Co powinien zawierać testament?

Co powinien w szczególności zawierać testament żeby go nikt nie mógł podważyć?
anonim cytuj
03-10-2023
Najlepiej, chociaż nie ma przymusu, żeby był notarialny. Wówczas jest pewność, że notariusz nie popełni błędu, który uczyni testament nieważnym. A jeśli będzie odręczny, to w całości musi być sporządzony pismem odręcznym (nie na komputerze, nie xero, w całości odręczny oryginał), podpisany i zawierać datę. Data nie jest elementem koniecznym, ale przydaje się, warto żeby była.

anonim cytuj
03-10-2023
Dlatego testament notarialny jest najbardziej wiarygodnym dokumentem. To tylko 50 czy 100 zł. To powinno obowiązkowe zaraz po dowodzie osobistym.

anonim cytuj
03-10-2023
Zgadza się, testament może być sporządzony w formie notarialnej, co de facto zapewnia pewność co do jego ważności, zważywszy na udział profesjonalisty - notariusza. Testament notarialny powinien zostać sporządzony w obecności notariusza, co wynika z art. 951 K.c. oraz powinien zawierać datę i miejsce sporządzenia, jak również wyraźnie wskazywać wolę spadkodawcy.

Alternatywą jest testament odręczny, który również jest ważny, ale musi spełniać pewne warunki. Zgodnie z art. 952 K.c., testament odręczny musi być napisany odręcznie przez sporządzającego, datowany i podpisany. Choć data nie jest elementem koniecznym, to jej brak może prowadzić do problemów przy ustalaniu, który testament jest ostatnim wyrazem woli spadkodawcy, gdyby istniało ich więcej.

Jeśli chodzi o treść testamentu, art. 944 K.c. wskazuje, że spadkodawca może w testamencie powołać jednego lub kilku spadkobierców. Poza tym, spadkodawca może w testamencie umieścić różne oświadczenia dotyczące jego majątku pozostawionego po śmierci, na przykład: przyznać legat, powołać wykonawcę testamentu czy też wyznaczyć opiekuna dla swojego małoletniego dziecka.

Co istotne, zgodnie z art. 945 K.c., spadkodawca nie może w testamencie nałożyć na spadkobiercę obowiązku wykonania rozporządzeń majątkowych innej osoby.

O wartości testamentu notarialnego mówi nam również art. 951 K.c., który zapewnia, że testament ten posiada datę pewną od dnia sporządzenia i jest przechowywany przez notariusza, co stanowi dodatkową ochronę przed zgubieniem czy zniszczeniem dokumentu.

Oczywiście, przepisy dotyczące testamentów są bardziej rozbudowane i zawierają wiele dodatkowych wymogów oraz możliwości dla spadkodawcy. Warto je znać i stosować, zwłaszcza przy dokonywaniu tak istotnych decyzji jak rozporządzenie swoim majątkiem na wypadek śmierci.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Stypendium na studiach.
Czy jeżeli skorzystam ze stypendium na studiach dla osób niepełnosprawnych ale nie będę uczęszczać na zajęcia to po skreśleniu z listy studentów między 1 a 2 semestrem poniosę jakieś konsekwencje? Będzie należało zwrócić kwotę stypendium do uczelni bądź ponieść karę za to?...
Komornik za alimenty.
Witam mam takie pytanie. Mam około 100 tyś. Zaległego długu za alimenty, a moje dzieci mają już po 30 lat. Więc jak pójdę do pracy na umowę o prace to komornik będzie mi zajmował 60% wypłaty za zaległe alimenty, czy tylko do najniższej krajowej, a tamten dług będzie rósł? I czy sam wtedy mógłbym z najniższej krajowej wpłacać?...
Sprzedaż odzieży używanej
Mam takie pytanie, Niedawno urodziłam dziecko, a jak wiadomo, noworodki szybko wyrastają ze swoich ubranek. Kupuję tylko markowe ubranka wysokiej jakości. Zrobiłam sety po 5-6 ubranek i sprzedawałam na olx po 200zl i nie bo tylko (sprzedawałam też zabawki itp.) Dzisiaj podliczyłam, że od początku roku sprzedałam około 45 takich setów co daje łączna wartość około 9000zl. Czy urząd skarbowy może się przyczepić do czegoś takiego, a jeżeli tak to ...
czy należa mi sie alimenty od rodziców jeśli nie pracuję
Do końca września mam zasądzone alimenty na siebie (są z funduszu jeśli to ważne, bo matka nie ma jak płacić) i skończyłam szkołę średnią. Teraz mam pytanie, czy jeśli nie uda mi się do końca września znaleźć pracy, to mogę zasądzić oboje rodziców do płacenia alimentów, bo nie będę miała się za co utrzymać. Nie będę studiować dziennie....

Wyszukiwarka