Co powinien zawierać testament?

Co powinien w szczególności zawierać testament żeby go nikt nie mógł podważyć?
anonim cytuj
03-10-2023
Najlepiej, chociaż nie ma przymusu, żeby był notarialny. Wówczas jest pewność, że notariusz nie popełni błędu, który uczyni testament nieważnym. A jeśli będzie odręczny, to w całości musi być sporządzony pismem odręcznym (nie na komputerze, nie xero, w całości odręczny oryginał), podpisany i zawierać datę. Data nie jest elementem koniecznym, ale przydaje się, warto żeby była.

anonim cytuj
03-10-2023
Dlatego testament notarialny jest najbardziej wiarygodnym dokumentem. To tylko 50 czy 100 zł. To powinno obowiązkowe zaraz po dowodzie osobistym.

anonim cytuj
03-10-2023
Zgadza się, testament może być sporządzony w formie notarialnej, co de facto zapewnia pewność co do jego ważności, zważywszy na udział profesjonalisty - notariusza. Testament notarialny powinien zostać sporządzony w obecności notariusza, co wynika z art. 951 K.c. oraz powinien zawierać datę i miejsce sporządzenia, jak również wyraźnie wskazywać wolę spadkodawcy.

Alternatywą jest testament odręczny, który również jest ważny, ale musi spełniać pewne warunki. Zgodnie z art. 952 K.c., testament odręczny musi być napisany odręcznie przez sporządzającego, datowany i podpisany. Choć data nie jest elementem koniecznym, to jej brak może prowadzić do problemów przy ustalaniu, który testament jest ostatnim wyrazem woli spadkodawcy, gdyby istniało ich więcej.

Jeśli chodzi o treść testamentu, art. 944 K.c. wskazuje, że spadkodawca może w testamencie powołać jednego lub kilku spadkobierców. Poza tym, spadkodawca może w testamencie umieścić różne oświadczenia dotyczące jego majątku pozostawionego po śmierci, na przykład: przyznać legat, powołać wykonawcę testamentu czy też wyznaczyć opiekuna dla swojego małoletniego dziecka.

Co istotne, zgodnie z art. 945 K.c., spadkodawca nie może w testamencie nałożyć na spadkobiercę obowiązku wykonania rozporządzeń majątkowych innej osoby.

O wartości testamentu notarialnego mówi nam również art. 951 K.c., który zapewnia, że testament ten posiada datę pewną od dnia sporządzenia i jest przechowywany przez notariusza, co stanowi dodatkową ochronę przed zgubieniem czy zniszczeniem dokumentu.

Oczywiście, przepisy dotyczące testamentów są bardziej rozbudowane i zawierają wiele dodatkowych wymogów oraz możliwości dla spadkodawcy. Warto je znać i stosować, zwłaszcza przy dokonywaniu tak istotnych decyzji jak rozporządzenie swoim majątkiem na wypadek śmierci.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

jak odzyskać pieniądze za niewykonaną usługę
11 września 2021 rokumiałam ślub. W czerwcu 2020 podpisałam umowę z dekoratorka (ubiór sali i Kościoła). Przez ten czas dogrywalysmy szczegóły. Od 6 września 2021 próbowałam się z Panią skontaktować. Dzwoniłam i pisałam. Zero odzewu. 7 września 2021 (5dni przed ślubem) Pani napisała mi wiadomość że jest chora i nie wykona usługi i że odda zaliczkę. Była to jedna wiadomość. I dalej zero kontaktu pomimo dzwonienia. Po x razie oddzwonila i mąż powi...
Kredyt konsolidacyjny.
Cześć. Brałem u siebie w banku kredyt i dopiero teraz zobaczyłem że to był kredyt konsolidacyjny. Czytam że ten kredyt jest przeznaczony tylko na spłatę zadłużeń i kredytów itp. Pieniądze z pożyczki już wpłynęły mi na konto, czy te pieniądze mogę wykorzystać na dowolny cel czy tylko na to co oni ustalą np. na ich kredyt bo mam jeszcze jeden u nich? Jak to jest?...
Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem?
Mam pytanie. W 2018 roku miałam dwa wyroki. Jeden skończył się grzywną, drugi odróbkami. Grzywna została zapłacona, odróbki wykonane i wszystko zamknięte. Aktualnie mój partner przebywa w ZK i moje pytanie brzmi. Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem? Dodam, że skazana nigdy nie byłam...
Sprawca uciek z miejsca kolizji, co moge zrobić?
Dzień dobry. 30 września miałem kolizję z prawdopodobnie pijanym kierowcą. Sprawca zbiegł z miejsca zdarzenia. Podałem policji Numer rejestracyjny, markę, kolor pojazdu oraz rysopis sprawcy. Po czym dostaje pismo po nowym roku z Komendy powiatowej policji że sprawa została umorzona z powodu niewykrycia sprawcy. Czy podałem zbyt mało informacji? Co mogę zrobić aby wyegzekwować rzetelne podejście do sprawy? Dziękuję i Pozdrawiam....

Wyszukiwarka