Spadek po rodzicach a rozwód.

Dzien dobry. 10 lat temu zmarła moja mama . Odziedziczyłam jej oszczędności - nie było dużo ok.30 tys.( zgłoszone do US)
Wtedy nie miałam pojecia o majątkach osobistych - pieniądze wydałam na codziennie życie rodzinne, wspólne wycieczki zagraniczne itp.
Teraz jestem w trakcie rozwodu. Czy przy podziale majątku mogę "wnioskować" o zwrot tych 30 tyś ze wspólnych oszczędności. Jednak był to wkład z majątku osobistego ?
Mąż dostał kiedyś darowiznę od rodziców na auto i już krzyczy ze auto jest jego.
Dlatego pytam o mój spadek.
anonim cytuj
26-10-2023
No a masz dowód, że te środki poszły na majątek wspólny, nie osobiste wydatki?
Nic sobie za to nie kupiłam. Wszystko wydałam na wspólne życie. Nie mam żadnego majątku osobistego.

Kasa nie jest znakowana to jak mam udowodnić ze tymi pieniędzmi zapłaciłam za wspólną wycieczkę? Idąc tym tokiem -Tak samo mogła bym podważyć darowiznę męża .Kupił auto po 3 miesiącach od darowania od rodziców on tez ma udowodnić ze zakupił za pieniądze z przelewu od rodziców a nie z naszych wspólnych ? Jak?

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Obniżenie alimentów.
Ojciec dziecka wystąpił o obniżenie alimentów aż o połowę kwoty, argumenty to umowa na najniższej krajowej i że mu się urodziło dziecko. Naszym synem się nie interesuje od urodzenia, prawie 3 lata. Kiedyś powiedział że zacznie się interesować jak będzie duży. Czy ma szansę na takie obniżenie?...
Przekształcenie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu.
Zastanawiam się nad przekształceniem spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu w odrębną własność. Wiem, że spółdzielnia ma do 6 miesięcy na zamknięcie tematu. W wakacje zawieram związek małżeński. Z tego co wiem, to czego jesteśmy właścicielami przed ślubem jest nasze, to co po, staje się rzeczą wspólną. Co się stanie w momencie przekształcenia własności tego mieszkania po ślubie? Czy małżonka z automatu nabędzie prawo do tego lokalu, skoro ...
sprzedaż samochodu - zaliczka
Witam. Może ktoś z państwa mi podpowie jak prawnie to wygląda. Mianowicie: wystawiłam ogłoszenie w celu sprzedaży auta. Znalazł się kupiec który chciał te auto oczywiście zakupić. Niestety facet był zagranicą, więc poprosił mnie o "rezerwacje" samochodu do czasu jego powrotu do Polski. W tym celu wysłał zaliczkę 500zl abym napewno nie podejmowała żadnych czynności ze sprzedażą auta, tym samym miałam pewność, że facet z pewnością je k...
Różnica między pozwem , a zawiadomieniem możliwości popełnienia przestępstwa
witam Czym różni się pozew , a zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa ? A mianowicie czy za pozew muszę zapłacić koszty sądowe , a za zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa nie? Czy dobrze rozumiem czy jestem w błędzie ? Moje kolejne pytanie jest następujące : Czy prokuratura po złożeniu zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa ma obowiązek rozpatrzeć czy zawiadomienie jest zasadne czy nie, a jeśli uzna za z...

Wyszukiwarka