Czy muszę płacić alimenty?

Witam, gdy matka dziecka wziela ślub z nowym partnerem i ten partner przysposobił dzieckoi dal swoje nazwisko to czy ojciec biologiczny nadal ma obowiązek płacić alimenty? Ojciec biologiczny zrzekł się praw rodzicielskich i pozwolił zmienić swoje nazwisko na nazwisko matki idac na ugode matce dziecka ktora wyprowadzila sie na drugi koniec Polski by utrudnic kontakty. Matka dziecka nie chciała od ojca biologicznego alimentów gdyż w nowym związku partner jest bardzo bogaty.
Z biologicznym ojcem dziecka nie miała ślubu.
anonim cytuj
19-10-2023
Jeżeli dziecko zostaje przysposobione, to ten pokrzywdzony niepłacący alimentów tatuś już tych alimentów płacić wiecej nie musi i dług alimentacyjny mu nie narasta.
Jeżeli ma tylko odebrane prawa to alimenty płacić musi, no chyba że dziecko jest przysposobione- podkreślam, tylko w takiej sytuacji.

anonim cytuj
19-10-2023
Witam, gdy matka dziecka wziela ślub z nowym partnerem i ten partner przysposobił dzieckoi dal swoje nazwisko to czy ojciec biologiczny nadal ma obowiązek płacić alimenty?

Przysposobienie powoduje wygaśnięcie pokrewieństwa między przysposobionym a jego dotychczasowymi krewnymi oraz wygaśnięcie powinności i uprawnień wynikających z tego pokrewieństwa, z wyjątkiem stosunków z krewnymi w linii prostej. Tak wynika z art. 117 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Jeżeli więc doszło do przysposobienia dziecka przez nowego partnera matki, ojciec biologiczny nie ma już obowiązku płacenia alimentów na rzecz przysposobionego dziecka.

Ojciec biologiczny zrzekł się praw rodzicielskich i pozwolił zmienić swoje nazwisko na nazwisko matki idac na ugode matce dziecka ktora wyprowadzila sie na drugi koniec Polski by utrudnic kontakty. Matka dziecka nie chciała od ojca biologicznego alimentów gdyż w nowym związku partner jest bardzo bogaty.

Sam fakt zrzeczenia się praw rodzicielskich nie zwalnia ojca biologicznego z obowiązku płacenia alimentów. Obowiązek alimentacyjny wynika bowiem z pokrewieństwa, a nie z posiadania praw rodzicielskich. Dopiero przysposobienie przez inną osobę powoduje wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego ojca biologicznego.

Jeżeli dziecko zostaje przysposobione, to ten pokrzywdzony niepłacący alimentów tatuś już tych alimentów płacić wiecej nie musi i dług alimentacyjny mu nie narasta.

Jeżeli ma tylko odebrane prawa to alimenty płacić musi, no chyba że dziecko jest przysposobione- podkreślam, tylko w takiej sytuacji.

Dokładnie, ta informacja jest zgodna z polskim prawem. Jeżeli doszło tylko do odebrania praw rodzicielskich, obowiązek płacenia alimentów przez ojca biologicznego pozostaje w mocy. Tylko przysposobienie powoduje wygaśnięcie tego obowiązku.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Prawo jazdy.
Robiłam kurs na prawo jazdy w 2011 roku. Zdawałam w OSK egzamin praktyczny, do teorii nie przystąpiłam wtedy, dopiero w tym roku. Teraz chciałabym sprawę dokończyć. Od OSK nie otrzymałam kart jazd, tylko umowę i rachunek. Oni karty jazdy zniszczyli. Nie chcą wystawić żadnego zaświadczenia o ukończeniu kursu, namawiają do ponownego wykupienia kursu. Teoretycznie kurs jest dożywotni, no ale bez ukończonych obydwu egzaminów wtedy nie uznają go jako ...
Podział majątku wspólnego przed rozwodem.
Witam, jestem z żoną w separacji faktycznej ( nie sądowej) od 8 mcy ze względu na długotrwałe przemocowe zachowania żony. Terapię u psychologów nie pomagały, agresywne zachowania żony nasilały się więc dla dobra dzieci wyprowadziłem się. Obecnie mam dylemat tego rodzaju : Mamy rozpoczętą budowę domu. 3/4 wkładu finansowego na budowę domu pochodziły z mojego majątku osobistego z przed ślubu oraz darowizny pieniężnej od moich rodziców, pozostała ...
Komornik zajął moje wynagrodzenie za długi mojego męża.
Będę wdzięczna za pomoc w mojej sprawie. Były mąż nie zapłacił podatku od nieruchomości i komornik zdjął tą kwotę z mojego wynagrodzenia. Nie byliśmy małżeństwem od kilku lat i nieruchomość była własnością byłego męża. Niestety nie pomyślałam o tym, że powinnam ten fakt zgłosić w urzędzie miasta. Widnieliśmy jako współwłaściciele. Na chwilę obecną wszystkie dokumenty są w urzędzie zatem wg prawa dług był byłego męża a nie mój. Czy jest szansa ...
Zgoda na ustawienie słupa elektrycznego na mojej działce.
Dzień dobry. Czy muszę wyrazić zgodę na ustawienie słup elektrycznego na mojej działce, co jeśli się nie zgodzę by przez moją działkę ciągnęli prąd do sąsiedniej działki, przez moją, czy jeśli się zgodzę należy mi się jakaś rekompensata, odszkodowanie?...

Wyszukiwarka