Wymeldowanie w drodze postępowania administracyjnego.

Partnerka zakończyła 2 letnią batalię o podział majątku z ex mężem. Sprawę wygrała ma wpis do księgi wieczystej że jej jest już mieszkanie , ma wyrok i poszła do gminy żeby wymeldować ex a pani jej powiedziała że on musi się sam wymeldować. I moje pytanie czy muszą go wymeldować jak ma wyrok i wpis do księgi że mieszkanie jest już tylko jej czy faktycznie on musi się wymeldować osobiście?
anonim cytuj
19-03-2024
Ale meldunek i prawo własności to dwie odrębne kwestie, które nie muszą mieć ze sobą nic wspólnego. To pierwsze to instytucja prawa administracyjnego potwierdzająca fakt zamieszkania w tym konkretnym miejscu. Drugie to prawo rzeczowe opisane w prawie cywilnym.
Faktycznie, każdy sam powinien dokonywać czynności dotyczących meldunku, bo to jego oświadczenie.
Możliwe jest oczywiście wymeldowanie kogoś w drodze postępowania administracyjnego, ale do tego jest specjalna procedura i koniczne do spełnienia warunki.

anonim cytuj
19-03-2024
Po 6 miesiącach nie mieszkania można wymeldować w trybie administracyjnym.

anonim cytuj
19-03-2024

Sugerowane Tematy

Mieszkanie a rozwód.
Dobry wieczór, Jak wyglądą taka sytuacja od strony prawnej? Żona znajomego zakupiła mieszkanie w 2015 z własnych środków co zaznaczyła w akcie notarialnym. Przez te lata znajomy zrobił remont mieszkania za około 40 tysięcy. Na dzień dzisiejszy mieszkanie jest warte ze 150 tysięcy. Formalnie nadal są małżeństwem, ale planują rozwód. Czy w przypadku rozwodu znajomy ma jakieś prawa do tego mieszkania?...
Pożyczka dla znajomego.
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy mam jakieś szanse odzyskać pożyczone pieniądze, kwota o jaką chodzi to 14500 zł. Od października 2022 pewna osoba jest mi dłużna wyżej wymienioną kwotę, lecz pożyczka poszła oczywiście do ręki, jedynie posiadam przelewy bankowe na 1000zł. Oprócz tych przelewów posiadam również masę SMS-ów gdzie wyżej wymieniona osoba gra na zwłokę, dziękuje za pożyczkę, przeprasza mnie że to tyle trwa, lecz pieniędzy nie oddaje...
odrzucenie spadku
Dzień dobry, Potrzebuje informacji na temat nabycia bądź odrzucenia spadku. Niedawno zmarła siostra męża, która nie założyła nigdy swojej rodziny. Osoby, które dziedzicza to ojciec oraz brat. My tego spadku nie chcemy i mąż chce spadek odrzucić, mamy też 2 dzieci i wiemy, że będzie trzeba w ich imieniu też to zrobić. Moje pytanie brzmi, czy mąż może się zrzec spadku przed notariuszem na rzecz ojca i wtedy nie będziemy musieli się już zrzekac s...
Rozwiązanie umowy z przedszkolem.
Dzień dobry, Syn dostał się do zerówki w przedszkolu publicznym, w związku z tym chcieliśmy złożyć wypowiedzenie w obecnym przedszkolu prywatnym z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jednakże napotkaliśmy na problem. W umowie widnieje zapis: 1. Rodzice/Opiekunowie prawni mogą rozwiązać umowę, bez zachowania okresu wypowiedzenia w przypadku zmiany Regulaminu ograniczającej ich dotychczasowe prawa lub prawa dziecka, lub zwiększającej zakres ich obo...

Wyszukiwarka