Pozwany nie odbiera pisma.

Pozwany nie odbiera z sądu pisma - wniosku o podwyższenie alimentów.
Minął ponad miesiąc odkąd złożyłam pozew i nie mam żadnej informacji z sądu.
Dowiedziałam się że Pozwany świadomie nie odbiera awizo.
Co w takiej sytuacji można zrobić?
anonim cytuj
26-10-2023
Złożyłaś wniosek o zabezpieczenie na czas postępowania?

anonim cytuj
26-10-2023
Zdaje się, że jest możliwość doręczenia pisma przez komornika.

anonim cytuj
26-10-2023
Pozwany nie odbiera z sądu pisma - wniosku o podwyższenie alimentów.
Minął ponad miesiąc odkąd złożyłam pozew i nie mam żadnej informacji z sądu.
Dowiedziałam się że Pozwany świadomie nie odbiera awizo.
Co w takiej sytuacji można zrobić?

Nawet gdyby sąd tego samego dnia rozpoznał Twoją sprawę (co nie jest możliwe) i wysłał pozew do pozwanego, to wysyłka, czas na odebranie przesyłki i jej zwrot do sądu to jakieś 4 tygodnie. Więc nic dziwnego, że na razie cisza w sprawie. Po drugie, jeśli pozwany nie odbierze pozwu, to dostaniesz zobowiązanie z sądu do doręczenia pozwu przez komornika w terminie 2 miesięcy. Wówczas zapłacisz komornikowi za doręczenie czy poszukiwanie adresu pozwanego. Jak komornik doręczy, to sprawa ruszy.

anonim cytuj
26-10-2023
Pozwany nie odbiera z sądu pisma – wniosku o podwyższenie alimentów. Minął ponad miesiąc… Dowiedziałam się, że Pozwany świadomie nie odbiera awizo. Co w takiej sytuacji można zrobić?

Sąd działa według Kodeksu postępowania cywilnego, więc:

po pierwsze, doręczenie zastępcze przez komornika
Jeżeli przesyłka polecona zwróci się do sądu jako nieodebrana (art. 139 § 1 k.p.c.), sąd wzywa stronę do wskazania adresu lub… wydaje postanowienie o doręczeniu przez komornika. Komornik ma 2 miesiące na doręczenie pisma, a Ty pokrywasz jego koszty.

po drugie, zabezpieczenie alimentów na czas postępowania
Na etapie wniosku o podwyższenie alimentów możesz wnioskować o zabezpieczenie (art. 753 k.p.c.). Sąd może wtedy – niezależnie od doręczeń – nakazać pozwanemu wypłatę określonej kwoty na rzecz dziecka, zanim wyda wyrok.

gdy komornik nie znajdzie pozwanego
Jeżeli komornik stwierdzi, że nie można doręczyć pisma (np. nieznany adres), sąd może zarządzić doręczenie zastępcze przez ogłoszenie (art. 139 § 2 k.p.c.) – pismo uznaje się za doręczone po 14 dniach od ogłoszenia na tablicy ogłoszeń sądowych.

Dzięki temu postępowanie ruszy mimo złośliwego unikania odbioru.

anonim cytuj
29-05-2025

Sugerowane Tematy

Czy praca młodocianego wlicza się do stażu pracy?
Przez 3 lata byłem zatrudniony jako pracownik młodociany. Były to same praktyki bez szkoły średniej. Praktyki ukończyłem i otrzymałem świadectwo czeladnicze. Do szkoły średniej poszedłem po zakończeniu praktyk. Od tego czasu przez 7 lat pracowałem u jednego pracodawcy a ostanie dwa lata pracuje u obecnego pracodawcy. Czy w takiej sytuacji mój staż pracy wynosi 9 czy 12 lat? Pytam się ponieważ na ten rok otrzymałem 20 dni urlopu....
Różnica między pozwem , a zawiadomieniem możliwości popełnienia przestępstwa
witam Czym różni się pozew , a zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa ? A mianowicie czy za pozew muszę zapłacić koszty sądowe , a za zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa nie? Czy dobrze rozumiem czy jestem w błędzie ? Moje kolejne pytanie jest następujące : Czy prokuratura po złożeniu zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa ma obowiązek rozpatrzeć czy zawiadomienie jest zasadne czy nie, a jeśli uzna za z...
Skrócenie okresu wypowiedzenia.
Ostatnio złożyłam wypowiedzenie UoP (3mies). Teraz jednak chciałabym rozmówić się z pracodawcą i postarać się, za jego zgodą, skrócić okres wypowiedzenia. Czy nadal mogę? Czy wystarczy złożyć jakiś aneks do wypowiedzenia? Czy muszę złożyć znowu wypowiedzenie z nową datą i zacznie biec od nowego miesiąca?...
Zmiana menu weselnego ze strony zleceniobiorcy.
Witam. Mój problem polega na tym, że 03.01.2023 podpisałam umowę na salę weselną na sierpień 2024. Otrzymałam wtedy menu, które wg zapisu umowy stanowi integralną jej część. W dniu wczorajszym tj. 14.08.2023 byłam u właściciela sali i przedstawił mi menu, które rzekomo obowiązuje od 2023 r. Ale w umowie nie ma zapisu, że on zastrzega sobie prawo do zmiany menu. Czy wobec tego mam pełne prawo do odrzucenia jego propozycji menu i trzymania się t...

Wyszukiwarka