekendami. W tym miesiącu przepracowałem 290h. Jak to wygląda prawnie? Jaka jest ilość godzin, która nie może zostać przekroczona? Ukraińcy sami sobie ustalili taki system pracy po 12h na dwie zmiany. Od 7 do 19 oraz od 19 do 7.
Taka praca jest niezgodna z prawem - niemożliwa.
W październiku jest do przepracowania 176 godzin w 22 dni przy pracy po 12 h będzie max 15 dni.
Tu sie kłania PIP obowiązkowo.
Powinieneś mieć 2-ą pensje z nadgodzin.
Mąż w drodze dziedziczenia poprzez wpisanie aktu poświadczenia dziedziczenia u notariusza nabył spadek po ojcu. Spadek ten zgłosił do urzędu skarbowego zgodnie ze stanem faktycznym. W późniejszym terminie okazało się, że w tym samym akcie jest dziedziczenie po dziadku i babci w skład czego wchodzi dom - mąż nieświadomy tego wszystkiego nie wykazał tego w zeznaniu. Czy jedyne co pozostaje to złożyć zeznanie i liczyć się z koniecznością zapłaty? Kw...
Witam. Jestem współwłaścicielem samochodu wraz z byłą partnerką. Partnerka odeszła, zabierając m.in. nasz samochód na posesję jej matki w innym mieście. Zabrała także wszystkie dokumenty, w tym moją kopię umowy kupna-sprzedaży, lecz jestem wpisany jako współwłaściciel w dowodzie rejestracyjnym i karcie pojazdu. Kilkukrotnie zażądałem przez telefon, SMS i email, aby udostępniła mi auto na kilka dni - odmawia. Zabrania także wejścia na posesję.
Za...
Czy pracodawca ma prawo żądać ode mnie oświadczenia, że nie będę korzystać do końca stażu ze zwolnień lekarskich?
Odbywam staż organizowany przez urząd pracy. Staż zaczęłam w lipcu. Jestem na drugim zwolnieniu lekarskim, pierwsze zwolnienie miałam 3tygodnie ze względu na zapalenie płuc. Wróciłam po nim do pracy na tydzień i niestety znowu musiałam iść na zwolnienie 2tygodniowe. W poniedziałek wracam do pracy. Dzisiaj dzwoniła do mnie pani z urz...
Witam, mam takie nietypowe pytanie. Jak uchronić się przed kradzieżą tożsamości? Mój brat jest do mnie bardzo podobny (tylko nieco grubszy.) I sytuacja wygląda tak, że już od jakiegoś dłuższego czasu wiem, że zadłuża siebie jak tylko może. Wiem na pewno, że ma kredyt na 50 tysięcy, ale podejrzewam, że jest tego dużo więcej. Ostatnio na wspólnej rodzinnej poczcie zauważyłem tak samo, ze przychodzą same emaile od jakiś pożyczkodawców gdzie padają k...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: