Umowa zlecenie, a status ucznia.

Przychodzę do państwa z takim zapytaniem otóż jeżeli pracuje na umowie zlecenie i początkowo stawka netto wynosiła 17,5 zł na umowie i za taką stawkę przepracowałem dwa cale miesiące i teraz od września mam status ucznia i zaniosłem zaświadczenie że się uczę się pracy to moja stawka się zmienia na minimalna stawkę czyli 23,5?(Takie teraz jest minimalna wynagrodzenie za pracę na umowę zlecenie (Brutto).
anonim cytuj
01-10-2023
Tak, tylko upewnij się że masz w innym miejscu ubezpieczenie, bo jeśli pracodawca musi Cię ubezpieczyć to sobie jeszcze z tego odciągnie ale dobrze też jest zapytać pracodawcę co i jak wygląda, ja miałam wypłacane co miesiąc po wyższej stawce.

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Wypłata niższa niż najniższa krajowa.
Jestem zatrudniony przez agencje i firma mi zaproponowała na styczeń umowę że stawka 21.70 na godzinę na umowę o prace, nie miałem wcześniej umowy o prace ze stawką godzinowa, i na styczeń gdzie najniższa krajowa ma być 4242 brutto, to pracując na takiej stawce za 160 czy 168 h nie wyjdzie mi ta najniższa krajowa nawet nie będzie blisko, jak to jest regulowane prawnie, czy to jest w ogóle legalne?...
Administracja ma prawo podnieść czynsz z mocą wsteczną?
Czy właściciel mieszkania, które wynajmuję, ma prawo podnieść czynsz z mocą wsteczną? Dostałam dzisiaj informację, że czynsz wzrósł od lutego i muszę dokonać dopłaty za te ubiegłe miesiące. Czy ta podwyżka nie powinna obowiązywać od miesiąca, w którym dostałam tę informację? ...
Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej?
Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej? Ponieważ mam problem ze znalezieniem pracy z powodu mojej historii zatrudnienia przymierzam się do tego by w CV wpisać same prace za granicą przez agencje pracy, utrzymywać, że świadectw pracy nie mam bo były to prace na umowę zlecenie, a o pracach w Polsce, w których faktycznie pracowałem, nic nie wspominać w CV. I teraz mam pytanie, czy pracodawca wątpiący w to, że cały czas pracowałe...
Czy mandat może być za wysoki? (po przyjęciu i sprawdzeniu taryfikatora)
Witam piszę w sprawie mandatu , otóż mandat został otrzymany za używanie telefonu podczas jazdy , brak świateł i pasów , został przyjęty jednak wydaje się że jest zbyt wysoki bo wynosi on 1000zl , po sprawdzeniu trafikatora wychodzi na to że za jazdę z telefonem od 200-500 pasy 100 i światła również 100 zł, co daje 700 zł max a nie 1000 czy tak powinno być bo są 3 wykroczenia na raz czy wystawiony został za duży mandat ?...

Wyszukiwarka