Jak odzyskać należne pieniądze za zaległy urlop?

Dostałem rozwiązanie umowę o pracę za wypowiedzeniem
Treść wypowiedzenia umowy
Rozwiązuje z panem zawartą w dniu z zachowaniem trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia, która upłynie w dniu 30 czerwiec 2023r.
Przyczyną rozwiązania umowy z powodu likwidacji stanowiska pracy i złożenie do Sądu wniosku o upadłość firmy.
Jednocześnie informuję że w terminie 21 dni od daty doręczenia niniejszego pisma przysługuje Panu prawo wniesienia odwołania do Sądu pracy
Przed upływem tego terminu może pan złożyć wniosek o wszczęcie postępowania pojednawczego przed Komisją pojednawczą
( - dotyczy umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony )
(- Dotyczy pracodawcy u którego zostanie utworzona komisja pojednawcza )
Nie otrzymałem świadectwa pracy ponieważ mam trzymiesięczny okres wypowiedzenia do czerwca 30 2023r
W związku tym mam kilka pytań
1) Czy złożyć odwołanie do Sądu pracy w ciągu 21 dni ?
2) Czy samemu mam napisać pismo?
3) W jaki sposób to zrobić i co napisać?
4) Czy iść do radcy prawnego w ciągu 21 dni?
5) Czy mam się do niego zgłosić aby napisał stosowny pozew do Sadu pracy?
anonim cytuj
30-10-2023
A od czego chcesz się odwoływać skoro firma upada? I o co pozywać pracodawcę?
Chcę odzyskać pieniądze za niewypłacony mi urlop i odprawę, od tego chcę się odwołać.Z tego co się dowiedziałem to pracodawca już wszystko wyprzedawał z firmy, mówi że jest golasem i żadnych pieniędzy za niewykorzystany urlop i odprawy nam nie wypłaci, do 30czerwca to już wszystko na maks będzie wyprzedane
Słyszałem że jest fundusz gwarancyjny świadczeń pracowniczych
Kiedy i w jaki można z niego skorzystać

anonim cytuj
30-10-2023
Odprawę i ekwiwalent za niewykorzystany urlop otrzymuje się dopiero po rozwiązaniu umowy o prace wiec na razie nie ma od czego się odwołać.

anonim cytuj
30-10-2023
Wnioskuj o wypłatę zaległego wynagrodzenia w ramach Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych
Jedną z najważniejszych funkcji Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych jest wypłata wynagrodzenia pracownikom w przypadku niedopełnienia tego obowiązku przez pracodawców. Świadczenie z FGŚP można otrzymać jednak wyłącznie w przypadku niewypłacalności pracodawcy. Jeśli Twój były pracodawca nie wypłacił wynagrodzenia właśnie w tego powodu, możesz rozpocząć starania o zwrot pieniędzy po upływie miesiąca ogłoszenia niewypłacalności pracodawcy. Wniosek o wypłatę świadczenia z FGŚP możesz złożyć marszałkowi województwa właściwemu ze względu na siedzibę pracodawcy. Należy dołączyć do niego:

kopię świadectwa pracy lub odpis prawomocnego orzeczenia sądu potwierdzającego okres zatrudnienia;
zaświadczenie od pracodawcy, które potwierdzi łączną kwotę niezaspokojonych roszczeń pracowniczych z wyszczególnieniem kwot oraz tytułów wypłat z okresów niewypłacenia tych świadczeń, podpisane przez osobę uprawnioną do składania oświadczeń woli w imieniu pracodawcy;
odpis prawomocnego orzeczenia sądu zasądzającego kwoty przysługujących należności;
inne dowody, które pozwolą ustalić uprawnienia do świadczeń określonych w ustawie.

anonim cytuj
30-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy rozliczamy PIT-R?
Liczę że ktoś będzie w stanie mi pomóc. Dostałam PIT-11, rozliczyłam się, na moje nieszczęście dostałam PIT-R (siedziałam w Komisji podczas wyborów). Czy muszę składać pit korygujący?...
Umowa najmu okazjonalnego.
Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. Prywatnie nie mam nic przeciwko temu, boję się jednak, że prawo nie stanie po mojej stronie w dwóch sytuacjach: 1. Gdy najemca nie będzie chciał opuścić mieszkania 2. Gdy najemca będzie zalegał z opłatami. Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć jak najlepiej się zabezpieczyć? Jak przebiegała procedura wyrzucenia takich...
Urlopu z tytułu siły wyższej.
Mam niepełnosprawnego członka rodziny, nie jestem opiekunem aczkolwiek biorę na siebie odpowiedzialność za pomoc przy wizytach lekarskich - jest to osoba na wózku. I tutaj mam pytanie, chciałam w pracy skorzystać z urlopu z tytułu siły wyższej, aczkolwiek pracodawca uważa że to nie kwalifikuje się pod to. Dodam, że grafik pracy mamy układany na miesiąc i dopiero po ułożeniu go dowiedziałam się, że odbędzie się wizyta lekarska. Czy pracodawca ma r...
Wypadek z rowerzystą.
Rowerzysta wtargnął na jezdnie i doszło do wypadku. Policja stwierdziła winę rowerzysty niestety okazuje się, że syn tego pana jest prokuratorem i oczywiście złożył zażalenie i był powołany biegły, który oczywiście również stwierdził że nie było mojej winy. Po czym ten Pan złożył kolejne zażalenie na biegłego i inny biegły stwierdził że to Moja Wina... Co w takiej sytuacji mogę zrobić???...

Wyszukiwarka