Uchylenie alimentów.

Płacę alimenty na dziecko( już dorosłe 24 lata). Dziecko studiowało może studiuje
( wg mnie już powinno zakończyć naukę) nie mam jak tego sprawdzić a matka regularnie co miesiąc wysyła przypominajkę. Moje pytania są następujące:
1. Jak mogę sprawdzić status dziecka na które płacę alimenty? (czy się uczy czy może pracuje)
2. Czy mogę sam zakończyć płacenie alimentów.
3. Jeżeli nie( dotyczy pyt 2) to czy muszę załatwiać to przez sąd czy może wygląda to inaczej?
Jak coś jeszcze możecie podpowiedzieć to będę wdzięczny.
anonim cytuj
01-10-2023
2. Nie nie może pan sam zakończyć trzeba złożyć do sądu pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. Od razu jednak Panu mowie ze to czy dziecko studiuje czy nie jest bez znaczenia. Ważne jest czy dziecko jest w stanie się samo utrzymać.
To jeśli dziecku nie chce się pracować to też muszę płacić?

Jeśli wykaże Pan że dziecko jest w stanie się samo utrzymać bo ma zawód, albo po prostu się nie garnie do roboty to nie, nie musi Pan płacić.

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron.
Odchodzę z pracy, gdyż pracodawca stosował mobbing. Wypowiedziałem umowę za porozumieniem stron 2 tygodnie temu. Obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim do końca września czyli okresu wypowiedzenia. Otrzymałem dziś takiego smsa od pracodawcy. ""Szanowny Panie Adamie, w związku z popełnionymi przez Pana błędami w pracy moje biuro poniosło stratę finansową w wysokości 910,40 zł. Jeśli chce Pan poznać szczegóły i polubownie załatwić tę spra...
Rozbieżność w powierzchni działki w KW oraz w Ewidencji.
Mam taki problem. W 2002 zakupiłem działkę o powierzchni 0.0301ha wraz z domem o powierzchni około 160m2. Taka powierzchnia działki widnieje KW, akcie notarialnym oraz w wypisie z rejestru gruntów z 2002 będącym załącznikiem do aktu notarialnego. W akcie notarialnym, KW oraz wypisie jest również informacja o tym, że jest to działka zabudowana itd. Powiedzmy, że ta moja działa ma numer ewidencyjny 100/2. Sąsiednią działką jest działka 100/1. Jes...
Wypowiedzenie umowy najmu.
Witam ,chciałbym zapytać się o wypowiedzenie umowy przez najemcę tzn. mnie . Wprowadziłem się do tego mieszkania 4 lata temu ,umowa była podpisana na okres roku z miesięcznym wypowiedzeniem i po roku automatycznie przeszła na czas nieokreślony z miesiąca na miesiąc . Chciałbym teraz się wyprowadzić z mieszkania ze względu głownie na wynajmującego i jego zachowanie ,czynsz płace co miesiąc ,czasami płaciłem go z góry na dwa miesiące bo miałem nadw...
Alimenty do rąk własnych.
Nie mogę znaleźć informacji, jak to jest z płaceniem alimentów. Mam wyrok na córkę na 700 zł. . W wyroku jest napisane, że płatne do rąk własnych matki. Córka w lutym tego roku skończyła 18 lat, idzie na studia i chcę przelewać pieniądze na jej konto. Czy muszę to załatwiać przez sąd. Czy po prostu poinformować drugiego rodzica, że płacę już na jej konto? Nie chcę mieć żadnych problemów z komornikiem, jakby mi nie daj Boże konto zajął. Czy brać...

Wyszukiwarka