Jak odzyskać należne pieniądze za zaległy urlop?

Dostałem rozwiązanie umowę o pracę za wypowiedzeniem
Treść wypowiedzenia umowy
Rozwiązuje z panem zawartą w dniu z zachowaniem trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia, która upłynie w dniu 30 czerwiec 2023r.
Przyczyną rozwiązania umowy z powodu likwidacji stanowiska pracy i złożenie do Sądu wniosku o upadłość firmy.
Jednocześnie informuję że w terminie 21 dni od daty doręczenia niniejszego pisma przysługuje Panu prawo wniesienia odwołania do Sądu pracy
Przed upływem tego terminu może pan złożyć wniosek o wszczęcie postępowania pojednawczego przed Komisją pojednawczą
( - dotyczy umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony )
(- Dotyczy pracodawcy u którego zostanie utworzona komisja pojednawcza )
Nie otrzymałem świadectwa pracy ponieważ mam trzymiesięczny okres wypowiedzenia do czerwca 30 2023r
W związku tym mam kilka pytań
1) Czy złożyć odwołanie do Sądu pracy w ciągu 21 dni ?
2) Czy samemu mam napisać pismo?
3) W jaki sposób to zrobić i co napisać?
4) Czy iść do radcy prawnego w ciągu 21 dni?
5) Czy mam się do niego zgłosić aby napisał stosowny pozew do Sadu pracy?
anonim cytuj
30-10-2023
A od czego chcesz się odwoływać skoro firma upada? I o co pozywać pracodawcę?
Chcę odzyskać pieniądze za niewypłacony mi urlop i odprawę, od tego chcę się odwołać.Z tego co się dowiedziałem to pracodawca już wszystko wyprzedawał z firmy, mówi że jest golasem i żadnych pieniędzy za niewykorzystany urlop i odprawy nam nie wypłaci, do 30czerwca to już wszystko na maks będzie wyprzedane
Słyszałem że jest fundusz gwarancyjny świadczeń pracowniczych
Kiedy i w jaki można z niego skorzystać

anonim cytuj
30-10-2023
Odprawę i ekwiwalent za niewykorzystany urlop otrzymuje się dopiero po rozwiązaniu umowy o prace wiec na razie nie ma od czego się odwołać.

anonim cytuj
30-10-2023
Wnioskuj o wypłatę zaległego wynagrodzenia w ramach Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych
Jedną z najważniejszych funkcji Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych jest wypłata wynagrodzenia pracownikom w przypadku niedopełnienia tego obowiązku przez pracodawców. Świadczenie z FGŚP można otrzymać jednak wyłącznie w przypadku niewypłacalności pracodawcy. Jeśli Twój były pracodawca nie wypłacił wynagrodzenia właśnie w tego powodu, możesz rozpocząć starania o zwrot pieniędzy po upływie miesiąca ogłoszenia niewypłacalności pracodawcy. Wniosek o wypłatę świadczenia z FGŚP możesz złożyć marszałkowi województwa właściwemu ze względu na siedzibę pracodawcy. Należy dołączyć do niego:

kopię świadectwa pracy lub odpis prawomocnego orzeczenia sądu potwierdzającego okres zatrudnienia;
zaświadczenie od pracodawcy, które potwierdzi łączną kwotę niezaspokojonych roszczeń pracowniczych z wyszczególnieniem kwot oraz tytułów wypłat z okresów niewypłacenia tych świadczeń, podpisane przez osobę uprawnioną do składania oświadczeń woli w imieniu pracodawcy;
odpis prawomocnego orzeczenia sądu zasądzającego kwoty przysługujących należności;
inne dowody, które pozwolą ustalić uprawnienia do świadczeń określonych w ustawie.

anonim cytuj
30-10-2023

Sugerowane Tematy

Odroczenie rozprawy.
W sądzie toczy się postepowanie o zmianę wyroku rozwodowego w zakresie wykonywania władzy rodzicielskiej. Złożone zostały wnioski dowodowe potwierdzające brak zainteresowania dzieckiem, dowody że ojciec na stałe przebywa za granicą co według KRIO jest trwałą przeszkodą w wykonywaniu władzy rodzicielskiej oraz została załączona opinia psychologa dziecięcego w której stwierdzono że dziecko nie zna ojca, nie chce się z nim spotykać i nie ma z nim wi...
Umowa najmu lokalu komunalnego.
W lokalu komunalnym zameldowani są: A - główny najemca, który miał podpisaną umowę najmu B - żona głównego najemcy, która NIE MIAŁA podpisanej umowy najmu C - dorosła córka, która również NIE MIAŁA podpisanej umowy najmu Zarządzający budynkiem wypowiedział umowę najmu w ten sposób, że wysłał list do A i B, ale z pominięciem C - dorosłej córki, która o wypowiedzeniu umowy najmu dowiedziała się z pozwu emisyjnego doręczonego 6 miesięcy później....
Dzieci w szkole prześladują innych uczniów, co z tym można zrobić? Jakie kroki prawne mogę podjąć ?
Witam syn chodzi do szkoły podstawowej do klasy 7 . W jego klasie jest kilkoro dzieci ( chłopcy i dziewczęta) , którzy sprawiają problemy w szkole . Prześladują innych uczniów, upokarzają innych , pyskują itp. Są to dzieci z tzw. Dobrych domów, rodzice na wysokich stanowiskach . Przez te dzieci 3 innych uczniów przeniosło się do innych szkół ponieważ nie dawały sobie rady psychicznie . Dwóch chłopaków z tej ,, bandy ,, zaczęły znęcać się nad mo...
Jak mogę złożyć wypowiedzenie, by zaczęło obowiązywać? Szef mnie omija.
Dzień dobry. Poinformowałam pracodawcę telefonicznie w piątek, że chcę złożyć wypowiedzenie i kiedy przyjdzie, by mógł je podpisać. Od tego czasu nie mam z nim kontaktu i nie mogę tego zrobić osobiście. Kiedy do niego dzwonię mówi, że jutro będzie, a się nie pojawia. Ewidentnie utrudnia mi odejście z pracy. Chciałam złożyć wypowiedzenie do upoważnionych osób z biura, jednak dowiedziałam się, że szef zakazał im odbierania jakichkolwiek dokumentów...

Wyszukiwarka