Spadek po rodzicach a rozwód.

Dzien dobry. 10 lat temu zmarła moja mama . Odziedziczyłam jej oszczędności - nie było dużo ok.30 tys.( zgłoszone do US)
Wtedy nie miałam pojecia o majątkach osobistych - pieniądze wydałam na codziennie życie rodzinne, wspólne wycieczki zagraniczne itp.
Teraz jestem w trakcie rozwodu. Czy przy podziale majątku mogę "wnioskować" o zwrot tych 30 tyś ze wspólnych oszczędności. Jednak był to wkład z majątku osobistego ?
Mąż dostał kiedyś darowiznę od rodziców na auto i już krzyczy ze auto jest jego.
Dlatego pytam o mój spadek.
anonim cytuj
26-10-2023
No a masz dowód, że te środki poszły na majątek wspólny, nie osobiste wydatki?
Nic sobie za to nie kupiłam. Wszystko wydałam na wspólne życie. Nie mam żadnego majątku osobistego.

Kasa nie jest znakowana to jak mam udowodnić ze tymi pieniędzmi zapłaciłam za wspólną wycieczkę? Idąc tym tokiem -Tak samo mogła bym podważyć darowiznę męża .Kupił auto po 3 miesiącach od darowania od rodziców on tez ma udowodnić ze zakupił za pieniądze z przelewu od rodziców a nie z naszych wspólnych ? Jak?

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Pismo o zajęciu konta bankowego przez komornika.
Komornik chce ode mnie pisma kiedy zajął mi konto w banku. Czy to nie jakiś absurd? Ja mam mu przynosić pismo kiedy on sam zajął mi konto? Byłem w banku bank takich rzeczy nie wydaje. Dzwoni do pracodawcy wyzywa rzuca jakimiś paragrafami, grozi karą itd. Co ja mam zrobić ? Czy jest to zgodne z prawem? Konto mam cały czas to samo wszystkie pieniądze tam idą od samego początku i on mi je zajął a teraz mnie pyta kiedy on mi je zajął......
Przerwany bieg przedawnienia.
Co jeśli został przerwany bieg przedawnienia, jakie dalsze kroki podjąć i co to w ogóle dla mnie oznacza ?...
Rozwiązanie umowy zlecenie bez określonego okresu wypowiedzenia
Witam. Chciałabym rozwiązać umowę zlecenie ze skutkiem natychmiastowym z powodu ciężkiej sytuacji rodzinnej i zdrowotnej. Problem w tym, że w umowie nie określono okresu wypowiedzenia, godzin pracy, jedynie miejsce jej wykonywania oraz termin jej trwania. Czy grozi mi coś za rozwiązanie umowy w związku z powyższym tj. kary finansowa lub odszkodowanie dla pracodawcy? Do końca umowy zostało około 3 tygodni a została zawarta na okres 3 miesięcy. Do ...
Zwolnienie z pracy w trakckie ciąży
Dzień dobry, to mój pierwszy post tutaj bardzo proszę o pomoc i bez hejtu. Jestem zatrudniona już od prawie 3 lat na umowę o pracę. 2 umowy były po roku teraz trzecia na 10 miesięcy. Umowa kończy mi się w sierpniu. Pracodawca stwierdził że mi jej nie przedłuży już i żebym szukała innej pracy. A ja się właśnie dowiedziałam że jestem w ciąży. 6 tydzień. Czy ma prawo mnie zwolnic w tej sytuacji?...

Wyszukiwarka