Współwłasność domu.

Zajmuje się rodzicami jeżdżę z nimi wszędzie do lekarzy do tego opiekuje się nimi cały czas jak to się mówi dochowuje mam jeszcze 4 braci i żaden się nie poczuwa do obowiązku zajęcia się rodzicami . Chciałbym żeby rodzice zapisali mi połowę domu żebym był współwłaścicielem tego domu za to że się tylko ja zajmuję nimi. Po śmierci rodziców byłbym współwłaścicielem i spadkobierca w jednym moje pytanie czy mając połowę domu zapisana na siebie resztę dziedziczymy wszyscy razem czyli na 5 równych udziałów czy to nic nie daje i nawet to że będę współwłaścicielem to i tak wszystko będzie dziedziczone na nas 5 po równo czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć a góry.
anonim cytuj
18-10-2023
Majątek, który nie jest własnością spadkodawcy w chwili śmierci, nie może wejść do masy spadkowej.
Jeśli rodzice przekażą ci za życia 50% udziałów w nieruchomości, wówczas po ich śmierci dziedziczeniu podlegać będzie wyłącznie pozostałe 50%.
Jeśli jednak do przekazania własności dojdzie na mocy umowy darowizny, wówczas bracia będą mieli prawo do zachowku.
Chyba że rodzice przekażą ci udziały w nieruchomości umową dożywocia - wówczas prawo do zachowku nie będzie przysługiwało.
W tym wypadku umowa dożywocie jest najlepszym rozwiązaniem ;Rodzice zapisują ci cały dom ty płacisz podatek od umowy dożywocia i przejmujesz nad rodzicami opiekę i utrzymanie do końca ich życia a po ich śmierci rodzeństwu nic się nie będzie należało z tego domu.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Podział majątku wspólnego a majątek osobisty
Rozwód na horyzoncie więc chciałbym rozeznać się w temacie podziału majątku. Sytuacja wygląda tak: Żona przed ślubem miała majątek osobisty w postaci oszczednosci w wysokości 80 tys zł. 30 tys zł wpłaciła na swoje ike a resztę przelewała systematycznie na nasze konto wspólne gdzie następnie było przeznaczane na różne lokaty, obligacje itd. Od początku małżeństwa mieszkamy w mieszkaniu należącym do jej rodziców do którego stałe się dokładamy. ...
Rozprawa online
Czy jako świadek mogę wziąć udział w rozprawie online, ze względu na brak możliwości osobistego uczestnictwa? Jaka jest podstawa Sądu do wydania takiego "zezwolenia", czy jest jakiś "oficjalny" wzór wniosku, z którym powinnam się zwrócić do Sądu?...
Eksmisja z domu.
Witam, zostałam wyrzucona wraz z 3-miesięcznym dzieckiem z domu, gdzie mam meldunek. Partner kopnął mnie i uderzył jak miałam dziecko na rękach. Jestem aktualnie w innym mieście u rodziców. Co powinnam teraz zrobić?...
Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Teraz ta osoba oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić?
Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Osoba potwierdzała ze jest to prezent na urodziny. Teraz oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić i czy osoba może wyciągnąć w stosunku do mnie jakieś prawne konsekwencje jeśli nie zwroce? W rozmowach naszych prywatnych również mam potwierdzenie że to prezent urodzinowy....

Wyszukiwarka