Co powinien zawierać testament?

Co powinien w szczególności zawierać testament żeby go nikt nie mógł podważyć?
anonim cytuj
03-10-2023
Najlepiej, chociaż nie ma przymusu, żeby był notarialny. Wówczas jest pewność, że notariusz nie popełni błędu, który uczyni testament nieważnym. A jeśli będzie odręczny, to w całości musi być sporządzony pismem odręcznym (nie na komputerze, nie xero, w całości odręczny oryginał), podpisany i zawierać datę. Data nie jest elementem koniecznym, ale przydaje się, warto żeby była.

anonim cytuj
03-10-2023
Dlatego testament notarialny jest najbardziej wiarygodnym dokumentem. To tylko 50 czy 100 zł. To powinno obowiązkowe zaraz po dowodzie osobistym.

anonim cytuj
03-10-2023
Zgadza się, testament może być sporządzony w formie notarialnej, co de facto zapewnia pewność co do jego ważności, zważywszy na udział profesjonalisty - notariusza. Testament notarialny powinien zostać sporządzony w obecności notariusza, co wynika z art. 951 K.c. oraz powinien zawierać datę i miejsce sporządzenia, jak również wyraźnie wskazywać wolę spadkodawcy.

Alternatywą jest testament odręczny, który również jest ważny, ale musi spełniać pewne warunki. Zgodnie z art. 952 K.c., testament odręczny musi być napisany odręcznie przez sporządzającego, datowany i podpisany. Choć data nie jest elementem koniecznym, to jej brak może prowadzić do problemów przy ustalaniu, który testament jest ostatnim wyrazem woli spadkodawcy, gdyby istniało ich więcej.

Jeśli chodzi o treść testamentu, art. 944 K.c. wskazuje, że spadkodawca może w testamencie powołać jednego lub kilku spadkobierców. Poza tym, spadkodawca może w testamencie umieścić różne oświadczenia dotyczące jego majątku pozostawionego po śmierci, na przykład: przyznać legat, powołać wykonawcę testamentu czy też wyznaczyć opiekuna dla swojego małoletniego dziecka.

Co istotne, zgodnie z art. 945 K.c., spadkodawca nie może w testamencie nałożyć na spadkobiercę obowiązku wykonania rozporządzeń majątkowych innej osoby.

O wartości testamentu notarialnego mówi nam również art. 951 K.c., który zapewnia, że testament ten posiada datę pewną od dnia sporządzenia i jest przechowywany przez notariusza, co stanowi dodatkową ochronę przed zgubieniem czy zniszczeniem dokumentu.

Oczywiście, przepisy dotyczące testamentów są bardziej rozbudowane i zawierają wiele dodatkowych wymogów oraz możliwości dla spadkodawcy. Warto je znać i stosować, zwłaszcza przy dokonywaniu tak istotnych decyzji jak rozporządzenie swoim majątkiem na wypadek śmierci.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Pożyczka na moje dane.
Cześć. Jak udowodnić że nie Ja wziąłem pożyczkę w parabanku jakimś w Internecie? Ktoś wziął pożyczkę na Mój PESEL i imię i nazwisko prawdopodobnie jakiś haker wykradł te dane i miejsce zamieszkania też. Sprawa zgłoszona na policję. Czy ciężko wygrać sprawę z parabankiem? To oni przecież nie zrobili odpowiedniej weryfikacji. Proszę wypowiedzieć się ktoś kto jest w temacie lub był. Nie ma nawet jak się skontaktować z tym parabankiem bo tylko adre...
Odmowa rejestracji samochodu.
Mam problem z rejestracją samochodu zakupionego w Niemczech, jest to import prywatny. Wydział Komunikacji odmawia rejestracji twierdząc że posiadam kserokopię umowy, a nie jej oryginał. Co jest zabawne bo przecież byłem obecny podczas jej spisywania i obie kartki były odręcznie wypełniane. Z tym, że długopisem z czarnym tuszem. Czy urzędnik może właściwie "na oko" stwierdzić czy dokument jest oryginałem czy kopią? No bo jeśli tak to na...
Dziedziczenie.
Czy osoba zmarła, które złożyła wniosek o spadek za życia będzie go dziedziczyć po śmierci. Czy wtedy podział majątku jest bez tej osoby zmarłej? Dowiedziałam się, że raczej dziedziczy skoro w momencie składania wniosku żyła, ale chcę się jeszcze upewnić....
Partner złożył wniosek o RKO na dziecko. Jest to moje pierwsze dziecko a jego drugie. Czy ZUS będzie weryfikował??
Witam.Dowiedziałam się, że partner z którym już nie mieszkam bo się rozeszliśmy złożył wniosek o RKO na dziecko, które jest jego drugim dzieckiem (moim pierwszym). Rzecz w tym, że nie powinien bo nie mieszka i nie wychowuje tego dziecka. Czy ZUS będzie weryfikował to, czy ten rodzic mieszka z tym dzieckiem, czy trzeba samemu to zgłosić? ...

Wyszukiwarka