Przychodzę do państwa z takim zapytaniem otóż jeżeli pracuje na umowie zlecenie i początkowo stawka netto wynosiła 17,5 zł na umowie i za taką stawkę przepracowałem dwa cale miesiące i teraz od września mam status ucznia i zaniosłem zaświadczenie że się uczę się pracy to moja stawka się zmienia na minimalna stawkę czyli 23,5?(Takie teraz jest minimalna wynagrodzenie za pracę na umowę zlecenie (Brutto).
Tak, tylko upewnij się że masz w innym miejscu ubezpieczenie, bo jeśli pracodawca musi Cię ubezpieczyć to sobie jeszcze z tego odciągnie ale dobrze też jest zapytać pracodawcę co i jak wygląda, ja miałam wypłacane co miesiąc po wyższej stawce.
Proszę o poradę co począć w sytuacji gdy mój 10 letni syn wraca z weekendu od ojca z płaczem. Problem leży w obecnej partnerce mojego byłego męża. Ciągle krytykuje syna, wzbudza poczucie w nim winy typu "to przez ciebie jest mi smutno", ostatnio doszło , że wyzwała go od wieśniaków. Neguje jego wygląd i wagę. Syn jest wrażliwym dzieckiem i wszystko bardzo przezywa. Ojciec nie reaguje ,syn już nie chce tam jeździć i tak ostatnio był tam ...
Witam,
Dzisiaj uruchomiłem limit zadłużenia w moim banku na kwotę 50000zł. Szybko okazało się, iż mój znajomy chętnie przeleje mi tę kwotę na pół roku, po czym mam mu przelać pieniążki spowrotem. Dla mnie to na rękę, gdyż przez ten czas spłacę większą część zadłużenia oraz ominę w ten sposób naliczane odsetki. Czy takie działania są zgodne z prawem i czy powinienem o czymś wiedzieć?...
Witam. Ostatnio zawierałem nową polisę OC zdalnie. Oczywiście jak większość nie przeczytałem OWU. W warunkach był wpis że jeśli do następnego dnia nie zostanie zaksięgowana kwota za ubezpieczenie to umowa nie wchodzi w życie. Każdy potrafi sobie wyobrazić moje zdziwienie po przeczytaniu maila z ubezpieczalni że jest ono nie ważne i odsyłają mi pieniądze. A więc do sedna. Zostałem bez OC i na dzisiejszy dzień grozi mi maksymalna kara z UFG. Na pew...
Moja córka 23 letnia za ok 1,5 roku chce wziąć ślub. Obecnie jej chłopak chce kupić mieszkanie, już podpisał umowę przedwstępną, dał zadatek i załatwia kredyt. Chciałabym dać je w darowiźnie kwotę na cel: zakup tego mieszkania.
1.)Proszę o rade kiedy, w jaki sposób prawny i jak to zrobić?
Miał być to prezent ślubny ale tez chce, żeby to były pieniądze na mieszkanie nie np.na wczasy.
2)Co w razie jeśli nie dojdzie do ślubu? Chłopak bierze kredy...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: