Zdarzenie drogowe z dzikim zwierzęciem.

Proszę o informację na temat możliwości uzyskania odszkodowania od zarządcy drogi za kolizję z dzikim zwierzęciem:
- droga w mieście której otoczenie to tereny leśne (na jej przebiegu znajduje się park uroczysko), stan pasa drogowego również pozostawia wiele do życzenia
- brak oznakowania o dzikich zwierzętach
- zarząd dróg posiada informację o zdarzeniach ze zwierzętami w bieżącym roku oraz latach ubiegłych (w piśmie zobowiązuje się do postawienia takiego znaku)
- pracownik zarządu dróg nie posiada informacji o tym aby we wskazanym miejscu był szlak migracji dzikich zwierząt, ale nie występował do żadnego podmiotu o uzyskanie takiej informacji oraz nie wie jak wygląda procedura uzyskiwania takich informacji czy powinni oni występować o takie dane czy wyłącznie oczekiwać na ich uzyskanie
- wydział kształtowania środowiska posiada informację, że na wskazanym terenie występuje szlak migracji dzikich zwierząt na podstawie badań prowadzonych przez firmy zewnętrzne
- pracownik wydziału kształtowania środowiska również nie wie jak wygląda obieg takiej dokumentacji i czy powinni oni przekazywać takie informacje do zarządu dróg czy zarząd dróg powinien się zwrócić o takie informacje
- właściwe koło łowieckie nie posiada informacji czy we wskazany miejscu występuje szlak migracji dzikich zwierząt, nie prowadzą na ten temat żadnej dokumentacji ani badań (według nich nie występuje tam szlak migracji ponieważ nie ma oznakowania o dzikich zwierzętach)
anonim cytuj
18-10-2023
Proszę o informację na temat możliwości uzyskania odszkodowania od zarządcy drogi za kolizję z dzikim zwierzęciem.

Jest możliwość.
Czy znane są Ci przypadki uzyskania takiego odszkodowania bez wchodzenia na drogę sądową, czy raczej zawsze jest odmowa i trzeba uzbroić się w cierpliwość?

Ja miałem same sprawy sądowe, aczkolwiek jest to doświadczenie o tyle przekłamane, że ludzie zazwyczaj idą do adwokata dopiero wtedy, gdy droga polubowna okazuje się nieskuteczna.

anonim cytuj
18-10-2023
Zarządca drogi ma ubezpieczenie więc zacznij od poproszenie ich o dane ich polisy.
To już zrobiłem jakiś czas temu, auto jest już nawet po oględzinach. Dodatkowo z informacji od Policji wynika że w maju tego roku pozytywnie zaopiniowali projekt dotyczący umieszczenia w tym miejscu znaku dot. dzikich zwierząt, a do chwili obecnej nie został on postawiony. Więc zarząd dróg ma pełną świadomość dotyczącą tego zagrożenia. Pytanie tylko czy to że coś robią, ale od maja znak nie powstał działa na ich korzyść czy niekorzyść.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Działalność gospodarcza
Prowadzę sklep internetowy od 2017 roku. Przyjmuje zamówienia tylko tam z obowiązkiem płatności przelewem. Jak długo muszę przechowywać informacje z zamówienia? Chodzi mi o dokładnie: 1. Numer zamówienia 2. Produkty i ich cena 3. Dane do wysyłki/faktury i wszelkiego kontaktu z kupującym w tym adres mailowy i nr telefonu. Czy mogę te zamówienia po prostu usuwać jeśli zostały zrealizowane i w regulaminie sklepu umieścić informację, że te da...
Zwrot towaru a działalność nierejestrowana.
Witam, prowadzę działalność nierejestrowaną w postaci sprzedaży produktów na allegro. Jestem świadom, że nie mogę przekroczyć miesięcznego progu minimalnej krajowej (w przeciwnym wypadku muszę założyć działalność). Pytanie - co w sytuacji gdy sprzedam towar, dotrze do klienta, a ten mi go zwróci w ciągu 14 dni? Czy jak mu zwracam pieniądze za zwrócony towar, to to co wcześniej mi zapłacił muszę wliczyć do miesięcznego przychodu, czy nie?...
Wniosek o zgodę na odrzucenie spadku w imieniu maloletniego
Dzień dobry, Mam problem . Dowiedziałam się , że jestem spadkobiercą po bratanku dziadka. Człowieka na oczy nie widzialam, nie wiedziałam o istnieniu do momentu otrzymania pisma z sądu. W sądzie toczy się rozprawa o nabycie spadku przez gminę , na której zmarły zostawił stary domek i działeczkę. Od momentu jego śmierci rosną zaleglosci podatkowe.Rodzina mieszkająca tam odrzuciła spadek, to mnie zaniepokoiło i też odrzuciłam. Teraz mam problem ...
Czy istnieje możliwość warunkowego zawieszenia kary Ograniczenia wolności?
Witam. Czy istnieje możliwość warunkowego zawieszenia kary Ograniczenia wolności (prac społecznych) przy samoukaraniu? ...

Wyszukiwarka