Kiedy następuje wykonanie decyzji administracyjnej?

Dzień dobry,
mam bardzo trudny przypadek w pracy i nie znam odpowiedzi. Proszę o pomoc
W skrócie:
1. Organ wydał decyzję administracyjną o nałożeniu kary pieniężnej 5000 zł.
2. Strona nie wniosła odwołania, decyzja stała się ostateczna i wykonalna.
3. Strona nie wykonała tej decyzji, Organ skierował sprawę do Urzędu Skarbowego a ten do Komornika.
4. Strona zapłaciła karę 5000 zł Komornikowi ale płacąc co miesiąc po 1000 zł.
Moje pytanie: Kiedy nastąpiło wykonanie decyzji administracyjnej?
a) wtedy kiedy Organ przekazał sprawę "poza swój urząd" czyli w dniu przekazania sprawy do Urzędu Skarbowego
b) wtedy kiedy Komornik rozpoczął egzekucję i pobrał pierwszą ratę (1000 zł)
c) wtedy kiedy Strona zapłaciła ostatnią ratę Komornikowi.
W momencie przekazania sprawy z Organu do Urzędu Skarbowego te zapłacone pieniądze trafiają już chyba na inny rachunek bankowy...
Przeszukałem trochę w necie i w książkach i nie mam żadnej odpowiedzi. W ciemno strzeliłbym odpowiedź C ale będzie lepiej dla mnie jeśli prawidłowa odpowiedź to A
anonim cytuj
31-10-2023
Doprecyzuj, kto prowadził egzekucję, poborca skarbowy z ramienia urzędu skarbowego czy też komornik sądowy?
Jesteś pewny że zapłaciłeś całość wynikającą z tytułu na podstawie którego prowadzona jest/była egzekucja? Pytam, ponieważ ze środków wyegzekwowanych nie zaspakaja się w pierwszej kolejności należności wynikającej z tytułu. Kolejność zaspakajania jest ustalona w art. 115 w przypadku egzekucji administracyjnej lub art. 1025 kc w przypadku egzekucji prowadzonej przez komornika sądowego. Może się więc okazać, że tych 5 tyś. jeszcze nie zapłaciłeś w całości. Dodał bym jeszcze punkt d o treści:
d) wtedy kiedy wierzyciel otrzymał należne środki w wysokości określonej decyzją
i czekaj na odpowiedzi. Skłaniałbym się do odpowiedzi C - czyli z dniem kiedy wierzyciel został zaspokojony w całości w wyniku egzekucji, ale pewności nie mam.

anonim cytuj
31-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy mają prawo żądać jakiejkolwiek dopłaty, skoro wysłali przedmiot, po cenie po jakiej został kupiony?
Cześć, proszę o poradę. Przedmiot kupiony przez stronę internetową, promocja z 1400 na około 30 zł, 130 zł z przesyłką. Dostaliśmy wiadomość, że jest to pomyłka w cenie, z prośbą o dopłatę. Mimo to przedmiot został wysłany. W trakcie wysyłki odpowiedzieliśmy, że po regularnie cenie przedmiot nas nie interesuje i jeśli będzie to przesyłka pobraniowa to paczki nie odbierzemy. Paczka jednak przyszła, faktura wystawiona na kwotę po jakiej przedmiot k...
Pozew o odzyskanie pieniędzy
Złożyłem pozew o odzyskanie pieniedzy. Z Sądu przyszła informacja że... "Na podstawie art. 130 paragraf 1 kpc i art. 130 [1] paragraf 1 [1] wzywa Pana do usunięcia braków formalnych pozwu, przez wskazanie daty wymagalności dochodzonego roszczenia w terminie..." Co to jest ta data wymagalności?...
Zmiana spółki a wypowiedzenie umowy.
Dzień dobry Pracuję w odzieżowym sklepie sieciowym. Dotychczas moim pracodawcą była spółka x, a z dniem 1.09.23 otrzymałam nową umowę na czas określony 1 rok z pracodawcą spółką y (spółka ma inny NIP). Pracuję nadal w tym samym sklepie w tym samym miejscu, zmieniła się tylko spółka zatrudniająca oraz okres i daty umowy. Poprzednią umowę miałam na rok. Czy w związku z tym jest to zupełnie nowa umowa i okres wypowiedzenia jaki mi przysługuje to 2 ...
Kara za niedotrzymanie terminu?
Pracownica przeoczyła termin złożenia wniosku do Urzędu. Firma nie otrzyma dofinansowania w kwocie 8tys.zł. Czy upomnienie z wpisem do akt będzie wystarczającą karą? Czy pracodawca może nałożyć karę pieniężną oraz nakazanie zwrotu kwoty, lub zwolnić?...

Wyszukiwarka