Wypowiedzenie umowy.

Dzień dobry.
W bardzo dużym skrócie wyjaśnię z czym mam problem.
Rozwiązałem umowę o pracę na czas nieokreślony w trybie art. 55§ 11 KP 14.08.2023. Dostałem pozew o zapłatę odszkodowania za okres wypowiedzenia 61.1 Kp . Chcę napisać odpowiedź na pozew, moim zdaniem istnieją okoliczności, które mogłyby mnie trochę usprawiedliwić gdybym się na nie powołał...
1/ informowałem pracodawcę, w grudniu 22" i maju br, o tym, że leczę Fobie społeczne stąd moje 2 dniowe ZLA , pracodawca nie chciał ode mnie zaświadczenia o leczeniu pomimo kilku prób wręczenia dyrektorowi, stwierdził, że nie interesują go moje zaświadczenia ale rozumie mój problem...
2 / Mieszkam od 2go roku życia z babcią, która od 2 lat wymaga opieki z powodu postępującej demencji. W dniu dzisiejszym otrzymałem zaświadczenie od neurologa, że babcia wymaga stałej opieki osoby drugiej, składam wniosek o świadczenie pielęgnacyjne i opiekuna prawnego. 3 lata temu zmarł jej syn a w czerwcu tego roku córka, do opieki ma tylko mnie.
Czy mogę tą opiekę i moje leczenie psychiatryczne podciągnąć pod powód mojej rezygnacji z pracy ?
Popełniłem błąd ale czy mogę go naprawić, nie było to celowe działanie. Nieznajomość prawa robi swoje.
Pracodawca wiedział, że mieszkam z babcią, znał jej stan zdrowia i nie robił z tego powodu kłopotów. Proszę o poradę czy jest szansa aby sąd nie zasądził odszkodowania...
SR w .... doręcza odpis pozwu i zakreśla termin 21 dni na złożenie odpowiedzi na pozew pod rygorem przyjęcia za prawdziwe twierdzeń pozwu, nadto zgłoszenia wszystkich twierdzeń i dowodów istotnych dla rozstrzygnięcia sprawy pod rygorem utraty prawa do ich powoływania w toku dalszego postępowania, nadto zobowiązuje do wskazania czy jest możliwość polubownego załatwienia sporu i na jakich warunkach.
anonim cytuj
30-10-2023
Jakiego ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków wobec Ciebie dopuścił się zatem pracodawca? Czy to naruszenie to leczenie psychiatryczne, któremu się poddajesz?
Nie bardzo rozumiem Twojego toku rozumowania...
Przepraszam, to chyba z emocji nie rozwinąłem dokładnie. Złożyłem wypowiedzenie ponieważ często potrzebowałem dzień-dwa na odpoczynek aby dojść do siebie po ataku paniki to dostawałem L4. Dyrektor twierdził, że te 2 dni L4 to po prostu kacowe.
Może dziwnie myślę, ale odebrałem to w ten sposób, że nie wierząc mi i jawnie "myśląc", iż to kacowe, dyrektor narusza moje dobra osobiste. Stąd rezygnacja w takim trybie.

Co prawda możliwe, że zostanie to potraktowane jako działania godzące w dobra osobiste pracownika, bądź też naruszająca dobra osobiste, ale wszystko w rękach sądu. Osobiście wątpię, żeby Ci się udało. Sąd opiera się na dowodach. Będziesz potrzebował świadków i ich zeznań.

anonim cytuj
30-10-2023
Moim zdaniem powinieneś się zastosować do pisma z sądu, zazwyczaj 1 rozprawa jest po to by strony doszły do porozumienia , być może sad uzna chorobę jak i to ze musisz się opiekować babcią stale za okoliczność "łagodzącą ".
W mojej ocenie obowiązkiem pracodawcy było poinformowanie cię o tym że ten tryb rozwiązania umowy niesie pewne konsekwencje.
Spróbuj skorzystać z darmowej porady prawnika o ile to możliwe.

anonim cytuj
30-10-2023

Sugerowane Tematy

Refundacja za okulary do pracy.
Mam taki problem. Salon optyczny wystawił mi imienną fakturę na okulary korekcyjne, jest informacja o tym, że są one do pracy przy komputerze. W pracy zostałam poinformowana, że żeby dostać częściowy zwrot, faktura musi być na firmę, nie na mnie. Salon nie chce wystawić korekty, bo faktura jest wystawiona prawidłowo i nie ma ku temu podstaw. To, że się nie dowiedziałam przed to jedno, ale nie ma nigdzie zapisu, że musi być, to skąd taki wymóg? A ...
Czy mogę podjąć naukę w szkole zaocznej (weekendowej) podczas urlopu macierzyńskiego ?
Dzień dobry, jestem obecnie na urlopie macierzyńskim kończy się on w marcu 2024. Czy mogę podjąć naukę w szkole zaocznej (weekendowej) podczas urlopu macierzyńskiego ?...
Czy można nie stawić się na przesłuchanie?
Mój tata dostał wezwanie do Sądu w charakterze świadka. Sąd oddalony jest o około 150 km od miejsca zamieszkania. Wiek mojego taty to około 70 lat. Sprawa toczy się około 6 lat. W tym czasie już raz był wezwany przez Sąd i zeznawał. Nie chce tego robić po raz drugi. Czy można w jakiś sposób zrezygnować i nie pojechać do sądu? Np złozyc odpowiedni wniosek lub zaświadczenie od lekarza? Jeśli tak, to jak to miałoby wyglądać? Jakich użyć argumentów?...
Alimenty na córkę oraz niespłacony dług
Witam. Rozstałam się z partnerem z którym mam córkę. Był mi winien 5tys z czego 3tys nie oddał. Ma zasądzone alimenty 1tys zł na dziecko. W maju dostałam od niego przelew 2tys ( bez żadnego tytułu) po czym napisał,żebym te pieniądze przelała dla jego kolegi. Napisałam,że absolutnie nie i zostawiam te 2tys sobie na poczet zaległego długu. Po czym on stwierdził że w takim razie, te pieniądze mają być na alimenty za maj i czerwiec. Moje pytanie. ...

Wyszukiwarka