Witam,
Miesiąc temu przyjąłem się do pewnej firmy w której większość to Ukraińscy pracownicy. Pracujemy po 12h razem z weekendami. W tym miesiącu przepracowałem 290h. Jak to wygląda prawnie? Jaka jest ilość godzin, która nie może zostać przekroczona? Ukraińcy sami sobie ustalili taki system pracy po 12h na dwie zmiany. Od 7 do 19 oraz od 19 do 7.
Taka praca jest niezgodna z prawem - niemożliwa.
W październiku jest do przepracowania 176 godzin w 22 dni przy pracy po 12 h będzie max 15 dni.
Tu sie kłania PIP obowiązkowo.
Powinieneś mieć 2-ą pensje z nadgodzin.
Witam
Sprawa dotyczy mojej ponad 100 letniej Babci. Po ukończeniu 100 roku życia nabyła prawo do tzw. emerytury honorowej. Problem (lub nie) polega na tym, że odebrano jej pobieraną wcześniej emeryturę z KRUSu i co miesiąc wypłacana jest tylko emerytura honorowa. Zainteresowałem się sprawą i wszędzie gdzie czytam jest napisane, że emerytura honorowa jest dodatkiem, a dotychczasowe świadczenia pozostają wypłacane w dotychczasowej formie. Czy Babc...
Mam pewien problem, którego nie potrafię przeskoczyć, otóż mam dwoje dzieci, ojciec starszego dziecka jest pozbawiony praw całkowicie, nie ma kontaktu z dzieckiem. Mamy zasądzone alimenty których nigdy nie płacił, fundusz alimentacyjny wypłacał część. Z ojcem młodszego dziecka też nie jesteśmy razem, w tym wypadku dogadaliśmy się sami, bez sądu co do opieki nad córką i wysokością alimentów, które nie są udokumentowane. I teraz do sedna odkąd młod...
Witam w 2016 roku przyjąłem się na studia, na drugim roku zrezygnowałem z uczęszczania, niestety na moją nie korzyść nie złożyłem rezygnacji. W 2020 r. w październiku dostałem list z informacją o skreśleniu z listy studentów. Aktualnie chciałem odebrać swoje świadectwo dojrzałości, lecz dział finansowy poinformował mnie o zaległości w wysokości 11700 zł i że nie może podpisać "obiegówki" czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji, czy dług ...
Witam
Pracując jako sprzedawca, pracodawca chce mnie oddelegować do innego miejsca pracy oddalonego o ok 250 km, (codzienny dojazd i przyjazd do domu) przy rozbiórce budynków.
Co mam zrobić w tej sytuacji, jakie prawa mnie chronią i co mogę zrobić w przypadku groźby niezaakceptowania polecenia?
...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: