Alimenty od ojca.

Dzień dobry chciałabym się dowiedzieć czy istnieje szansa na to bym po 19 latach zaczęła dostawać alimenty od ojca? Mam 19 lat moja siostra prawie 17 obydwie się uczymy jeszcze w technikum i planujemy później pójść na studia. Z ojcem nie mamy wcale kontaktu zdradził i zostawił naszą mamę jak była w ciąży z siostrą. Od tej pory mieszkamy z babcią. Alimenty są osadzone w wysokości 300 zł płatne do ręki których nigdy nawet nie zapłacił . Mama nie chciała chodzić po sądach bo już się kiedyś wychodziła w sprawie rozwodowej i mówiła ze by więcej nie zniosła jakby miała go widzieć. Jak państwo myśli czy jest jakaś szansa ze z siostra je dostaniemy? Co musimy zrobić i jak długo to wszystko trwa? Dodam ze ojciec jest zza granicą tam pracuje dobrze się mu wiedzie ma dobrze płatną prace i założył nową rodzinę.
anonim cytuj
01-10-2023
W obecnej sytuacji złożyć wniosek o odpis wyroku rozwodowego (zakładam że w nim uregulowane są kwestie alimentacyjne) z odpisem udać się do sądu okręgowego według właściwości i złożyć wniosek o egzekucję alimentów zza granicy. Procedura niestety długotrwałą.

anonim cytuj
01-10-2023
Na podstawie obowiązującego wyroku złożyłabym o egzekucję w tej chwili. Gdy ta będzie już w toku zajęłabym się zabawą w podwyższenie. Dlaczego zabawa? Zobowiązany przebywa poza granicami RP.

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Który sąd decyduje o wstrzymaniu kary ?
Witam mam pytanie, który sąd jest odpowiedzialny za wstrzymanie kary ? Mój obrońca składał wniosek o sde i wstrzymanie kary do sde do sądu I instancji, pomiary i kurator już był, oraz sąd I instancji zdecydował o wstrzymaniu wykonania kary, a dziś otrzymałem list z sądu okręgowego, że mój wniosek o wstrzymanie kary został odrzucony, dodam że do tego sądu nie był składany żaden wniosek....
Pieniądze na koncie zablokowane przez komornika
Witam. Nie wiedziałam że mam komornika na koncie bankowym, na które wpływała kwota wolna czyli 2230 zł z wypłaty mojej. Wczoraj syn przelał na to moje konto 2 tys, po czym automatycznie zostało zablokowane przez komornika. Czy jest szansa żeby te pieniądze odzyskać? To była wypłata syna...
O co pyta sąd na rozprawie rozwodowej bez orzekania o winie?
Witam, Żona i ja jesteśmy w trakcie rozwodu i zdecydowaliśmy się na rozwód bez orzekania o winie. Jesteśmy małżeństwem od 12 lat, a przez ostatnie 3 lata przeżywaliśmy poważne kryzysy, które doprowadziły do trwałego i zupełnego zepsucia naszego małżeństwa. Mamy dwójkę małoletnich dzieci i obawiamy się, jak sąd rozstrzygnie kwestię władzy rodzicielskiej, ponieważ nie możemy dojść do porozumienia co do tego, kto powinien sprawować pełną opiekę. Po...
zmarła moja siostra. Miała dwójkę dzieci i męża. Czy należy mi się spadek lub zachowek?
Dzień dobry, zmarła moja siostra. Miała dwójkę dzieci i męża. Czy należy mi się spadek lub zachowek? ...

Wyszukiwarka