Długi za alimenty.

Dzień dobry,
(FA - Fundusz Alimentacyjny)
Kwota alimentów na 1 dziecko = 600 złotych
Jestem zadłużony na kilka tysięcy złotych. Sprawę prowadzi komornik, który zajął dwa moje konta bankowe. Dodatkowo miałem dług wobec FA.
Przyjmując, że mam 10 tys zaległych alimentów na dziecko + 5 tysięcy dla FA chciałbym się dowiedzieć:
1. Czy świadczenie z FA można pobierać przez cały czas aż do pełnej spłaty zadłużenia? Czyli była żona pobiera świadczenie a ja w tym czasie wpłacam po 300zł do komornika. Czy może tak być?
2. Czy może pobierać świadczenie jeśli wpłacam do komornika 1000zł czyli bieżące 600 + 400 na spłatę zadłużenia?
3. Czy w miesiącach w których nie płaciłem alimentów a była żona pobierała z FA 500 zł to czy za taki miesiąc mam do oddania 1100 zł czy 100zł dla niej i 500 dla FA (łącznie 600)?
anonim cytuj
18-10-2023
1. Świadczenie z FA można pobierać aż do ustania obowiązku alimentacyjnego (zniesienia je przez sąd). Ty masz egzekucję, czyli przymus a nie jakieś dobrowolne wpłaty w wysokości przez ciebie ustalonej. Przy takiej kwocie zadłużenia możliwe, że wierzyciel lub Fa (FA powinien z urzędu) złożą zawiadomienie do prokuratury o nie wykonywaniu obowiązku alimentacyjnego przez ciebie. A tam będzie krótka piłka. Czytaj art. 209 kk.
2. Nie powinna. Z tego tysiąca komornik w kolejności zaspokoi - koszty egzekucji, alimenty bieżące, reszta na spłatę zadłużenia w FA (fundusz powinien dołączyć do egzekucji). Jak zaspokojony zostanie fundusz, to komornik przeznaczy środki na - alimenty bieżące, alimenty zaległe i odsetki za zwłokę.
3. 500 zł dla funduszu, 100 zł dla uprawnionego do alimentów + odsetki.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Wezwanie do sądu mimo odrzucenia spadku
Witam Mam pytanie dostałam wezwanie o wstawienie się do sądu pomimo że spadek odrzuciłam miesiąc po śmierci mamy wraz z dziećmi minęły już trzy lata. Czy mam się czegoś obawiać wiem że rodzeństwo moje też odrzuciło spadek wraz ze swoim dziećmi w terminie zostaliśmy wezwani wszyscy przez firmę która skupuje długi....
Podatek od wzbogacenia się
Wziąłem kredyt gotówkowy na 105tys na dowolny cel (plus mialem swoich 15-20tys). Kupiłem mieszkanie w stanie do remontu wraz z współwłaścicielem (ja dałem 40tys, on 260tys). Ja za pieniądze z kredytu oraz swoje własne wyremontowałem je wraz z kupne meblami i sprzetu (na co mam potwierdzenia przelewów, faktury, umowy itp). Teraz wspowlasciciel chce to mieszkanie sprzedać a wartość jego wzrosła z 300tys do 380tys. On chce swoją część jaka wł...
wypowiedzenie umowy o pracę
Witam, czy mogę się zwolnić od pracodawcy który skorzystał z tarczy antykryzysowej? Pracodawca twierdzi, że nie mogę się zwolnić ponieważ zapłacę karę. Znalazłam lepszą propozycję pracy, a za 1500zl postojowego ciężko utrzymać siebie i mieszkanie... Chciałabym się zwolnić za porozumiem stron, jakie konsekwencje poniosłabym ja i pracodawca?...
Zaciągnięta pożyczka a separacja.
Sytuacja jest taka: Mąż się zadłużył, chce wziąć pożyczkę żeby mu pomóc (ze względu na dzieci ). I teraz chodzi mi o to czy jest taka możliwość zabezpieczenia się prawie np. przez notariusza, żeby spisać jakieś pismo , że w przypadku gdy zechce separacji bądź rozwodu on będzie spłacał pożyczkę którą wzięłam ja, aby mu pomoc. Czy nie ma na to szans? (rozważam na ten moment separacje, ale chce pomóc spłacić żebyśmy z dziećmi mieli spokój)....

Wyszukiwarka