Czy zachowek należy się przy umowie dożywocia?

Witam. Sprawa wygląda następująco. Moi rodzice mieli dwóch synów czyli mnie i brata. Przed ich śmiercią w darowiźnie mój brat dostał cały majątek czyli domy traktory zabudowy samochody działki itp. Ja nie dostałem nic. Mój brat przepisał wszystko w umowie dożywocia mojemu synowi. Czy ja mogę od syna rościć zachowek z racji że nie dostałem zachowku od brata?
anonim cytuj
19-01-2024
Nie. Nie możesz. Zachowek przy umowie dożywocia nie należy się nikomu. Zachowek w dalszym ciągu zapłacić powinien Ci brat jeśli żyje.

anonim cytuj
19-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy potrzebuje zgody ojca dziecka na wyjazd z dzieckiem za granicę?
Witam, planuje wyjazd z 4 letnim dzieckiem do USA na 3 miesiące. Z jego ojcem mamy sądownie ustalone kontakty i alimenty. On osobiście z kontaktów się nie wywiązuje, jedynie dziadkowie opiekują się nim w wyznaczone dni. Nie widziałam go, ani nie mam z nim kontaktu od kilku miesięcy. Widnieje w akcie urodzenia dziecka, nie ma też ograniczonych, ani odebranych praw rodzicielskich. Chciałabym się dowiedzieć, czy potrzebuje jego zgody na wyjazd? Jak...
Podział majątku przy rozwodzie.
Witam, bardzo proszę o poradę. Jestem z moim mężem od 18 lat, ale małżeństwem jesteśmy od 4 lat. Nim wzięliśmy ślub, mąż znalazł firmę która miała na sprzedaż różnego rodzaju działki budowlane w różnych częściach Polski. Zdecydował się i płaci miesięcznie raty i mieliśmy plan aby się tam wybudować. Rok później wzięliśmy ślub. Nie mamy żadnej intercyzy. Niestety drogi nasze się rozeszły i nie ma możliwości abyśmy wrócili do siebie i czekamy na s...
Brak urlopu.
Pracuje w firmie 5 lat. Od początku jest to UOP na czas nieokreślony, na pełny etat. W rzeczywistości nigdy nie pracowałem w wymiarze 40h tygodniowo. Pracuje we wszystkie dni raz dłużej, raz krócej, we wszystkie weekendy, święta i dni wolne od pracy. Gdyby zliczyć godziny z miesiąca uzbiera się ich średnio ok 80-90 w miesiącu. Ale umowa od początku wskazywała na pełny etat, pracodawca nigdy jej nie zmieniał i nawet jak doszły podwyżki to też form...
Przyspieszenie terminu rozprawy rozwodowej.
Witam, czy jest tu ktoś kto może doradzić. Jestem w trakcie rozwodu, mąż złożył wniosek o moje ubezwłasnowolnienie w sądzie w Warszawie, sąd w Warszawie przeniósł sprawę do Gdańska ( moje miejsce zamieszkania ) mąż się od tego odwołał - aktualnie sprawa utknęła w sądzie apelacyjnym w Warszawie. Czy da się jakoś poprosić sąd ( napisać wniosek ) o przyspieszenie ?? Chciałabym już mieć ten rozwód za sobą (przeszłam badania że jestem zdrowa psychicz...

Wyszukiwarka