Czy muszę płacić alimenty?

Witam, gdy matka dziecka wziela ślub z nowym partnerem i ten partner przysposobił dzieckoi dal swoje nazwisko to czy ojciec biologiczny nadal ma obowiązek płacić alimenty? Ojciec biologiczny zrzekł się praw rodzicielskich i pozwolił zmienić swoje nazwisko na nazwisko matki idac na ugode matce dziecka ktora wyprowadzila sie na drugi koniec Polski by utrudnic kontakty. Matka dziecka nie chciała od ojca biologicznego alimentów gdyż w nowym związku partner jest bardzo bogaty.
Z biologicznym ojcem dziecka nie miała ślubu.
anonim cytuj
19-10-2023
Jeżeli dziecko zostaje przysposobione, to ten pokrzywdzony niepłacący alimentów tatuś już tych alimentów płacić wiecej nie musi i dług alimentacyjny mu nie narasta.
Jeżeli ma tylko odebrane prawa to alimenty płacić musi, no chyba że dziecko jest przysposobione- podkreślam, tylko w takiej sytuacji.

anonim cytuj
19-10-2023
Witam, gdy matka dziecka wziela ślub z nowym partnerem i ten partner przysposobił dzieckoi dal swoje nazwisko to czy ojciec biologiczny nadal ma obowiązek płacić alimenty?

Przysposobienie powoduje wygaśnięcie pokrewieństwa między przysposobionym a jego dotychczasowymi krewnymi oraz wygaśnięcie powinności i uprawnień wynikających z tego pokrewieństwa, z wyjątkiem stosunków z krewnymi w linii prostej. Tak wynika z art. 117 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Jeżeli więc doszło do przysposobienia dziecka przez nowego partnera matki, ojciec biologiczny nie ma już obowiązku płacenia alimentów na rzecz przysposobionego dziecka.

Ojciec biologiczny zrzekł się praw rodzicielskich i pozwolił zmienić swoje nazwisko na nazwisko matki idac na ugode matce dziecka ktora wyprowadzila sie na drugi koniec Polski by utrudnic kontakty. Matka dziecka nie chciała od ojca biologicznego alimentów gdyż w nowym związku partner jest bardzo bogaty.

Sam fakt zrzeczenia się praw rodzicielskich nie zwalnia ojca biologicznego z obowiązku płacenia alimentów. Obowiązek alimentacyjny wynika bowiem z pokrewieństwa, a nie z posiadania praw rodzicielskich. Dopiero przysposobienie przez inną osobę powoduje wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego ojca biologicznego.

Jeżeli dziecko zostaje przysposobione, to ten pokrzywdzony niepłacący alimentów tatuś już tych alimentów płacić wiecej nie musi i dług alimentacyjny mu nie narasta.

Jeżeli ma tylko odebrane prawa to alimenty płacić musi, no chyba że dziecko jest przysposobione- podkreślam, tylko w takiej sytuacji.

Dokładnie, ta informacja jest zgodna z polskim prawem. Jeżeli doszło tylko do odebrania praw rodzicielskich, obowiązek płacenia alimentów przez ojca biologicznego pozostaje w mocy. Tylko przysposobienie powoduje wygaśnięcie tego obowiązku.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Urlop
W pracy mamy tabelkę z wolnymi dniami urlopowymi. Wg tej tabelki przez najbliższe 4 miesiące nie można wziąć ani jednego dnia urlopu a do końca roku jest łącznie około 20 wolnych dni. Czy pracodawca ma prawo zablokować urlopy przez tak długi okres czasu? Mam do wykorzystania jeszcze ponad 20 dni a w najbliższym czasie nie mam możliwości wzięcia nawet 1 dnia wolnego na wizytę u lekarza....
pracownik na zwolnieniu lekarskim nie dostarcza zwolnienia
Pracownik jest na zwolnieniu lekarskim od przeszlo 180 dni (minelo 5 dni temu). Nie donosi kolejnego zwolnienia, nie zjawia sie do pracy. Na mozliwosc jego zwolnienia odpowiada szantazem, ze jesli to nastapi, on wtedy doniesie na pracodawce do urzedu (bo, jak twierdzi, MA zwolnienie. Ale jednak od 5 dni go nie dostarcza). Pytanie: Czy mozna go spokojnie zwolnic, czy trzeba sie faktycznie czegos obawiac ze strony Urzedu? Pracownik zartudniony n...
Pozew o nakaz zapłaty.
Witam. Złożyłem pozew o nakaz zapłaty. Po jakimś czasie otrzymałem ze sądu zobowiązanie na dostarczenie korespondencji powodowi przez komornika. Złożyłem wniosek do komornika i po jakimś czasie otrzymałem zawiadomienie od komornika o ustaleniu adresu ale braku możliwości dostarczenia korespondencji. Komornik powiadomił mnie o przekroczeniu czasu na zobowiązanie, dlatego napisałem wniosek o przedłużenie terminu zobowiązania, po dwóch tygodniach ...
Świadczenia z funduszu alimentacyjnego.
Mam pewien problem, którego nie potrafię przeskoczyć, otóż mam dwoje dzieci, ojciec starszego dziecka jest pozbawiony praw całkowicie, nie ma kontaktu z dzieckiem. Mamy zasądzone alimenty których nigdy nie płacił, fundusz alimentacyjny wypłacał część. Z ojcem młodszego dziecka też nie jesteśmy razem, w tym wypadku dogadaliśmy się sami, bez sądu co do opieki nad córką i wysokością alimentów, które nie są udokumentowane. I teraz do sedna odkąd młod...

Wyszukiwarka