Czy komornik może zająć alimenty?

Mam na koncie komornika. Z wypłaty zabrał 50% (umowa zlecenie), dostałam informację, że moje konto bankowe również jest zajęte.
Limit miesięczny to 2700zł, powyżej tej kwoty komornik będzie zabierał.
I tutaj rodzi się moje pytanie. Czy alimenty na dziecko i 500+, również wliczane są w tej "limit" czy one nie są liczone?
Dług nie jest duży, w ciągu dwóch miesięcy go spłacę, natomiast w tym miesiącu zostałam z 1000zł wypłaty (niepełny przepracowany miesiąc) boję się, że zostaniemy nagle całkowicie bez pieniędzy.
anonim cytuj
19-10-2023
Świadczenia na dziecko alimenty oraz 500% są wolne od zajęć komorniczych więc ich komornik nie zabierze.
a czy 500plus i alimenty wliczają się to tego 2700co komornik nie może zabrać z konta ,o to Pani w poście pyta i z chęcią się dowiem sama jak to wygląda.

Zabiera z tytułu wynagrodzenia z umowy zlecenia z umowy zlecenia może komornik ile chce, tu zabiera połowę, świadczenia 500plus ich komornik nie może zabrać, ale może do tego dojść bo często komornicy nie patrzą z jakiego tytułu są przychody na koncie dłużnika i przypadkowo zabierają te kwoty, jeśli tak się stanie należy zgłosić się do komornika o zwrot lub złożyć skargę na działania komornika.

anonim cytuj
19-10-2023
Mam na koncie komornika. Z wypłaty zabrał 50% (umowa zlecenie), dostałam informację, że moje konto bankowe również jest zajęte. Limit miesięczny to 2700zł, powyżej tej kwoty komornik będzie zabierał. Czy alimenty na dziecko i 500+, również wliczane są w tej "limit" czy one nie są liczone?

Według polskiego prawa, świadczenia alimentacyjne oraz świadczenia z programu "Rodzina 500+" są chronione przed zajęciem przez komornika. Odnośnie do regulacji prawnych:

Art. 83 §1 Kodeksu postępowania cywilnego stanowi, że od zajęcia wyłączone są sumy przysługujące dłużnikowi z tytułu alimentów przyznanych na jego rzecz.
Dodatkowo, świadczenia z programu "Rodzina 500+" są również wyłączone z egzekucji na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci.
A więc, odpowiedź na Państwa pytanie brzmi, że alimenty oraz świadczenia 500+ nie wliczają się do limitu 2700zł, które komornik może zabrać z konta. Te świadczenia są chronione i powinny pozostać na koncie nawet w przypadku egzekucji komorniczej.

Zabiera z tytułu wynagrodzenia z umowy zlecenia z umowy zlecenia może komornik ile chce, tu zabiera połowę, świadczenia 500plus ich komornik nie może zabrać, ale może do tego dojść bo często komornicy nie patrzą z jakiego tytułu są przychody na koncie dłużnika i przypadkowo zabierają te kwoty, jeśli tak się stanie należy zgłosić się do komornika o zwrot lub złożyć skargę na działania komornika.

Jeśli komornik nieprawidłowo zajął środki z konta, które były chronione przed egzekucją (np. świadczenia 500+), dłużnik ma prawo żądać zwrotu tych środków. W takim przypadku warto zgłosić się bezpośrednio do komornika z wnioskiem o zwrot nieprawidłowo zabezpieczonych kwot. Jeżeli działanie komornika było niezgodne z prawem, można także złożyć skargę do sądu przeciwko komornikowi zgodnie z art. 767 Kodeksu postępowania cywilnego.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy coś grozi firmie jeśli nie wykona polecenia komornika?
W firmie pracuje pan x . Firma dostała pismo od komornika że ma płacić nie panu x a komornikowi , długi za alimenty. Czy coś grozi firmie jeśli nie wykona polecenia komornika?...
Urlop wychowawczy.
Byłam zatrudniona w firmie A na umowę o pracę na czas nieokreślony i korzystałam z urlopu wychowawczego. Rozwiązałam umowę z firmą A za porozumieniem stron z końcem września. Z początkiem października zatrudniłam się w firmie B. Mam tam przepracowane 5 m-cy, jednak potrzebuję wrócić na urlop wychowawczy. Czy mogę to zrobić, czy pomimo zachowania ciągłości musi być jakiś odstęp między urlopami....
Zwolnienie lekarskie w okresie wypowiedzenia.
Witam, otrzymałem wypowiedzenie z umowy o pracę w trybie natychmiastowym którego nie podpisałem, lecz w tym samym dniu poszedłem na L4 czy ono jest wtedy aktywne?...
Wyrok prawomocny a upadłość dłużnika.
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą zatrudniając kilka osób. Byłem podwykonawcą spółki z o.o. która to nie zapłaciła mi ok. 100 tys. zł. Doszły koszty prawnika i opłata sądowa, ale sprawę wygrałem. Wyrok jest prawomocny z klauzulą wykonalności, ale dłużnik nie płaci. Dłużnik zgłosił upadłość zmienił KRS i ma się świetnie wygrywając kolejne przetargi. Wierzycieli jest długa u syndyka kolejka: ZUSy, leasingi, i oszukane firmy. Mój p...

Wyszukiwarka