Poświadczenie dziedziczenia.

Tata na podstawie poświadczenia dziedziczenia po swej mamie przejął mieszkanie i działkę. Babcia zmarła w 2014 roku. Tata zmarł w 2018. Tata zostawił testament notarialny, w którym zapisami windykacyjnymi przekazał działkę i mieszkanie nieznanym mi osobom. Po jego śmierci podczas sprzątania znalazłam w jego garażu testamenty babci, która zapisała mieszkanie mi a działkę tacie. On je ukrył w swym warsztacie garażowym. Czy można go uznać za niegodnego spadku po tylu latach? Od kiedy liczy się datę od znalezienia i otwarcia testamentu babci?
anonim cytuj
22-10-2023
Powództwo o uznanie za niegodnego dziedziczenia nie może zostać wytoczone później niż w okresie 3 lat od chwili otwarcia spadku.
a otwarcie spadku zawsze z chwilą śmierci? Mimo że testament znaleziony po latach?

Od otwarcia spadku czyli śmierci.

anonim cytuj
22-10-2023
Natomiast radzę zabrać testament i udać się do prawnika. Może można powalczyć o uchylenie aktu poświadczenia dziedziczenia.
tak już jest sprawa w sądzie , postanowienie w środę. Zastanawiam się czy mama może mieć szanse na działkę czy nie. Bo w testamencie babci na tatę zapisana. A on zapisał nieznanej nam osobie

Sąd zmieni postanowienie zgodnie z wolą babci.
więc tata mógł zapisać działkę komu chciał i my tylko o zachowek możemy wystąpić ?

jeśli sąd uchyli akt poświadczenia dziedziczenia to dziedziczenie będzie zgodnie z testamentem babci. Jeśli na tym się skończy to tylko roszczenie o zachowek.
dziękuję za wyjaśnienie. Zastanawiam się co znaczy „jeśli na tym się skończy” Jeśli będzie zgodnie z testamentem babci to czy zapisy windykacyjne z testamentu taty dotyczące działki są w mocy.

nie, bo dysponował nie swoim majątkiem

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Służebność.
Witam, bardzo proszę o wytłumaczenie mi co może a co nie. Ciocia ma ustanowioną służebność mieszkalną w domu murowanym bez wyszczególnionych pomieszczeń. Co w takim razie jeśli upiera się przy prowadzeniu ogródka warzywnego i we wszystkich pomieszczeniach gospodarczych chce wprowadzać swoje rządy. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam...
Otrzymano więcej sztuk produktu zamówionego w sklepie internetowym.
Dzień dobry. Sytuacja jest następująca: Osoba X zamówiła w sklepie internetowym 1 produkt Y, a kurierem otrzymała 2 produkty Y w jednej paczce. Prawdopodobnie pomyłka na magazynie. Wiem, że w przypadku kontaktu ze strony sprzedającego (jeśli nie żąda zapłaty za drugi produkt) jest obowiązek zwrotu drugiego produktu na koszt sprzedawcy. Chciałbym się dowiedzieć co w przypadku, gdy sprzedający nie upomni się o drugi produkt. Czy istnieje obowiąz...
Dwie darowizny od mamy, czy zgłaszając je w US muszę je zsumować?
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie darowizny pieniężnej. Ok 2 lata temu dostałam od mamy darowiznę 20 tys. Zgłosiłam darowiznę w US. W tym miesiącu znów otrzymałam od niej 10 tys. Czy zgłaszając tę darowiznę, muszę zsumować obie czy są one "niezależne" i teraz muszę zgłosić tylko to 10tys. Pozdrawiam...
Problem z komornikiem.
Z racji, że jeden z moich rodziców, nie dotrzymywał obowiązku alimentacyjnego, złożyłam wniosek do komornika o ściganie, oczywiście po kilku miesiącach dostałam informacje, że sprawa jest nieskuteczna gdyż dłużnik przebywa poza granicami Polski i praktycznie nie ma żadnych środków na koncie. W roku 2022 w styczniu złożyłam wniosek o zlicytowanie 1/2 części nieruchomości dłużnika. W międzyczasie dostałam informacje o to, że komornik po prostu ...

Wyszukiwarka