Pozwany nie odniósł się do pozwu o podwyższenie alimentów.

Witam serdecznie, chciałam się zapytać jak wygląda sytuacja gdy pozwany nie odniósł się do pozwu o podwyższenie alimentów? Miał ktoś taką sytuację? Będzie ponownie do niego zawiadomienie wysyłane, sprawa się odbędzie czy może być zaocznie?
anonim cytuj
22-10-2023
Jest to przesłanka pozytywna do wydania wyroku zaocznego. Natomiast o to powinna Pani zawnioskować w piśmie inicjującym postępowanie.
Miałam w pozwie uwzględnione żeby rozprawa odbyła się pod nieobecność pozwanego i wydanie wyroku zaocznego. O to chodzi?

Tak, jeżeli wniosła Pani w pozwie o wydanie wyroku zaocznego to dobrze - sąd może to uwzględnić.
A jak to jest ze sprawa? Dostanę informacje o dacie rozprawy zaocznej czy też nie? Odbędzie się ze mną czy nie? Bo szczerze jestem w tym temacie zielona. W pozwie uwzględniłam wszystko i prawdę więc myślę że dlatego też nie odpowiedział bo nie miałby przesłanek do tego by temu zaprzeczyć.

anonim cytuj
22-10-2023
Skoro nie dostałaś odpowiedzi to albo zaakceptował Twój wniosek albo stanowisko poznasz na rozprawie. Zależy czy Sąd wyznaczył mu termin na odpowiedź.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Mieszkanie od teściów za dożywocie. Teść żyje, czy możemy to mieszkanie przepisać?
W 2014 roku razem z mężem dostaliśmy mieszkanie od teściów za dożywocie. Czy jeśli jeszcze teść żyje, to my możemy to mieszkanie przepisać w darowiźnie na naszą trójkę dzieci, aby to one były właścicielami mieszkania a nie my, czy dopiero po śmierci teścia?...
Nakaz eksmisji.
Witam rodzina złożyła nakaz eksmisji bratu, nakaz eksmisji jest w mocy już około pół roku, aczkolwiek brat dogadał się z rodzicami, i rodzice chcieliby wycofać taki nakaz, czy jest to możliwe ? jeżeli tak to proszę niech ktoś podpowie czy są jakieś wzory takich wniosków. Lub ewentualnie jak rodzice mogą wycofać taki wniosek ?...
Prywatna droga dojazdowa do osiedla.
Planujemy z mężem kupić dom w zabudowie szeregowej, droga prowadząca do osiedla jest drogą prywatną. Będziemy mieć w akcie prawnym wpisane użytkowanie tej drogi. Czy istnieją jakieś niebezpieczeństwa z racji tego, ze nie jest to droga publiczna? Czy może być taka sytuacja, ze dojazd do osiedla będzie utrudniony lub uniemożliwiony przez właściciela takiej drogi? Jak wygląda utrzymanie takiej drogi? Kto zajmuje się odśnieżaniem/naprawą ? Czy właści...
Wnuczka a zachowek.
Zmarła moja mama, która posiadała mieszkanie o wartości 300 tyś. W związku z tym mieszkanie odziedziczył mój tato, mój brat i ja po 1/3. Mój tato ma jednak syna z pierwszego małżeństwa, z którym nigdy nie utrzymywał kontaktów. Syna wydziedziczył u notariusza, przyjmijmy iż skutecznie. Została jednak wnuczka, z którą tato utrzymuje kontakt. Czy po Jego śmierci wnuczka ta dziedziczy Jego część mieszkania? Czy należy Jej się zachowek a jeśli tak to ...

Wyszukiwarka