Alimenty od ojca.

Dzień dobry chciałabym się dowiedzieć czy istnieje szansa na to bym po 19 latach zaczęła dostawać alimenty od ojca? Mam 19 lat moja siostra prawie 17 obydwie się uczymy jeszcze w technikum i planujemy później pójść na studia. Z ojcem nie mamy wcale kontaktu zdradził i zostawił naszą mamę jak była w ciąży z siostrą. Od tej pory mieszkamy z babcią. Alimenty są osadzone w wysokości 300 zł płatne do ręki których nigdy nawet nie zapłacił . Mama nie chciała chodzić po sądach bo już się kiedyś wychodziła w sprawie rozwodowej i mówiła ze by więcej nie zniosła jakby miała go widzieć. Jak państwo myśli czy jest jakaś szansa ze z siostra je dostaniemy? Co musimy zrobić i jak długo to wszystko trwa? Dodam ze ojciec jest zza granicą tam pracuje dobrze się mu wiedzie ma dobrze płatną prace i założył nową rodzinę.
anonim cytuj
01-10-2023
W obecnej sytuacji złożyć wniosek o odpis wyroku rozwodowego (zakładam że w nim uregulowane są kwestie alimentacyjne) z odpisem udać się do sądu okręgowego według właściwości i złożyć wniosek o egzekucję alimentów zza granicy. Procedura niestety długotrwałą.

anonim cytuj
01-10-2023
Na podstawie obowiązującego wyroku złożyłabym o egzekucję w tej chwili. Gdy ta będzie już w toku zajęłabym się zabawą w podwyższenie. Dlaczego zabawa? Zobowiązany przebywa poza granicami RP.

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Dni wolne na opiękę na dzieckiem
Witam ,w poniedziałek idę do szpitala na planowane cc ,prawdopodobnie bede tam do piątku,rzecz polega na tym ze mąż musi zostać w domu z dziećmi, czy może wziąć opiekę na zdrowe dziecko w takiej sytuacji ,ile jest takich dni i czy na każde dziecko?(mamy dwójkę) i jakie jeszcze moze wziąć dni wolnego oprócz urlopu,wiem ze jest jeszcze coś takiego jak dzień wolny z okazji narodzin dziecka lub coś podobnego,żeby nazbierać 5dni,bo później wezmie ojco...
W jaki sposób osoba przebywająca w areszcie śledczym może odrzucić spadek?
Witam serdecznie, w jaki sposób osoba przebywająca w areszcie śledczym może odrzucić spadek?...
Eksmisja lokatorów
Moja babcia przed laty udostępniała mieszkanie naszej dalszej rodzinie za pomocą ustnej umowy użyczenia. Złożyła już im wypowiedzenie umowy użyczenia na piśmie za potwierdzeniem odbioru i czas wyprowadzki już się skończył, a oni nie zamierzają się stamtąd wyprowadzić. Babcia właśnie będzie składać pozew o eksmisję i chce im naliczać czynsz za bezumowne zamieszkiwanie lokalu. Wiemy jednak, że taka sprawa może ciągnąć się latami... Czy mógłby ktoś...
Co zrobić, gdy klient nie odbiera przesyłki za pobraniem?
Mój brat prowadzi sklep internetowy. Rozstał się jakiś czas temu z dziewczyną i ta dziewczyna chcąc zrobić mu na złość zamawia z jego sklepu różne produkty za pobraniem i nigdy ich nie odbierała. Zamawiała też produkty pod fikcyjne nazwiska i adresy. Proszę mi powiedzieć, czy taki czyn jest karalny? Można ją o coś oskarżyć? Dziewczyna tą twierdzi że ma 14 dni na zwrot bez podania przyczyny i może sobie zamawiać ile chce....

Wyszukiwarka