Poświadczenie dziedziczenia.

Tata na podstawie poświadczenia dziedziczenia po swej mamie przejął mieszkanie i działkę. Babcia zmarła w 2014 roku. Tata zmarł w 2018. Tata zostawił testament notarialny, w którym zapisami windykacyjnymi przekazał działkę i mieszkanie nieznanym mi osobom. Po jego śmierci podczas sprzątania znalazłam w jego garażu testamenty babci, która zapisała mieszkanie mi a działkę tacie. On je ukrył w swym warsztacie garażowym. Czy można go uznać za niegodnego spadku po tylu latach? Od kiedy liczy się datę od znalezienia i otwarcia testamentu babci?
anonim cytuj
22-10-2023
Powództwo o uznanie za niegodnego dziedziczenia nie może zostać wytoczone później niż w okresie 3 lat od chwili otwarcia spadku.
a otwarcie spadku zawsze z chwilą śmierci? Mimo że testament znaleziony po latach?

Od otwarcia spadku czyli śmierci.

anonim cytuj
22-10-2023
Natomiast radzę zabrać testament i udać się do prawnika. Może można powalczyć o uchylenie aktu poświadczenia dziedziczenia.
tak już jest sprawa w sądzie , postanowienie w środę. Zastanawiam się czy mama może mieć szanse na działkę czy nie. Bo w testamencie babci na tatę zapisana. A on zapisał nieznanej nam osobie

Sąd zmieni postanowienie zgodnie z wolą babci.
więc tata mógł zapisać działkę komu chciał i my tylko o zachowek możemy wystąpić ?

jeśli sąd uchyli akt poświadczenia dziedziczenia to dziedziczenie będzie zgodnie z testamentem babci. Jeśli na tym się skończy to tylko roszczenie o zachowek.
dziękuję za wyjaśnienie. Zastanawiam się co znaczy „jeśli na tym się skończy” Jeśli będzie zgodnie z testamentem babci to czy zapisy windykacyjne z testamentu taty dotyczące działki są w mocy.

nie, bo dysponował nie swoim majątkiem

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy można wytoczyć powództwo przeciwko wierzycielowi za straty związane z kosztami postępowania komorniczego?
Czy można wytoczyć powództwo przeciwko wierzycielowi za straty związane z kosztami postępowania komorniczego, jeśli wierzyciel telefonicznie i mailowo prosił dłużnika o czas do namysłu ws. przygotowanej przez dłużnika i wstępnie uzgodnionej ustnie ugody dot. spłaty zadłużenia, byli w kontakcie a równocześnie za plecami dłużnika, uzyskał zaocznie tytuł egzekucyjny i ściągnął dług komornikiem?...
Czy szkoła sprawdza adres zameldowania?
Dzień dobry. Proszę o poradę. Koleżanka poprosiła mnie o meldunek czasowy swojego dziecka w moim domu(właścicielem jest mąż). Chodzi o rejonizację w trakcie rekrutacji do szkoły podstawowej. Chciałabym wiedzieć jak ta sytuacja wygląda od strony prawnej. Jakie konsekwencje mogą nas czekać?...
Sprzedający na allegro.
Witam, pytanie jest następujące . Półtora roku sprzedałem przedmiot na allegro, który miał w opisie gwarancja 24 miesiące (chodziło o gwarancję od producenta okazało się że ma nawet 5 lat od producenta ) . 1.11.2020 przedmiot się popsuł i kupujący żąda ode mnie gwarancji chociaż kupił towar bez paragonu i o tym wiedział, ale dopiero teraz dowiedział się aby zgłosić u producenta towar musi posiadać dowód zakupu . Allegro twierdzi, że kupujący moż...
Mandat za brak legitymacji do biletu.
Wczoraj jechałam pociągiem do Łodzi kupiłam bilet ulgowy ponieważ skan/zdjęcie legitymacji miałam w telefonie, po pokazaniu panu zdjęcia nawet nie spojrzał na zdjęcie i powiedział że to nie jest dokument dostałam mandat 137zł+ opłatę za bilet normalny. Nigdy nikt nie robił z tego problemu i bez problemu uznawali zdjęcie. Czy jest sens się odwoływać od tego?...

Wyszukiwarka