Ustawa o praniu brudnych pieniędzy i przeciwdziałaniu terroryzmowi.

Znajomy pomagał sąsiadowi w ogródku, kosił trawę, przycinał drzewka, rąbał drewno do kominka, grabił. Sąsiad wg wypracowanych godzin przelewał mu na konto raz w miesiącu kasę. Trwało to kilka miesięcy. Były to małe kwoty między 200, a 600 zł. W tytule wypłaty było tylko "wpłata". Teraz bank wzywa znajomego do osobistego wstawienia się w banku w celu wytłumaczeniu z jakiego źródła ma te wpłaty. Napisali coś o ustawie prania brudnych pieniędzy i przeciwdziałaniu terroryzmowi. Co w banku teraz powinien powiedzieć znajomy, aby jego sąsiad nie miał problemów?
anonim cytuj
31-10-2023
Jak powie ze za pracę to jeszcze się us znajdzie chętny sprawdzić czy składki odprowadzone. To małe kwoty wiec równie dobrze mógł pożyczyć sąsiadowi a on mu oddał przelewając na konto .

anonim cytuj
31-10-2023
Powiedzieć prawdę, że to rekompensata za benzynę i pracę podczas prac.

anonim cytuj
31-10-2023

Sugerowane Tematy

Zajęcie komornicze.
Mam problem z zajęciem komorniczym pieniędzy z konta. Pieniądze te są z programu "Czyste powietrze" czytałem że nie mogą być zajęte (art.831 § 1 pkt2a). Dzwoniłem do komornika ten chyba zna taki przepis ale zawala winę na bank, znowu bank chce jakieś pismo o komornika że pieniądze z programu są zwolnione z egzekucji. Bank chce też umowy z programem czyste powietrze że niby na tej umowie jest jakaś klauzura o zajęciu przez komornika. ...
Żona pracuje od 5 lat w jednym zakładzie pracy, umowa na czas nieokreślony. Okazało się że jest w ciąży, czy może dostać wypowiedzenie i zostać zwolniona?
Dzień dobry. Żona pracuje od 5 lat w jednym zakładzie pracy, umowa na czas nieokreślony. Okazało się że jest w ciąży (test pozytywny robiony ok 2 tyg temu). Czy jeżeli powie o tym przełożonemu a nie była jeszcze u lekarza może dostać wypowiedzenie i zostać zwolniona? Chciałaby pracodawcę poinformować jak najszybciej lecz boi się jak zareaguje. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam...
Sprawa o ustalenie kontaktów.
Mam z była partnerka roczną córkę. Pod koniec miesiąca mam wyznaczony termin rozprawy o ustalenie kontaktów z córka wraz z miejscem pobytu ponieważ była partnerka po pozwie o alimenty zaczęła mi utrudniać kontakty mimo ze rozstaliśmy się w zgodzie dopiero po 3 tygodnia udało się jakoś porozumieć do 1 dnia w tygodniu(4h) co uważam za bardzo mały czas żeby utrzymać chociaż normalna relacje z córka. Złożyłem wniosek o kontakty w sposób taki ze 1-3...
Jazda pod wpływem narkotyków, posiadanie narkotyków i brak uprawnień do kierowania pojazdem. Co za to grozi??
Witam. Kilka dni temu moją bliską osobę zatrzymała policja, był pod wpływem narkotyków oraz miał je przy sobie... Około 3 lat temu był ten sam incydent i stracił prawo jazdy miał zakaz robienia uprawnień na 5 lat. Teraz twierdzi że po nocy na dołku nie miał rozmowy z prokuratorem i nie wie co mu grozi ale w to nie wierzę. A więc pytanie co może grozić za jazdę pod wpływem narkotyków, posiadanie ich przy sobie, jazdę bez uprawnień jeśli osoba by...

Wyszukiwarka