Czy muszę płacić alimenty?

Witam, gdy matka dziecka wziela ślub z nowym partnerem i ten partner przysposobił dzieckoi dal swoje nazwisko to czy ojciec biologiczny nadal ma obowiązek płacić alimenty? Ojciec biologiczny zrzekł się praw rodzicielskich i pozwolił zmienić swoje nazwisko na nazwisko matki idac na ugode matce dziecka ktora wyprowadzila sie na drugi koniec Polski by utrudnic kontakty. Matka dziecka nie chciała od ojca biologicznego alimentów gdyż w nowym związku partner jest bardzo bogaty.
Z biologicznym ojcem dziecka nie miała ślubu.
anonim cytuj
19-10-2023
Jeżeli dziecko zostaje przysposobione, to ten pokrzywdzony niepłacący alimentów tatuś już tych alimentów płacić wiecej nie musi i dług alimentacyjny mu nie narasta.
Jeżeli ma tylko odebrane prawa to alimenty płacić musi, no chyba że dziecko jest przysposobione- podkreślam, tylko w takiej sytuacji.

anonim cytuj
19-10-2023
Witam, gdy matka dziecka wziela ślub z nowym partnerem i ten partner przysposobił dzieckoi dal swoje nazwisko to czy ojciec biologiczny nadal ma obowiązek płacić alimenty?

Przysposobienie powoduje wygaśnięcie pokrewieństwa między przysposobionym a jego dotychczasowymi krewnymi oraz wygaśnięcie powinności i uprawnień wynikających z tego pokrewieństwa, z wyjątkiem stosunków z krewnymi w linii prostej. Tak wynika z art. 117 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Jeżeli więc doszło do przysposobienia dziecka przez nowego partnera matki, ojciec biologiczny nie ma już obowiązku płacenia alimentów na rzecz przysposobionego dziecka.

Ojciec biologiczny zrzekł się praw rodzicielskich i pozwolił zmienić swoje nazwisko na nazwisko matki idac na ugode matce dziecka ktora wyprowadzila sie na drugi koniec Polski by utrudnic kontakty. Matka dziecka nie chciała od ojca biologicznego alimentów gdyż w nowym związku partner jest bardzo bogaty.

Sam fakt zrzeczenia się praw rodzicielskich nie zwalnia ojca biologicznego z obowiązku płacenia alimentów. Obowiązek alimentacyjny wynika bowiem z pokrewieństwa, a nie z posiadania praw rodzicielskich. Dopiero przysposobienie przez inną osobę powoduje wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego ojca biologicznego.

Jeżeli dziecko zostaje przysposobione, to ten pokrzywdzony niepłacący alimentów tatuś już tych alimentów płacić wiecej nie musi i dług alimentacyjny mu nie narasta.

Jeżeli ma tylko odebrane prawa to alimenty płacić musi, no chyba że dziecko jest przysposobione- podkreślam, tylko w takiej sytuacji.

Dokładnie, ta informacja jest zgodna z polskim prawem. Jeżeli doszło tylko do odebrania praw rodzicielskich, obowiązek płacenia alimentów przez ojca biologicznego pozostaje w mocy. Tylko przysposobienie powoduje wygaśnięcie tego obowiązku.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Postępowanie alimentacyjne.
Ojciec dziecka ma zaległość alimentów 28 miesięcy zgłosiłam do prokuratury przestępstwo niealimentacji. W czasie postępowania ojciec zapłacił za dwa bieżące miesiące, na poczet zaległości żadnej wpłaty. W zeznaniach ojciec potwierdza ze zarabia 10 razy tyle co rata alimentów. Prokuratura dziś umorzyła postepowanie. Miał ktoś podobnie? Jakieś rady? Oczywiście będę się odwoływać....
Zwolnienie na urlopie
Aktualnie przebywam na urlopie wypoczynkowym, po którym planowałam przejść na urlop wychowawczy (wnioski o oba urlopy złożone jednocześnie u pracodawcy). Właśnie dostałam wypowiedzenie - powód: likwidacja stanowiska. Czy po ustaniu zatrudnienia jedynym wyjściem jest rejestracja w urzędzie pracy? Czy w przypadku gdy nie znajdę opieki do dziecka (na ten moment brak) będę bezrobotna, bez ubezpieczenia (bo nie będę mogła podjąć zatrudnienia)?...
Czy jest możliwość zawnioskowania o większą ilość telefonów dla osób osadzonych oraz na dzieci jedno widzenie więcej?
Witam. Kobieta z którą żyje w konkubinacie została osadzona w ZK. Zanim poznałem swoją konkubinę byłem w związku małżeńskim gdzie mam córkę która ma 3 lata. Do dnia dzisiejszego nie mam rozwodu ani ja ani matka mojej córki nie złożyliśmy pozwu o rozwód. Moja córka bardzo jest przywiązana do mojej obecnej partnerki która niestety przebywa obecnie w zakładzie karnym. W związku z tym iż bohaterka postu ma do odsiedzenia 3 lata i została zakwalifikow...
rozwiązanie umowy
Witam Chciałam zapytać czy firma ochroniarska ktora ochrania mi obiekt od 6 lat może nie zgodzic się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron w sytuacji gdy sprzedam nieruchomość? Wg umowy obowiązuje mnie 3 miesięczny okres wypowiedzenia. I nie zgodzili się na rozwiązanie umowy wcześniej. Wydaje mi się to trochę nie w porządku bo obiekt juz nie jest mój i nie będę wiedziała czy alarmy są przypadkowe czy związane z włamaniem. Polecili mi ...

Wyszukiwarka