Współwłasność domu.

Zajmuje się rodzicami jeżdżę z nimi wszędzie do lekarzy do tego opiekuje się nimi cały czas jak to się mówi dochowuje mam jeszcze 4 braci i żaden się nie poczuwa do obowiązku zajęcia się rodzicami . Chciałbym żeby rodzice zapisali mi połowę domu żebym był współwłaścicielem tego domu za to że się tylko ja zajmuję nimi. Po śmierci rodziców byłbym współwłaścicielem i spadkobierca w jednym moje pytanie czy mając połowę domu zapisana na siebie resztę dziedziczymy wszyscy razem czyli na 5 równych udziałów czy to nic nie daje i nawet to że będę współwłaścicielem to i tak wszystko będzie dziedziczone na nas 5 po równo czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć a góry.
anonim cytuj
18-10-2023
Majątek, który nie jest własnością spadkodawcy w chwili śmierci, nie może wejść do masy spadkowej.
Jeśli rodzice przekażą ci za życia 50% udziałów w nieruchomości, wówczas po ich śmierci dziedziczeniu podlegać będzie wyłącznie pozostałe 50%.
Jeśli jednak do przekazania własności dojdzie na mocy umowy darowizny, wówczas bracia będą mieli prawo do zachowku.
Chyba że rodzice przekażą ci udziały w nieruchomości umową dożywocia - wówczas prawo do zachowku nie będzie przysługiwało.
W tym wypadku umowa dożywocie jest najlepszym rozwiązaniem ;Rodzice zapisują ci cały dom ty płacisz podatek od umowy dożywocia i przejmujesz nad rodzicami opiekę i utrzymanie do końca ich życia a po ich śmierci rodzeństwu nic się nie będzie należało z tego domu.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Do kiedy mam termin na dostarczenie odpisu?
Chciałam się spytać do kiedy mam termin na dostarczenie odpisu? W piśmie w sądzie jest termin 7 dni a list był odebrany w poniedziałek to czas mam do poniedziałku czy do wtorku?...
Czy musze zgodzic sie na test Covid
Mój syn i cała jego klasa zostali objęci kwarantanną, ponieważ ktoś tam w szkole miał dodatni wynik testu. Otrzymałam telefon z sanepidu, że zapraszają na test na Covid. Dopytałam czy jest to zaproszenie czy wymóg, pani odpowiedziała, że bardzo zachęcają. Ok, za zaproszenie podziękowałam. Dzisiaj dostałam drugi telefon z sanepidu, z informacją, że u kogoś następnego wyszedł pozytywny wynik testu, w związku z czym kwarantanna zostaje przedłużona,...
Psy sąsiadów biegające luzem (brak płotu). Sąsiadka nie widzi w tym nic złego, ja czuję zagrożenie. Co mówi na ten temat prawo?
Witam. Mieszkam na osiedlu domków jednorodzinnych. Mam 4 małe psy, które wyprowadzam na smyczy. Obok w sąsiednim domu mieszka rodzina, która adoptowała ze schroniska 6 psów. Teren ma nieogrodzony. Psy są trzymane w kojcu. Wiem, że psy muszą się wybiegać, ale sytuacja z dzisiejszego poranka mnie przeraziła. Wracając ze spaceru ze swoimi psami widzę, że psy sąsiadów z kojca zostały wypuszczone. Stałam jak wryta z moimi 200 metrów dalej modląc się, ...
Rozliczenie PIT.
Dzień dobry mam bardzo ważne pytanie odnośnie rozliczenia pit na dzieci. Jestem po rozwodzie 2 lata Ale mieszkamy z byłym mężem i dziećmi w jednym mieszkaniu ponieważ ja nie mam gdzie iść on też. Płaci mi na dzieci alimenty w kwiecie 900zl i tylko tyle,ja gotuje osobno on osobno każdy robi sobie zakupy itp Ja robię wszystkie rachunki itp opłaty w szkołach,ubrania on tylko 900zl nic więcej go nie interesuje Ale chodzi mi o to jak będzie z roz...

Wyszukiwarka