Spadek po rodzicach a rozwód.

Dzien dobry. 10 lat temu zmarła moja mama . Odziedziczyłam jej oszczędności - nie było dużo ok.30 tys.( zgłoszone do US)
Wtedy nie miałam pojecia o majątkach osobistych - pieniądze wydałam na codziennie życie rodzinne, wspólne wycieczki zagraniczne itp.
Teraz jestem w trakcie rozwodu. Czy przy podziale majątku mogę "wnioskować" o zwrot tych 30 tyś ze wspólnych oszczędności. Jednak był to wkład z majątku osobistego ?
Mąż dostał kiedyś darowiznę od rodziców na auto i już krzyczy ze auto jest jego.
Dlatego pytam o mój spadek.
anonim cytuj
26-10-2023
No a masz dowód, że te środki poszły na majątek wspólny, nie osobiste wydatki?
Nic sobie za to nie kupiłam. Wszystko wydałam na wspólne życie. Nie mam żadnego majątku osobistego.

Kasa nie jest znakowana to jak mam udowodnić ze tymi pieniędzmi zapłaciłam za wspólną wycieczkę? Idąc tym tokiem -Tak samo mogła bym podważyć darowiznę męża .Kupił auto po 3 miesiącach od darowania od rodziców on tez ma udowodnić ze zakupił za pieniądze z przelewu od rodziców a nie z naszych wspólnych ? Jak?

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Wyposażenie mieszkania przy jego sprzedaży.
Dzień dobry, wraz z żoną zakupiliśmy mieszkanie z rynku wtórnego. Podczas zawierania aktu notarialnego zawarliśmy ustne porozumienie co do rzeczy pozostających w mieszkaniu tj. Zabudowy kuchennej oraz szaf w dwóch pomieszczeniach. W dniu przekazania kluczy okazało się, że dotychczasowi właściciele zabrali ze sobą piekarnik w zabudowie, lampy, oraz zabudowany w ścianie kominek elektryczny. Wydaje mi się, że są to elementy stałe, które były element...
Wspólnota mieszkaniowa a pomieszczenia gospodarcze.
Dzień dobry, proszę wyjaśnienie w sprawie działań wspólnoty odnoszących się do pomieszczeń gospodarczych. Sprawa ma się tak , moja mama mieszka w budynku gdzie jest 5 lokali mieszkalnych. ON i i sąsiad maja wykupione mieszkania na własność. Na działce są oddzielne 2 budynki gospodarcze których część również jest wykupiona na własność. Teraz zarządca wspólnoty chce remontować swój budynek ( ścianę zewnętrzną)ale z funduszu remontowego wspólnoty. ...
Odmowa reklamacji naprawy samochodu.
Oddałem samochód do mechanika w celu wymiany zderzaka - samochód 12 letni naprawa bezgotówkowa z AC Wszystko pięknie szło do chwili odbioru. Zderzak jest nowy taki jaki powinien być ok . Ale czujniki parkowania wycieli nie tym urządzeniem co trzeba (dowiadywałem się na forum czym się wycina) użyli zwykłego wiertła co wygląda bardzo nieestetycznie w porównaniu do tego co było przed. W załączeniu przesyłam zdjęcie otwory są za duże a czujniki są...
Od kiedy należą się alimenty.
Dostałam wyrok zasądzający alimenty w kwocie 1200 złotych płatnych z góry do dnia 10 każdego miesiąca. Z rygorem natychmiastowej wykonalności. Są one od dnia złożenia wniosku czyli 28 sierpnia 2023 roku. Czy za sierpień liczy się cała kwota 1200 złotych czy nie?...

Wyszukiwarka