Dowiedziałam się że jestem w ciąży a pracuje na umowę na okres próbny (zostałam zatrudniona na 2 miesiące) umowę mam do końca tego miesiąca. Co teraz? Zostaję na lodzie czy pracodawca musi przedłużyć?
Witam
Chcę zadać pytanie dla niektórych banalne i głupie ale dopiero mam zamiar zacząć działalność gospodarczą więc się uczę.
Chcę mieć pewność, że dobrze zrozumiałem podstawy podatkowe żeby wiedzieć dokładnie jak ustalić ceny swoich produktów.
Otóż będę trudził się handlem. Załóżmy że kupiłem towar 10szt za cenę 300zł netto (369zł brutto). Aby ustalić cenę dla klienta oczywiście biorę cenę dla mnie jednej sztuki netto czyli 30zł dodaje do nie...
W styczniu 2022 roku kupiliśmy dom przy pomocy kredytu hipotecznego. Był to dom do końca użytkowany przez właścicielkę, w ciągu paru miesięcy od zakupu zauważalne były wady ukryte w postaci pleśni na ścianach, wody stojącej w podpiwniczeniu, zagrzybiałej podłogi pod panelami, a teraz jeszcze się okazało, że prawdopodobnie okna od jednej strony domu są niezgodne z prawem bo budynek znajduje się zbyt blisko sąsiadującej działki (2,5m do płotu). W c...
Dzień dobry,
Mam problem z ustaleniem kwot za alimenty. Złożyłam w sierpniu 2021 pozew o podniesienie alimentów z zabezpieczeniem. Dostałam zabezpieczenie w październiku na kwotę 700 zł płatne od. dnia złożenia. Wyliczyłam i dostałam po jakimś czasie to wyrównanie.
W listopadzie sąd przyznał mi 1000 zł na takich samych zasadach jak poprzednio: płatne od dnia złożenia pozwu. Wyliczyłam na listopad i nie dostałam tego wyrównania.
Dłużnik się odw...
Witam, dostałem do podpisania umowę o dzieło, na której widnieje zapis o zakazie konkurencji.
Zastanawiam się dokładnie nad fragmentem który mówi, że przez okres x lat od dnia jej rozwiązania lub odstąpienia muszę powstrzymać się od świadczenia jakichkolwiek usług w jakiejkolwiek formie na rzecz klientów zamawiającego, dla których za pośrednictwem Zamawiającego świadczyłem jakiekolwiek usługi. To oznacza, że mogę nawiązać współpracę z inną firmą...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: