Współwłasność domu.

Zajmuje się rodzicami jeżdżę z nimi wszędzie do lekarzy do tego opiekuje się nimi cały czas jak to się mówi dochowuje mam jeszcze 4 braci i żaden się nie poczuwa do obowiązku zajęcia się rodzicami . Chciałbym żeby rodzice zapisali mi połowę domu żebym był współwłaścicielem tego domu za to że się tylko ja zajmuję nimi. Po śmierci rodziców byłbym współwłaścicielem i spadkobierca w jednym moje pytanie czy mając połowę domu zapisana na siebie resztę dziedziczymy wszyscy razem czyli na 5 równych udziałów czy to nic nie daje i nawet to że będę współwłaścicielem to i tak wszystko będzie dziedziczone na nas 5 po równo czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć a góry.
anonim cytuj
18-10-2023
Majątek, który nie jest własnością spadkodawcy w chwili śmierci, nie może wejść do masy spadkowej.
Jeśli rodzice przekażą ci za życia 50% udziałów w nieruchomości, wówczas po ich śmierci dziedziczeniu podlegać będzie wyłącznie pozostałe 50%.
Jeśli jednak do przekazania własności dojdzie na mocy umowy darowizny, wówczas bracia będą mieli prawo do zachowku.
Chyba że rodzice przekażą ci udziały w nieruchomości umową dożywocia - wówczas prawo do zachowku nie będzie przysługiwało.
W tym wypadku umowa dożywocie jest najlepszym rozwiązaniem ;Rodzice zapisują ci cały dom ty płacisz podatek od umowy dożywocia i przejmujesz nad rodzicami opiekę i utrzymanie do końca ich życia a po ich śmierci rodzeństwu nic się nie będzie należało z tego domu.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Co zrobić gdy ojciec dziecka nie płaci alimentów?
Co w sytuacji, gdy ojciec dziecka zwolnił się z pracy żeby nie płacić alimentów? Dziecko niepełnosprawne. Przez ostatnie 3 lata jak wyszedł z wiezienia płacił terminowo, teraz poznał nową kobietę i powiedział, ze płacić nie będzie bo układa sobie życie na nowo. Chce się zrzec ojcostwa (nie wiem czy tak można bo jest biologicznym ojcem), żeby nie mieć nic wspólnego z dzieckiem i być zwolnionym z alimentów. Jego rodzice bronili go gdy ten bił dzie...
Nauka zaoczna a alimenty.
Witam jeśli dziecko uczy się zaocznie nadal trzeba płacić alimenty?...
Podwyższenie alimentów.
Dzień dobry. Za dwa tygodnie mam rozprawę o podwyższenie alimentów. Ojciec dziecka zadeklarował pewną kwotę. Napisał na kartce papieru, że zacznie dana kwotę płacić od listopada, ja mu to podpisałam, ale moje pytanie jest takie: czy taka deklaracja którą ja mu podpisałam na owej kartce papieru odnośnie kwoty na którą się zgadzam jest aktualna? czy tylko liczą się zwiększone alimenty zasądzone prawnie przez Sąd?...
Kara za brak ważnego ubezpieczenia OC.
Dzień dobry, czy miał ktoś taką sytuację, że otrzymał wezwanie do zapłaty karę za brak OC? Zawsze wszystko płacimy w terminie, ten jeden raz nie otrzymaliśmy listu z przedłużeniem polisy i po miesiącu zorientowaliśmy się, że musimy sami udać się do ubezpieczyciela. No i trzeba było na nowo zawrzeć polisę a dzisiaj otrzymaliśmy bardzo wysoką karę do zapłaty. Czy można tej kary uniknąć lub ją umorzyć?...

Wyszukiwarka