Narzędzia wpisane na stan pracownika.

Dzień Dobry, mam pytanie:
skąd się bierze idea, praktyka wpisania narzędzi na stan pracownikowi
(np. przełożony mówi mi, że "będzie pan miał wpisaną wiertarkę szlifierkę na stanie, tylko tutaj podpisać")?
Czy mogę odmówić przyjęcia na stan narzędzi/urządzeń ?
Czy przełożony może mi zapisać na stanie narzędzia/urządzenia bez mojej zgody/wiedzy?
czy środki ochrony osobistej np ochronniki słuch, maski przeciwpyłowe... też mogą być wpisane na stan pracownika?
Czy jest owo wpisywanie na stan ujęte w jakiejś ustawie/rozporządzeniu/innym akcie prawnym, czy jest to wymysł pracodawcy... ?
anonim cytuj
27-10-2023

Jeśli są Ci niezbędne do wykonywania pracy zgodnie z umową o pracę, zakresem obowiązków, kartą oceny ryzyka zawodowego na Twoim stanowisku (środki ochrony indywidualnej) to NIE.
Czy przełożony może mi zapisać na stanie narzędzia/urządzenia bez mojej zgody/wiedzy?

NIE
czy środki ochrony osobistej np. ochronniki słuch, maski przeciwpyłowe... też mogą być wpisane na stan pracownika?

TAK
Czy jest owo wpisywanie na stan ujęte w jakiejś ustawie/rozporządzeniu/innym akcie prawnym, czy jest to wymysł pracodawcy... ?

To jest mienie powierzone, za które jesteś odpowiedzialny na podstawie art. 124 kp.

anonim cytuj
27-10-2023
ok, dzięki za odpowiedź,
naszło mnie jeszcze takie pytania:
1) powiedzmy, że dostałem na stan i podpisałem odbiór np.: szlifierki, ochronników słuchu, itp...,
czy mogę zażądać od pracodawcy jakiejś szafki, gdzie mógłbym te przedmioty schować, bo ja jestem na jednej zmianie a firma pracuje na trzy zmiany i pracują, wiadomo w dzisiejszych czasach różni ludzie, różnych narodowości i jak nie mam tych narzędzi schowanych w szafce, to inni mogą ich używać, co wpłynie na szybkość ich zużycia?
2) czy jak jestem nowym pracownikiem i mam przyjąć na stan jakieś narzędzia, to mogę warunkować ich przyjęcie dostaniem takiej zamykanej szafki?

anonim cytuj
27-10-2023
Oczywiście, że pracodawca powinien zapewnić miejsce bezpiecznego przechowywania sprzętu. Takie sprawy powinny być uregulowane w jakiejś np. instrukcji gospodarki narzędziami, czy czymś w tym rodzaju. Przecież nie możesz odpowiadać za coś co jest własnością pracodawcy, czego używasz do pracy i zostało Ci powierzone do tego celu jeśli przebywasz poza firmą.

anonim cytuj
27-10-2023
skąd się bierze idea, praktyka wpisania narzędzi na stan pracownikowi

Wpisywanie narzędzi na stan pracownika wynika z potrzeby zabezpieczenia mienia pracodawcy i uregulowania odpowiedzialności pracownika za powierzone mu narzędzia i środki ochrony. Ma to zastosowanie w sytuacji, gdy pracownik korzysta z określonych narzędzi w ramach wykonywania swoich obowiązków.

Jeśli narzędzia te są niezbędne do prawidłowego wykonywania Twoich obowiązków, w praktyce nie będziesz mógł odmówić ich przyjęcia.

Nie. Zgodnie z art. 124 Kodeksu pracy, pracownik odpowiada za powierzone mu przez pracodawcę przedmioty, ale musi zostać poinformowany o tym fakcie i musi się z tym zgodzić.

czy środki ochrony osobistej np. ochronniki słuch, maski przeciwpyłowe... też mogą być wpisane na stan pracownika?

Tak. Środki ochrony indywidualnej mogą być wpisane na stan pracownika, jako że są one niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa pracy.

To nie jest wymysł pracodawcy. Jak wspomniano, jest to uregulowane w art. 124 Kodeksu pracy, który mówi o odpowiedzialności pracownika za powierzone mu przedmioty.

Odnosząc się do dodatkowych pytań:

Jeśli jesteś odpowiedzialny za narzędzia powierzone Ci przez pracodawcę, masz prawo domagać się zapewnienia miejsca do ich bezpiecznego przechowywania. Zabezpieczenie narzędzi przed dostępem osób trzecich jest w interesie obu stron - zarówno pracownika, jak i pracodawcy.

Jako nowy pracownik możesz próbować warunkować przyjęcie narzędzi na stan zapewnieniem przez pracodawcę bezpiecznego miejsca do ich przechowywania. Jednakże decyzja w tej kwestii będzie zależeć od wewnętrznych regulacji danego pracodawcy.

Ostateczna odpowiedzialność za powierzone mienie pracodawcy spoczywa na pracowniku, ale pracodawca również powinien podjąć kroki, aby umożliwić pracownikowi bezpieczne przechowywanie tego mienia. Takie rozwiązania są w interesie obu stron i pomagają w zapewnieniu prawidłowego funkcjonowania przedsiębiorstwa.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Widzenia z dzieckiem, a przeszłość kryminalna.
Tydzień temu były chłopak mojej siostry, i ojciec jej dziecka wyszedł z więzienia i zapowiedział, że chce się widzieć ze swoim dzieckiem. Co w przypadku kiedy będzie chciał widywać się w naszym domu i zezwoli na to moja siostra czy ja jako współwłaściciel mogę zadzwonić na policję w celu wyprowadzenia tego osobnika z domu? Ja i moja młodsza siostra boimy się go i nie chcemy żeby przebywał w naszym domu chociażby ze względu na swoją przeszłość kry...
Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?
Zamierzam się rozwieść. Przed ślubem uległem wypadkowi, za pieniądze z odszkodowania kupiłem dom. Później go sprzedałem, a w zamian kupiłem 2 mieszkania już po ślubie. Zone uczyniłem współwłaścicielka obu z nich. W akcie notarialnym nie ma wzmianki o tym skąd pochodziły pieniądze na ich zakup. Zona dołożyła do remontu, ale nie ma na to żadnych dowodów w postaci umów, faktur.. Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?...
Dowód elektroniczny
Czy dowód elektroniczny nie ma mocy prawnej? Odmówiono mi rejestracji karty GSM ...
Co naprawia najemca, a co wynajmujący?
Wynajmuję mieszkanie, pani zadzwoniła i powiedziała, że zepsuła się pralka. Kto ma pokryć koszty naprawy? Wynajmujący czy najemca? Dodam, że pralka była sprawna jak umowa była podpisywana....

Wyszukiwarka