Dzień dobry,
(FA - Fundusz Alimentacyjny)
Kwota alimentów na 1 dziecko = 600 złotych
Jestem zadłużony na kilka tysięcy złotych. Sprawę prowadzi komornik, który zajął dwa moje konta bankowe. Dodatkowo miałem dług wobec FA.
Przyjmując, że mam 10 tys zaległych alimentów na dziecko + 5 tysięcy dla FA chciałbym się dowiedzieć:
1. Czy świadczenie z FA można pobierać przez cały czas aż do pełnej spłaty zadłużenia? Czyli była żona pobiera świadczenie a ja w tym czasie wpłacam po 300zł do komornika. Czy może tak być?
2. Czy może pobierać świadczenie jeśli wpłacam do komornika 1000zł czyli bieżące 600 + 400 na spłatę zadłużenia?
3. Czy w miesiącach w których nie płaciłem alimentów a była żona pobierała z FA 500 zł to czy za taki miesiąc mam do oddania 1100 zł czy 100zł dla niej i 500 dla FA (łącznie 600)?
1. Świadczenie z FA można pobierać aż do ustania obowiązku alimentacyjnego (zniesienia je przez sąd). Ty masz egzekucję, czyli przymus a nie jakieś dobrowolne wpłaty w wysokości przez ciebie ustalonej. Przy takiej kwocie zadłużenia możliwe, że wierzyciel lub Fa (FA powinien z urzędu) złożą zawiadomienie do prokuratury o nie wykonywaniu obowiązku alimentacyjnego przez ciebie. A tam będzie krótka piłka. Czytaj art. 209 kk.
2. Nie powinna. Z tego tysiąca komornik w kolejności zaspokoi - koszty egzekucji, alimenty bieżące, reszta na spłatę zadłużenia w FA (fundusz powinien dołączyć do egzekucji). Jak zaspokojony zostanie fundusz, to komornik przeznaczy środki na - alimenty bieżące, alimenty zaległe i odsetki za zwłokę.
3. 500 zł dla funduszu, 100 zł dla uprawnionego do alimentów + odsetki.
Witam, mam takie pytanie. Osoba została zatrzymana do kontroli policji, okazało się, że prawo jazdy straciło ważność, wiadomo mandat i sprawa do sądu. Pytanie jest czy o nowe prawo jazdy ma się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ?
...
Ojciec nie chce płacić alimentów na dziecko (niepełnosprawne) bo twierdzi że przecież mam 500+, świadczenia, zasiłki i pieniądze na subkoncie w fundacji na leczenie dziecka. Twierdzi ze mam lepsze dochody niż on i wręcz to ja powinnam mu dokładać pieniądze. Zaznaczę ze do zbiórki na leczenie się nie przyczynił twierdząc ze nie potrafi udostępnić postu. Czy ojciec dziecka ma prawo nie płacić alimentów jeżeli w rzeczywistości ja dostaje większe pi...
Witam,
Z racji tego, że przebywam na urlopie macierzyńskim posiadam sporo zaległego urlopu, mianowicie:
5 dni - 2019r,
20 dni -2020r,
20dni -2021r,
I bieżący:
20 dni -2022r
I teraz moje pytanie skierowane do Was,
Urlop macierzyński kończy mi się 11.12.2022r czyli przełom roku. Czy mogę złożyć wniosek o wykorzystanie urlopu zaległego + bieżącego z 2022r skoro od stycznia naliczy mi się kolejne 20 dni ? Czy pracodawca ma prawo odmówić mi...
SPRZEDAŻ NIERUCHOMOŚCI - KOSZTA NOTARIALNE
Jestem na etapie sprzedaży nieruchomości, wszystkie papiery do tego potrzebne ogarnięte, zostaje mi kwestia kosztów notarialnych.
1. Które koszta ponosi sprzedający?
2. Jakie kupujący?
3. A które są wspólne ( jeśli strony się tak dogadają )?
Czytałem kilka artykułów ale można się w tym pogubić i nie każdy wspomina o wszystkich kosztach....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: