Spadek po rodzicach a rozwód.

Dzien dobry. 10 lat temu zmarła moja mama . Odziedziczyłam jej oszczędności - nie było dużo ok.30 tys.( zgłoszone do US)
Wtedy nie miałam pojecia o majątkach osobistych - pieniądze wydałam na codziennie życie rodzinne, wspólne wycieczki zagraniczne itp.
Teraz jestem w trakcie rozwodu. Czy przy podziale majątku mogę "wnioskować" o zwrot tych 30 tyś ze wspólnych oszczędności. Jednak był to wkład z majątku osobistego ?
Mąż dostał kiedyś darowiznę od rodziców na auto i już krzyczy ze auto jest jego.
Dlatego pytam o mój spadek.
anonim cytuj
26-10-2023
No a masz dowód, że te środki poszły na majątek wspólny, nie osobiste wydatki?
Nic sobie za to nie kupiłam. Wszystko wydałam na wspólne życie. Nie mam żadnego majątku osobistego.

Kasa nie jest znakowana to jak mam udowodnić ze tymi pieniędzmi zapłaciłam za wspólną wycieczkę? Idąc tym tokiem -Tak samo mogła bym podważyć darowiznę męża .Kupił auto po 3 miesiącach od darowania od rodziców on tez ma udowodnić ze zakupił za pieniądze z przelewu od rodziców a nie z naszych wspólnych ? Jak?

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Dodatek węglowy dla mieszkańców bloków.
Proszę o informację czy dodatek węglowy należy się mieszkańcom bloków? Osiedle ma zewnętrzną kotłownie, która jest obsługiwana przez spółdzielnie. Czy organ wypłacający dodatek może żądać dostarczenia zaświadczenia, które ma wystawić spółdzielnia? Bo jeśli by się nie należało, to po co zaświadczenia? ...
Brak ubezpieczenia NFZ.
Dzień dobry. Proszę o poradę w kwestii NFZ a mianowicie brakiem ubezpieczenia zdrowotnego a leczeniem szpitalnym. Otóż naliczono mi zaległość w wysokości 5tys zł - co mogę zrobić w tej kwestii ?Prosić o umorzenie, rozłożenie na raty czy mam inne opcję? Będę wdzięczna za wszelkie informacje....
Umowa o pracę a wyrok pozbawienia wolności.
Witam, co się dzieje w momencie gdy pracownik pracujący w oparciu o umowę o prace trafia do więzienia? Załóżmy, że to wynik wypadku którego pracownik jest sprawca. Domyślam się, że jest to nieusprawiedliwiona nieobecność i zostaje zwolniony. Czy wzięcie bezpłatnego urlopu zanim nastąpi osadzenie spowoduje, że po wyjściu z puszki będzie mógł kontynuować prace? Czy bezpłatny urlop można w każdej chwili wycofać gdyby na przykład okazało się ze prac...
Co zrobić gdy ojciec dziecka nie płaci alimentów?
Co w sytuacji, gdy ojciec dziecka zwolnił się z pracy żeby nie płacić alimentów? Dziecko niepełnosprawne. Przez ostatnie 3 lata jak wyszedł z wiezienia płacił terminowo, teraz poznał nową kobietę i powiedział, ze płacić nie będzie bo układa sobie życie na nowo. Chce się zrzec ojcostwa (nie wiem czy tak można bo jest biologicznym ojcem), żeby nie mieć nic wspólnego z dzieckiem i być zwolnionym z alimentów. Jego rodzice bronili go gdy ten bił dzie...

Wyszukiwarka