Poświadczenie dziedziczenia.

Tata na podstawie poświadczenia dziedziczenia po swej mamie przejął mieszkanie i działkę. Babcia zmarła w 2014 roku. Tata zmarł w 2018. Tata zostawił testament notarialny, w którym zapisami windykacyjnymi przekazał działkę i mieszkanie nieznanym mi osobom. Po jego śmierci podczas sprzątania znalazłam w jego garażu testamenty babci, która zapisała mieszkanie mi a działkę tacie. On je ukrył w swym warsztacie garażowym. Czy można go uznać za niegodnego spadku po tylu latach? Od kiedy liczy się datę od znalezienia i otwarcia testamentu babci?
anonim cytuj
22-10-2023
Powództwo o uznanie za niegodnego dziedziczenia nie może zostać wytoczone później niż w okresie 3 lat od chwili otwarcia spadku.
a otwarcie spadku zawsze z chwilą śmierci? Mimo że testament znaleziony po latach?

Od otwarcia spadku czyli śmierci.

anonim cytuj
22-10-2023
Natomiast radzę zabrać testament i udać się do prawnika. Może można powalczyć o uchylenie aktu poświadczenia dziedziczenia.
tak już jest sprawa w sądzie , postanowienie w środę. Zastanawiam się czy mama może mieć szanse na działkę czy nie. Bo w testamencie babci na tatę zapisana. A on zapisał nieznanej nam osobie

Sąd zmieni postanowienie zgodnie z wolą babci.
więc tata mógł zapisać działkę komu chciał i my tylko o zachowek możemy wystąpić ?

jeśli sąd uchyli akt poświadczenia dziedziczenia to dziedziczenie będzie zgodnie z testamentem babci. Jeśli na tym się skończy to tylko roszczenie o zachowek.
dziękuję za wyjaśnienie. Zastanawiam się co znaczy „jeśli na tym się skończy” Jeśli będzie zgodnie z testamentem babci to czy zapisy windykacyjne z testamentu taty dotyczące działki są w mocy.

nie, bo dysponował nie swoim majątkiem

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Jak uchylić sądowy zakaz zbliżania? A najlepiej jak go uniknąć?
Szanowni Państwo, jestem osobą pokrzywdzoną przestępstwem stalkingu zagrożonym obecnie karą pozbawienia wolności do lat ośmiu. W trakcie postępowania bliska mi osoba przyznała się do winy. Byłem wściekły więc nie cofnąłem wniosku o ściganie i ukaranie sprawcy. Minęło jednak trochę czasu, szczerze porozmawialiśmy, wyjaśniliśmy sobie wszystko, ta osoba wyraziła skruchę, więc jej wybaczyłem i staramy się odbudować nasze relacje. Z racji iż nękan...
Kupno mieszkania przed zawarciem związku małżeńskiego.
Witam. Jak wygląda sytuacja w przypadku rozstania. Kupiłam mieszkanie przed zawarciem związku małżeńskiego. Mieszkanie zakupione było w kredycie. Po ślubie mamy wspólnotę majątkowa, mieszkamy w mieszkaniu ok 7 lat, kredyty jest opłacany już z majątku wspólnego. Po 7 latach, przez kolejne 7 lat mieszkanie jest wynajmowane i z tego dochodu opłacany jest kredyt. Jak się uczciwie rozliczyć? Czy cały okres 14 lat kredytu należy zsumować i podzielić n...
Wypłata art 18?
Dzień dobry razem z 4ma kolegami z pracy zaczęliśmy prace u tego samego pracodawcy jestesmy zatrudnieni na stanowisku młodszy specjalista od dwóch lat na umowę na czas nieokreślony, razem z kolegami zarabiamy równo lecz mniej niż starsi specjaliści którzy wykonują tą same prace te same obowiązki lub mniej oraz maja mniejsze często uprawnienia ale pracują we firmie dłużej, a dostają wieksza wypłatę czy to nie podchodzi pod art 18 kodeksu pracy? Do...
Czy Play bez mojej zgody mógł udostępnić moje numery telefonów firmą trzecim??
Play dzieli się swoją bazą numerów z firmami trzecimi? Dzisiaj miałem dziwną sytuację: do mojej żony zadzwoniła firma, która jak sprawdziłem z necie - spamuje telefonami ze zbiórką na pomoc dzieciom (nie wiem czy oszustwo czy nie - nie wnikam na razie). Zmartwiło mnie jednak to, że pytali o mnie z imienia i nazwiska. Byłem przekonany, że nikt poza Play nie ma prawa wiedzieć, jakie inne numery tel. mam u tego dostawcy. Dzwoniłem do Play a tam pow...

Wyszukiwarka