Spadek po rodzicach a rozwód.

Dzien dobry. 10 lat temu zmarła moja mama . Odziedziczyłam jej oszczędności - nie było dużo ok.30 tys.( zgłoszone do US)
Wtedy nie miałam pojecia o majątkach osobistych - pieniądze wydałam na codziennie życie rodzinne, wspólne wycieczki zagraniczne itp.
Teraz jestem w trakcie rozwodu. Czy przy podziale majątku mogę "wnioskować" o zwrot tych 30 tyś ze wspólnych oszczędności. Jednak był to wkład z majątku osobistego ?
Mąż dostał kiedyś darowiznę od rodziców na auto i już krzyczy ze auto jest jego.
Dlatego pytam o mój spadek.
anonim cytuj
26-10-2023
No a masz dowód, że te środki poszły na majątek wspólny, nie osobiste wydatki?
Nic sobie za to nie kupiłam. Wszystko wydałam na wspólne życie. Nie mam żadnego majątku osobistego.

Kasa nie jest znakowana to jak mam udowodnić ze tymi pieniędzmi zapłaciłam za wspólną wycieczkę? Idąc tym tokiem -Tak samo mogła bym podważyć darowiznę męża .Kupił auto po 3 miesiącach od darowania od rodziców on tez ma udowodnić ze zakupił za pieniądze z przelewu od rodziców a nie z naszych wspólnych ? Jak?

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty w małżeństwie.
Mój mąż po nieudanej działalności jedyne co aktualnie posiada to komorników. Niestety choruje on również na przewlekłe choroby, więc musi kupować sobie leki. Po opłatach kwota, jaką mi daje na życie to nawet nie jest połowa opłat za mieszkanie, nie mówiąc o całej reszcie. Czy w tym wypadku jest sens bym występowała o alimenty jeszcze będąc z nim w małżeństwie? Obydwoje i tak chcemy się rozejść, ale aktualnie żyjemy pod jednym dachem, bo jest to ...
Spadek z zadłużeniem.
Otrzymałam spadek wraz zadłużeniem. W skład masy spadkowej wchodzą: mieszkanie i 80 tys dlugu wynikającego z pożyczek w bankach. Kto w pierwszej kolejności upomni się o ten dług? Urząd skarbowy czy bank? I co jeśli nie jestem w stanie w chwili obecnej spłacać tego zadłużenia? Czy od spadku muszę odprowadzić podatek?...
Czy należy się spadek mojemu dziadkowi?
Witam serdecznie potrzebuje porady prawnej . Mój tata dostał w spadku ziemie(dzialkę) ale na tej działce są budynki podzielone na dwoje w spadku kto ma do tego prawo ?? Mój tata cały czas opiekował się swoim ojcem aż do śmierci i z obór zrobił pokoje i teraz tam mieszka od co najmniej 10 lat jego siostra która dostała pół tych budynków nie dokładała do niczego i nie pomagała w opiece swojego ojca . Dzwoniła ostatnio i groziła że jej się to należ...
Zawieszenie działalności a umowa B2B?
Czy umowa B2B (partnerska) zawarta między dwiema firmami jest nadal aktywna jeżeli działalność została zawieszona ? Jeżeli tak to okres wypowiedzenia jest taki sam jak na umowie czy inny wynikający z przepisów prawa ? Czy długość zawieszenia firmy ma wpływ na umowę B2B ? (umowa na czas nieokreślony z 6 miesięcznym czasem wypowiedzenia) ?...

Wyszukiwarka