Czy komornik może zająć alimenty?

Mam na koncie komornika. Z wypłaty zabrał 50% (umowa zlecenie), dostałam informację, że moje konto bankowe również jest zajęte.
Limit miesięczny to 2700zł, powyżej tej kwoty komornik będzie zabierał.
I tutaj rodzi się moje pytanie. Czy alimenty na dziecko i 500+, również wliczane są w tej "limit" czy one nie są liczone?
Dług nie jest duży, w ciągu dwóch miesięcy go spłacę, natomiast w tym miesiącu zostałam z 1000zł wypłaty (niepełny przepracowany miesiąc) boję się, że zostaniemy nagle całkowicie bez pieniędzy.
anonim cytuj
19-10-2023
Świadczenia na dziecko alimenty oraz 500% są wolne od zajęć komorniczych więc ich komornik nie zabierze.
a czy 500plus i alimenty wliczają się to tego 2700co komornik nie może zabrać z konta ,o to Pani w poście pyta i z chęcią się dowiem sama jak to wygląda.

Zabiera z tytułu wynagrodzenia z umowy zlecenia z umowy zlecenia może komornik ile chce, tu zabiera połowę, świadczenia 500plus ich komornik nie może zabrać, ale może do tego dojść bo często komornicy nie patrzą z jakiego tytułu są przychody na koncie dłużnika i przypadkowo zabierają te kwoty, jeśli tak się stanie należy zgłosić się do komornika o zwrot lub złożyć skargę na działania komornika.

anonim cytuj
19-10-2023
Mam na koncie komornika. Z wypłaty zabrał 50% (umowa zlecenie), dostałam informację, że moje konto bankowe również jest zajęte. Limit miesięczny to 2700zł, powyżej tej kwoty komornik będzie zabierał. Czy alimenty na dziecko i 500+, również wliczane są w tej "limit" czy one nie są liczone?

Według polskiego prawa, świadczenia alimentacyjne oraz świadczenia z programu "Rodzina 500+" są chronione przed zajęciem przez komornika. Odnośnie do regulacji prawnych:

Art. 83 §1 Kodeksu postępowania cywilnego stanowi, że od zajęcia wyłączone są sumy przysługujące dłużnikowi z tytułu alimentów przyznanych na jego rzecz.
Dodatkowo, świadczenia z programu "Rodzina 500+" są również wyłączone z egzekucji na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci.
A więc, odpowiedź na Państwa pytanie brzmi, że alimenty oraz świadczenia 500+ nie wliczają się do limitu 2700zł, które komornik może zabrać z konta. Te świadczenia są chronione i powinny pozostać na koncie nawet w przypadku egzekucji komorniczej.

Zabiera z tytułu wynagrodzenia z umowy zlecenia z umowy zlecenia może komornik ile chce, tu zabiera połowę, świadczenia 500plus ich komornik nie może zabrać, ale może do tego dojść bo często komornicy nie patrzą z jakiego tytułu są przychody na koncie dłużnika i przypadkowo zabierają te kwoty, jeśli tak się stanie należy zgłosić się do komornika o zwrot lub złożyć skargę na działania komornika.

Jeśli komornik nieprawidłowo zajął środki z konta, które były chronione przed egzekucją (np. świadczenia 500+), dłużnik ma prawo żądać zwrotu tych środków. W takim przypadku warto zgłosić się bezpośrednio do komornika z wnioskiem o zwrot nieprawidłowo zabezpieczonych kwot. Jeżeli działanie komornika było niezgodne z prawem, można także złożyć skargę do sądu przeciwko komornikowi zgodnie z art. 767 Kodeksu postępowania cywilnego.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku po terminie
Witam. Został przeze mnie przekroczony 6-miesięczny termin na odrzucenie spadku. W 2022 roku spadek po osobie, o której istnieniu w rodzinie nie mieliśmy pojęcia, odrzucił mój dziadek, następnie mama. Wiedziałam, że w następnej kolejności będę ja. Dziadek dostał wezwanie na rozprawę, na której odrzucił spadek (nie składał wcześniej wniosku o odebranie oświadczenia o odrzuceniu). Moja mama przekazała mi informację po swojej rozprawie, że teraz...
Wynagrodzenie na urlopie macierzyńskim
Od lutego do maja byłam na L4 (ciąża mnogą). 14 maja urodziłam więc od tego czasu jestem na macierzyńskim. W trakcie mojego L4 moja firma zgłosiła się do tarczy antykryzysowej, której pomoc można było dostać pod warunkiem że wszystkim pracownikom obniży się etaty do 3/4. Moja firma tak zrobiła. Problem polega na tym że od maja będąc na macierzyńskim zostały mi obliczone pieniążki od podstawy wynagrodzenia 3/4 etatu a nie pełnego.. od lipca prac...
Problem z najemcą
Najemca podpisał że mną umowę końcem października. Nie płaci całej kwoty najmu oraz przekracza terminy. Wciąż kłamie, pisząc że przelał. Zobowiązał się przepisać liczniki i tego nie zrobił. Nie są to zaległości całego czynszu, ale kwoty kilkuset zł/MC. Umowa na czas określony. Jak to ugryźć? Czy, skoro podpisał umowę wiedząc, że nie ma dochodów, to podlega pod oszustwo? Jest jakiś sposób, by się wyplątać z tego najmu? Podwyższenie czynszu np?...
Argumenty dotyczące ograniczenia praw rodzicielskich
Witajcie drodzy forumowicze, Ostatnio w moim otoczeniu pojawiła się sytuacja, która zmusiła mnie do refleksji na temat ograniczenia praw rodzicielskich. Chociaż nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, starałem się zrozumieć argumenty, które mogą przemawiać za taką decyzją sądu. Chciałbym przedstawić kilka z nich poniżej i poprosić Was, zwłaszcza prawników i osoby, które miały doświadczenie w tej kwestii, o wsparcie i doradztwo. Nieodpowiedni...

Wyszukiwarka