Pozwany nie odbiera pisma.

Pozwany nie odbiera z sądu pisma - wniosku o podwyższenie alimentów.
Minął ponad miesiąc odkąd złożyłam pozew i nie mam żadnej informacji z sądu.
Dowiedziałam się że Pozwany świadomie nie odbiera awizo.
Co w takiej sytuacji można zrobić?
anonim cytuj
26-10-2023
Złożyłaś wniosek o zabezpieczenie na czas postępowania?

anonim cytuj
26-10-2023
Zdaje się, że jest możliwość doręczenia pisma przez komornika.

anonim cytuj
26-10-2023
Pozwany nie odbiera z sądu pisma - wniosku o podwyższenie alimentów.
Minął ponad miesiąc odkąd złożyłam pozew i nie mam żadnej informacji z sądu.
Dowiedziałam się że Pozwany świadomie nie odbiera awizo.
Co w takiej sytuacji można zrobić?

Nawet gdyby sąd tego samego dnia rozpoznał Twoją sprawę (co nie jest możliwe) i wysłał pozew do pozwanego, to wysyłka, czas na odebranie przesyłki i jej zwrot do sądu to jakieś 4 tygodnie. Więc nic dziwnego, że na razie cisza w sprawie. Po drugie, jeśli pozwany nie odbierze pozwu, to dostaniesz zobowiązanie z sądu do doręczenia pozwu przez komornika w terminie 2 miesięcy. Wówczas zapłacisz komornikowi za doręczenie czy poszukiwanie adresu pozwanego. Jak komornik doręczy, to sprawa ruszy.

anonim cytuj
26-10-2023
Pozwany nie odbiera z sądu pisma – wniosku o podwyższenie alimentów. Minął ponad miesiąc… Dowiedziałam się, że Pozwany świadomie nie odbiera awizo. Co w takiej sytuacji można zrobić?

Sąd działa według Kodeksu postępowania cywilnego, więc:

po pierwsze, doręczenie zastępcze przez komornika
Jeżeli przesyłka polecona zwróci się do sądu jako nieodebrana (art. 139 § 1 k.p.c.), sąd wzywa stronę do wskazania adresu lub… wydaje postanowienie o doręczeniu przez komornika. Komornik ma 2 miesiące na doręczenie pisma, a Ty pokrywasz jego koszty.

po drugie, zabezpieczenie alimentów na czas postępowania
Na etapie wniosku o podwyższenie alimentów możesz wnioskować o zabezpieczenie (art. 753 k.p.c.). Sąd może wtedy – niezależnie od doręczeń – nakazać pozwanemu wypłatę określonej kwoty na rzecz dziecka, zanim wyda wyrok.

gdy komornik nie znajdzie pozwanego
Jeżeli komornik stwierdzi, że nie można doręczyć pisma (np. nieznany adres), sąd może zarządzić doręczenie zastępcze przez ogłoszenie (art. 139 § 2 k.p.c.) – pismo uznaje się za doręczone po 14 dniach od ogłoszenia na tablicy ogłoszeń sądowych.

Dzięki temu postępowanie ruszy mimo złośliwego unikania odbioru.

anonim cytuj
29-05-2025

Sugerowane Tematy

Podział zadłużonego mieszkania.
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak mam postąpić w sprawie mieszkania po mamie. Jest nas czworo. Brat od zawsze tam mieszka, reszta się wyprowadziła i założyła własne rodziny. Przed śmiercią mamy, zapłaciłem wszystkie długi(czynsz, wodę itp.) i wykupiliśmy mieszkanie na własność na mamę. Brat nadal mieszka i nie płaci czynszu. Sam wpłacam po trochu żeby komornik nie zabrał tego mieszkana. Jak najlepiej unormować prawnie tą sytuację. Czy mam iść ...
Odwołanie się od wyroku.
Witam, mam pewien problem , mianowicie: chcę się odwołać do sądu okręgowego w sprawie wyroku i jak to w miarę mądrze napisać. Sąd rejonowy cywilny ogłosił wyrok w mojej sprawie, którą założyłem byłej żonie o zwrot rzeczy. Sąd w postępowaniu pominął mój dowód w sprawie tj. fakturę zakupu mebli. Dzisiaj byłem w sądzie i oglądałem swoje akta, w aktach jest wzmianka o tej fakturze i sama faktura. Dla mnie jest to błąd sądu a jednocześnie moja stra...
Trzymanie gołębi w bloku
Sąsiad dokarmiał gołębie na balkonie, w bloku spółdzielczym na wezwanie administracji usunął gołębie, ale nie całkowicie teraz ma je w mieszkaniu. Czy można coś z tym zrobić? ...
Czy opłacić PPC za zakupy przez internet?
Mam takie pytanie, bo jak wiadomo skarbówka coraz bardziej patrzy się każdemu na ręce i co w przypadku zakupu konsoli na allegro, czy olx itd gdzie pieniądze przechodzą przez portal a kwota wynosi ponad 1000? I zgodnie z prawem trzeba opłacić pcc, ale przecież normalnie nikt nie wystawia Ci paragonu jak sprzedaję szary Kowalski, i wtedy jak udowodnić US, że kupiło się za tyle i tyle. Wyciąg z konta ale tam znowu nie ma się za co płaciło, tylko op...

Wyszukiwarka