Dzień dobry,
(FA - Fundusz Alimentacyjny)
Kwota alimentów na 1 dziecko = 600 złotych
Jestem zadłużony na kilka tysięcy złotych. Sprawę prowadzi komornik, który zajął dwa moje konta bankowe. Dodatkowo miałem dług wobec FA.
Przyjmując, że mam 10 tys zaległych alimentów na dziecko + 5 tysięcy dla FA chciałbym się dowiedzieć:
1. Czy świadczenie z FA można pobierać przez cały czas aż do pełnej spłaty zadłużenia? Czyli była żona pobiera świadczenie a ja w tym czasie wpłacam po 300zł do komornika. Czy może tak być?
2. Czy może pobierać świadczenie jeśli wpłacam do komornika 1000zł czyli bieżące 600 + 400 na spłatę zadłużenia?
3. Czy w miesiącach w których nie płaciłem alimentów a była żona pobierała z FA 500 zł to czy za taki miesiąc mam do oddania 1100 zł czy 100zł dla niej i 500 dla FA (łącznie 600)?
1. Świadczenie z FA można pobierać aż do ustania obowiązku alimentacyjnego (zniesienia je przez sąd). Ty masz egzekucję, czyli przymus a nie jakieś dobrowolne wpłaty w wysokości przez ciebie ustalonej. Przy takiej kwocie zadłużenia możliwe, że wierzyciel lub Fa (FA powinien z urzędu) złożą zawiadomienie do prokuratury o nie wykonywaniu obowiązku alimentacyjnego przez ciebie. A tam będzie krótka piłka. Czytaj art. 209 kk.
2. Nie powinna. Z tego tysiąca komornik w kolejności zaspokoi - koszty egzekucji, alimenty bieżące, reszta na spłatę zadłużenia w FA (fundusz powinien dołączyć do egzekucji). Jak zaspokojony zostanie fundusz, to komornik przeznaczy środki na - alimenty bieżące, alimenty zaległe i odsetki za zwłokę.
3. 500 zł dla funduszu, 100 zł dla uprawnionego do alimentów + odsetki.
Została zawarta umowa ustna między inwestorem a wykonawcą. Wykonawca miał poprawić i dokończyć pracę po kimś. Istotne było to by zrobić to szybko ze względu na pogodę. Praca i materiały zostały wycenione na 2250 zł i inwestor zgodził się na podaną kwotę. Ze względu na pogodę praca została wykonana od razu w ciągu weekendu. Zakończenie pracy zostało zgłoszone inwestorowi po czym inwestor poprosił o numer konta celem przelania ustalonej kwoty za wy...
Pracodawca zamiast płacić ZUS wpisywał urlopy bezpłatne. Gdy pracownicy się zorientowali zamyka firmę. Zgłoszone do kontroli PIP i ZUS. PIP nie robi kontroli ze względu na pandemię. Gdy zakład się zamknie pracodawca nie będzie już pracodawcą ani przedsiębiorcą. Proszę o porady....
Czy ktoś miał doświadczenia z odzyskiwaniem długów. Pożyczyłem koledze z pracy znaczną kwotę. Posiadam jako dowód bankowe potwierdzenie przelewu .Do tego zachowałem korespondencję w tej sprawie na Mesengerze. Moje pytanie jest czy warto zakładać sprawę cywilną i czy moje dowody są wystarczające aby Sąd orzekł nakaz zwrotu. Czy mogę wnosić o odsetki ?...
Przypuszczam, że moja zmarła partnerka sporządziła testament u notariusza - nie byliśmy małżeństwem. Nie dysponuję aktem zgonu. Wiem, u którego notariusza mogło dojść do spisania testamentu. Jak rozumiem, mogę wystąpić do Urzędu Stanu Cywilnego z wnioskiem o wydanie aktu zgonu (wraz z uzasadnieniem istniejącego interesu prawnego). W jaki sposób powinienem udokumentować istnienie interesu prawnego - w moim przypadku domniemanie istnienia testament...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: