Alimenty od ojca.

Dzień dobry chciałabym się dowiedzieć czy istnieje szansa na to bym po 19 latach zaczęła dostawać alimenty od ojca? Mam 19 lat moja siostra prawie 17 obydwie się uczymy jeszcze w technikum i planujemy później pójść na studia. Z ojcem nie mamy wcale kontaktu zdradził i zostawił naszą mamę jak była w ciąży z siostrą. Od tej pory mieszkamy z babcią. Alimenty są osadzone w wysokości 300 zł płatne do ręki których nigdy nawet nie zapłacił . Mama nie chciała chodzić po sądach bo już się kiedyś wychodziła w sprawie rozwodowej i mówiła ze by więcej nie zniosła jakby miała go widzieć. Jak państwo myśli czy jest jakaś szansa ze z siostra je dostaniemy? Co musimy zrobić i jak długo to wszystko trwa? Dodam ze ojciec jest zza granicą tam pracuje dobrze się mu wiedzie ma dobrze płatną prace i założył nową rodzinę.
anonim cytuj
01-10-2023
W obecnej sytuacji złożyć wniosek o odpis wyroku rozwodowego (zakładam że w nim uregulowane są kwestie alimentacyjne) z odpisem udać się do sądu okręgowego według właściwości i złożyć wniosek o egzekucję alimentów zza granicy. Procedura niestety długotrwałą.

anonim cytuj
01-10-2023
Na podstawie obowiązującego wyroku złożyłabym o egzekucję w tej chwili. Gdy ta będzie już w toku zajęłabym się zabawą w podwyższenie. Dlaczego zabawa? Zobowiązany przebywa poza granicami RP.

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Wada ukryta zakupionego auta.
Witam, wraz z zona zakupiliśmy u handlarza auto za 30 tysięcy, po przejechaniu 700km (normalna jazda) wysypała się turbina, czy można to podpiąć pod wadę ukryta? Handlarz w rozmowie telefonicznej się bulwersował i się rozłączył, co robić dalej?...
Problem z sąsiadem który robi z mieszkania śmietnik. My sąsiedzi cierpimy a spółdzielnia nic z tym nie robi.
Dzień dobry. Mamy problem z sąsiadem z klatki. Mianowicie jest to kompulsywny zbieracz, zbiera wszystko co się da że śmietnika, ma cały balkon wypchany tymi gratami nie mówiąc o tym co sie dzieje w jego domu. Sąsiad ten ma koło 90 lat i mieszka z synem który mu pomaga w zbieraniu. 3 lata temu od niego była inwazja moli. W tym roku jest pełno much. Mieszkam w pionie nad nim i zabijam Ok 50 much dziennie. W jego oknach miedzy roleta a oknem z zewn...
Czy można odmówić wystawienia faktury imiennej?
Prowadzę działalność nierejestrowaną i zbieram faktury/paragony imienne aby odliczyć sobie koszty. Ostatnio w jednej z sieciówek odmówiono mi wystawiania, tłumacząc, że bez NIP-u nie wystawią. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Prosić o kierownika? Zależy mi na towarze ale na fakturze również...
Zwrot zadatku.
Zawarłem umowę na usługę wymiany okna, termin realizacji wpisany na umowie to 8 tygodni, które minęły już 3 tygodnie temu. Wykonawca pobrał 1000 złotych zadatku. Kontaktowałem się z nim kilkukrotnie i zawsze jest jakaś wymówka, a to montażysta chory, a to grafik nieustalony i oddzwoni. Chciałem się dogadać bo nie widzi mi się czekać kolejne 8 tygodni u innego wykonawcy. No ale trudno. I teraz pytanie w jakiej formie mam dostarczyć wypowiedzenie u...

Wyszukiwarka