Jak odzyskać należne pieniądze za zaległy urlop?

Dostałem rozwiązanie umowę o pracę za wypowiedzeniem
Treść wypowiedzenia umowy
Rozwiązuje z panem zawartą w dniu z zachowaniem trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia, która upłynie w dniu 30 czerwiec 2023r.
Przyczyną rozwiązania umowy z powodu likwidacji stanowiska pracy i złożenie do Sądu wniosku o upadłość firmy.
Jednocześnie informuję że w terminie 21 dni od daty doręczenia niniejszego pisma przysługuje Panu prawo wniesienia odwołania do Sądu pracy
Przed upływem tego terminu może pan złożyć wniosek o wszczęcie postępowania pojednawczego przed Komisją pojednawczą
( - dotyczy umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony )
(- Dotyczy pracodawcy u którego zostanie utworzona komisja pojednawcza )
Nie otrzymałem świadectwa pracy ponieważ mam trzymiesięczny okres wypowiedzenia do czerwca 30 2023r
W związku tym mam kilka pytań
1) Czy złożyć odwołanie do Sądu pracy w ciągu 21 dni ?
2) Czy samemu mam napisać pismo?
3) W jaki sposób to zrobić i co napisać?
4) Czy iść do radcy prawnego w ciągu 21 dni?
5) Czy mam się do niego zgłosić aby napisał stosowny pozew do Sadu pracy?
anonim cytuj
30-10-2023
A od czego chcesz się odwoływać skoro firma upada? I o co pozywać pracodawcę?
Chcę odzyskać pieniądze za niewypłacony mi urlop i odprawę, od tego chcę się odwołać.Z tego co się dowiedziałem to pracodawca już wszystko wyprzedawał z firmy, mówi że jest golasem i żadnych pieniędzy za niewykorzystany urlop i odprawy nam nie wypłaci, do 30czerwca to już wszystko na maks będzie wyprzedane
Słyszałem że jest fundusz gwarancyjny świadczeń pracowniczych
Kiedy i w jaki można z niego skorzystać

anonim cytuj
30-10-2023
Odprawę i ekwiwalent za niewykorzystany urlop otrzymuje się dopiero po rozwiązaniu umowy o prace wiec na razie nie ma od czego się odwołać.

anonim cytuj
30-10-2023
Wnioskuj o wypłatę zaległego wynagrodzenia w ramach Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych
Jedną z najważniejszych funkcji Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych jest wypłata wynagrodzenia pracownikom w przypadku niedopełnienia tego obowiązku przez pracodawców. Świadczenie z FGŚP można otrzymać jednak wyłącznie w przypadku niewypłacalności pracodawcy. Jeśli Twój były pracodawca nie wypłacił wynagrodzenia właśnie w tego powodu, możesz rozpocząć starania o zwrot pieniędzy po upływie miesiąca ogłoszenia niewypłacalności pracodawcy. Wniosek o wypłatę świadczenia z FGŚP możesz złożyć marszałkowi województwa właściwemu ze względu na siedzibę pracodawcy. Należy dołączyć do niego:

kopię świadectwa pracy lub odpis prawomocnego orzeczenia sądu potwierdzającego okres zatrudnienia;
zaświadczenie od pracodawcy, które potwierdzi łączną kwotę niezaspokojonych roszczeń pracowniczych z wyszczególnieniem kwot oraz tytułów wypłat z okresów niewypłacenia tych świadczeń, podpisane przez osobę uprawnioną do składania oświadczeń woli w imieniu pracodawcy;
odpis prawomocnego orzeczenia sądu zasądzającego kwoty przysługujących należności;
inne dowody, które pozwolą ustalić uprawnienia do świadczeń określonych w ustawie.

anonim cytuj
30-10-2023

Sugerowane Tematy

Gmina chce odkupić kawałek mojej działki na drogę.
Sytuacja wygląda następująco. Posiadam nieruchomość z działką w gminnej miejscowości. Z racji ze jest to działka w samym centrum przy głównym skrzyżowaniu. Wójt chce odkupić ode mnie kawałek działki, ponieważ z racji dużej ilości wypadków chcą wybudować rondo. Na jaką rekompensatę mogę liczyć, tyle po ile chodzą działki z metra czy więcej/ mniej? U kogo mogę zasięgnąć informacji ?...
kolizja - nowe dowody
Brałam udział w kolizji, w której policja stwierdziła moje sprawstwo i zarzuciła mi wykroczenie z art. 86 par. 1 k.w. Nie przyjęłam mandatu. Dzień później pozyskałam nagranie z kamery monitoringu, z którego wynika wina tego drugiego kierowcy. Złożyłam nagranie na Policji i złożyłam wyjaśnienia. Policja stwierdziła, że faktycznie popełnili błąd, ale nic nie może już zrobić i i tak musi skierować sprawę do Sądu, który mnie uniewinni. Co mogę zrobić...
Czy pracodawca w ciągu miesiąca może zmienić grafik bez zgody pracownika?
Czy pracodawca w ciągu miesiąca może zmienić grafik bez zgody pracownika? Dajmy taki przykład, że idę na zwolnienie lekarskie i przed zwolnieniem mam 7 dni pracy od pon. do ndz, dwa dni wolne w innym tygodniu. Po przyjściu ze zwolnienia grafik zmieniony tak, żeby pracodawca był jak najmniej stratny, czyli zamiast 7 dni pracy wstawia jak najwięcej wolnego podczas choroby. Czy można tak robić, czy nie?...
Wynajmuje mieszkanie parze z dzieckiem. Problemy z płatnością i z kontaktem.
Witam, Wynajmuje mieszkanie parze z dzieckiem. Umowa najmu okaznalnego oraz dokument że poddają się dobrowolnie egzekucji komorniczej. Okazało się, że w momencie podpisania umowy, Pani była w ciąży więc jest już teraz dwoje dzieci o czym nie wiedziałam. Od początku roku zaczęły się problemy z płatnością i z kontaktem z najemcami. Były to opóźnienia dwa, trzy dni. Aktualnie opóźnienie wynosi 3 tyg. I nie zanosi się aby zostało to opłacone. Każdeg...

Wyszukiwarka