Poświadczenie dziedziczenia.

Tata na podstawie poświadczenia dziedziczenia po swej mamie przejął mieszkanie i działkę. Babcia zmarła w 2014 roku. Tata zmarł w 2018. Tata zostawił testament notarialny, w którym zapisami windykacyjnymi przekazał działkę i mieszkanie nieznanym mi osobom. Po jego śmierci podczas sprzątania znalazłam w jego garażu testamenty babci, która zapisała mieszkanie mi a działkę tacie. On je ukrył w swym warsztacie garażowym. Czy można go uznać za niegodnego spadku po tylu latach? Od kiedy liczy się datę od znalezienia i otwarcia testamentu babci?
anonim cytuj
22-10-2023
Powództwo o uznanie za niegodnego dziedziczenia nie może zostać wytoczone później niż w okresie 3 lat od chwili otwarcia spadku.
a otwarcie spadku zawsze z chwilą śmierci? Mimo że testament znaleziony po latach?

Od otwarcia spadku czyli śmierci.

anonim cytuj
22-10-2023
Natomiast radzę zabrać testament i udać się do prawnika. Może można powalczyć o uchylenie aktu poświadczenia dziedziczenia.
tak już jest sprawa w sądzie , postanowienie w środę. Zastanawiam się czy mama może mieć szanse na działkę czy nie. Bo w testamencie babci na tatę zapisana. A on zapisał nieznanej nam osobie

Sąd zmieni postanowienie zgodnie z wolą babci.
więc tata mógł zapisać działkę komu chciał i my tylko o zachowek możemy wystąpić ?

jeśli sąd uchyli akt poświadczenia dziedziczenia to dziedziczenie będzie zgodnie z testamentem babci. Jeśli na tym się skończy to tylko roszczenie o zachowek.
dziękuję za wyjaśnienie. Zastanawiam się co znaczy „jeśli na tym się skończy” Jeśli będzie zgodnie z testamentem babci to czy zapisy windykacyjne z testamentu taty dotyczące działki są w mocy.

nie, bo dysponował nie swoim majątkiem

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy mam obowiązek dawać córce komórkę żeby rozmawiała z ojcem?
Witam. Ojciec córki ma kontakty ustalone sądownie. Wyjechał zagranice. Przyjeżdża raz na pol roku. Żąda ode mnie że wtedy kiedy ma ustalone kontakty ma mieć kontakt z dzieckiem przez telefon. Czy ja mam obowiązek dawać córce komórkę żeby z nim rozmawiała? Grozi mi że pójdzie do sądu, żeby mnie ukarali bo utrudniam mu kontakty. Corka ma 7 lat....
Podatek od nieruchomości.
Nie złożyłam informacji o nieruchomości in-1 o której istnieniu nie miałam pojęcia i przyszło mi wezwanie z wydziału podatków i opłat żeby złożyć formularz in-1 w ciągu 7 dni. Czy złożenie tego formularza będzie równoznaczne z nałożeniem horrendalnej kary o jakiej czytam w internecie (do 720 stawek dziennych)?...
Protokół zdawczo-odbiorczy na końcu okresu najmu.
Będę zwalniać wynajmowane mieszkanie czy mogę przygotować pismo, w którym właściciel poświadczy odbiór stanu mieszkania? Chodzi mi o to,że przy odbiorze zapozna się ze stanem mieszkania i po tym podpisze mi pismo,że nie ma zastrzeżeń co do stanu mieszkania i kaucja zostanie zwrócona bez późniejszych kompilacji. Nie mam pewności,że nie pogorszy stanu mieszkania aby nie zwrócić kaucji po moim opuszczeniu lokalu....
Telefon z wadą prawną.
Kupiłam na olx telefon 4 miesiące temu i dziś wyświetlił się komunikat, że ze względu na niespłacone raty telefon został zablokowany i nie można z niego korzystać. Nie było żadnej informacji na ten temat a ja nawet nie miałam świadomości, że operator blokuję telefon w przypadku gdy raty nie zostają spłacone, więc nawet nie zadałam takiego pytania. Kontaktowałam się ze sprzedającym, jednak on nie widzi problemu i twierdzi, że kupiłam telefon a nie...

Wyszukiwarka