Długi za alimenty.

Dzień dobry,
(FA - Fundusz Alimentacyjny)
Kwota alimentów na 1 dziecko = 600 złotych
Jestem zadłużony na kilka tysięcy złotych. Sprawę prowadzi komornik, który zajął dwa moje konta bankowe. Dodatkowo miałem dług wobec FA.
Przyjmując, że mam 10 tys zaległych alimentów na dziecko + 5 tysięcy dla FA chciałbym się dowiedzieć:
1. Czy świadczenie z FA można pobierać przez cały czas aż do pełnej spłaty zadłużenia? Czyli była żona pobiera świadczenie a ja w tym czasie wpłacam po 300zł do komornika. Czy może tak być?
2. Czy może pobierać świadczenie jeśli wpłacam do komornika 1000zł czyli bieżące 600 + 400 na spłatę zadłużenia?
3. Czy w miesiącach w których nie płaciłem alimentów a była żona pobierała z FA 500 zł to czy za taki miesiąc mam do oddania 1100 zł czy 100zł dla niej i 500 dla FA (łącznie 600)?
anonim cytuj
18-10-2023
1. Świadczenie z FA można pobierać aż do ustania obowiązku alimentacyjnego (zniesienia je przez sąd). Ty masz egzekucję, czyli przymus a nie jakieś dobrowolne wpłaty w wysokości przez ciebie ustalonej. Przy takiej kwocie zadłużenia możliwe, że wierzyciel lub Fa (FA powinien z urzędu) złożą zawiadomienie do prokuratury o nie wykonywaniu obowiązku alimentacyjnego przez ciebie. A tam będzie krótka piłka. Czytaj art. 209 kk.
2. Nie powinna. Z tego tysiąca komornik w kolejności zaspokoi - koszty egzekucji, alimenty bieżące, reszta na spłatę zadłużenia w FA (fundusz powinien dołączyć do egzekucji). Jak zaspokojony zostanie fundusz, to komornik przeznaczy środki na - alimenty bieżące, alimenty zaległe i odsetki za zwłokę.
3. 500 zł dla funduszu, 100 zł dla uprawnionego do alimentów + odsetki.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Brak wynagrodzenia za wykonaną pracę.
Mój znajomy podjął się wykończenia domu. Nie ma założonej działalności gospodarczej. Kobieta nie wypłaciła mu wynagrodzenia za wykonaną pracę, argumentując że dom nie jest gotowy do odbioru, nie wskazując listy usterek, argumentując to tym, że na poprawę i pracę wykończeniowe mające na celu zlikwidowanie usterek nie ma czasu. Chce wypłacić różnice zatrudniając rzeczoznawcę do wyceny usterek. Jest to duża kwota niestety za pracę na czarno. Co mo...
wynajem
Z końcem roku 2020, chcę opuścić pokój, który wynajmuje. W akapicie dotyczącym rozwiązania umowy, jest napisane : " Każda ze stron może wypowiedzieć niniejszą umowę z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia (w maju, czerwcu, lipcu, sierpniu i grudniu- okres wypowiedzenia Najemcy jest dwumiesięczny), licząc od początku miesiąca następującego po tym, w którym doręczono wypowiedzenie." Jak to rozumieć ? Według mnie, chcąc wyprowadz...
Zgubiona tablica rejestracyjna
Dzień dobry. Prośba o odpowiedz . Wiem ze mogę zapytać w urzędzie komunikacji ale niestety potrzebuje wiedzieć w ten weekend. Otóż wujek chce mi sprzedać starą przyczepkę za symboliczną kwotę. Przyczepka jest legalna, ma papiery . Niestety wujek zgubił tablice rejestracyjną dawno temu. Jak to teraz sprawnie zorganizować prawnie w urzędzie aby nie namnozyc kosztów. Tzn chciałbym ubiknąć konieczności wyrabiania duplikatu aby za chwilę zwracać t...
Rozwiązanie umowy za wypowiedzeniem
Witam mam pytanie. Pracuje w firmie np. KFC w Bochni już 1,5 roku na umowie o pracę. Tydzień temu pracodawca chce rozwiązać umowę za wypowiedzeniem bez ujawniania czy przyczyny. Okres trwania umowy miesiąc czasu czyli do końca Maja. Podpisałem bo atmosfera mi już nie odpowiada jestem załamany. Ale mam do was jedno pytanie czy po rozwiązaniu umowy za wypowiedzeniem przez pracodawcę, jest możliwość żebym mógł wrócić pracować ale już na innym obi...

Wyszukiwarka