Przychodzę do państwa z takim zapytaniem otóż jeżeli pracuje na umowie zlecenie i początkowo stawka netto wynosiła 17,5 zł na umowie i za taką stawkę przepracowałem dwa cale miesiące i teraz od września mam status ucznia i zaniosłem zaświadczenie że się uczę się pracy to moja stawka się zmienia na minimalna stawkę czyli 23,5?(Takie teraz jest minimalna wynagrodzenie za pracę na umowę zlecenie (Brutto).
Tak, tylko upewnij się że masz w innym miejscu ubezpieczenie, bo jeśli pracodawca musi Cię ubezpieczyć to sobie jeszcze z tego odciągnie ale dobrze też jest zapytać pracodawcę co i jak wygląda, ja miałam wypłacane co miesiąc po wyższej stawce.
Witam. Jestem po rozwodzie. Dzieci zostały z matką. Po pół roku syn oznajmił ze nie chce mieszkać z matką i przeprowadził się do mnie. Co w tej sytuacji z alimentami?...
3 lata temu zmarł mój tata, był formalnie właścicielem domu, w którym mieszkał razem z moją mamą od 30 lat. Po śmierci taty właścicielką domu została moja mama, razem z bratem zrzekliśmy się spadku tak, aby ona była właścicielką i mogła zarządzać nieruchomością bez naszego udziału. Ale jednocześnie spisała testament u notariusza, w którym zapisuje całość majątku mnie. Niestety życie pokazało, że ciężko jej dom utrzymać samej, zdecydowała o sprzed...
Witam. Dwa miesiące temu kupiłam samochód. Przy zakupie samochodu właściciel zapewniał, że auto nigdy nie uczestniczyło w żadnej kolizji. Dziś po podłączeniu komputera do samochodu mechanik stwierdził, że auto bite. Sprawdzam auto w CarVertical ( wiem że miałam to zrobić przy zakupie, ale niestety, zaufałam sprzedawcy) i okazało się, że samochód miał dwa wypadki. Pytanie : czy mogę zwrócić samochód, jak to zrobić?...
Czy możemy zrobić między sobą podział majątku bez udziału notariusza? Jesteśmy 4 miesiące po rozwodzie. Chcemy rozpisać że jeden samochód biorę ja, drugi on. A wspólna działkę zostawić bo co do niej, to nie możemy się dogadać....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: