Uzasadnienie wyroku.

Witam dziś minęło 14 dni od momentu złożenia wniosku o uzasadnienie wyroku. Do dnia dzisiejszego nie mam uzasadnienia. Co dalej Drodzy Państwo ?
anonim cytuj
26-10-2023
Czekać. Najdłużej czekałem 10 m-cy. Wiem, że sądy wydają uzasadnienie jeszcze później.
Słucham? A dlaczego w internecie jest napisane ze Sąd ma 2 tygodnie na uzasadnienie wyroku? Dodam ze moja sprawa jest z powództwa cywilnego pozew o zapłatę i czy ma to znaczenie?

Termin o jakim Pan pisze (określony w art. 329 k.p.c.) jest terminem instrukcyjnym i może być przedłużany przez prezesa sądu. Okres przedłużenia nie jest limitowany przez przepisy a wyznacza go m. in. skomplikowanie sprawy i/lub obciążenie danego sędziego obowiązkami orzeczniczymi w innych sprawach.
Sądy są zawalone sprawami, ale to nie oznacza że jako obywatel mam czekać w nieskończoność na rozpatrzenie wniosku. Warto składać skargi na przewlekłość postępowania, niech skarb państwa buli skoro nie potrafi zorganizować tak swojej pracy żeby była zgodna z przepisami prawa.

anonim cytuj
26-10-2023
Witam dziś minęło 14 dni od momentu złożenia wniosku o uzasadnienie wyroku. Do dnia dzisiejszego nie mam uzasadnienia. Co dalej Drodzy Państwo ?

Zgodnie z art. 329 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, sąd jest zobowiązany do sporządzenia uzasadnienia wyroku w terminie 2 tygodni od dnia ogłoszenia wyroku, jeżeli strona zgłosiła wniosek o jego uzasadnienie. Jeśli jednak nie otrzymałeś uzasadnienia w tym terminie, warto zwrócić uwagę na to, że jest to termin instrukcyjny, a nie ostateczny. Może on zostać przedłużony przez prezesa sądu z uwagi na różne okoliczności.

Odpowiedź na Post 2:
Słucham? A dlaczego w internecie jest napisane ze Sąd ma 2 tygodnie na uzasadnienie wyroku? Dodam ze moja sprawa jest z powództwa cywilnego pozew o zapłatę i czy ma to znaczenie?

Rzeczywiście, zgodnie z art. 329 k.p.c., sąd ma 2 tygodnie na sporządzenie uzasadnienia wyroku po zgłoszeniu wniosku przez stronę. Niemniej jednak ten termin jest terminem instrukcyjnym, a nie bezwzględnie obowiązującym. Może on zostać przedłużony przez prezesa sądu ze względu na skomplikowanie sprawy lub obciążenie sędziego innymi obowiązkami orzeczniczymi. Rodzaj sprawy (pozew o zapłatę) nie wpływa na długość terminu sporządzenia uzasadnienia, ale może wpłynąć na przedłużenie tego terminu w przypadku skomplikowania kwestii prawnych.

Sądy są zawalone sprawami, ale to nie oznacza że jako obywatel mam czekać w nieskończoność na rozpatrzenie wniosku. Warto składać skargi na przewlekłość postępowania, niech skarb państwa buli skoro nie potrafi zorganizować tak swojej pracy żeby była zgodna z przepisami prawa.

Zgadza się. Jeżeli uznasz, że czas oczekiwania na uzasadnienie wyroku jest nadmierny i uważasz to za przejaw przewlekłości postępowania, możesz złożyć skargę na przewlekłość postępowania zgodnie z art. 17 ustawy o ustroju sądów powszechnych. W przypadku stwierdzenia przewlekłości postępowania, może to skutkować obowiązkiem państwa do wypłaty odszkodowania.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Spóźniłam się dwa dni z ubezpieczeniem OC.
Dzień dobry, mam pytanie czy da się coś zrobić, żeby nie ponieść kary pieniężnej. Spóźniłam się dwa dni z ubezpieczeniem OC....
Dług na uczelni.
Witam w 2016 roku przyjąłem się na studia, na drugim roku zrezygnowałem z uczęszczania, niestety na moją nie korzyść nie złożyłem rezygnacji. W 2020 r. w październiku dostałem list z informacją o skreśleniu z listy studentów. Aktualnie chciałem odebrać swoje świadectwo dojrzałości, lecz dział finansowy poinformował mnie o zaległości w wysokości 11700 zł i że nie może podpisać "obiegówki" czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji, czy dług ...
Dziedziczenie długów po śmierci syna.
Zmarły posiada dwójkę rodzeństwa oraz żyjącego ojca (matka nie żyje, brak dzieci). Ze znalezionej korespondencji wynika, że posiada spore długi. Nie posiada jednak żadnego majątku (nieruchomość, samochód etc). Pytanie 1: kto dziedziczy te długi, ojciec czy również rodzeństwo? Pytanie 2: co w sytuacji gdy ojciec umrze i nie zdąży odrzucić spadku po synu? Czy zobowiązania przechodzą na rodzeństwo, czy może zostaną ściągnięte ze spadku, który ojc...
Śmierć współwłaściciela pojazdu.
Jakiś czas temu odszedł główny właściciel pojazdu, którego ja jestem współwłaścicielką (stosunek rodzinny: dziadek-wnuczka). Zagwozdka polega na tym, czy w takiej sytuacji automatycznie stałam się główną właścicielką pojazdu czy też teraz współdzielę pojazd z żoną głównego właściciela, w następnej kolejności z jego dziećmi? Nikt się w rodzinie nie wykłóca, ale chcielibyśmy załatwić prawne sprawy do porządku tak, aby samochód był już wyłącznie moj...

Wyszukiwarka