Kiedy następuje wykonanie decyzji administracyjnej?
Dzień dobry,
mam bardzo trudny przypadek w pracy i nie znam odpowiedzi. Proszę o pomoc
W skrócie:
1. Organ wydał decyzję administracyjną o nałożeniu kary pieniężnej 5000 zł.
2. Strona nie wniosła odwołania, decyzja stała się ostateczna i wykonalna.
3. Strona nie wykonała tej decyzji, Organ skierował sprawę do Urzędu Skarbowego a ten do Komornika.
4. Strona zapłaciła karę 5000 zł Komornikowi ale płacąc co miesiąc po 1000 zł.
Moje pytanie: Kiedy nastąpiło wykonanie decyzji administracyjnej?
a) wtedy kiedy Organ przekazał sprawę "poza swój urząd" czyli w dniu przekazania sprawy do Urzędu Skarbowego
b) wtedy kiedy Komornik rozpoczął egzekucję i pobrał pierwszą ratę (1000 zł)
c) wtedy kiedy Strona zapłaciła ostatnią ratę Komornikowi.
W momencie przekazania sprawy z Organu do Urzędu Skarbowego te zapłacone pieniądze trafiają już chyba na inny rachunek bankowy...
Przeszukałem trochę w necie i w książkach i nie mam żadnej odpowiedzi. W ciemno strzeliłbym odpowiedź C ale będzie lepiej dla mnie jeśli prawidłowa odpowiedź to A
Doprecyzuj, kto prowadził egzekucję, poborca skarbowy z ramienia urzędu skarbowego czy też komornik sądowy?
Jesteś pewny że zapłaciłeś całość wynikającą z tytułu na podstawie którego prowadzona jest/była egzekucja? Pytam, ponieważ ze środków wyegzekwowanych nie zaspakaja się w pierwszej kolejności należności wynikającej z tytułu. Kolejność zaspakajania jest ustalona w art. 115 w przypadku egzekucji administracyjnej lub art. 1025 kc w przypadku egzekucji prowadzonej przez komornika sądowego. Może się więc okazać, że tych 5 tyś. jeszcze nie zapłaciłeś w całości. Dodał bym jeszcze punkt d o treści:
d) wtedy kiedy wierzyciel otrzymał należne środki w wysokości określonej decyzją
i czekaj na odpowiedzi. Skłaniałbym się do odpowiedzi C - czyli z dniem kiedy wierzyciel został zaspokojony w całości w wyniku egzekucji, ale pewności nie mam.
Witam. Bardzo proszę o radę
Sytuacja wygląda następująco.
Podpisano umowę przedwstępna kupna sprzedaży mieszkania (nie była to umowa notarialna) z zadatkiem bez podania terminu podpisania aktu notarialnego i kontakt z kupującym urwał się, po miesiącu kupujący wpłacił dodatkowa kwotę (zaliczkę) na prywatne konto w celu uspokojenie sprzedającego stosując wymówki (urlop wyjazd) ale mijają kolejne miesiące, płacony jest czynsz a z kupującym nie mo...
Jeśli ktoś napisze maila lub wyśle pisemnie takie podejrzenie o wyłudzenie, bez podania własnego imienia i nazwiska, czy taka informacja jest sprawdzana?...
Dzień dobry. Mama mojej babci to moja prababcia a więc siostra prababci to ciocia mojej babci a syn cioci mojej babci kim jest dla mnie? Jaki to stopień pokrewieństwa? Czy małżeństwo jest legalne w takim wypadku?...