Poświadczenie dziedziczenia.

Tata na podstawie poświadczenia dziedziczenia po swej mamie przejął mieszkanie i działkę. Babcia zmarła w 2014 roku. Tata zmarł w 2018. Tata zostawił testament notarialny, w którym zapisami windykacyjnymi przekazał działkę i mieszkanie nieznanym mi osobom. Po jego śmierci podczas sprzątania znalazłam w jego garażu testamenty babci, która zapisała mieszkanie mi a działkę tacie. On je ukrył w swym warsztacie garażowym. Czy można go uznać za niegodnego spadku po tylu latach? Od kiedy liczy się datę od znalezienia i otwarcia testamentu babci?
anonim cytuj
22-10-2023
Powództwo o uznanie za niegodnego dziedziczenia nie może zostać wytoczone później niż w okresie 3 lat od chwili otwarcia spadku.
a otwarcie spadku zawsze z chwilą śmierci? Mimo że testament znaleziony po latach?

Od otwarcia spadku czyli śmierci.

anonim cytuj
22-10-2023
Natomiast radzę zabrać testament i udać się do prawnika. Może można powalczyć o uchylenie aktu poświadczenia dziedziczenia.
tak już jest sprawa w sądzie , postanowienie w środę. Zastanawiam się czy mama może mieć szanse na działkę czy nie. Bo w testamencie babci na tatę zapisana. A on zapisał nieznanej nam osobie

Sąd zmieni postanowienie zgodnie z wolą babci.
więc tata mógł zapisać działkę komu chciał i my tylko o zachowek możemy wystąpić ?

jeśli sąd uchyli akt poświadczenia dziedziczenia to dziedziczenie będzie zgodnie z testamentem babci. Jeśli na tym się skończy to tylko roszczenie o zachowek.
dziękuję za wyjaśnienie. Zastanawiam się co znaczy „jeśli na tym się skończy” Jeśli będzie zgodnie z testamentem babci to czy zapisy windykacyjne z testamentu taty dotyczące działki są w mocy.

nie, bo dysponował nie swoim majątkiem

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Razem z rodzeństwem zrzekliśmy się spadku na rzecz taty (ziemia). Teraz chcemy to sprzedać. Jak to zrobić zgodnie z prawem?
Witam. Rodzice mieli trochę ziemi. W lutym 2018 roku mama zmarła. Razem z rodzeństwem zrzekliśmy się spadku na rzecz taty. Teraz chcemy to sprzedać i podzielić się zyskiem. Jak to zrobić zgodnie z prawem? Jak wygląda sprawa podatku?...
Darowizna po ślubie.
Narzeczony kupi dom na siebie (próg dochodowy zaniżałam ja i dzieci ) Teraz chcemy aby mnie dopisał ale ale jest podatek nie mały. Za tydzień bierzemy ślub cywilny by go uniknąć. Jak dopisać mnie by nie były duże koszta ?...
Po jakim czasie przedawniają się długi alimentacyjne wobec byłej żony ?
Po jakim czasie przedawniają się długi alimentacyjne wobec byłej żony ? Chodzi o to że 2 lata temu rozwiodłem się ze swoją żoną, moja była żona z racji tego że rozwód był z mojej winy wywalczyła dla siebie alimenty w kwocie 800zł miesięcznie i o ile na początku musiałem te alimenty płacić to w listopadzie nie przelałem żonie nic. Powody są tego dwa, po pierwsze nie rozumiem dlaczego mam to nadal robić kiedy ona żyje lepiej ode mnie, a drugim powo...
abonamentu za TV,
Witam, mój tata dostał pismo z Urzędu skarbowego o pobraniu kwoty z tytułu braku opłacania abonamentu za TV, kwota naliczona jest za okres 09.2015 do 09.2021. czyli za 5 lat. Tylko że kwota została naliczona za okres kiedy mój tata pod tym adresem już nie mieszka od 10 lat, czyli od 2011 r. Pismo dostał na adres gdzie teraz mieszka. Pytanie czy można się od tego odwołać? Jeśli tak gdzie kierować takie pismo, do Urzędu skarbowego czy do Poczty po...

Wyszukiwarka