Spadek po rodzicach a rozwód.

Dzien dobry. 10 lat temu zmarła moja mama . Odziedziczyłam jej oszczędności - nie było dużo ok.30 tys.( zgłoszone do US)
Wtedy nie miałam pojecia o majątkach osobistych - pieniądze wydałam na codziennie życie rodzinne, wspólne wycieczki zagraniczne itp.
Teraz jestem w trakcie rozwodu. Czy przy podziale majątku mogę "wnioskować" o zwrot tych 30 tyś ze wspólnych oszczędności. Jednak był to wkład z majątku osobistego ?
Mąż dostał kiedyś darowiznę od rodziców na auto i już krzyczy ze auto jest jego.
Dlatego pytam o mój spadek.
anonim cytuj
26-10-2023
No a masz dowód, że te środki poszły na majątek wspólny, nie osobiste wydatki?
Nic sobie za to nie kupiłam. Wszystko wydałam na wspólne życie. Nie mam żadnego majątku osobistego.

Kasa nie jest znakowana to jak mam udowodnić ze tymi pieniędzmi zapłaciłam za wspólną wycieczkę? Idąc tym tokiem -Tak samo mogła bym podważyć darowiznę męża .Kupił auto po 3 miesiącach od darowania od rodziców on tez ma udowodnić ze zakupił za pieniądze z przelewu od rodziców a nie z naszych wspólnych ? Jak?

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Wypadek w drodze do pracy.
Jestem na stażu i rozwaliłem sobie staw skokowy w drodze do pracy na podwórku. Świadkiem tego była osoba, która pracuję w tym samym miejscu i mieszka niedaleko mnie. Aktualnie mam sporządzoną kartę wypadku przez bhpowca, byłem też wcześniej na SOR ze względu na długie kolejki oraz u prywatnego ortopedy. Największym problemem dla mnie jest to, że musiałem płacić za prywatne wizyty (mam paragony oczywiście) bo terminy były dość dalekie i mam pytani...
Spóźnienie do pracy nie z mojej winy czy mogę ponieść za to jakieś konsekwencje w pracy
Czy jak się spóźnie do pracy z racji awarii na kolei no tak z pół godziny czy godzinę to może to mieć konsekwencje..?!!?!?? Pracodawca może powiedzieć, że jego nie obchodzi jak ja dojeżdżam czy autem, pociągiem czy taxi ale mam być.?? ...
Wierzycielka nie chce zdjąć ze mnie komornika.
Witam mam taki problem. Płacę alimenty na swoich dość wysokie ale ich matka pobiera je przez komornika. Nigdy nie spóźniłem się z wpłata. Komornik wiadomo zabiera sobie jeszcze 15% od kwoty alimentów. Czy jest możliwość żeby zdjęcie komornika odbyło się jakoś bez zgody wierzycielki? Z wiadomych powodów on tego nie zrobi. Dodam że nie mam żadnych zaległości względem komornika ani jej. Czy tylko ona może zdjąć tego komornika czy jest jakaś inna dro...
Rozwiązanie umowy o pracę a zaległy urlop.
Otrzymałam wypowiedzenie umowy o pracę z przyczyn leżących po stronie pracodawcy. W treści wypowiedzenia pracodawca zobowiązał mnie do wykorzystania w konkretnym terminie zaległego urlopu za 2023 skracając przez to odpowiednio okres wypowiedzenia. Wymiar zaległego urlopu to w sumie ponad 20 dni. Wolałabym ekwiwalent za ten czas niż wymuszone wakacje luty/marzec. Co mogę z tym zrobić?...

Wyszukiwarka