skąd się bierze idea, praktyka wpisania narzędzi na stan pracownikowi
Wpisywanie narzędzi na stan pracownika wynika z potrzeby zabezpieczenia mienia pracodawcy i uregulowania odpowiedzialności pracownika za powierzone mu narzędzia i środki ochrony. Ma to zastosowanie w sytuacji, gdy pracownik korzysta z określonych narzędzi w ramach wykonywania swoich obowiązków.
Czy mogę odmówić przyjęcia na stan narzędzi/urządzeń ?
Jeśli narzędzia te są niezbędne do prawidłowego wykonywania Twoich obowiązków, w praktyce nie będziesz mógł odmówić ich przyjęcia.
Czy przełożony może mi zapisać na stanie narzędzia/urządzenia bez mojej zgody/wiedzy?
Nie. Zgodnie z art. 124 Kodeksu pracy, pracownik odpowiada za powierzone mu przez pracodawcę przedmioty, ale musi zostać poinformowany o tym fakcie i musi się z tym zgodzić.
czy środki ochrony osobistej np. ochronniki słuch, maski przeciwpyłowe... też mogą być wpisane na stan pracownika?
Tak. Środki ochrony indywidualnej mogą być wpisane na stan pracownika, jako że są one niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa pracy.
Czy jest owo wpisywanie na stan ujęte w jakiejś ustawie/rozporządzeniu/innym akcie prawnym, czy jest to wymysł pracodawcy... ?
To nie jest wymysł pracodawcy. Jak wspomniano, jest to uregulowane w art. 124 Kodeksu pracy, który mówi o odpowiedzialności pracownika za powierzone mu przedmioty.
Odnosząc się do dodatkowych pytań:
Jeśli jesteś odpowiedzialny za narzędzia powierzone Ci przez pracodawcę, masz prawo domagać się zapewnienia miejsca do ich bezpiecznego przechowywania. Zabezpieczenie narzędzi przed dostępem osób trzecich jest w interesie obu stron - zarówno pracownika, jak i pracodawcy.
Jako nowy pracownik możesz próbować warunkować przyjęcie narzędzi na stan zapewnieniem przez pracodawcę bezpiecznego miejsca do ich przechowywania. Jednakże decyzja w tej kwestii będzie zależeć od wewnętrznych regulacji danego pracodawcy.
Ostateczna odpowiedzialność za powierzone mienie pracodawcy spoczywa na pracowniku, ale pracodawca również powinien podjąć kroki, aby umożliwić pracownikowi bezpieczne przechowywanie tego mienia. Takie rozwiązania są w interesie obu stron i pomagają w zapewnieniu prawidłowego funkcjonowania przedsiębiorstwa.