Sprzedaż działki otrzymanej w spadku.

Niedawno umarł mój tata i zostałam z mamą i bratem. Babcia z dziadkiem dawno nie żyją. Tata miał dwóch braci. Chcą sprzedać działkę po dziadkach. Wczoraj zadzwonił jeden z braci do mojej mamy i powiedział jej, że oni również mają udział w części mojego taty i dzieli się ona pomiędzy moją mamą, nami (mną i bratem) oraz braćmi taty. Powiedzieli że mają również prawo do samochodu taty. Co zrobić w takiej sytuacji? Czy to prawda?
Razem z bratem chcielibyśmy żeby mama dostała w całości pieniądze ze sprzedaży części działki, ponieważ uważamy, że to ona ich najbardziej z nas potrzebuje, a my sobie jakoś poradzimy. Tylko nie wiemy do końca co mogą tutaj zdziałać bracia taty...
anonim cytuj
03-10-2023
Po Pani tacie dziedziczą żona i dzieci, rodzeństwo nie. Jeśli nie było szczególnych zapisów (testament, darowizny) na rzecz brata taty, nie ma on żadnego tytułu do udziału w taty części spadku po dziadkach. Trzeba pójść do notariusza - żona i dzieci zmarłego (Pani taty) i sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia, będą Państwo, jako spadkobiercy, właścicielami majątku należącego do taty. Przy sprzedaży działki pieniądze zostaną przesłane na konta właścicieli w wysokości równej ich udziałowi. Inna sprawa są Państwa decyzje w sprawie rozliczeń mama-dzieci.

anonim cytuj
03-10-2023
Pytanie zasadnicze. Czy po rodzicach taty była przeprowadzona sprawa spadkowa. Bo z tego co piszesz wynika, że nie skoro rodzeństwo taty uważa że ma prawo do działki.

anonim cytuj
03-10-2023
Jeżeli chcą sprzedać i właścicielami są brat brat i brat to najprawdopodobniej sprawa po rodzicach była a że 1 brat nie żyje i pozostawił spadkobierców to albo nie mają pojęcia albo celowo wprowadzają w błąd żeby np. odpalić parę groszy u notariusza żonie i dzieciom za zrzeknięcie się spadku po mężu/ ojcu bo przecież należy się tylko kawałeczek ziemi. W każdym bądź razie bracia nie należy się nic po bracie jeżeli ten miał dzieci.

anonim cytuj
03-10-2023
Bracia nie mają praw do majątku taty w sytuacji gdy ten miał żonę i dzieci. Natomiast cześć majątku dziadków przypadająca tacie jest równa z pozostałymi braćmi i wobec jego śmierci dzielona na spadkobierców (żonę i dzieci).

anonim cytuj
03-10-2023
Podział spadku i roszczenia braci: Zgodnie z Kodeksem cywilnym Rzeczypospolitej Polskiej (Dział V - Spadkodawca i spadek, Rozdział I - Dziedziczenie ustawowe), spadkobiercami są najbliższe osoby pokrewieństwa, czyli w przypadku śmierci Państwa ojca - jego żona oraz dzieci (Artykuł 931). Bracia Państwa ojca, jako stryjowie, nie mają prawa do spadku w obecności żony oraz dzieci zmarłego. Warto zwrócić uwagę na fakt, że spadkobiercy są określeni ustawowo, i bez stosownego testamentu czy zapisu windykacyjnego, nie można modyfikować tego zakresu.

Dokumentacja prawna i akt notarialny: Istotne jest również, aby dokładnie przeanalizować wszelką dokumentację prawną, w tym wszelkie testamente czy umowy darowizny, które mogłyby wpływać na kształt spadku. Prawa do działki, a także sposób, w jaki została ona przekazana Państwa ojcu, mogą być istotne w kontekście ustalania prawa własności i ewentualnego podziału majątku.

Przeniesienie prawa własności: W przypadku zdecydowania się na sprzedaż nieruchomości, obowiązuje przeniesienie prawa własności, które jest dokonywane poprzez zawarcie umowy sprzedaży przed notariuszem, a następnie zgłoszenie tego faktu do właściwego wydziału ksiąg wieczystych.

Zgoda na sprzedaż: Jeśli Państwo i Państwa matka zdecydują się na sprzedaż nieruchomości będącej przedmiotem spadku, wszystkie osoby, które są spadkobiercami, powinny być zgody na takie działanie.

Dystrybucja środków uzyskanych ze sprzedaży: Co do zasady, każdy ze spadkobierców ma prawo do równego udziału w środkach uzyskanych ze sprzedaży nieruchomości, chyba że między spadkobiercami zostanie zawarta inna umowa.

Jako, że powyższe informacje mają charakter ogólny, wartość nieruchomości oraz szczegóły dotyczące prawa spadkowego mogą wymagać dodatkowej analizy oraz przyjrzenia się dokładnym dokumentom prawnym, które są dostępne w danej sprawie.

anonim cytuj
06-10-2023

Sugerowane Tematy

Ubezpieczenie OC na osobę?
Partner pożycza mi samochód, którego jest współwłaścicielem, drugą właścicielką jest jego matka. Wiem, że w przypadku kolizji z mojej winy, ich rata za ubezpieczenie podlega re kalkulacji, czego chciałabym uniknąć. Czy mogę wykupić prywatne OC (na osobę) i w przypadku kolizji z mojej winy, uszkodzenia np. innego samochodu, mogę odmówić pokrycia kosztów odszkodowania z tytułu OC zarejestrowanego na auto i wnosić o odszkodowanie z OC prywatnego? W...
JEDNORAZOWE ZLECENIE (UMOWA O DZIEŁO)
Chciałabym jednorazowo zatrudnić sprzątaczkę do sprzątnięcia mieszkania po remoncie, całość zajmie maksymalnie dwie godziny. W jaki sposób muszę to zrobić, aby odbyło się to legalnie, w jaki sposób jako osoba prywatna sporządzić umowę? Czy chcąc zatrudnić osobę prywatną (nie firmę sprzątającą) muszę to gdzieś zgłaszać?...
jak pomóc osobie dotkniętej przemocą domową?
Dobry wieczór wszystkim, mam pytanie. Znam osobę pełnoletnią dotkniętą przemocą domową ze strony rodziców. Chodzi przede wszystkim o ciągłe obrażanie, szantaż emocjonalny (np. grożenie samobójstwem oprawcy), ingerowanie w prywatną korespondencję, uniemożliwianie kontaktu, wchodzenie do łazienki w trakcie mycia. Ogólnie naprawdę jest słabo. Trwa to od klilku lat. Nie pomagały słowa otuchy, pomoc w wyprowadzce. Rozmawialiśmy z dzielnicowym, który...
Poświadczenie dziedziczenia.
Tata na podstawie poświadczenia dziedziczenia po swej mamie przejął mieszkanie i działkę. Babcia zmarła w 2014 roku. Tata zmarł w 2018. Tata zostawił testament notarialny, w którym zapisami windykacyjnymi przekazał działkę i mieszkanie nieznanym mi osobom. Po jego śmierci podczas sprzątania znalazłam w jego garażu testamenty babci, która zapisała mieszkanie mi a działkę tacie. On je ukrył w swym warsztacie garażowym. Czy można go uznać za niegodn...

Wyszukiwarka