Mam pytanie, zmarła siostra mojego taty jej dzieci odrzuciły spadek, bo są same długi, rodzeństwo ciotki też odrzuciło, mój tata będzie teraz na dniach szedł do notariusza, żeby się zrzec spadku, czy my jako dzieci taty również musimy się zrzec?
Tak. I Twoje dzieci (jeżeli je masz) również. Jeżeli dzieci są niepełnoletnie, to najpierw należy mieć zgodę sądu.
anonim cytuj
13-04-2023
A jeżeli jeden z braci ciotki się nie zrzeknie to czy my mimo to musimy się zrzekać, czy wtedy na niego przechodzi wszystko?
anonim cytuj
13-04-2023
Nie ZRZEKA się, a ODRZUCA. Wy jesteście powołani do dziedziczenia w miejsce swojego ojca, nie ma znaczenia, że ktoś nie odrzucił.
anonim cytuj
13-04-2023
Jeszcze nie jesteśmy, tata dopiero będzie szedł, odrzucał.
anonim cytuj
13-04-2023
Nic nie musicie, a możecie. Spadek się odrzuca, a nie zrzeka. Po odrzuceniu spadku ty z rodzeństwem stajecie się powołani do dziedziczenia w jego miejsce. Jak spadek odrzucić to w wasze miejsce wchodzą wasze dzieci. Jak są niepełnoletnie, to musi być zgoda sądu. Nie ma znaczenia, ze jeden z braci spadku nie odrzuci.
Dzień dobry,
Mamy obecnie pewien problem związany z naszą działką, którą odziedziczyliśmy po naszym dziadku. Działkę tę podzieliliśmy na kilka mniejszych części, a dwie z tyłu nie miały dostępu drogowego. Gmina posiada wąski pas ziemi pomiędzy naszą działką a działką sąsiada, który mógłby stanowić potencjalny dostęp do naszych działek. Niestety, gmina odmówiła nam udzielenia służebności dostępu i zamiast tego zaproponowała nam sprzedaż tego pasa...
Witam
Sąd przyznał byłej partnerce alimenty na najmłodszą z naszej trójki dzieci w wysokości 500zł celowo doprowadziła mnie do zadłużenia nie podając adresu zamieszkania i odmawiając podania numeru konta bankowego.
Po czym zgłosiła sprawę o uchylaniu się od alimentów, zapoznając się z aktami sprawy na komisariacie znalazłem w aktach adres i poszły przekazem pocztowym pierwsze alimenty po czym w kolejnych 3 miesiącach kolejne ostatniego 4 miesią...
Witam, potrzebuję porady.
Otrzymuję od 10 lat alimenty na syna wyplaca mi komornik, w wyroku sądu płatne do 10 każdego miesiąca.
Od tych 10 lat nie dostałam nawet razu 10 tylko zawsze po 15 a ostatnia nawet po 22 ....
Wiem, że firma która wyplaca do komornika placi do 10 czasami nawet wcześniej.
Pan komornik na moje pytanie czemu tak późno dostaje twierdzi ,że firma z opóźnieniem placi ,czy mogę coś z tym zrobić?...
Witam, mam takie nietypowe pytanie. Jak uchronić się przed kradzieżą tożsamości? Mój brat jest do mnie bardzo podobny (tylko nieco grubszy.) I sytuacja wygląda tak, że już od jakiegoś dłuższego czasu wiem, że zadłuża siebie jak tylko może. Wiem na pewno, że ma kredyt na 50 tysięcy, ale podejrzewam, że jest tego dużo więcej. Ostatnio na wspólnej rodzinnej poczcie zauważyłem tak samo, ze przychodzą same emaile od jakiś pożyczkodawców gdzie padają k...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: