Alimenty od ojca.

Dzień dobry chciałabym się dowiedzieć czy istnieje szansa na to bym po 19 latach zaczęła dostawać alimenty od ojca? Mam 19 lat moja siostra prawie 17 obydwie się uczymy jeszcze w technikum i planujemy później pójść na studia. Z ojcem nie mamy wcale kontaktu zdradził i zostawił naszą mamę jak była w ciąży z siostrą. Od tej pory mieszkamy z babcią. Alimenty są osadzone w wysokości 300 zł płatne do ręki których nigdy nawet nie zapłacił . Mama nie chciała chodzić po sądach bo już się kiedyś wychodziła w sprawie rozwodowej i mówiła ze by więcej nie zniosła jakby miała go widzieć. Jak państwo myśli czy jest jakaś szansa ze z siostra je dostaniemy? Co musimy zrobić i jak długo to wszystko trwa? Dodam ze ojciec jest zza granicą tam pracuje dobrze się mu wiedzie ma dobrze płatną prace i założył nową rodzinę.
anonim cytuj
01-10-2023
W obecnej sytuacji złożyć wniosek o odpis wyroku rozwodowego (zakładam że w nim uregulowane są kwestie alimentacyjne) z odpisem udać się do sądu okręgowego według właściwości i złożyć wniosek o egzekucję alimentów zza granicy. Procedura niestety długotrwałą.

anonim cytuj
01-10-2023
Na podstawie obowiązującego wyroku złożyłabym o egzekucję w tej chwili. Gdy ta będzie już w toku zajęłabym się zabawą w podwyższenie. Dlaczego zabawa? Zobowiązany przebywa poza granicami RP.

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych.
Mam dość. Od ponad roku ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych. W zeszłym roku wzięto na mnie kredyt online w banku (sprawa się toczy w prokuraturze), a miesiąc temu sprowadzono na moje dane samochód osobowy z Austrii, a co za tym idzie urząd obciążył mnie podatkiem akcyzowym. Toczy się postępowanie w trzech urzędach - tym, który wystawił tytuł, ten, w którym ktoś złożył taka deklarację w moim imieniu oraz moim, tym, który ściąg...
Ważność aneksów a nowa umowa o pracę
Czy zawarte wcześniej aneksy do umowy o pracę są ważne w kontekście zawarcia nowej umowy na czas określony? Z uwagi na ZUZP i negocjacje ze związkami pracodawca poinformował o przyznaniu podwyżki od 1.04 br. 11.04 zgodnie aneksowano umowę. Dokument nie wskazywał której umowy dotyczy (dobiegającej końca czy nowej od 01.05 br.). Użyto formuły: "od dnia 01.04.2025 r. wynagrodzenie wynosić będzie" oraz "pozostałe warunki umowy o pracę ...
Wyznaczenie pieczy zastępczej.
Sąd wyznaczył opiekuna prawnego (wychowawcę z placówki, brak pokrewieństwa) dla dzieci umieszczonych w pieczy zastępczej pomimo braku zgody tej osoby. Czy od wyroku sądu rejonowego można się odwołać? Czy wnioskodawca musi wnieść z tego tytułu opłatę (jaką)?...
Ile godzin ciągiem mogę pracować na umowe zlecenie?
Witam, jestem zatrudniony na umowę zlecenie. Czy mogę pracować ciągiem np 36h? Z tego co wiem żaden kodeks pracy mnie nie ogranicza. Z góry dziękuję za odpowiedzi ...

Wyszukiwarka