Czy muszę płacić alimenty?

Witam, gdy matka dziecka wziela ślub z nowym partnerem i ten partner przysposobił dzieckoi dal swoje nazwisko to czy ojciec biologiczny nadal ma obowiązek płacić alimenty? Ojciec biologiczny zrzekł się praw rodzicielskich i pozwolił zmienić swoje nazwisko na nazwisko matki idac na ugode matce dziecka ktora wyprowadzila sie na drugi koniec Polski by utrudnic kontakty. Matka dziecka nie chciała od ojca biologicznego alimentów gdyż w nowym związku partner jest bardzo bogaty.
Z biologicznym ojcem dziecka nie miała ślubu.
anonim cytuj
19-10-2023
Jeżeli dziecko zostaje przysposobione, to ten pokrzywdzony niepłacący alimentów tatuś już tych alimentów płacić wiecej nie musi i dług alimentacyjny mu nie narasta.
Jeżeli ma tylko odebrane prawa to alimenty płacić musi, no chyba że dziecko jest przysposobione- podkreślam, tylko w takiej sytuacji.

anonim cytuj
19-10-2023
Witam, gdy matka dziecka wziela ślub z nowym partnerem i ten partner przysposobił dzieckoi dal swoje nazwisko to czy ojciec biologiczny nadal ma obowiązek płacić alimenty?

Przysposobienie powoduje wygaśnięcie pokrewieństwa między przysposobionym a jego dotychczasowymi krewnymi oraz wygaśnięcie powinności i uprawnień wynikających z tego pokrewieństwa, z wyjątkiem stosunków z krewnymi w linii prostej. Tak wynika z art. 117 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Jeżeli więc doszło do przysposobienia dziecka przez nowego partnera matki, ojciec biologiczny nie ma już obowiązku płacenia alimentów na rzecz przysposobionego dziecka.

Ojciec biologiczny zrzekł się praw rodzicielskich i pozwolił zmienić swoje nazwisko na nazwisko matki idac na ugode matce dziecka ktora wyprowadzila sie na drugi koniec Polski by utrudnic kontakty. Matka dziecka nie chciała od ojca biologicznego alimentów gdyż w nowym związku partner jest bardzo bogaty.

Sam fakt zrzeczenia się praw rodzicielskich nie zwalnia ojca biologicznego z obowiązku płacenia alimentów. Obowiązek alimentacyjny wynika bowiem z pokrewieństwa, a nie z posiadania praw rodzicielskich. Dopiero przysposobienie przez inną osobę powoduje wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego ojca biologicznego.

Jeżeli dziecko zostaje przysposobione, to ten pokrzywdzony niepłacący alimentów tatuś już tych alimentów płacić wiecej nie musi i dług alimentacyjny mu nie narasta.

Jeżeli ma tylko odebrane prawa to alimenty płacić musi, no chyba że dziecko jest przysposobione- podkreślam, tylko w takiej sytuacji.

Dokładnie, ta informacja jest zgodna z polskim prawem. Jeżeli doszło tylko do odebrania praw rodzicielskich, obowiązek płacenia alimentów przez ojca biologicznego pozostaje w mocy. Tylko przysposobienie powoduje wygaśnięcie tego obowiązku.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Bezprawne przekopanie prywatnej działki.
Obok terenu, na którym stoi mój dom rozpoczęto budowę dużego obiektu. Mój teren jest nieogrodzony ale na wszelkich planach zagospodarowania można sprawdzić, że jest on prywatny. Firma budowlana postanowiła bez pytania podłączyć się do naszej przydomowej skrzynki, mało tego, przekopali całą szerokość działki i położyli kabel na głębokości ok 50cm. Bardzo proszę o poradę czy mają prawo żądać możliwości przyłączenia do skrzynki przydomowej, ...
Sprzedaż mieszkania siostrze.
Siostra chce w przyszłym roku ode mnie i męża kupić mieszkanie. Mieszkanie na ten moment warte ok 370 tys. Jednak na chwilę obecną ma 200 tys. Resztę zadeklarowała się, że może zapłacić za kilka lat. (Kredytu nie dostanie) My budujemy się, siostra może już nam dać te 200 tys. Jednakże my jeszcze musimy w tym mieszkaniu mieszkać do czasu wykończenia domu. Ona wyraża na to zgodę. Jak to udokumentować aby było zgodne z prawem ? I pytanie czy już w...
Co jeśli ktoś weźmie na mnie pożyczkę?
Witam potrzebuje pomocy. Dostałam wezwanie na policję . Okazało się że ktoś wziął na mnie pożyczkę w X ( czy jakoś tak) na 4000 złoty. Dodatkowo pożyczka wzięta za granicą, z innego numeru telefonu. Przypomniałam sobie, że kiedyś robiłam aplikacje bankowe za 50 złoty blika i podałam tam właśnie login do tego banku, oczywiście mam prawnika , ale czy jest szansa że znajdą złodzieja ?...
Zwrot kosztów szkolenia.
Podpisałem umowę lojalnościową na szkolenie w którym pracodawca zawarł paragraf mówiący o zwrocie kosztów poniesionych przez pracodawcę w przypadku między innymi nie zdania egzaminu. Ponadto jest paragraf o brzmieniu: Wysokość podlegających zwrotowi kosztów podnoszenia kwalifikacji ulega zmniejszeniu proporcjonalnie do okresu przepracowanego od dnia zdania egzaminu. Czy to nie stoi w sprzeczności z Art. 103 paragraf 5. KP ? Naprawdę mogę być z...

Wyszukiwarka