Czy komornik może zająć alimenty?

Mam na koncie komornika. Z wypłaty zabrał 50% (umowa zlecenie), dostałam informację, że moje konto bankowe również jest zajęte.
Limit miesięczny to 2700zł, powyżej tej kwoty komornik będzie zabierał.
I tutaj rodzi się moje pytanie. Czy alimenty na dziecko i 500+, również wliczane są w tej "limit" czy one nie są liczone?
Dług nie jest duży, w ciągu dwóch miesięcy go spłacę, natomiast w tym miesiącu zostałam z 1000zł wypłaty (niepełny przepracowany miesiąc) boję się, że zostaniemy nagle całkowicie bez pieniędzy.
anonim cytuj
19-10-2023
Świadczenia na dziecko alimenty oraz 500% są wolne od zajęć komorniczych więc ich komornik nie zabierze.
a czy 500plus i alimenty wliczają się to tego 2700co komornik nie może zabrać z konta ,o to Pani w poście pyta i z chęcią się dowiem sama jak to wygląda.

Zabiera z tytułu wynagrodzenia z umowy zlecenia z umowy zlecenia może komornik ile chce, tu zabiera połowę, świadczenia 500plus ich komornik nie może zabrać, ale może do tego dojść bo często komornicy nie patrzą z jakiego tytułu są przychody na koncie dłużnika i przypadkowo zabierają te kwoty, jeśli tak się stanie należy zgłosić się do komornika o zwrot lub złożyć skargę na działania komornika.

anonim cytuj
19-10-2023
Mam na koncie komornika. Z wypłaty zabrał 50% (umowa zlecenie), dostałam informację, że moje konto bankowe również jest zajęte. Limit miesięczny to 2700zł, powyżej tej kwoty komornik będzie zabierał. Czy alimenty na dziecko i 500+, również wliczane są w tej "limit" czy one nie są liczone?

Według polskiego prawa, świadczenia alimentacyjne oraz świadczenia z programu "Rodzina 500+" są chronione przed zajęciem przez komornika. Odnośnie do regulacji prawnych:

Art. 83 §1 Kodeksu postępowania cywilnego stanowi, że od zajęcia wyłączone są sumy przysługujące dłużnikowi z tytułu alimentów przyznanych na jego rzecz.
Dodatkowo, świadczenia z programu "Rodzina 500+" są również wyłączone z egzekucji na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci.
A więc, odpowiedź na Państwa pytanie brzmi, że alimenty oraz świadczenia 500+ nie wliczają się do limitu 2700zł, które komornik może zabrać z konta. Te świadczenia są chronione i powinny pozostać na koncie nawet w przypadku egzekucji komorniczej.

Zabiera z tytułu wynagrodzenia z umowy zlecenia z umowy zlecenia może komornik ile chce, tu zabiera połowę, świadczenia 500plus ich komornik nie może zabrać, ale może do tego dojść bo często komornicy nie patrzą z jakiego tytułu są przychody na koncie dłużnika i przypadkowo zabierają te kwoty, jeśli tak się stanie należy zgłosić się do komornika o zwrot lub złożyć skargę na działania komornika.

Jeśli komornik nieprawidłowo zajął środki z konta, które były chronione przed egzekucją (np. świadczenia 500+), dłużnik ma prawo żądać zwrotu tych środków. W takim przypadku warto zgłosić się bezpośrednio do komornika z wnioskiem o zwrot nieprawidłowo zabezpieczonych kwot. Jeżeli działanie komornika było niezgodne z prawem, można także złożyć skargę do sądu przeciwko komornikowi zgodnie z art. 767 Kodeksu postępowania cywilnego.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy jest jakis przepis, który nakazuje w tym przypadku prace w niedzielę?
Witam, przychodze z takim pytaniem. Pracuje w jednej ze znanych sieci handlowych. Od konca czerwca mam zaplanowany i oplacony wyjazd, który zaplanowalam wedlug grafiku. Wedlug niego, 16-18 mam wolne i tak tez zaplanowalam wyjazd. Oczywiście od razu kierownik został poinformowany i kazala sie tylko przypominac w razie jakiejs zmiany. Dzis sie dowiaduje, ze wpisano mnie na niedzielę, bo niby od niedzieli sklep staje sie również urzedem pocztowym. K...
W jaki sposób odzyskać pieniądze od złodzieja za poniesione koszty
Mamie w lutym skradziono tablice rejestracyjne spod zakładu mechanicznego. Znalezli goscia, zapadl wyrok kilka dni temu. Chłopak ma zwrócić jej pieniądze za poniesione koszty. W jaki sposob ma sie to odbyc?...
Brat wziął na mnie chwilówkę.
Cześć, postanowiłem zasięgnąć porady. Sprawa wygląda tak, że brat bez mojej zgody i wziął na moje dane pożyczkę w Wonga. Pomijając awanturę jaką mu zrobiłem i jego zapewnienia, że będzie spłacał to co mi jeszcze zostało? Czy istnieje możliwość przepisania tej pożyczki na niego? Co zrobić? Mnie nie stać na płacenie rat po 500 złotych, tym bardziej spłaty całej pożyczki. Nie chcę, żeby poszedł siedzieć....
Zwrot indywidualnego zamówienia.
Witam, kupiłem koszulkę na allegro. Po zakupie zadzwonił sprzedawca i poinformował ,że nie ma takiej jak zamówiłem ale może przysłać podobną i mi ją opisał. Zgodziłem się. Koszulka przyszła ale wbrew zapewnienia sprzedawcy ,że to zwykła polówka przyszła tzw siatka, więc poprosiłem adres do zwrotu i odesłałem ją. Problem zaczął się później gdyż sprzedający stwierdził, że koszulka była na indywidualne zamówienie i odmówił zwroty pieniędzy. Nie...

Wyszukiwarka