Kiedy następuje wykonanie decyzji administracyjnej?

Dzień dobry,
mam bardzo trudny przypadek w pracy i nie znam odpowiedzi. Proszę o pomoc
W skrócie:
1. Organ wydał decyzję administracyjną o nałożeniu kary pieniężnej 5000 zł.
2. Strona nie wniosła odwołania, decyzja stała się ostateczna i wykonalna.
3. Strona nie wykonała tej decyzji, Organ skierował sprawę do Urzędu Skarbowego a ten do Komornika.
4. Strona zapłaciła karę 5000 zł Komornikowi ale płacąc co miesiąc po 1000 zł.
Moje pytanie: Kiedy nastąpiło wykonanie decyzji administracyjnej?
a) wtedy kiedy Organ przekazał sprawę "poza swój urząd" czyli w dniu przekazania sprawy do Urzędu Skarbowego
b) wtedy kiedy Komornik rozpoczął egzekucję i pobrał pierwszą ratę (1000 zł)
c) wtedy kiedy Strona zapłaciła ostatnią ratę Komornikowi.
W momencie przekazania sprawy z Organu do Urzędu Skarbowego te zapłacone pieniądze trafiają już chyba na inny rachunek bankowy...
Przeszukałem trochę w necie i w książkach i nie mam żadnej odpowiedzi. W ciemno strzeliłbym odpowiedź C ale będzie lepiej dla mnie jeśli prawidłowa odpowiedź to A
anonim cytuj
31-10-2023
Doprecyzuj, kto prowadził egzekucję, poborca skarbowy z ramienia urzędu skarbowego czy też komornik sądowy?
Jesteś pewny że zapłaciłeś całość wynikającą z tytułu na podstawie którego prowadzona jest/była egzekucja? Pytam, ponieważ ze środków wyegzekwowanych nie zaspakaja się w pierwszej kolejności należności wynikającej z tytułu. Kolejność zaspakajania jest ustalona w art. 115 w przypadku egzekucji administracyjnej lub art. 1025 kc w przypadku egzekucji prowadzonej przez komornika sądowego. Może się więc okazać, że tych 5 tyś. jeszcze nie zapłaciłeś w całości. Dodał bym jeszcze punkt d o treści:
d) wtedy kiedy wierzyciel otrzymał należne środki w wysokości określonej decyzją
i czekaj na odpowiedzi. Skłaniałbym się do odpowiedzi C - czyli z dniem kiedy wierzyciel został zaspokojony w całości w wyniku egzekucji, ale pewności nie mam.

anonim cytuj
31-10-2023

Sugerowane Tematy

Zachowek po rodzicach.
Moi rodzice w 1994 roku przepisali notarialnie gospodarstwo rolne z budynkami mojemu bratu. Rok później brat przepisał notarialnie całe gospodarstwo na mnie. Czy w takim przypadku pozostałemu rodzeństwu należy się po 29 latach zachowek lub inne pieniądze? Tata zmarł 17 lat temu, natomiast mama nadal żyje....
174kpc
This will provide an opportunity for both of you to reduce the [url=http://shinblog.site/ctb_cancel/]http://shinblog.site/ctb_cancel/[/url] and receive it more predictable. The combination of scientific data and plots of patients' illness may testify to the high standards of stem cell treatment in Panama....
spłata kredytu po zakończeniu związku
Będąc w kilkuletnim związku, zdecydowaliśmy się razem z partnerem wziąć kredyt na remont (głównie zakup mebli/drzwi) jego domu. On nie miał zdolności, więc kredyt był na mnie. Po kilku latach podjęliśmy decyzję o zakończeniu związku. W tym momencie zostało mi do spłaty jeszcze kilkanaście tysięcy kredytu. Mój były partner nie poczuwa się do dalszego spłacania kredytu (wcześniej spłacaliśmy go wspólnie), ani do oddania rzeczy z domu, do wartoś...
Samochód osobowy po zmarłym tacie. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach?
Dzień dobry. Kilka dni temu zmarł mój tato. Został po nim samochód osobowy. Ubezpieczenie na ten samochód jest do końca października. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach? Czy do końca trwania ubezpieczenia można nim normalnie jeździć? Dziękuję za pomoc...

Wyszukiwarka