Współwłasność domu.

Zajmuje się rodzicami jeżdżę z nimi wszędzie do lekarzy do tego opiekuje się nimi cały czas jak to się mówi dochowuje mam jeszcze 4 braci i żaden się nie poczuwa do obowiązku zajęcia się rodzicami . Chciałbym żeby rodzice zapisali mi połowę domu żebym był współwłaścicielem tego domu za to że się tylko ja zajmuję nimi. Po śmierci rodziców byłbym współwłaścicielem i spadkobierca w jednym moje pytanie czy mając połowę domu zapisana na siebie resztę dziedziczymy wszyscy razem czyli na 5 równych udziałów czy to nic nie daje i nawet to że będę współwłaścicielem to i tak wszystko będzie dziedziczone na nas 5 po równo czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć a góry.
anonim cytuj
18-10-2023
Majątek, który nie jest własnością spadkodawcy w chwili śmierci, nie może wejść do masy spadkowej.
Jeśli rodzice przekażą ci za życia 50% udziałów w nieruchomości, wówczas po ich śmierci dziedziczeniu podlegać będzie wyłącznie pozostałe 50%.
Jeśli jednak do przekazania własności dojdzie na mocy umowy darowizny, wówczas bracia będą mieli prawo do zachowku.
Chyba że rodzice przekażą ci udziały w nieruchomości umową dożywocia - wówczas prawo do zachowku nie będzie przysługiwało.
W tym wypadku umowa dożywocie jest najlepszym rozwiązaniem ;Rodzice zapisują ci cały dom ty płacisz podatek od umowy dożywocia i przejmujesz nad rodzicami opiekę i utrzymanie do końca ich życia a po ich śmierci rodzeństwu nic się nie będzie należało z tego domu.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

czy komornik moze zająć część nieruchomości
Brat lat 37 ma pełno długów wczoraj był u nas rzeczoznawca bo jakiś wierzyciel dopatrzył się że 1/4 domu jest brata czyli jest współwłascicielem co w tej sytuacji może zadać ten wierzyciel. Wszystko w domu jest moje i mojej mamy oraz moich dorosłych synów. Strach się bać ...
Rozliczenie PIT-u zmarłego
Mój tata zmarł 2 lipca 2022 r Do lipca pobierał emeryturę. Jak wygląda fakt rozliczenia PIT-u. Tzn. od stycznia 2022 do czerwca 2022. Czy prawnie to już niemożliwe? Bardzo proszę o retoryczną poradę. Chodzi o rozliczenie z emerytury, jak co roku robił sam tata. Czy jak człowiek umiera, to co państwo pobrało na podatek, to przepada?...
jestem współwłaścicielem domu
Witam. Mam pytanie: jestem współwłaścicielem domu w którym nie zamieszkuje. Prócz mnie jest jeszcze 3 współwłaścicieli którzy ten dom zamieszkują. Chce nałożyć im czynsz za użytkowanie mojej części (trwa to już 17 lat). Nie ma mowy aby podpisać z nimi dobrowolnie umowy najmu. Co mogę dalej z tym zrobić?? ...
Zniszczony pokój po wynajmie. Wysłałam maila z wyliczeniem i żądaniem dopłaty. Proszę o pomoc w kwestii moich dalszych kroków odnośnie tej osoby.
Dzień dobry, wynajęłam pokój młodej dziewczynie, po jej wyprowadzce zastałam pokój zniszczony tzn. ściana podrapana przez zwierzątko w klatce (w umowie jest mowa o zakazie trzymania zwierząt, a ja nie wyraziłam na to zgody), zniszczona przez nie wykładzina, odrapane meble - to pokój. Poza tym osoba ta nie wywiązywała się z obowiązku sprzątania części wspólnych. Rozliczyłam jej kaucję za poniesione straty, sprzątanie pokoju, części wspólnych i zgo...

Wyszukiwarka