Pozwany nie odbiera pisma.

Pozwany nie odbiera z sądu pisma - wniosku o podwyższenie alimentów.
Minął ponad miesiąc odkąd złożyłam pozew i nie mam żadnej informacji z sądu.
Dowiedziałam się że Pozwany świadomie nie odbiera awizo.
Co w takiej sytuacji można zrobić?
anonim cytuj
26-10-2023
Złożyłaś wniosek o zabezpieczenie na czas postępowania?

anonim cytuj
26-10-2023
Zdaje się, że jest możliwość doręczenia pisma przez komornika.

anonim cytuj
26-10-2023
Pozwany nie odbiera z sądu pisma - wniosku o podwyższenie alimentów.
Minął ponad miesiąc odkąd złożyłam pozew i nie mam żadnej informacji z sądu.
Dowiedziałam się że Pozwany świadomie nie odbiera awizo.
Co w takiej sytuacji można zrobić?

Nawet gdyby sąd tego samego dnia rozpoznał Twoją sprawę (co nie jest możliwe) i wysłał pozew do pozwanego, to wysyłka, czas na odebranie przesyłki i jej zwrot do sądu to jakieś 4 tygodnie. Więc nic dziwnego, że na razie cisza w sprawie. Po drugie, jeśli pozwany nie odbierze pozwu, to dostaniesz zobowiązanie z sądu do doręczenia pozwu przez komornika w terminie 2 miesięcy. Wówczas zapłacisz komornikowi za doręczenie czy poszukiwanie adresu pozwanego. Jak komornik doręczy, to sprawa ruszy.

anonim cytuj
26-10-2023
Pozwany nie odbiera z sądu pisma – wniosku o podwyższenie alimentów. Minął ponad miesiąc… Dowiedziałam się, że Pozwany świadomie nie odbiera awizo. Co w takiej sytuacji można zrobić?

Sąd działa według Kodeksu postępowania cywilnego, więc:

po pierwsze, doręczenie zastępcze przez komornika
Jeżeli przesyłka polecona zwróci się do sądu jako nieodebrana (art. 139 § 1 k.p.c.), sąd wzywa stronę do wskazania adresu lub… wydaje postanowienie o doręczeniu przez komornika. Komornik ma 2 miesiące na doręczenie pisma, a Ty pokrywasz jego koszty.

po drugie, zabezpieczenie alimentów na czas postępowania
Na etapie wniosku o podwyższenie alimentów możesz wnioskować o zabezpieczenie (art. 753 k.p.c.). Sąd może wtedy – niezależnie od doręczeń – nakazać pozwanemu wypłatę określonej kwoty na rzecz dziecka, zanim wyda wyrok.

gdy komornik nie znajdzie pozwanego
Jeżeli komornik stwierdzi, że nie można doręczyć pisma (np. nieznany adres), sąd może zarządzić doręczenie zastępcze przez ogłoszenie (art. 139 § 2 k.p.c.) – pismo uznaje się za doręczone po 14 dniach od ogłoszenia na tablicy ogłoszeń sądowych.

Dzięki temu postępowanie ruszy mimo złośliwego unikania odbioru.

anonim cytuj
29-05-2025

Sugerowane Tematy

Po Decyzji o zmianie imienia
Witam, posiadałem dwa imiona używałem tego drugiego i złożyłem wniosek do urzędu stanu cywilnego o zmianę na te drugie imię jako jedyne i otrzymałem już decyzję o zmianie imienia w profilu zaufanym zaktualizowały mi się dane i mam tylko drugie imię byłem także wyrobić sobie nowy dowód osobisty i co powinienem jeszcze zaaktualizować i ile mam na to czasu? Czy powinienem prawo jazdy? nabycie samochodu? ubezpieczenie OC samochodu? czy jakieś dane zm...
Czy muszę odprowadzić podatek od darowizny ?
Witam. Powiedzcie mi proszę czy jeśli ojciec podaruje mojej żonie gotówkę w wysokości no 100tys to zaistnieje obowiązek zapłaty podatku do Urzędu Skarbowego?...
Wymeldowanie w trybie administracyjnym.
Witam mieszkamy z partnerem u jego brata, mamy meldunek na pobyt stały teraz brat męża chce nas wymeldować. Dodam, że mamy trójkę małych dzieci. Czy on ma prawo nas wymeldować bez naszej wiedzy i zgody?...
Podatek od nieruchomości
Witam, odziedziczyłam po zmarłym bracie mieszkanie, sprawa spadkowa była w zeszłym roku w marcu, nie zgłosiłam do urzędu gminy zmiany właściciela ( głupota i całkowite zaćmienie umysłu) i cały czas opłacałam podatek na brata. Nie ma żadnych zaległości. Byłam już w urzędzie dostałam druki IN-1 i IN-3 do wypełnienia, nic nie załatwiłam bo pani która się tym zajmuje jest na zwolnieniu lekarskim i chyba nikt jej nie zastępuje. Nie bardzo wiem jak z...

Wyszukiwarka