Długi za alimenty.

Dzień dobry,
(FA - Fundusz Alimentacyjny)
Kwota alimentów na 1 dziecko = 600 złotych
Jestem zadłużony na kilka tysięcy złotych. Sprawę prowadzi komornik, który zajął dwa moje konta bankowe. Dodatkowo miałem dług wobec FA.
Przyjmując, że mam 10 tys zaległych alimentów na dziecko + 5 tysięcy dla FA chciałbym się dowiedzieć:
1. Czy świadczenie z FA można pobierać przez cały czas aż do pełnej spłaty zadłużenia? Czyli była żona pobiera świadczenie a ja w tym czasie wpłacam po 300zł do komornika. Czy może tak być?
2. Czy może pobierać świadczenie jeśli wpłacam do komornika 1000zł czyli bieżące 600 + 400 na spłatę zadłużenia?
3. Czy w miesiącach w których nie płaciłem alimentów a była żona pobierała z FA 500 zł to czy za taki miesiąc mam do oddania 1100 zł czy 100zł dla niej i 500 dla FA (łącznie 600)?
anonim cytuj
18-10-2023
1. Świadczenie z FA można pobierać aż do ustania obowiązku alimentacyjnego (zniesienia je przez sąd). Ty masz egzekucję, czyli przymus a nie jakieś dobrowolne wpłaty w wysokości przez ciebie ustalonej. Przy takiej kwocie zadłużenia możliwe, że wierzyciel lub Fa (FA powinien z urzędu) złożą zawiadomienie do prokuratury o nie wykonywaniu obowiązku alimentacyjnego przez ciebie. A tam będzie krótka piłka. Czytaj art. 209 kk.
2. Nie powinna. Z tego tysiąca komornik w kolejności zaspokoi - koszty egzekucji, alimenty bieżące, reszta na spłatę zadłużenia w FA (fundusz powinien dołączyć do egzekucji). Jak zaspokojony zostanie fundusz, to komornik przeznaczy środki na - alimenty bieżące, alimenty zaległe i odsetki za zwłokę.
3. 500 zł dla funduszu, 100 zł dla uprawnionego do alimentów + odsetki.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie czy L4
Pracodawca rano chce wręczyć pracownikowi wypowiedzenie a ten oświadczył że był u lekarza i dostał L4. Co w takiej sytuacji ? ...
Wyrównanie nagrody jubileuszowej.
Sprawa wygląda następująco: Pod konie stycznia 2022, byłem uprawniony do nagrody jubileuszowej. Jubileuszówkę otrzymałem. W kwietniu była podwyżka uposażeń z wyrównaniem od stycznia. Z tego co już się dowiedziałem powinienem dostać wyrównanie nagrody jubileuszowej w związku z podwyżką (chyba że się mylę). Do chwili obecnej wyrównania nie dostałem. osoba odpowiedzialna za te sprawy zwodzi mnie już ponad 1,5 roku stwierdzeniem "zrobi się"...
wypadek w pracy, L4 i ubezpieczenie
Witam. Sytuacja jest dosc skomplikowana -mąż miał wypadek w pracy w sierpniu i od tej pory jest na L4 -We wrześniu skończyła mu się umowa dostał świadectwo pracy i nosił już L4 do ZUS -Ja nie pracuje i ja i dziecko byłyśmy dopisanie do jego ubezpieczenia -od sierpnia nie dostał jeszcze zadnych pieniędzy z ZUS Dziś w trójkę ja, on i dziecko byliśmy u lekarza ale okazało się że nie możemy być przyjęci bo nie mamy ubezpieczenia, a dziś mąż miał...
Umowa na czas określony.
Do końca mojej umowy został jeszcze rok (umowa na dwa lata) ostatnio się dowiedziałam, że na moje stanowisko została przyjęta nowa osoba, a pracy nie ma aż tyle żeby starczyło dla nas dwie. Boje się że jak nowa osoba się wdroży to ja wylecę. Czy pracodawca może mi złożyć wypowiedzenie przed terminem? Znalazłam w necie że takie umowy można wypowiedzieć tylko za porozumieniem stron lub dopiero po upływie terminu. Zależy mi na tym aby pracować tam ...

Wyszukiwarka