Mam pytanie, zmarła siostra mojego taty jej dzieci odrzuciły spadek, bo są same długi, rodzeństwo ciotki też odrzuciło, mój tata będzie teraz na dniach szedł do notariusza, żeby się zrzec spadku, czy my jako dzieci taty również musimy się zrzec?
Tak. I Twoje dzieci (jeżeli je masz) również. Jeżeli dzieci są niepełnoletnie, to najpierw należy mieć zgodę sądu.
anonim cytuj
13-04-2023
A jeżeli jeden z braci ciotki się nie zrzeknie to czy my mimo to musimy się zrzekać, czy wtedy na niego przechodzi wszystko?
anonim cytuj
13-04-2023
Nie ZRZEKA się, a ODRZUCA. Wy jesteście powołani do dziedziczenia w miejsce swojego ojca, nie ma znaczenia, że ktoś nie odrzucił.
anonim cytuj
13-04-2023
Jeszcze nie jesteśmy, tata dopiero będzie szedł, odrzucał.
anonim cytuj
13-04-2023
Nic nie musicie, a możecie. Spadek się odrzuca, a nie zrzeka. Po odrzuceniu spadku ty z rodzeństwem stajecie się powołani do dziedziczenia w jego miejsce. Jak spadek odrzucić to w wasze miejsce wchodzą wasze dzieci. Jak są niepełnoletnie, to musi być zgoda sądu. Nie ma znaczenia, ze jeden z braci spadku nie odrzuci.
Mam pytanie w imieniu męża czy komornik może zająć całą wypłatę? Na chwilę obecną to mąż utrzymuje naszą 5. Proszę o rzetelne odpowiedzi. Pracuje na umowie o pracę na czas nie określony, zadłużenie wynikłe z niezapłaconej pożyczki pozabankowej....
Mam na koncie komornika. Z wypłaty zabrał 50% (umowa zlecenie), dostałam informację, że moje konto bankowe również jest zajęte.
Limit miesięczny to 2700zł, powyżej tej kwoty komornik będzie zabierał.
I tutaj rodzi się moje pytanie. Czy alimenty na dziecko i 500+, również wliczane są w tej "limit" czy one nie są liczone?
Dług nie jest duży, w ciągu dwóch miesięcy go spłacę, natomiast w tym miesiącu zostałam z 1000zł wypłaty (niepełny...
Pomóżcie, bo nigdzie nie mogę znaleźć żadnego wzoru.
Z mężem rozliczamy się osobno i chcemy podzielić po równo ulgę na dzieci. Mamy ich dwoje.
Czy zaznaczamy "cały rok" i przy każdym dziecku wpisujemy po 556,02,tak, żeby u mnie i u męża w sumie wyszło te 1112,04 przy jednym dziecku?
Czy jakoś inaczej?
Rozliczać się wspólnie nie możemy....
W tym roku musiałem zawiesić działalność, ale w zeszłym roku miałem dosyć dobry zarobek. Teraz pytanie- gops odmówił żonie przyznania rodzinnego i świadczenia pielęgnacyjnego na dziecko (żona nie pracuje bo zajmuje się niepełnosprawnym synem) z powodu że działalność mam zawieszoną a nie zamkniętą.. To gdybym zamknął działalność wtedy dochód za zeszły rok nie ma znaczenia a jak jest zawieszona to ma???...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: