Mam na koncie komornika. Z wypłaty zabrał 50% (umowa zlecenie), dostałam informację, że moje konto bankowe również jest zajęte. Limit miesięczny to 2700zł, powyżej tej kwoty komornik będzie zabierał. Czy alimenty na dziecko i 500+, również wliczane są w tej "limit" czy one nie są liczone?
Według polskiego prawa, świadczenia alimentacyjne oraz świadczenia z programu "Rodzina 500+" są chronione przed zajęciem przez komornika. Odnośnie do regulacji prawnych:
Art. 83 §1 Kodeksu postępowania cywilnego stanowi, że od zajęcia wyłączone są sumy przysługujące dłużnikowi z tytułu alimentów przyznanych na jego rzecz.
Dodatkowo, świadczenia z programu "Rodzina 500+" są również wyłączone z egzekucji na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci.
A więc, odpowiedź na Państwa pytanie brzmi, że alimenty oraz świadczenia 500+ nie wliczają się do limitu 2700zł, które komornik może zabrać z konta. Te świadczenia są chronione i powinny pozostać na koncie nawet w przypadku egzekucji komorniczej.
Zabiera z tytułu wynagrodzenia z umowy zlecenia z umowy zlecenia może komornik ile chce, tu zabiera połowę, świadczenia 500plus ich komornik nie może zabrać, ale może do tego dojść bo często komornicy nie patrzą z jakiego tytułu są przychody na koncie dłużnika i przypadkowo zabierają te kwoty, jeśli tak się stanie należy zgłosić się do komornika o zwrot lub złożyć skargę na działania komornika.
Jeśli komornik nieprawidłowo zajął środki z konta, które były chronione przed egzekucją (np. świadczenia 500+), dłużnik ma prawo żądać zwrotu tych środków. W takim przypadku warto zgłosić się bezpośrednio do komornika z wnioskiem o zwrot nieprawidłowo zabezpieczonych kwot. Jeżeli działanie komornika było niezgodne z prawem, można także złożyć skargę do sądu przeciwko komornikowi zgodnie z art. 767 Kodeksu postępowania cywilnego.