Rozliczenie PIT.

Dzień dobry mam bardzo ważne pytanie odnośnie rozliczenia pit na dzieci.
Jestem po rozwodzie 2 lata Ale mieszkamy z byłym mężem i dziećmi w jednym mieszkaniu ponieważ ja nie mam gdzie iść on też.
Płaci mi na dzieci alimenty w kwiecie 900zl i tylko tyle,ja gotuje osobno on osobno każdy robi sobie zakupy itp
Ja robię wszystkie rachunki itp opłaty w szkołach,ubrania on tylko 900zl nic więcej go nie interesuje
Ale chodzi mi o to jak będzie z rozliczeniem pit z mojej pracy którą mam na pół etatu,jak mam się rozliczyć na dzieci jako samotna matka czy nie? On nie ma meldunku u nas, nigdzie nie ma meldunku jest podany tylko do śmieci i wody
anonim cytuj
27-10-2023
Samotna matka jest wtedy gdy ojciec dziecka nie żyje lub jest nieznany. Co do ulgi, przysługuje ona temu rodzicowi który ma przyznaną opiekę nad dziećmi

anonim cytuj
27-10-2023
Nie jest się wtedy samotnym rodzicem, tylko samotnie wychowującym, nie ma konkretnego rozporządzenia co do rozliczania ulgi, rodzice oboje mają prawo to rozliczyć, chyba ze któryś jest pozbawiony praw, wtedy trzeba się dogadać, ale z reguły rozlicza to rodzic, który sprawuje opiekę nad dziećmi.

anonim cytuj
27-10-2023
Dzień dobry mam bardzo ważne pytanie odnośnie rozliczenia pit na dzieci.

Jeśli chodzi o status "samotnie wychowującego rodzica", istotne jest, aby zrozumieć, że jest to pojęcie stosowane w prawie podatkowym i nie zawsze pokrywa się z codzienną percepcją tego terminu. Status ten pozwala skorzystać z ulgi podatkowej. Zgodnie z art. 27c ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, osoba samotnie wychowująca co najmniej jedno dziecko do 18 roku życia lub do 25 roku życia, jeśli kontynuuje naukę, ma prawo do skorzystania z tej ulgi.

Mimo że mieszkasz z byłym mężem, nie oznacza to automatycznie, że nie możesz skorzystać z ulgi. Kluczowe jest to, który z rodziców faktycznie ponosi koszty związane z wychowaniem dziecka.

Samotna matka jest wtedy gdy ojciec dziecka nie żyje lub jest nieznany. Co do ulgi, przysługuje ona temu rodzicowi który ma przyznaną opiekę nad dziećmi

To twierdzenie nie jest do końca prawdziwe. Można być uznawanym za samotnie wychowującego rodzica także w innych sytuacjach, nie tylko gdy drugi rodzic nie żyje lub jest nieznany. Istotne jest, kto faktycznie ponosi koszty związane z wychowywaniem dziecka.

Co do ulgi, kluczowe jest ustalenie, który z rodziców rzeczywiście ponosi większość kosztów związanych z wychowywaniem dzieci. Jeśli obie strony nie mogą dojść do porozumienia w tej kwestii, decyzję ostateczną może podjąć sąd.

Nie jest się wtedy samotnym rodzicem, tylko samotnie wychowującym, nie ma konkretnego rozporządzenia co do rozliczania ulgi, rodzice oboje mają prawo to rozliczyć, chyba że któryś jest pozbawiony praw, wtedy trzeba się dogadać, ale z reguły rozlicza to rodzic, który sprawuje opiekę nad dziećmi.

Dokładnie tak, kluczowe jest ustalenie, kto faktycznie wychowuje i ponosi koszty związane z dziećmi. Jeśli obie strony nie mogą dojść do porozumienia, zaleca się skonsultowanie się z sądem lub mediatorem w celu znalezienia rozwiązania.
Mam nadzieję, że te wyjaśnienia pomogą Państwu lepiej zrozumieć sytuację.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Kupuje dom z zameldowanymi tam osobami, czy można je wymeldować? czy to jest problem przy zakupie domu?
Witam, Stoję przed decyzją zakupu nieruchomości. Dotychczas dom był zamieszkany przez ojca właściciela, ale zameldowanie posiada również jego (ojca) była partnerka i jej dzieci. Osoby te mieszkają aktualnie pod innym adresem, jednak odmawiają zgody na wymeldowanie. Według aktu notarialnego oraz księgi wieczystej jedynym właścicielem jest syn pana, który tam mieszkał. Właściciel podjął próbę wymeldowania administracyjnego, które zakończyło się ni...
Ubezwłasnowolnienie bez zgody.
Próbowano mnie na wniosek osoby z rodziny ubezwłasnowolnić bez mojej zgody. Proces w sądzie się odbył i decyzja procesowa była umarzająca. Jednak z tego powodu po poradzie u adwokata zostałem zmuszony do zamknięcia działalności z dużym kredytem na firmę i staraniu się w banku o cesję pojazdu na inny podmiot. Rozsypało mi się życie prywatne, które tworzyłem w tym czasie z osobą najbliższą i również z tego powodu mam problemy by spotykać się normal...
Jakie konsekwencje prawne poniesie 19-latek, który zrobił 15-latce dziecko?
Witam, jakie konsekwencje prawne poniesie 19 latek który zrobił 15-latce dziecko? Czy grozi mu więzienie? Z góry dziękuje za odpowiedz ...
Został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów, czy trzeba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy?
Jeżeli w tym miesiącu został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów to czy musi dana osoba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy sądowej. Moim zdaniem chyba jeszcze ma obowiązek płacenia ale nie wiem czy dobrze myślę?...

Wyszukiwarka