Rozliczenie PIT.

Dzień dobry mam bardzo ważne pytanie odnośnie rozliczenia pit na dzieci.
Jestem po rozwodzie 2 lata Ale mieszkamy z byłym mężem i dziećmi w jednym mieszkaniu ponieważ ja nie mam gdzie iść on też.
Płaci mi na dzieci alimenty w kwiecie 900zl i tylko tyle,ja gotuje osobno on osobno każdy robi sobie zakupy itp
Ja robię wszystkie rachunki itp opłaty w szkołach,ubrania on tylko 900zl nic więcej go nie interesuje
Ale chodzi mi o to jak będzie z rozliczeniem pit z mojej pracy którą mam na pół etatu,jak mam się rozliczyć na dzieci jako samotna matka czy nie? On nie ma meldunku u nas, nigdzie nie ma meldunku jest podany tylko do śmieci i wody
anonim cytuj
27-10-2023
Samotna matka jest wtedy gdy ojciec dziecka nie żyje lub jest nieznany. Co do ulgi, przysługuje ona temu rodzicowi który ma przyznaną opiekę nad dziećmi

anonim cytuj
27-10-2023
Nie jest się wtedy samotnym rodzicem, tylko samotnie wychowującym, nie ma konkretnego rozporządzenia co do rozliczania ulgi, rodzice oboje mają prawo to rozliczyć, chyba ze któryś jest pozbawiony praw, wtedy trzeba się dogadać, ale z reguły rozlicza to rodzic, który sprawuje opiekę nad dziećmi.

anonim cytuj
27-10-2023
Dzień dobry mam bardzo ważne pytanie odnośnie rozliczenia pit na dzieci.

Jeśli chodzi o status "samotnie wychowującego rodzica", istotne jest, aby zrozumieć, że jest to pojęcie stosowane w prawie podatkowym i nie zawsze pokrywa się z codzienną percepcją tego terminu. Status ten pozwala skorzystać z ulgi podatkowej. Zgodnie z art. 27c ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, osoba samotnie wychowująca co najmniej jedno dziecko do 18 roku życia lub do 25 roku życia, jeśli kontynuuje naukę, ma prawo do skorzystania z tej ulgi.

Mimo że mieszkasz z byłym mężem, nie oznacza to automatycznie, że nie możesz skorzystać z ulgi. Kluczowe jest to, który z rodziców faktycznie ponosi koszty związane z wychowaniem dziecka.

Samotna matka jest wtedy gdy ojciec dziecka nie żyje lub jest nieznany. Co do ulgi, przysługuje ona temu rodzicowi który ma przyznaną opiekę nad dziećmi

To twierdzenie nie jest do końca prawdziwe. Można być uznawanym za samotnie wychowującego rodzica także w innych sytuacjach, nie tylko gdy drugi rodzic nie żyje lub jest nieznany. Istotne jest, kto faktycznie ponosi koszty związane z wychowywaniem dziecka.

Co do ulgi, kluczowe jest ustalenie, który z rodziców rzeczywiście ponosi większość kosztów związanych z wychowywaniem dzieci. Jeśli obie strony nie mogą dojść do porozumienia w tej kwestii, decyzję ostateczną może podjąć sąd.

Nie jest się wtedy samotnym rodzicem, tylko samotnie wychowującym, nie ma konkretnego rozporządzenia co do rozliczania ulgi, rodzice oboje mają prawo to rozliczyć, chyba że któryś jest pozbawiony praw, wtedy trzeba się dogadać, ale z reguły rozlicza to rodzic, który sprawuje opiekę nad dziećmi.

Dokładnie tak, kluczowe jest ustalenie, kto faktycznie wychowuje i ponosi koszty związane z dziećmi. Jeśli obie strony nie mogą dojść do porozumienia, zaleca się skonsultowanie się z sądem lub mediatorem w celu znalezienia rozwiązania.
Mam nadzieję, że te wyjaśnienia pomogą Państwu lepiej zrozumieć sytuację.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

pełnomocnictwo
Dzień dobry, jesteśmy Domem Pomocy Społecznej. Złożyliśmy do Sądu wniosek o likwidację depozytu. Wniosek podpisał dyrektor, który ma upoważnienie do reprezentowania Powiatu (jest to jednostka powiatowa), który został załączony do wniosku. Wniosek został odrzucony. Aby otrzymać uzasadnienie złożyliśmy wniosek o sporządzenie uzasadnienia. Wniosek ten podpisał gł. księgowy, ponieważ dyrektor był na zwolnieniu chorobowym. Teraz musimy uzupełnić braki...
Wypłata świadczenia z ZFŚS
Witam. Jestem zatrudniona od 2 listopada. 7 grudnia byly wyplacane świadczenia świąteczne z ZFŚS. Oświadczenie złożyłam o dochodach. Na zapytanie dlaczego nie zostały mi wypłacone środki pieniężne otrzymałam odnośnik do Regulaminu, w ktorym jest zapis, że osoby uprawnione do świadczeń, określa sie na podstawie złożonych oświadczeń, o zamiarze korzystania w danym roku kalendarzowym, liczbie osób uprawnionych oraz dochochodzie złożonych na dzień ...
Kradzież w sklepie.
Wraz z chłopakiem dokonaliśmy kradzieży w sklepie… wiem to głupie pierwszy raz wpadliśmy na tak głupi pomysł, nigdy nie byliśmy karani. Sprawa wygląda tak że na monitoringu widać jak chodzimy po sklepie pakujemy różne rzeczy wspólnie do koszyka i pod koniec chłopak chowa jedna rzecz pod koszulkę, ja nigdy nic nie ukradłam i wtedy teoretycznie też nic ze sklepu nie wyniosłam nic nie płacąc, policja twierdzi ze stawia mi takie same zarzuty jak chło...
3 dni przed rozpoczęciem pracy pracodawca zadzwonił z informacją że jednak nieaktualne. Czy w tym wypadku obowiązuje umowa ustna?
Na rozmowie rekrutacyjnej od razu została zaproponowana propozycja pracy. Został ustalony pierwszy dzień pracy, stawka wynagrodzenia również została zatwierdzona przez obie strony. 3 dni przed rozpoczęciem pracy pracodawca zadzwonił z informacja ze jednak nieaktualne. Czy w tym wypadku obowiązuje umowa ustna? Przez okres oczekiwania na "pierwszy dzień pracy" nie była poszukiwana inna praca z racji dogadania warunków z pracodawcą....

Wyszukiwarka