Pozwany nie odbiera pisma.

Pozwany nie odbiera z sądu pisma - wniosku o podwyższenie alimentów.
Minął ponad miesiąc odkąd złożyłam pozew i nie mam żadnej informacji z sądu.
Dowiedziałam się że Pozwany świadomie nie odbiera awizo.
Co w takiej sytuacji można zrobić?
anonim cytuj
26-10-2023
Złożyłaś wniosek o zabezpieczenie na czas postępowania?

anonim cytuj
26-10-2023
Zdaje się, że jest możliwość doręczenia pisma przez komornika.

anonim cytuj
26-10-2023
Pozwany nie odbiera z sądu pisma - wniosku o podwyższenie alimentów.
Minął ponad miesiąc odkąd złożyłam pozew i nie mam żadnej informacji z sądu.
Dowiedziałam się że Pozwany świadomie nie odbiera awizo.
Co w takiej sytuacji można zrobić?

Nawet gdyby sąd tego samego dnia rozpoznał Twoją sprawę (co nie jest możliwe) i wysłał pozew do pozwanego, to wysyłka, czas na odebranie przesyłki i jej zwrot do sądu to jakieś 4 tygodnie. Więc nic dziwnego, że na razie cisza w sprawie. Po drugie, jeśli pozwany nie odbierze pozwu, to dostaniesz zobowiązanie z sądu do doręczenia pozwu przez komornika w terminie 2 miesięcy. Wówczas zapłacisz komornikowi za doręczenie czy poszukiwanie adresu pozwanego. Jak komornik doręczy, to sprawa ruszy.

anonim cytuj
26-10-2023
Pozwany nie odbiera z sądu pisma – wniosku o podwyższenie alimentów. Minął ponad miesiąc… Dowiedziałam się, że Pozwany świadomie nie odbiera awizo. Co w takiej sytuacji można zrobić?

Sąd działa według Kodeksu postępowania cywilnego, więc:

po pierwsze, doręczenie zastępcze przez komornika
Jeżeli przesyłka polecona zwróci się do sądu jako nieodebrana (art. 139 § 1 k.p.c.), sąd wzywa stronę do wskazania adresu lub… wydaje postanowienie o doręczeniu przez komornika. Komornik ma 2 miesiące na doręczenie pisma, a Ty pokrywasz jego koszty.

po drugie, zabezpieczenie alimentów na czas postępowania
Na etapie wniosku o podwyższenie alimentów możesz wnioskować o zabezpieczenie (art. 753 k.p.c.). Sąd może wtedy – niezależnie od doręczeń – nakazać pozwanemu wypłatę określonej kwoty na rzecz dziecka, zanim wyda wyrok.

gdy komornik nie znajdzie pozwanego
Jeżeli komornik stwierdzi, że nie można doręczyć pisma (np. nieznany adres), sąd może zarządzić doręczenie zastępcze przez ogłoszenie (art. 139 § 2 k.p.c.) – pismo uznaje się za doręczone po 14 dniach od ogłoszenia na tablicy ogłoszeń sądowych.

Dzięki temu postępowanie ruszy mimo złośliwego unikania odbioru.

anonim cytuj
29-05-2025

Sugerowane Tematy

Pieniądze dla wnuka. Jaki tytuł przelewu żeby US się nie doczepił?
Witam. Mam takie pytanie: dziadkowie chcą co miesiąc przesyłać wnukowi pieniądze na jego konto bankowe PKO Junior. Co mają wpisać w tytule przelewu żeby US się nie doczepił?...
Przy długotrwałych opadach deszczu zalewa mi regularnie mieszkanie. Jak zmusić wspólnotę mieszkaniową do wykonania generalnego remontu dachu?
Witam. Od ponad 3 lat przy długotrwałych opadach deszczu zalewa mi regularnie mieszkanie. Mieszkam na poddaszu. Mieszkanie własnościowe w kamienicy wielorodzinnej z wspólnotą mieszkaniową. Jak zmusić wspólnotę mieszkaniową do wykonania generalnego remontu dachu?...
Dziedziczenie z dobrodziejstwem inwentarza.
Przedłuża się stworzenie spisu inwentarza przez komornika. Za miesiąc mija 6 miesięcy od śmierci rodzica, więc chcielibyśmy przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza, ale boję się, że komornik nie zdąży. Chciałbym stworzyć wykaz inwentarza, gdzie i w jaki sposób go złożyć?...
Odwołanie darowizny.
Moja mama przepisała w darowiźnie działkę na mojego brata, jej syna. Działka została podzielona na dwie części. Jedna jest jego druga jej. Na jej działce stoi dom, w którym mieszka też brat z żoną. Mieszkają tam, nie płacą za nic, nie kupują jedzenia, a wręcz wysługują się moimi rodzicami i tak jakby ograniczają ich funkcjonowanie w tym domu. "Rządzą się". W związku z tym moja mama chciałaby "odwołać" tą darowiznę. Dostali od ...

Wyszukiwarka