Pozwany nie odniósł się do pozwu o podwyższenie alimentów.

Witam serdecznie, chciałam się zapytać jak wygląda sytuacja gdy pozwany nie odniósł się do pozwu o podwyższenie alimentów? Miał ktoś taką sytuację? Będzie ponownie do niego zawiadomienie wysyłane, sprawa się odbędzie czy może być zaocznie?
anonim cytuj
22-10-2023
Jest to przesłanka pozytywna do wydania wyroku zaocznego. Natomiast o to powinna Pani zawnioskować w piśmie inicjującym postępowanie.
Miałam w pozwie uwzględnione żeby rozprawa odbyła się pod nieobecność pozwanego i wydanie wyroku zaocznego. O to chodzi?

Tak, jeżeli wniosła Pani w pozwie o wydanie wyroku zaocznego to dobrze - sąd może to uwzględnić.
A jak to jest ze sprawa? Dostanę informacje o dacie rozprawy zaocznej czy też nie? Odbędzie się ze mną czy nie? Bo szczerze jestem w tym temacie zielona. W pozwie uwzględniłam wszystko i prawdę więc myślę że dlatego też nie odpowiedział bo nie miałby przesłanek do tego by temu zaprzeczyć.

anonim cytuj
22-10-2023
Skoro nie dostałaś odpowiedzi to albo zaakceptował Twój wniosek albo stanowisko poznasz na rozprawie. Zależy czy Sąd wyznaczył mu termin na odpowiedź.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Służebność drogi.
Dzień dobry. Mam pytanie otóż mój tata kiedyś sprzedał działki i w zapisach oddał również służebność drogi która ma ok 5m szerokości. Teraz po trzech latach jeden sasiad który kupił działkę chce oddać sprawę do sądu z powodu że droga jest za wąska bo chce auta stawiać na drodze a nie na swojej działce, wszyscy sąsiedzi musieli by cofnąć swoje ogrodzenia lecz nikomu szerokość drogi nie przeszkadza tylko temu jednemu sąsiadowi. Czy sąd może pójść m...
Przerejestrowanie auta bez umowy.
W skrócie - kupiłem auto, spisałem umowę, dostałem dowód rejestracyjny i kartę pojazdu, ale auto nie było przerejestrowane na ówczesnego właściciela. Powiedział mi, że poprzednią umowę przyśle bo musi poszukać, a że to gruz i mi się nie spieszyło, zgodziłem się, strzelając sobie w kolano. Po kilku miesiącach gruz mi nie potrzebny i chcę sprzedać, a sprzedać nie mogę bo do przerejestrowania potrzebne są poprzednie umowy aż do właściciela w dowodz...
Brak możliwości zażalenia.
Odbywając kare pozbawienia wolności odbyła się sprawa zaoczna bez mojego udziału i powiadomienia mnie o terminie sprawy! Nie otrzymałem postanowienia sądu, dlatego też nie mogłem się od decyzji odwołać. Od służby więziennej dowiedziałem się, że doszło mi następne 4 miesiące odsiadki z art178. To było około 2 miesięcy po wydaniu wyroku. Co najlepsze Nigdy nie zostałem zatrzymany pod wpływem prowadząc pojazd mechaniczny. Myślałem, że żyjemy w pańs...
Alimenty w małżeństwie.
Mój mąż po nieudanej działalności jedyne co aktualnie posiada to komorników. Niestety choruje on również na przewlekłe choroby, więc musi kupować sobie leki. Po opłatach kwota, jaką mi daje na życie to nawet nie jest połowa opłat za mieszkanie, nie mówiąc o całej reszcie. Czy w tym wypadku jest sens bym występowała o alimenty jeszcze będąc z nim w małżeństwie? Obydwoje i tak chcemy się rozejść, ale aktualnie żyjemy pod jednym dachem, bo jest to ...

Wyszukiwarka