Alimenty od ojca.

Dzień dobry chciałabym się dowiedzieć czy istnieje szansa na to bym po 19 latach zaczęła dostawać alimenty od ojca? Mam 19 lat moja siostra prawie 17 obydwie się uczymy jeszcze w technikum i planujemy później pójść na studia. Z ojcem nie mamy wcale kontaktu zdradził i zostawił naszą mamę jak była w ciąży z siostrą. Od tej pory mieszkamy z babcią. Alimenty są osadzone w wysokości 300 zł płatne do ręki których nigdy nawet nie zapłacił . Mama nie chciała chodzić po sądach bo już się kiedyś wychodziła w sprawie rozwodowej i mówiła ze by więcej nie zniosła jakby miała go widzieć. Jak państwo myśli czy jest jakaś szansa ze z siostra je dostaniemy? Co musimy zrobić i jak długo to wszystko trwa? Dodam ze ojciec jest zza granicą tam pracuje dobrze się mu wiedzie ma dobrze płatną prace i założył nową rodzinę.
anonim cytuj
01-10-2023
W obecnej sytuacji złożyć wniosek o odpis wyroku rozwodowego (zakładam że w nim uregulowane są kwestie alimentacyjne) z odpisem udać się do sądu okręgowego według właściwości i złożyć wniosek o egzekucję alimentów zza granicy. Procedura niestety długotrwałą.

anonim cytuj
01-10-2023
Na podstawie obowiązującego wyroku złożyłabym o egzekucję w tej chwili. Gdy ta będzie już w toku zajęłabym się zabawą w podwyższenie. Dlaczego zabawa? Zobowiązany przebywa poza granicami RP.

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Wypadek przy pracy.
Witam 3 dni temu miałem wypadek w pracy, co powinienem zrobić, mam złamany mały palec, poszedłem do chirurga który wystawił mi zwolnienie lekarskie, jakie kolejne kroki powinienem podjąć, ponieważ wiem, że zakład pracy ma 14 dni na sporządzenie protokołu wypadkowego, ale oni chyba za bardzo się tą sprawą nie chcą zajmować, czy zwolnienie lekarskie będzie płatne, nawet bez tego protokołu?, ogólnie co powinienem zrobić bo ja pierwszy raz miałem wyp...
Odszkodowanie za pobyt w szpitalu.
Mam takie pytanie odnośnie pobytu dziecka w szpitalu przebywało na oddziale przez pięć dni czy należy mi się odszkodowanie z ubezpieczenia bądź Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego(KRUS) ?,dodam że dziecko nie uległo wypadkowi tylko było chore....
rozwiązanie umowy o prace, urlop itp. kwestie
Dzień dobry kilka pytań do obeznanych w temacie 1). umowa na czas nieokreślony. Jestem zmuszony rozwiązać umowę z pracodawca w jak najdogodniejszej dla mnie formie. Mam urlop zaległy za 2023 r. w wymiarze 26 dni + z obecnego roku (wypracowany). W przypadku gdybym jutro tj 13.022024 złożył wypowiedzenie, to ile dokładnie należy mi się urlopu za 2024? Rozumiem, ze będąc na urlopie za 2023 r. nadal mi rośnie urlop za 2024? 26 dni ...
Zakończenie alimentacji.
Uprawniony do płacenia alimentów tata ma 22letnią córkę, która zakończyła edukację 3 lata temu, pracowała przez kolejne 2 lata, po czym urodziła dziecko i jest na urlopie macierzyńskim. Nie jest w związku małżeńskim. Żyje z partnerem. Czy tata ma szansę w sądzie na zakończenie alimentacji na córkę? Czy jednak może się okazać, że córka nie jest w stanie samodzielnie utrzymać siebie i teraz swojego dziecka i dlatego potrzebne są jej alimenty od tat...

Wyszukiwarka