Oszacowanie wartości nieruchomości.

Witam wszystkich. Mojemu bratu ponad dwa lata temu komornik zajął nieruchomość, która została wtedy oszacowana. Jednak ze względu na covid nie odbywały się licytacje. Teraz już można to robić i brat dostał powiadomienie o terminie licytacji na wrzesień. Jednak co dziwi to, że w powiadomieniu jest wymieniona kwota oszacowania sprzed dwóch lat właśnie. Wiadomo jak ceny nieruchomości poszły w górę od tamtej pory. Czy jest to zgodne z procedurami? Jeśli tak to czy można złożyć jakieś odwołanie i poprosić po prostu o drugie oszacowanie?
anonim cytuj
18-10-2023
Możesz przeciągnąć sprawę wnosząc pisemny wniosek o ponowne dokonanie oszacowania nieruchomości podczas pierwszego posiedzenia sądu z powodu iż ceny nieruchomości poszły do góry, tym bardziej, że oszacowanie nieruchomości było ponad dwa lata temu.
Tzn. gdzie wnieść ten wniosek? Do tego komornika czy do Sądu?

Do sądu który prowadzi sprawę licytacji, możesz złożyć na samej licytacji lub jeden dzień wcześniej a najlepiej przed zamknięciem biura podawczego w danym sądzie.

anonim cytuj
18-10-2023
Dzięki za odpowiedzi. Powiedz mi jeszcze proszę czy każdy taki wniosek musi być rozpatrzony i automatycznie licytacja się nie rozpoczyna aż do rozpatrzenia?
To zależy od sądu, najlepiej aby być na posiedzeniu sądu i w odpowiedni sposób reagować, składając nawet ustne wnioski, a wnioski można składać różne np. od wykluczenia komornika z licytacji i jego zastępcy.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Pierwsza umowa była na 3 miesiące, druga na rok, a tu nagle, znów na 3 miesiące. Proszę o poradę co zrobić w tej sytuacji?
Witam. Obecnie jestem zatrudniona w następujący sposób: pierwsza umowa była na 3 miesiące, druga na rok, a tu nagle, znów na 3 miesiące ( bo niby manager się zmienił), bez zmiany stanowiska pracy. Z tego co rozumiem, wedle kodeksu pracy, pracodawca nie może cofnąć się do tyłu dając mi znów umowę na okres próbny, gdzie wszyscy inni pracownicy dostali po 3 miesiącach pernamentnie kontrakty, nawet ci najsłabsi. Proszę o poradę co zrobić w tej sytuac...
Uznanie za bezskuteczną umowę darowizny.
Witam, mam pytanie, odnośnie wyroku sądu, który uznał za bezskuteczną umowę darowizny, ponieważ udowodniono, że mój tato specjalnie przepisał na mnie nieruchomość, by uciec od zajęcia komorniczego domu (ma długi). Czy uznanie umowy darowizny za bezskuteczną oznacza unieważnienie tej umowy i ja nigdy tak naprawdę nie miałam na siebie tego domu, czyli nigdy nie byłam właścicielem?...
Zniesienie alimentów na dorosłe dziecko.
Płacę alimenty na córkę. W tym roku skończy 20 lat. Alimenty ściąga ze mnie komornik (nigdy nie miałem opóźnień w spłacie, alimenty komornik pobiera na życzenie mojej byłej żony). Od kilku już lat nie mam kontaktu z córką. Nie wiem czy się uczy, czy pracuje. Z pogłosek wiem, że podjęła pracę i studia zaoczne. Nie mam jednak pewności jak sytuacja wygląda aktualnie. W jaki sposób mogę się tego dowiedzieć. Czy jeśli pracuje i studiuje zaocznie mogę ...
Rozdzielność majątkowa a skarga pauliańska.
Z mężem kupiliśmy mieszkanie, mieliśmy współwłasność małżeńską, tak było wpisane w księdze. Po pół roku zrobiliśmy rozdzielność i mąż darował mi mieszkanie. Po roku popadł w długi z tytułu nieuczciwych kontrahentów. Moje pytanie czy jeżeli zrobią skargę pauliańską to licytacja jest z całego mieszkania czy z połowy ?? Słyszałam też że muszą uzyskać nakaz zapłaty na mnie żeby była możliwość licytacji mieszkania, czy to prawda? Proszę o poradę bo na...

Wyszukiwarka