Czy muszę płacić alimenty?

Witam, gdy matka dziecka wziela ślub z nowym partnerem i ten partner przysposobił dzieckoi dal swoje nazwisko to czy ojciec biologiczny nadal ma obowiązek płacić alimenty? Ojciec biologiczny zrzekł się praw rodzicielskich i pozwolił zmienić swoje nazwisko na nazwisko matki idac na ugode matce dziecka ktora wyprowadzila sie na drugi koniec Polski by utrudnic kontakty. Matka dziecka nie chciała od ojca biologicznego alimentów gdyż w nowym związku partner jest bardzo bogaty.
Z biologicznym ojcem dziecka nie miała ślubu.
anonim cytuj
19-10-2023
Jeżeli dziecko zostaje przysposobione, to ten pokrzywdzony niepłacący alimentów tatuś już tych alimentów płacić wiecej nie musi i dług alimentacyjny mu nie narasta.
Jeżeli ma tylko odebrane prawa to alimenty płacić musi, no chyba że dziecko jest przysposobione- podkreślam, tylko w takiej sytuacji.

anonim cytuj
19-10-2023
Witam, gdy matka dziecka wziela ślub z nowym partnerem i ten partner przysposobił dzieckoi dal swoje nazwisko to czy ojciec biologiczny nadal ma obowiązek płacić alimenty?

Przysposobienie powoduje wygaśnięcie pokrewieństwa między przysposobionym a jego dotychczasowymi krewnymi oraz wygaśnięcie powinności i uprawnień wynikających z tego pokrewieństwa, z wyjątkiem stosunków z krewnymi w linii prostej. Tak wynika z art. 117 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Jeżeli więc doszło do przysposobienia dziecka przez nowego partnera matki, ojciec biologiczny nie ma już obowiązku płacenia alimentów na rzecz przysposobionego dziecka.

Ojciec biologiczny zrzekł się praw rodzicielskich i pozwolił zmienić swoje nazwisko na nazwisko matki idac na ugode matce dziecka ktora wyprowadzila sie na drugi koniec Polski by utrudnic kontakty. Matka dziecka nie chciała od ojca biologicznego alimentów gdyż w nowym związku partner jest bardzo bogaty.

Sam fakt zrzeczenia się praw rodzicielskich nie zwalnia ojca biologicznego z obowiązku płacenia alimentów. Obowiązek alimentacyjny wynika bowiem z pokrewieństwa, a nie z posiadania praw rodzicielskich. Dopiero przysposobienie przez inną osobę powoduje wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego ojca biologicznego.

Jeżeli dziecko zostaje przysposobione, to ten pokrzywdzony niepłacący alimentów tatuś już tych alimentów płacić wiecej nie musi i dług alimentacyjny mu nie narasta.

Jeżeli ma tylko odebrane prawa to alimenty płacić musi, no chyba że dziecko jest przysposobione- podkreślam, tylko w takiej sytuacji.

Dokładnie, ta informacja jest zgodna z polskim prawem. Jeżeli doszło tylko do odebrania praw rodzicielskich, obowiązek płacenia alimentów przez ojca biologicznego pozostaje w mocy. Tylko przysposobienie powoduje wygaśnięcie tego obowiązku.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Opieka nad dzieckiem na podstawie aktu notarialnego.
Witam Powierzono mi opieki nad nastolatką na podstawie aktu notarialnego. Dogadałam się z rodzicem ,który pilnie potrzebował wyjechać zarobkowo za granicę ,że jak zarobi to przyśle mi pieniądze na dziecko. Ponadto złożył w banku dyspozycję na jednorazowy przelew alimentów dla córki. Oczekiwałam kontaktu z rodzicem jednak ten kontakt się urwał ,a raczej rodzic unika kontaktu ze mną ,bo nie chce dołożyć pieniędzy na utrzymanie. Dziecko spędziło u ...
Rodzielnośc majątkowa a dziedziczenie po teściach.
Mam z mężem podpisaną przed ślubem rozdzielność majątkową. Mąż nabył spadek po zmarłej mamie w tym konto bankowe. W banku chce, aby pieniądze ze spadku przelali na moje konto bankowe. Mąż nie ma konta, a bank odmawia wypłaty gotówki, upierają się przy przelewie na konto. Jak tą całą sytuację ugryźć? Wiem, że mąż musi zgłosić do US nabycie spadku. Czy jeśli pieniądze z konta zmarłej teściowej wpłyną prosto w całości na moje konto to ja również b...
Skierowanie na badania kierowcy z powodu uzależnienia.
Otrzymałem skierowanie na badania do ośrodka medycyny pracy na badania czy są przeciwwskazania do posiadania prawa jazdy. Byłem w szpitalu psychiatrycznym udostępnili mój wypis prokuratorowi gdzie jest napisane ze rozpoznano uzależnienie mieszane. Prokurator wystąpił do starostwa o wszczęcie postępowania administracyjnego a starosta przystał na to i otrzymałem skierowanie na te badania. Byłem u prawnika i odwołałem się do samorządowego kolegiu...
Nabycie nieruchomości z licytacji komorniczej.
Witam, kupiłem dom na licytacji komorniczej, (całą sprawą zakończona przysądzenie własności, zdanie budynku od dłużnika za mną) gdy chciałem uprawić część ogródka przyszedł sąsiad i powiedział, że ma umowę dzierżawy tego kawałka gruntu. Co zrobić ? Gdzie sprawdzić ? Komornik nie wspominał, że jest tam umowa dzierżawy, w sądzie na licytacji też nie było informacji, informacji z urzędu gminy również zero. Pytanie gdzie udać się żeby sprawdzić czy ...

Wyszukiwarka