Witam,
Miesiąc temu przyjąłem się do pewnej firmy w której większość to Ukraińscy pracownicy. Pracujemy po 12h razem z weekendami. W tym miesiącu przepracowałem 290h. Jak to wygląda prawnie? Jaka jest ilość godzin, która nie może zostać przekroczona? Ukraińcy sami sobie ustalili taki system pracy po 12h na dwie zmiany. Od 7 do 19 oraz od 19 do 7.
Taka praca jest niezgodna z prawem - niemożliwa.
W październiku jest do przepracowania 176 godzin w 22 dni przy pracy po 12 h będzie max 15 dni.
Tu sie kłania PIP obowiązkowo.
Powinieneś mieć 2-ą pensje z nadgodzin.
Mam pytanie. Mieszkam w Finlandii of prawie 4 lat. Na święta planuje się wybrać do rodziców do Polski samochodem. W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne. Czy jeśli posiadam samochód na Fińskich rejestacjach, to mogę się na coś powołać przy kontroli policji czy misze wyskrobywać kolce? Pytam ponieważ zostały mi 2 miesiące do wyjazdu, więc wole wiedzieć i np. kupić dodatkowe koła, niż potem na parkinku ba...
Witam. Kilka dni temu moją bliską osobę zatrzymała policja, był pod wpływem narkotyków oraz miał je przy sobie... Około 3 lat temu był ten sam incydent i stracił prawo jazdy miał zakaz robienia uprawnień na 5 lat.
Teraz twierdzi że po nocy na dołku nie miał rozmowy z prokuratorem i nie wie co mu grozi ale w to nie wierzę.
A więc pytanie co może grozić za jazdę pod wpływem narkotyków, posiadanie ich przy sobie, jazdę bez uprawnień jeśli osoba by...
Mam pytanie odnośnie zawieszenie komornika.
Sprawa wygląda tak wygrałam sprawę o podwyższenie alimentów były mąż płaci regularnie ale nie zapłacił mi pieniądze które sąd przeznaczył że ma zapłacić zaległości alimenty od złożenia wniosku w sumie wyszło to 1300 zł więc podałam go do komornika by ściągnął mu tą kwotę wszystko dostałam . A Były mąż pisze żebym poszła i zapytała bo po raz kolejny ściągnęli mu dużą kwotę. I co teraz mam zrobić ?
Cz...
Witam.
Rozstałam się z partnerem z którym mam córkę.
Był mi winien 5tys z czego 3tys nie oddał.
Ma zasądzone alimenty 1tys zł na dziecko. W maju dostałam od niego przelew 2tys ( bez żadnego tytułu) po czym napisał,żebym te pieniądze przelała dla jego kolegi. Napisałam,że absolutnie nie i zostawiam te 2tys sobie na poczet zaległego długu. Po czym on stwierdził że w takim razie, te pieniądze mają być na alimenty za maj i czerwiec. Moje pytanie. ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: