Pozwany nie odniósł się do pozwu o podwyższenie alimentów.

Witam serdecznie, chciałam się zapytać jak wygląda sytuacja gdy pozwany nie odniósł się do pozwu o podwyższenie alimentów? Miał ktoś taką sytuację? Będzie ponownie do niego zawiadomienie wysyłane, sprawa się odbędzie czy może być zaocznie?
anonim cytuj
22-10-2023
Jest to przesłanka pozytywna do wydania wyroku zaocznego. Natomiast o to powinna Pani zawnioskować w piśmie inicjującym postępowanie.
Miałam w pozwie uwzględnione żeby rozprawa odbyła się pod nieobecność pozwanego i wydanie wyroku zaocznego. O to chodzi?

Tak, jeżeli wniosła Pani w pozwie o wydanie wyroku zaocznego to dobrze - sąd może to uwzględnić.
A jak to jest ze sprawa? Dostanę informacje o dacie rozprawy zaocznej czy też nie? Odbędzie się ze mną czy nie? Bo szczerze jestem w tym temacie zielona. W pozwie uwzględniłam wszystko i prawdę więc myślę że dlatego też nie odpowiedział bo nie miałby przesłanek do tego by temu zaprzeczyć.

anonim cytuj
22-10-2023
Skoro nie dostałaś odpowiedzi to albo zaakceptował Twój wniosek albo stanowisko poznasz na rozprawie. Zależy czy Sąd wyznaczył mu termin na odpowiedź.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę domagać się zwrotu pieniędzy od sprzedawcy?
Witam, Kilka miesięcy temu zakupiłem przez internet używany telewizor od prywatnego sprzedawcy. Opis aukcji był obiecujący, telewizor miał być w pełni sprawny, bez żadnych wad. Niestety, gdy przyszedł czas na podłączenie i uruchomienie telewizora, okazało się, że ekran ma wady - pojawiają się na nim irytujące zielone plamy, które utrudniają oglądanie. Oczywiście, od razu skontaktowałem się ze sprzedawcą i poinformowałem go o problemie. Popr...
Odstąpienie od umowy
Witam serdecznie, 10 października kupiłam na stronie internetowej 2 komplety dresów. 11 listopada wysłałam odstąpienie od umowy przez pocztę e-mail ponieważ ciągle czekali na dostawę-brak towaru w magazynie. 14 listopada odpisali z informacją o anulowaniu zamówienia oraz prośbą o numer rachunku bankowego do zwrotu. Odpisałam. 18 listopada napisałam przypomnienie, oraz dzisiaj 30.11 ponaglenie. Jaki krok powinien być następny? Jak odzyskać ...
Co się stanie z długami ?
Jestem dzieckiem alkoholika. Moja mama ciężko pracuje, płaci wszystkie rachunki i utrzymuje mnie, siostrę i cały dom. Ojciec ma w MOPS podpisane dokumenty ze ma się iść leczyć na odwyk do szpitala, ale o pracy nie ma mowy żeby jakąś podjął. Bo co to za praca jak wychodzi rano i idzie zarobić na picie a nie pomoc mamie finansowo czy nawet spędzić z nami czas. Martwię się o mamę bo wiem ze tata kiedyś nabrał pożyczek i ich nie płaci, przychodzą wez...
umowa zlecenie/wypowiedzenie
Na umówie zlecenie mam dwutygodniowy okres wypowiedzenia w umówie. 1.Czy liczy mi się on tak jak w przypadku umowy o prace, tzn musi zakończyć się w sobotę? 2. Jeśli jest inaczej to czy jeśli złoże wypowiedzenie w poniedziałek to kończy się ono dwa tygodnie później w poniedziałek? 3. Jeśli złoże wypowiedzenie w sobotę to równo dwa tygodnie później w sobotę się kończy? A co jeśli złoże w niedziele? Pracuje na recepcji w hotelu wiec obiekt czyn...

Wyszukiwarka