Mam pytanie, zmarła siostra mojego taty jej dzieci odrzuciły spadek, bo są same długi, rodzeństwo ciotki też odrzuciło, mój tata będzie teraz na dniach szedł do notariusza, żeby się zrzec spadku, czy my jako dzieci taty również musimy się zrzec?
Tak. I Twoje dzieci (jeżeli je masz) również. Jeżeli dzieci są niepełnoletnie, to najpierw należy mieć zgodę sądu.
anonim cytuj
13-04-2023
A jeżeli jeden z braci ciotki się nie zrzeknie to czy my mimo to musimy się zrzekać, czy wtedy na niego przechodzi wszystko?
anonim cytuj
13-04-2023
Nie ZRZEKA się, a ODRZUCA. Wy jesteście powołani do dziedziczenia w miejsce swojego ojca, nie ma znaczenia, że ktoś nie odrzucił.
anonim cytuj
13-04-2023
Jeszcze nie jesteśmy, tata dopiero będzie szedł, odrzucał.
anonim cytuj
13-04-2023
Nic nie musicie, a możecie. Spadek się odrzuca, a nie zrzeka. Po odrzuceniu spadku ty z rodzeństwem stajecie się powołani do dziedziczenia w jego miejsce. Jak spadek odrzucić to w wasze miejsce wchodzą wasze dzieci. Jak są niepełnoletnie, to musi być zgoda sądu. Nie ma znaczenia, ze jeden z braci spadku nie odrzuci.
Witam 22 września kończy mi się urlop macierzyński i rodzicielski , i dziś się dowiedziałam że moje stanowisko jest zajęte przez nowo zatrudnionego pracownika . Pani w kadrach zaproponowała mi pracę 12 godz dziennie ewentualnie bym sama się zwolniła . Umowę o pracę mam do listopada 2022 , jest to praca Państwa w szpitalu . Czy mogą przenieś mnie na oddział gdzie praca jest po 12 godz i czy oni mogą mnie zwolnić . I czy muszę wykorzystać urlop wyp...
Dzień dobry.
Chciałam dopytać o pewne informacje związane ze zniesieniem współwłasności nieruchomości.
Współwłasność zostanie zniesiona u notariusza, nie w sądzie. Notariusz wyliczył całościowe koszty, wliczając w to podatek od 1/2 wartości nieruchomości, który musi zapłacić strona przejmująca nieruchomość.
Może to głupie pytanie, ale chciałabym się upewnić- pozostałe koszty ponoszą obie strony solidarnie, po połowie? Czy całość kosztów p...
Mam małe pytanie co do paragrafu 17 KP.
W październiku rozpocząłem studia zaoczne w mieście, w którym pracuje i mieszkam. Praca jest dwuzmianowa (6:15-14:15 i 12-20) i już zaczynają się problemy. Zgłosiłem swojemu kierownikowi, że podjąłem studia, na jego prośbę wydrukowałem mu plan zajęć na semestr zimowy żeby wiedział jak ma mi ustawiać godziny pracy. I jak na złość znowu ustawił mi tak godziny pracy, że w piątek nie mogę pojawić się na zajęci...
art.64 kw jest uchylony, stan z dzisiaj lexlege. co za amator tym zatrzadza? do roboty geku...
Kodeks wykroczeń
Stan prawny aktualny na dzień: 12.02.2024
Dz.U.2023.0.2119 t.j. - Ustawa z dnia 20 maja 1971 r. - Kodeks wykroczeń
link: https://lexlege.pl/szukaj/wszystko/%2520Art.%252064.%2520kodeks%2520wykroczen/#kodeks-wykroczen/...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: