Sprzedaż mieszkania.

Witam. Chce sprzedać mieszkanie, aby zakupić większe. Właścicielem jestem ja i w drugiej równej części mój małoletni syn . Muszę złożyć wniosek do sądu o pozwolenie na sprzedaż, ale na wniosku jest zapisek, o podaniu nr konta bankowego małoletniego do jego części. W jaki sposób w następnej kolejności mam zakupić nieruchomość z tą częścią syna, czy to znowu oznacza wniosek do sądu? Druga kwestia, to samo mieszkanie jest w stanie do generalnego remontu, jednak jest osoba, która ma prawo starać się o zachowek przez ustawowe 5 lat. Mieszkanie chce przed sprzedażą wyremontować, czy będzie prawomocne zabezpieczenie się np. rzeczoznawcą z opisem obecnej wartości nieruchomości, aby ewentualny zachowek był liczony od stanu sprzed remontu, a nie z kwoty sprzedażowej gdzie włożę już XX swoich pieniędzy?
anonim cytuj
18-10-2023
Tak i tak, zgoda na sprzedaż i zgoda na zakup
Dziękuję za odpowiedź. A czy w drugiej kwestii rzeczoznawcy, zna Pani odpowiedź?

Wartość jest brana: stan z chwili otrzymania ale po bieżących wartościach, wiec rzeczoznawcy bym na ta chwile nie zatrudniała ale dokumentacje zdjęciowo-filmowa jaki jest stan już tak, na ewentualne dowody do zachowku, bo dziś przykładowo nieruchomość w takim stanie jest warta 100k ale za 3 lata będzie warte 150k wiec wycena będzie nieaktualna.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku po terminie.
Witam mam mały problem od śmierci Taty minęło 6 lat. Teraz zgłosił się do mnie komornik z żądaniem spłaty zadłużenia po Tacie bo nie odrzuciłem spadku. O żadnych długach itd nigdy nie wiedziałem z tego co mi było wiadomo tata też nie miał żadnych kredytów itd. Ale na aktualną chwilę wychodzi że jednak coś było zatajone o czym nie wiedziałem. Spadku nie odrzuciłem bo nie było co odrzucać Tata nic nie posiadał, na chwilę śmierci był bezrobotnym, w...
Zakłócanie ciszy nocnej.
Witam, chciałbym przedstawić sytuację jaka miała miejsce. Zapomniałem się i około godziny 1:30 zaśpiewałem jedną piosenkę karaoke. Któryś z sąsiadów zadzwonił na policję i pojawiła się niemal natychmiast (blisko mnie znajduje się posterunek policji). Gdy kończyłem śpiewać wchodzili już po klatce schodowej. Gdy zadzwonili do drzwi już skończyłem piosenkę, która trwała jakieś 3 minuty i był to mój sam głos bo muzyka była na słuchawkach. Zaczęli nac...
Czy wyrok w zawieszeniu wpływa na karalność osoby skazanej?
Witam, Mój przyjaciel niedawno otrzymał wyrok w zawieszeniu za drobne przestępstwo. Zastanawiam się, czy taki wyrok wpływa na jego "karalność"? Czy taki wyrok jest zapisywany w rejestrze karnym, tak jak wyroki, które skutkują bezpośrednim odbyciem kary? Czy taki wyrok może wpłynąć na jego przyszłe życie, na przykład utrudniając znalezienie pracy czy otrzymanie wizy do innego kraju? Będę wdzięczny za wszelkie informacje na ten t...
Błąd w akcie dziedziczenia.
Po śmierci mojego ojca doszło do podziału jego części majątku na moją mamę, mnie oraz moje rodzeństwo. Niestety po zarejestrowaniu aktu dziedziczenia przez Sąd okazuje się że dla mojej mamy i dla mnie wprowadzono w nim błędny adres zamieszkania. Wyszło to na jaw dopiero po 3 latach kiedy okazało się że ojciec odziedziczył część działki po swoim bracie i z racji że ojciec nie żyje z automatu dziedziczenie przeszło na nas - nakaz płatniczy(podatek...

Wyszukiwarka