Współwłasność domu.

Zajmuje się rodzicami jeżdżę z nimi wszędzie do lekarzy do tego opiekuje się nimi cały czas jak to się mówi dochowuje mam jeszcze 4 braci i żaden się nie poczuwa do obowiązku zajęcia się rodzicami . Chciałbym żeby rodzice zapisali mi połowę domu żebym był współwłaścicielem tego domu za to że się tylko ja zajmuję nimi. Po śmierci rodziców byłbym współwłaścicielem i spadkobierca w jednym moje pytanie czy mając połowę domu zapisana na siebie resztę dziedziczymy wszyscy razem czyli na 5 równych udziałów czy to nic nie daje i nawet to że będę współwłaścicielem to i tak wszystko będzie dziedziczone na nas 5 po równo czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć a góry.
anonim cytuj
18-10-2023
Majątek, który nie jest własnością spadkodawcy w chwili śmierci, nie może wejść do masy spadkowej.
Jeśli rodzice przekażą ci za życia 50% udziałów w nieruchomości, wówczas po ich śmierci dziedziczeniu podlegać będzie wyłącznie pozostałe 50%.
Jeśli jednak do przekazania własności dojdzie na mocy umowy darowizny, wówczas bracia będą mieli prawo do zachowku.
Chyba że rodzice przekażą ci udziały w nieruchomości umową dożywocia - wówczas prawo do zachowku nie będzie przysługiwało.
W tym wypadku umowa dożywocie jest najlepszym rozwiązaniem ;Rodzice zapisują ci cały dom ty płacisz podatek od umowy dożywocia i przejmujesz nad rodzicami opiekę i utrzymanie do końca ich życia a po ich śmierci rodzeństwu nic się nie będzie należało z tego domu.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Umowa na zastępstwo.
Mam problem w kwestii umowy w pracy. Prace zaczęłam 25.01.2021 na zastępstwo, pierwsza umowa na 3 miesiące (zastępstwo), następnie dostałam umowę do 31.10.2021 (również zastępstwo). Kolejna umowa od 31.10.2021 do 31.10.2022 (również na zastępstwo) i aktualną umowę dostałam 31.10.2022 do 31.10.2023, ale już bez informacji o zastępstwie. Na dniach powinnam dostać nową umowę, czy może być to nadal umowa tylko na rok, i czy jeśli poprzednia nie był...
Podpisanie umowy najmu u notariusza.
Koleżanka chce wynająć mieszkanie. Właściciel chce, aby umowę podpisać u notariusza. Czy to jest normalne postępowanie, Znajoma pierwszy raz będzie podpisywać taką umowę? Jak to się odbywa czy u notariusza stawiają się wynajmujący i najemca. Na co zwrócić uwagę zarówno z punktu widzenia najmującego jak i wynajmującego?...
najem mieszkania a rezygnacja
Witam. Od 1 sierpnia wynajmuję mieszkanie z umową na czas określony (1 rok). Mieszkam w nim od 1 października, jednak chciałabym przeprowadzić się do innego. Właścicielka ma zapłacone za listopad z góry oraz kaucję. Jak wygląda kwestia rozwiązania takiej umowy? Jedynie porozumienie stron? (chciałabym odzyskać przynajmniej pieniądze za nadpłacony miesiąc, bo kaucji pewnie nie mogę). ...
Jaka jest stawka godzinowa w 2024r. ?
Byłem na rozmowie o pracę gdzie zostałem przyjęty. Będę pracował na pół etatu na umowie o pracę. Zaproponowano mi stawkę 25.25 zł za godzinę pracy. Prace będę wykonywać tylko w godzinach nocnych więc będę miał 20 procent dodatku za pracę w godzinach nocnych. Wiem ,że teraz stawka z nowym rokiem wzrosła i również że może być stawka niższa na umowie pod warunkiem ,że pracodawca to wyrówna np. dodając premie itd. Czy te dodatkowe 20% za godziny noc...

Wyszukiwarka