Komornik za alimenty.

Witam mam takie pytanie. Mam około 100 tyś. Zaległego długu za alimenty, a moje dzieci mają już po 30 lat. Więc jak pójdę do pracy na umowę o prace to komornik będzie mi zajmował 60% wypłaty za zaległe alimenty, czy tylko do najniższej krajowej, a tamten dług będzie rósł? I czy sam wtedy mógłbym z najniższej krajowej wpłacać?
anonim cytuj
14-08-2023
Więc jak pójdę do pracy na umowę o prace to komornik będzie mi zajmował 60% wypłaty za zaległe alimenty, czy tylko do najniższej krajowej?

Rozumiem, że są to zaległe alimenty z FA. Potrącenie komornicze z umowy o pracę wyniesie do 60% wynagrodzenia za pracę. Nie występuje w tym przypadku kwota wolna od potrąceń.

Podstawa prawna:
1. Art. 87 § 3 pkt . 1 Kodeksu pracy ( t.j. Dz.U.2023.1465):
Potrącenia mogą być dokonywane w następujących granicach:
1) w razie egzekucji świadczeń alimentacyjnych - do wysokości trzech piątych wynagrodzenia
2. Art. 87(1) § 1 pkt 1 K.p.:
Wolna od potrąceń jest kwota wynagrodzenia za pracę w wysokości:
1) minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, przysługującego pracownikom zatrudnionym w pełnym wymiarze czasu pracy, po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne, zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych oraz wpłat dokonywanych do pracowniczego planu kapitałowego, jeżeli pracownik nie zrezygnował z ich dokonywania - przy potrącaniu sum egzekwowanych na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne.
A jak jest ze stażem z urzędu pracy bądź opieki społecznej? Też potrąca czy zostawia, bo nie ma najniższej krajowej?

W przypadku dłużników alimentacyjnych komornik może zająć do 3/5 otrzymywanego wynagrodzenia stażowego.

anonim cytuj
14-08-2023
Jeśli chodzi o zaległe alimenty z tytułu egzekucji, faktycznie potrącenie komornicze z wynagrodzenia w przypadku umowy o pracę może wynieść do 60% wynagrodzenia. Podstawą prawną tego jest Art. 87 § 3 pkt. 1 Kodeksu pracy, który mówi, że w przypadku egzekucji świadczeń alimentacyjnych potrącenia mogą wynosić do wysokości trzech piątych wynagrodzenia.

Jeśli chodzi o kwotę wolną od potrąceń, to w przypadku egzekucji świadczeń alimentacyjnych nie ma kwoty wolnej od potrąceń. Jednakże w innych przypadkach, np. przy egzekucji należności innych niż świadczenia alimentacyjne, wolna od potrąceń jest kwota wynagrodzenia za pracę w wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę (z wyjątkami określonymi w przepisie). Tę kwestię reguluje Art. 87(1) § 1 pkt 1 K.p.

Jeżeli zaś chodzi o staż z urzędu pracy lub opieki społecznej:

Dla dłużników alimentacyjnych możliwe jest potrącenie do 3/5 otrzymywanego wynagrodzenia stażowego. Oznacza to, że w przypadku długów alimentacyjnych komornik może zająć 60% wynagrodzenia stażowego, pozostawiając dłużnikowi do dyspozycji 40% tej kwoty.

anonim cytuj
14-08-2023
A co jeśli zdecydowałbym się na pracę za granicą? Czy komornik w Polsce ma możliwość zająć moje wynagrodzenie z pracy za granicą? I jak wtedy liczone byłyby te potrącenia? Wiem, że to trochę inna sytuacja, ale zastanawiam się nad tym, czy takie rozwiązanie by mi pomogło.

anonim cytuj
14-08-2023
A co jeśli zdecydowałbym się na pracę za granicą? Czy komornik w Polsce ma możliwość zająć moje wynagrodzenie z pracy za granicą?

W przypadku podjęcia pracy za granicą sytuacja staje się bardziej skomplikowana. Komornik w Polsce nie ma bezpośredniej możliwości zajęcia wynagrodzenia zarabianego poza granicami kraju. Jednakże istnieją pewne mechanizmy, które umożliwiają egzekucję długów w innym kraju:

Porozumienia międzynarodowe: Polska jest stroną wielu porozumień międzynarodowych dotyczących współpracy w zakresie egzekucji długów. W zależności od kraju, w którym zdecydujesz się podjąć pracę, Polska może mieć porozumienie, które pozwoli na prowadzenie egzekucji za granicą.

W przypadku krajów Unii Europejskiej, istnieje możliwość uznawania i wykonywania orzeczeń sądowych, co oznacza, że polski tytuł wykonawczy może być podstawą do wszczęcia egzekucji w innym kraju członkowskim UE.

Jeśli chodzi o liczenie potrąceń w takiej sytuacji, to zależy to od przepisów kraju, w którym pracujesz. Każdy kraj ma swoje regulacje dotyczące maksymalnej wysokości potrąceń z wynagrodzenia.

Reasumując, podjęcie pracy za granicą może utrudnić proces egzekucji długów alimentacyjnych w Polsce, ale nie gwarantuje całkowitej ochrony przed potrąceniami.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Kupno mieszkania z niewymeldowanym sprzedawcą.
Mam zamiar kupić mieszkanie (dałem już zadatek) ale sprzedawca chce się dopiero wymeldować po podpisaniu aktu notarialnego. Myślałem, że notariusz będzie żądał potwierdzenia braku zameldowania ale nie ma takich wymagań. Wiem , że sprzedający nie mieszka w tym mieszkaniu ma ich klika....
Przepisanie majątku na jedno z dzieci.
Dzień dobry mam pytanie. W jaki sposób mama powinna przepisać na mnie mieszkanie, aby rodzeństwo nie miało co do tego żadnych praw do spłaty....
Czy jest jakaś szansa na anulowanie kary z UFG?
Witam Teść zakupił auto w czerwcu, jego ubezpieczenie kończyło się 8.07 dopatrzył się tego dopiero 13.07 (od tego dnia jest wykupione OC) . Dziś otrzymał wezwanie do zapłaty 2800 zł z ufg. Czy jest jakaś szansa na anulowanie kary lub jej zmniejszenie ? Co możemy zrobić ?...
Kończy mi się urlop macierzyński i nie mam możliwości wrócić do pracy. Jak mogę się ubezpieczyć?
Cześć, we wrześniu kończy mi się urlop macierzyński nie mam możliwości wrócić do pracy a umowa rozwiązała się w dniu porodu. Co teraz zrobić żeby być ubezpieczonym i w razie choroby normalnie iść do lekarza czy szpitala? Czy mąż może dołączyć mnie do swojego ubezpieczenia w ZUS on ma umowę na czas nieokreślony. Czy np. Muszę iść się zarejestrować w urzędzie pracy na bezrobocie? Całkowicie zielona jestem proszę o wyrozumiałość i pomoc...

Wyszukiwarka