Zrzec się spadku.

Mam pytanie, zmarła siostra mojego taty jej dzieci odrzuciły spadek, bo są same długi, rodzeństwo ciotki też odrzuciło, mój tata będzie teraz na dniach szedł do notariusza, żeby się zrzec spadku, czy my jako dzieci taty również musimy się zrzec?
anonim cytuj
13-04-2023
Tak. I Twoje dzieci (jeżeli je masz) również. Jeżeli dzieci są niepełnoletnie, to najpierw należy mieć zgodę sądu.

anonim cytuj
13-04-2023
A jeżeli jeden z braci ciotki się nie zrzeknie to czy my mimo to musimy się zrzekać, czy wtedy na niego przechodzi wszystko?

anonim cytuj
13-04-2023
Nie ZRZEKA się, a ODRZUCA. Wy jesteście powołani do dziedziczenia w miejsce swojego ojca, nie ma znaczenia, że ktoś nie odrzucił.

anonim cytuj
13-04-2023
Jeszcze nie jesteśmy, tata dopiero będzie szedł, odrzucał.

anonim cytuj
13-04-2023
Nic nie musicie, a możecie. Spadek się odrzuca, a nie zrzeka. Po odrzuceniu spadku ty z rodzeństwem stajecie się powołani do dziedziczenia w jego miejsce. Jak spadek odrzucić to w wasze miejsce wchodzą wasze dzieci. Jak są niepełnoletnie, to musi być zgoda sądu. Nie ma znaczenia, ze jeden z braci spadku nie odrzuci.

anonim cytuj
13-04-2023
Dziękuje.

anonim cytuj
13-04-2023

Sugerowane Tematy

Naruszenie tajemnicy korespondencji.
Niedawno kupiliśmy mieszkanie. Parę dni temu w skrzynce pocztowej pojawił się list na obce nazwisko, ale adres nasz. Z ciekawości otworzyliśmy, bo to nie nazwisko poprzednich właścicieli, ani nawet w księdze wieczystej nie znaleźliśmy tego nazwiska. A tam ponaglenie do zapłaty pożyczki, zaciągniętej przez Internet, w dniu 19.12.2023, więc dopiero co, jak już tu mieszkaliśmy niecały miesiąc. Takiej osoby zupełnie nie znamy. Dziś kolejny list, odse...
Wynagrodzenie do rąk własnych a L4.
Witam, mam pytanie. Czy będąc na L4 mogę osobiście odebrać z firmy wypłatę? Wynagrodzenie mam do rąk własnych, pracodawca nie chce wyrazić zgody na przelewanie wynagrodzenia na konto. Bo gdzieś usłyszałam że w tym momencie mogę dostać wypowiedzenie umowy o pracę Bo pojawiłam się w firmie....I nie wiem co o tym myśleć?...
Co jeśli nie ma mnie w domu podczas kontroli ZUS?
Jestem na L4 na cały miesiąc. L4 mogę chodzić mam pieska i mieszkam sama, na zakupy muszę iść. Jak kontrola będzie u mnie mam obowiązek zaprosić do domu czy nie ? Czy paragony od sklepu wystarczą ? Mogę iść prywatnie do innego lekarza np. dentysta jak jestem na L4??...
Kto zajmie się dziećmi po śmierci matki
Czy matka może wskazać osobę, która miałaby przejąć opiekę nad dziećmi po jej śmierci lub w przypadku np przebywania w śpiączce lub bez świadomości? Czy jest to wiążące? Co w przypadku, kiedy dzieci mają ojca ale matka chce, aby w takiej sytuacji opiekę przejęły inne osoby np jej matka (babka dzieci) lub siostra? Jak to wygląda od strony prawnej?...

Wyszukiwarka