Uchylenie alimentów.

Płacę alimenty na dziecko( już dorosłe 24 lata). Dziecko studiowało może studiuje
( wg mnie już powinno zakończyć naukę) nie mam jak tego sprawdzić a matka regularnie co miesiąc wysyła przypominajkę. Moje pytania są następujące:
1. Jak mogę sprawdzić status dziecka na które płacę alimenty? (czy się uczy czy może pracuje)
2. Czy mogę sam zakończyć płacenie alimentów.
3. Jeżeli nie( dotyczy pyt 2) to czy muszę załatwiać to przez sąd czy może wygląda to inaczej?
Jak coś jeszcze możecie podpowiedzieć to będę wdzięczny.
anonim cytuj
01-10-2023
2. Nie nie może pan sam zakończyć trzeba złożyć do sądu pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. Od razu jednak Panu mowie ze to czy dziecko studiuje czy nie jest bez znaczenia. Ważne jest czy dziecko jest w stanie się samo utrzymać.
To jeśli dziecku nie chce się pracować to też muszę płacić?

Jeśli wykaże Pan że dziecko jest w stanie się samo utrzymać bo ma zawód, albo po prostu się nie garnie do roboty to nie, nie musi Pan płacić.

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Zawieszenie postępowania komorniczego.
Jakiś czas temu spadł na mnie niespodziewany wyrok, na mocy którego miałam zapłacić pewnej spółce wysoką kwotę (to nie był mój dług). Wierzyciel szybko uzyskał dokumenty i skierował sprawę do komornika, po czym niezwłocznie doprowadziłam do podpisania ugody i w I miesiącu wpłaciłam na jego konto żądaną częściową kwotę. Złożył on wniosek do komornika o zawieszenie postępowania egzekucyjnego. Całkowita spłata została dokonana zgodnie z umową, trwał...
Wypowiedzenie umowy
Dzień dobry. Moje okresy zatrudnienia w obecnej pracy: 21.08.2021 - 30.09.2021 - umowa zlecenie 01.10.2021 - 31.12.2021 - umowa o pracę, okres próbny, pełny wymiar czasu pracy - 2 tygodniowy okres wypowiedzenia 31.12.2021 - obecnie - umowa o pracę, pełny wymiar pracy, czas nieokreślony - 2 tygodniowy okres wypowiedzenia Moje pytania: 1. Wg. umowy na papierze mój okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie a wg. ustawy z tego co przeczytałam w...
Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Co mogę teraz zrobić?
Działalność nierejestrowana i faktury. Wystawiłam swoją pierwsza fakturę na działalności nierejestrowanej - moje pierwsze kroki w tym temacie. Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Faktura na 300 zł. Co mogę teraz zrobić?...
Pytanie dotyczące najmu okazjonalnego
Mam pytanie dotyczące najmu okazjonalnego. W zasadzie powinien on zabezpieczać moje interesy w wypadku problemów z Najemcami, ale zastanawiam mnie jedna kwestia. Podpisałam umowę najmu i umowę najmu okazjonalnego u notariusza z pewnym mężczyzną, ale dowiedziałam się niedawno, że ma nową partnerką, z którą mieszka. Co z nią jeśli zaczną się problemy i dojdzie do jego eksmisji? Będę musiała bawić się w sąd mimo, że zabezpieczyłam się przed ...

Wyszukiwarka