Pozwany nie odniósł się do pozwu o podwyższenie alimentów.

Witam serdecznie, chciałam się zapytać jak wygląda sytuacja gdy pozwany nie odniósł się do pozwu o podwyższenie alimentów? Miał ktoś taką sytuację? Będzie ponownie do niego zawiadomienie wysyłane, sprawa się odbędzie czy może być zaocznie?
anonim cytuj
22-10-2023
Jest to przesłanka pozytywna do wydania wyroku zaocznego. Natomiast o to powinna Pani zawnioskować w piśmie inicjującym postępowanie.
Miałam w pozwie uwzględnione żeby rozprawa odbyła się pod nieobecność pozwanego i wydanie wyroku zaocznego. O to chodzi?

Tak, jeżeli wniosła Pani w pozwie o wydanie wyroku zaocznego to dobrze - sąd może to uwzględnić.
A jak to jest ze sprawa? Dostanę informacje o dacie rozprawy zaocznej czy też nie? Odbędzie się ze mną czy nie? Bo szczerze jestem w tym temacie zielona. W pozwie uwzględniłam wszystko i prawdę więc myślę że dlatego też nie odpowiedział bo nie miałby przesłanek do tego by temu zaprzeczyć.

anonim cytuj
22-10-2023
Skoro nie dostałaś odpowiedzi to albo zaakceptował Twój wniosek albo stanowisko poznasz na rozprawie. Zależy czy Sąd wyznaczył mu termin na odpowiedź.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku po terminie.
Witam mam mały problem od śmierci Taty minęło 6 lat. Teraz zgłosił się do mnie komornik z żądaniem spłaty zadłużenia po Tacie bo nie odrzuciłem spadku. O żadnych długach itd nigdy nie wiedziałem z tego co mi było wiadomo tata też nie miał żadnych kredytów itd. Ale na aktualną chwilę wychodzi że jednak coś było zatajone o czym nie wiedziałem. Spadku nie odrzuciłem bo nie było co odrzucać Tata nic nie posiadał, na chwilę śmierci był bezrobotnym, w...
Czy na czas remontu i prac ekipy remontowej można zainstalować w mieszkaniu monitoring?
Czy na czas remontu i prac ekipy remontowej można zainstalować w mieszkaniu monitoring? Jak to wygląda jeśli chodzi o RODO, czy ekipa musi coś podpisywać, lub być o czymś poinformowana? Czy ekipa może odmówić pracy jeśli jest monitoring mieszkania? ...
Rozliczenie ulgi prorodzinnej.
Witam mam pytanie, może ktoś będzie wiedział. Jak to wygląda z rozliczeniem PIT-u w przypadku gdy matka wychowuje dziecko, ale nie pracuje. A ojciec pracuje, ale nie interesuje się dzieckiem, mieszka na drugim końcu Polski i ma sporadyczny kontakt. Jego działania kończą się na przesyłaniu alimentów. Czy ojciec w takiej sytuacji może się rozliczyć z ulgą na dziecko?? I otrzyma pieniądze w takiej sytuacji?...
Zakaz konkurencji w umowie zlecenia - co robić ?
Witam serdecznie, Uczę języka niemieckiego w jednej ze szkół językowych w zach. Polsce. Zajęcia są prowadzone wg. autorskiej metody, nazwijmy ją "X". Jestem certyfikowanym lektorem tej metody. W szkole pracuję w oparciu o umowy zlecenia odnawiane co sześć miesiące - na początku roku popełniłem straszliwy błąd i podpisałem umowę, która od wszystkich poprzednich różniła się dużym punktem o zakazie konkurencji. Straszliwy - bo moja głupot...

Wyszukiwarka