Pozwany nie odbiera pisma.

Pozwany nie odbiera z sądu pisma - wniosku o podwyższenie alimentów.
Minął ponad miesiąc odkąd złożyłam pozew i nie mam żadnej informacji z sądu.
Dowiedziałam się że Pozwany świadomie nie odbiera awizo.
Co w takiej sytuacji można zrobić?
anonim cytuj
26-10-2023
Złożyłaś wniosek o zabezpieczenie na czas postępowania?

anonim cytuj
26-10-2023
Zdaje się, że jest możliwość doręczenia pisma przez komornika.

anonim cytuj
26-10-2023
Pozwany nie odbiera z sądu pisma - wniosku o podwyższenie alimentów.
Minął ponad miesiąc odkąd złożyłam pozew i nie mam żadnej informacji z sądu.
Dowiedziałam się że Pozwany świadomie nie odbiera awizo.
Co w takiej sytuacji można zrobić?

Nawet gdyby sąd tego samego dnia rozpoznał Twoją sprawę (co nie jest możliwe) i wysłał pozew do pozwanego, to wysyłka, czas na odebranie przesyłki i jej zwrot do sądu to jakieś 4 tygodnie. Więc nic dziwnego, że na razie cisza w sprawie. Po drugie, jeśli pozwany nie odbierze pozwu, to dostaniesz zobowiązanie z sądu do doręczenia pozwu przez komornika w terminie 2 miesięcy. Wówczas zapłacisz komornikowi za doręczenie czy poszukiwanie adresu pozwanego. Jak komornik doręczy, to sprawa ruszy.

anonim cytuj
26-10-2023
Pozwany nie odbiera z sądu pisma – wniosku o podwyższenie alimentów. Minął ponad miesiąc… Dowiedziałam się, że Pozwany świadomie nie odbiera awizo. Co w takiej sytuacji można zrobić?

Sąd działa według Kodeksu postępowania cywilnego, więc:

po pierwsze, doręczenie zastępcze przez komornika
Jeżeli przesyłka polecona zwróci się do sądu jako nieodebrana (art. 139 § 1 k.p.c.), sąd wzywa stronę do wskazania adresu lub… wydaje postanowienie o doręczeniu przez komornika. Komornik ma 2 miesiące na doręczenie pisma, a Ty pokrywasz jego koszty.

po drugie, zabezpieczenie alimentów na czas postępowania
Na etapie wniosku o podwyższenie alimentów możesz wnioskować o zabezpieczenie (art. 753 k.p.c.). Sąd może wtedy – niezależnie od doręczeń – nakazać pozwanemu wypłatę określonej kwoty na rzecz dziecka, zanim wyda wyrok.

gdy komornik nie znajdzie pozwanego
Jeżeli komornik stwierdzi, że nie można doręczyć pisma (np. nieznany adres), sąd może zarządzić doręczenie zastępcze przez ogłoszenie (art. 139 § 2 k.p.c.) – pismo uznaje się za doręczone po 14 dniach od ogłoszenia na tablicy ogłoszeń sądowych.

Dzięki temu postępowanie ruszy mimo złośliwego unikania odbioru.

anonim cytuj
29-05-2025

Sugerowane Tematy

Wynajem mieszkania, a odwiedziny.
Syn wynajmuje mieszkanie, okres wypowiedzenia umowy 3 miesiące. Czy jeżeli właściciel ma problem z tym że syn bierze swojego syna 1.5 rocznego do siebie co drugi tydzień twierdzi że tak nie może być bo jest głośno czy syn ma prawo wypowiedzieć umowę najmu w trybie natychmiastowym? W umowie nie ma zapisku że w mieszkaniu nie może przebywać dziecko....
odwołanie popełnienia wykroczenia
Witam. 2 miesiące temu złożyłam zawiadomienie na policji o popełnieniu wykroczenia, którym było przywłaszczenie. Doszłam do porozumienia z tą osobą i chciałabym odwołać swoje zgłoszenie. Jak wygląda procedura w tej kwestii ? Co powinnam napisać we wniosku ?...
Nieopłacony semestr za studia
Dzień dobry, problem jaki chcę przedstawić to nieopłacony semestr za studia. Problem dotyczy obcokrajowca. Pomiędzy 2018-2019 zaliczył pierwszym semestr studiów, które miały trwać 3 lata. W 2020 zaprzestał uczęszczać na zajęcia bez wypowiedzenia umowy. Po 6 miesiącach został powiadomiony, że musi opłacić semestr, nawet jeśli na niego nie uczęszczał i powinien zostać wyrzucony z braku egzaminów? Windykacja uczelni upomina się o płatność ponad 3...
Darowizna od rodziców
Cześć, czy przelew sporej sumy pieniędzy od rodziców dla dorosłego dziecka jest obciążony jakimiś opłatami czy podatkiem? Jeśli tak, to jakim. ...

Wyszukiwarka