Wypowiedzenie umowy.

Dzień dobry.
W bardzo dużym skrócie wyjaśnię z czym mam problem.
Rozwiązałem umowę o pracę na czas nieokreślony w trybie art. 55§ 11 KP 14.08.2023. Dostałem pozew o zapłatę odszkodowania za okres wypowiedzenia 61.1 Kp . Chcę napisać odpowiedź na pozew, moim zdaniem istnieją okoliczności, które mogłyby mnie trochę usprawiedliwić gdybym się na nie powołał...
1/ informowałem pracodawcę, w grudniu 22" i maju br, o tym, że leczę Fobie społeczne stąd moje 2 dniowe ZLA , pracodawca nie chciał ode mnie zaświadczenia o leczeniu pomimo kilku prób wręczenia dyrektorowi, stwierdził, że nie interesują go moje zaświadczenia ale rozumie mój problem...
2 / Mieszkam od 2go roku życia z babcią, która od 2 lat wymaga opieki z powodu postępującej demencji. W dniu dzisiejszym otrzymałem zaświadczenie od neurologa, że babcia wymaga stałej opieki osoby drugiej, składam wniosek o świadczenie pielęgnacyjne i opiekuna prawnego. 3 lata temu zmarł jej syn a w czerwcu tego roku córka, do opieki ma tylko mnie.
Czy mogę tą opiekę i moje leczenie psychiatryczne podciągnąć pod powód mojej rezygnacji z pracy ?
Popełniłem błąd ale czy mogę go naprawić, nie było to celowe działanie. Nieznajomość prawa robi swoje.
Pracodawca wiedział, że mieszkam z babcią, znał jej stan zdrowia i nie robił z tego powodu kłopotów. Proszę o poradę czy jest szansa aby sąd nie zasądził odszkodowania...
SR w .... doręcza odpis pozwu i zakreśla termin 21 dni na złożenie odpowiedzi na pozew pod rygorem przyjęcia za prawdziwe twierdzeń pozwu, nadto zgłoszenia wszystkich twierdzeń i dowodów istotnych dla rozstrzygnięcia sprawy pod rygorem utraty prawa do ich powoływania w toku dalszego postępowania, nadto zobowiązuje do wskazania czy jest możliwość polubownego załatwienia sporu i na jakich warunkach.
anonim cytuj
30-10-2023
Jakiego ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków wobec Ciebie dopuścił się zatem pracodawca? Czy to naruszenie to leczenie psychiatryczne, któremu się poddajesz?
Nie bardzo rozumiem Twojego toku rozumowania...
Przepraszam, to chyba z emocji nie rozwinąłem dokładnie. Złożyłem wypowiedzenie ponieważ często potrzebowałem dzień-dwa na odpoczynek aby dojść do siebie po ataku paniki to dostawałem L4. Dyrektor twierdził, że te 2 dni L4 to po prostu kacowe.
Może dziwnie myślę, ale odebrałem to w ten sposób, że nie wierząc mi i jawnie "myśląc", iż to kacowe, dyrektor narusza moje dobra osobiste. Stąd rezygnacja w takim trybie.

Co prawda możliwe, że zostanie to potraktowane jako działania godzące w dobra osobiste pracownika, bądź też naruszająca dobra osobiste, ale wszystko w rękach sądu. Osobiście wątpię, żeby Ci się udało. Sąd opiera się na dowodach. Będziesz potrzebował świadków i ich zeznań.

anonim cytuj
30-10-2023
Moim zdaniem powinieneś się zastosować do pisma z sądu, zazwyczaj 1 rozprawa jest po to by strony doszły do porozumienia , być może sad uzna chorobę jak i to ze musisz się opiekować babcią stale za okoliczność "łagodzącą ".
W mojej ocenie obowiązkiem pracodawcy było poinformowanie cię o tym że ten tryb rozwiązania umowy niesie pewne konsekwencje.
Spróbuj skorzystać z darmowej porady prawnika o ile to możliwe.

anonim cytuj
30-10-2023

Sugerowane Tematy

Zniesiony dozór policji.
W tamtym tygodniu w środę przyszedł mi list od prokuratora w którym pisze, że nadal mam zakaz opuszczaniu kraju, ale - i teraz właśnie tego nie rozumiem za bardzo: Prokurator postanawia zmienić postanowienie wcześniejsze ( o tym dozorze), z ten sposób, że W MIEJSCE OBOWIĄŻKU ZGŁASZANIA SIĘ PODEJRZANEJ RAZ W TYGODNIU DO KOMENDY POWIATOWEJ WPROWADZIĆ OBOWIĄZEK INFORMOWANIA O KAŻDYM TRAAJĄCYM DŁUŻEJ NIŻ 2 TYG WYJEŻDZIE POZA MIEJSCE ZAMIESZKANIA, JA...
Jakie prawa ma pracownik na zwolnieniu lekarskim?
Witam. Mam kilka pytań do prawników, proszę o szybką odpowiedź. 1. Czy pracodawca ma prawo do kontaktowania się ze mną podczas mojego zwolnienia lekarskiego? 2. Jakie są moje prawa w zakresie ochrony miejsca pracy podczas zwolnienia lekarskiego? Czy pracodawca może mnie zwolnić podczas mojego zwolnienia lekarskiego? 3. Jakie obowiązki mam jako pracownik na zwolnieniu lekarskim? Czy muszę na przykład informować pracodawcę o swoim stanie zdrow...
Wezwanie na rozprawę sądową do innego miasta.
Dostałem wezwanie jako świadek do sądu na sprawę o podział majątku rodziców. Sprawa odbywa się w środku tygodnia w miejscowości oddalonej o co najmniej 200km od miejsca gdzie mieszkam i studiuje. Ponadto, nie ma dobrej komunikacji żebym miał jak dojechać a nie mam też swojego samochodu. Jestem dziennym studentem wymagającego kierunku gdzie nie mogę mieć nieobecności plus jest to okres zaliczeń i egzaminów. Nie mam też zasądzonych alimentów i ze w...
Praca w innym miejscu na urlopie.
Mam taką kwestię. W najbliższych dniach planuję wypowiedzieć UoP z zachowaniem 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia. Pracuję w agencji, która ma zakaz konkurencji. Wiem, że normalnie jak się jest na urlopie (a ja mam dużo do wykorzystania) to można pracować w innym miejscu. A co w przypadku gdy mam zakaz konkurencji a będę przechodzić do firmy o podobnym profilu co obecna firma? Nie wiem czy to coś zmienia, ale chcę przejść z UoP na B2B (w nowym m...

Wyszukiwarka