Sprzedaż mieszkania.

Witam. Chce sprzedać mieszkanie, aby zakupić większe. Właścicielem jestem ja i w drugiej równej części mój małoletni syn . Muszę złożyć wniosek do sądu o pozwolenie na sprzedaż, ale na wniosku jest zapisek, o podaniu nr konta bankowego małoletniego do jego części. W jaki sposób w następnej kolejności mam zakupić nieruchomość z tą częścią syna, czy to znowu oznacza wniosek do sądu? Druga kwestia, to samo mieszkanie jest w stanie do generalnego remontu, jednak jest osoba, która ma prawo starać się o zachowek przez ustawowe 5 lat. Mieszkanie chce przed sprzedażą wyremontować, czy będzie prawomocne zabezpieczenie się np. rzeczoznawcą z opisem obecnej wartości nieruchomości, aby ewentualny zachowek był liczony od stanu sprzed remontu, a nie z kwoty sprzedażowej gdzie włożę już XX swoich pieniędzy?
anonim cytuj
18-10-2023
Tak i tak, zgoda na sprzedaż i zgoda na zakup
Dziękuję za odpowiedź. A czy w drugiej kwestii rzeczoznawcy, zna Pani odpowiedź?

Wartość jest brana: stan z chwili otrzymania ale po bieżących wartościach, wiec rzeczoznawcy bym na ta chwile nie zatrudniała ale dokumentacje zdjęciowo-filmowa jaki jest stan już tak, na ewentualne dowody do zachowku, bo dziś przykładowo nieruchomość w takim stanie jest warta 100k ale za 3 lata będzie warte 150k wiec wycena będzie nieaktualna.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Znaczne podwyższenie alimentów.
Dostałem od komornika wezwanie o podwyższenie alimentów z kwoty 300 zł na 1700 zł o sprawie nie wiedziałem. Była partnerka od roku czasu utrudnia kontakty, jak byliśmy jeszcze razem, byliśmy u mediatora aby ustalić fikcyjne alimenty na kwotę 300 zł i tak zostało. Po 6 latach rozstaliśmy się, płaciłem jej do ręki nie wiedziałem że pójdzie do komornika, ok poszła płaciłem przez komornika, powiedziałem ze będę więcej płaciłem jak będę widywał dzie...
Ile muszę zapłacić zachowku?
Proszę o rady, adwokaci się głowią nad tym zagadnieniem, a ja nie wiem, na czym stoję. Dziadek wydziedziczył w testamencie swojego syna, a mojego ojca. Dziadek zmarł. Po dziadku majątek odziedziczyła babcia. Dodam, ze dziadkowie mieli tylko jedno dziecko - mojego ojca. I mają tylko jedną wnuczkę - mnie. Babcia sporządziła ze mną u notariusza umowę dożywocia. Po pewnym czasie babcia otrzymała pozew o zachowek od swojego syna, a mojego ojca opi...
Pracodawca zamiast płacić ZUS wpisywał urlopy bezpłatne
Pracodawca zamiast płacić ZUS wpisywał urlopy bezpłatne. Gdy pracownicy się zorientowali zamyka firmę. Zgłoszone do kontroli PIP i ZUS. PIP nie robi kontroli ze względu na pandemię. Gdy zakład się zamknie pracodawca nie będzie już pracodawcą ani przedsiębiorcą. Proszę o porady....
Służebność gruntowa.
Witam! Proszę o pomoc. Jestem właścicielem nieruchomości była to darowizna od mamy. Podzieliliśmy dużą działkę na 3 mniejsze. Musze dojechać do swojej działki nr 2 przez działkę nr 1. Do swojej działki mam ustaloną nieodpłatnie i na czas nieokreślony objętych Księgą Wieczystą służebność gruntową polegającą na prawie przechodu i przejazdu przez działkę nr 1 pasem szerokości 4m. Jak wygląda to w perspektywie czasu i prawa jeśli w przyszłości dzia...

Wyszukiwarka