Pozwany nie odniósł się do pozwu o podwyższenie alimentów.

Witam serdecznie, chciałam się zapytać jak wygląda sytuacja gdy pozwany nie odniósł się do pozwu o podwyższenie alimentów? Miał ktoś taką sytuację? Będzie ponownie do niego zawiadomienie wysyłane, sprawa się odbędzie czy może być zaocznie?
anonim cytuj
22-10-2023
Jest to przesłanka pozytywna do wydania wyroku zaocznego. Natomiast o to powinna Pani zawnioskować w piśmie inicjującym postępowanie.
Miałam w pozwie uwzględnione żeby rozprawa odbyła się pod nieobecność pozwanego i wydanie wyroku zaocznego. O to chodzi?

Tak, jeżeli wniosła Pani w pozwie o wydanie wyroku zaocznego to dobrze - sąd może to uwzględnić.
A jak to jest ze sprawa? Dostanę informacje o dacie rozprawy zaocznej czy też nie? Odbędzie się ze mną czy nie? Bo szczerze jestem w tym temacie zielona. W pozwie uwzględniłam wszystko i prawdę więc myślę że dlatego też nie odpowiedział bo nie miałby przesłanek do tego by temu zaprzeczyć.

anonim cytuj
22-10-2023
Skoro nie dostałaś odpowiedzi to albo zaakceptował Twój wniosek albo stanowisko poznasz na rozprawie. Zależy czy Sąd wyznaczył mu termin na odpowiedź.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż gruntu przez pośrednika.
Cena wystawionego gruntu przez biuro nieruchomości osoby z rodziny była 300 000zł. Udzieliliśmy im pełnomocnictwo, „sprzedali” działkę za 100 000tys. Jesteśmy stratni prawie 200 tysięcy. To jawne oszustwo, działanie na naszą szkodę i sprzedaż nieruchomości za 30% wartości. Co można zrobić prawnie w takiej sytuacji?...
Kupno nieruchomości z zadłużoną hipoteką.
Dostałam pozytywną decyzję z banku Millenium odnośnie kredytu, przed uruchomieniem transzy bank wymaga niniejszego (sprzedający ma hipotekę na nieruchomości): Dostarczenie potwierdzenia złożenia we właściwym sądzie wieczystoksięgowym wniosku o wykreślenie z działu IV księgi wieczystej nieruchomości aktualnie występującej tam hipoteki wraz z dowodem wykreślenia stosownej opłaty sądowej z tytułu tego wniosku i zgoda wierzyciela na wykreślenie hip...
Czy jest jakaś podstawa prawna, która nakazuje wziąć mi L4 z powodu złamanej ręki?
Mam takie pytanie: czy jest jakaś podstawa prawna, która nakazuje wziąć mi L4 z powodu złamanej ręki? Czy mogę chodzić do pracy z ręką w gipsie? Praca biurowa i chce chodzić, a nie siedzieć w domu ...
Pracodawca stosuje dwa grafiki pracy, zaplanowany i rzeczywisty. Czy to legalne?
Dzień dobry. Pracuje w firmie w której mamy okres rozliczeniowy półroczny. Od jakiegoś czasu zaczęli robić nam 2 grafiki. Jest grafik tzw zaplanowany i rzeczywisty. W grafiku zaplanowanym mamy dokładnie tyle godzin ile jest do przepracowania w danym miesiącu według godzin jakie odgórnie wypada w danym miesiącu-czyli np listopad ma 168 i tyle tam jest. W grafiku rzeczywistym mamy wszystkie zmiany na które mamy pracować tak naprawdę i różni się o...

Wyszukiwarka