Zrzec się spadku.

Mam pytanie, zmarła siostra mojego taty jej dzieci odrzuciły spadek, bo są same długi, rodzeństwo ciotki też odrzuciło, mój tata będzie teraz na dniach szedł do notariusza, żeby się zrzec spadku, czy my jako dzieci taty również musimy się zrzec?
anonim cytuj
13-04-2023
Tak. I Twoje dzieci (jeżeli je masz) również. Jeżeli dzieci są niepełnoletnie, to najpierw należy mieć zgodę sądu.

anonim cytuj
13-04-2023
A jeżeli jeden z braci ciotki się nie zrzeknie to czy my mimo to musimy się zrzekać, czy wtedy na niego przechodzi wszystko?

anonim cytuj
13-04-2023
Nie ZRZEKA się, a ODRZUCA. Wy jesteście powołani do dziedziczenia w miejsce swojego ojca, nie ma znaczenia, że ktoś nie odrzucił.

anonim cytuj
13-04-2023
Jeszcze nie jesteśmy, tata dopiero będzie szedł, odrzucał.

anonim cytuj
13-04-2023
Nic nie musicie, a możecie. Spadek się odrzuca, a nie zrzeka. Po odrzuceniu spadku ty z rodzeństwem stajecie się powołani do dziedziczenia w jego miejsce. Jak spadek odrzucić to w wasze miejsce wchodzą wasze dzieci. Jak są niepełnoletnie, to musi być zgoda sądu. Nie ma znaczenia, ze jeden z braci spadku nie odrzuci.

anonim cytuj
13-04-2023
Dziękuje.

anonim cytuj
13-04-2023

Sugerowane Tematy

Co jeśli ktoś weźmie na mnie pożyczkę?
Witam potrzebuje pomocy. Dostałam wezwanie na policję . Okazało się że ktoś wziął na mnie pożyczkę w X ( czy jakoś tak) na 4000 złoty. Dodatkowo pożyczka wzięta za granicą, z innego numeru telefonu. Przypomniałam sobie, że kiedyś robiłam aplikacje bankowe za 50 złoty blika i podałam tam właśnie login do tego banku, oczywiście mam prawnika , ale czy jest szansa że znajdą złodzieja ?...
Co to jest i jak działa zawieszenie wykonania kary?
Cześć wszystkim, Mój brat został skazany za drobne przestępstwo i sąd orzekł "zawieszenie wykonania kary". Jestem trochę zdezorientowany i nie do końca rozumiem, co to oznacza. Czy to znaczy, że nie musi odsiadywać wyznaczonego czasu w więzieniu? Dodatkowo, czy ktoś może mi wyjaśnić, jakie są zasady zawieszenia wykonania kary? Czy są jakiekolwiek warunki, które musi spełniać podczas okresu zawieszenia? I co się stanie, jeżeli złam...
Zaniżone wynagrodzenie.
Hej, moja dziewczyna zatrudniła się w sklepie spożywczym na umowie zlecenie, jest studentką i na umowie ma 23,50 za godzinę. Pracuje od połowy lipca, więc pierwsza wypłata była niższa ponad 250 zł miała mniej godzin więc przymknęliśmy oko na to, w tym miesiącu dostała 3010 zł wypłaty, a przepracowała 170 godzin, szef jej powiedział że ma wypłatę za 120 + za przepracowane soboty Najniższa krajowa w tej chwili dla studenta to 3600 bez podatków, co...
Jak zrobić testament?
Chciałabym zrobić testament tak aby był ważny i przekazać go urzędowi na przechowanie (chce wykluczyć rodzinę). Jak to zrobić najtaniej? Jakie są opcje?...

Wyszukiwarka