Spadek po zmarłym bracie.

Witam przejęłam spadek po zmarłym bracie, który nie miał żony ani dzieci ,rodzice nasi nie żyją, jest nas 3 rodzeństwa. Otrzymałam najmniejsza część spadku w testamencie spisanym u notariusza, czy mogę ubiegać się o zachowek? Jak ustalić wartość od czego zacząć?
anonim cytuj
26-10-2023
Nie jesteś uprawniona do zachowku po swoim bracie.
A kto jest skoro nie ma dzieci, żony, rodzice nie żyją?

Nikt skoro osoby uprawnione nie żyją.
Krąg osób uprawnionych do zachowku jest enumeratywnie wskazany w ustawie. Prawo to nie podlega dziedziczeniu.

anonim cytuj
26-10-2023
Rodzeństwo nie jest w grupie osób uprawnionych do zachowku. Co innego powołanie do dziedziczenia ustawowego, a co innego prawo do zachowku. Dziedziczyć mogą naprawdę dalecy krewni, a prawo do zachowku jest mocno ograniczone.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Zasiedzenie działki przez gminę.
Cześć wszystkim. Posiadam działkę na której gmina wybudowała budynek który nie został skończony. Budowa rozpoczęła się w 1997r. I nie jest skończona. Czy jest możliwe zasiedzenia działki przez gminę? Ile lat ewentualnie jest czasu na wszczęcie postępowania przeciwko gminie?? Czy jest możliwość przerwania tego zasiedzenia ??...
Kolizja w czasie pracy samochodem służbowym.
Witam, Mam taka sytuację. Byłam zatrudniona w pewnej firmie jako magazynier, sprzedawca ale w rzeczywistości pracowałam jako kierowca (badania miałam zrobione). Przywiozłam towar pod sklep, miejsce przy drzwiach ma znak zakazu parkowania ale właściciel terenu jak stajemy na kilka minut z towarem nie czepia się. Przyjechałam, wyładowałam towar, popatrzyłam w lusterka było pusto (bo za mną też jest zakaz parkowania), odpaliłam silnik, zapaliłam św...
Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą?
Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą? Lekarz przestał udzielać informacji o stanie zdrowia, leczeniu, nie odbiera telefonu, pielęgniarka niewiele mówi. Odmówiono choćby krótkich odwiedzin na oiomie, w szpitalu. Tata w momencie zabrania do szpitala był w stanie agonalnym, był pod opieką mamy która odmawiała pomocy lekarskiej, domowego wsparcia pielęgniarki. Był odwodniony, zaglodzony, nerki nie pracowały, z 4 litrami moczu...
Wypowiedzenie umowy najmu z prawem do lokalu zamiennego
Proszę o pomoc. Wypowiedzenie umowy najmu z prawem do lokalu zamiennego (wynajmujący niby chce zamieszkać w wynajmowanym lokalu). Wypowiedzenie z terminem 6 miesięcy, ze skutkiem na dzień 30.09.2021. Wynajmujący do tej daty nie wydał lokalu zamiennego, nawet go nie okazał, a wystąpił do Sądu o eksmisję i zapłatę za bezumowne korzystanie z lokalu. Co robić? Jak się bronić? Lokal zamienny został pierwszy raz okazany 29.01.2022, a więc już dużo po...

Wyszukiwarka