Uchylenie alimentów.

Płacę alimenty na dziecko( już dorosłe 24 lata). Dziecko studiowało może studiuje
( wg mnie już powinno zakończyć naukę) nie mam jak tego sprawdzić a matka regularnie co miesiąc wysyła przypominajkę. Moje pytania są następujące:
1. Jak mogę sprawdzić status dziecka na które płacę alimenty? (czy się uczy czy może pracuje)
2. Czy mogę sam zakończyć płacenie alimentów.
3. Jeżeli nie( dotyczy pyt 2) to czy muszę załatwiać to przez sąd czy może wygląda to inaczej?
Jak coś jeszcze możecie podpowiedzieć to będę wdzięczny.
anonim cytuj
01-10-2023
2. Nie nie może pan sam zakończyć trzeba złożyć do sądu pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. Od razu jednak Panu mowie ze to czy dziecko studiuje czy nie jest bez znaczenia. Ważne jest czy dziecko jest w stanie się samo utrzymać.
To jeśli dziecku nie chce się pracować to też muszę płacić?

Jeśli wykaże Pan że dziecko jest w stanie się samo utrzymać bo ma zawód, albo po prostu się nie garnie do roboty to nie, nie musi Pan płacić.

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Umowa najmu okazjonalnego z firmą.
Witam, wynajmuję mieszkanie. Dostałam ofertę od firmy, która chce wynająć ode mnie moje mieszkanie. Czy mogę z nimi podpisać umowę Najmu Okazjonalnego? Czy na podstawie umowy najmu zwykłego, nieokazjonalnego mogę płacić podatek ryczałtem?...
Darowizna
Dzień dobry. Potrzebuję pomocy. Mąż dostał w darowiźnie działkę przed ślubem. Po ślubie rozpoczęliśmy na niej budowę domu, która nadal trwa. Wiadomo podczas budowy koszta są ogromne, dlatego sprzedałam swoje mieszkanie, by fundusze przeznaczyć na ten cel. Ufam mężowi, ale różne historie dzieją się w życiu, dlatego obydwoje podjęliśmy decyzję o przepisaniu działki na współwłasność. Nie wiem tylko jak ugryźć temat i jak oszacować wartość (czy dodać...
Spadek
Witam, Miesiąc temu zmarł mój tata, nie zostawił po sobie żadnego testamentu. Rozwiódł się z mamą kilkanaście lat temu, podział majątku był taki, że on mieszka z mieszkaniu (które cały czas jest ich współwłasnością) , ona bierze auto itd a tata ja dodatkowo spłaca, ale to umowa była między nimi, nie sądownie. Czy po jego śmierci, jeśli oni oboje są właścicielami mieszkania i działki wszystko przechodzi na nią, czy jego część na dzieci? Ona twier...
Czy na umowe zlecenie mozna sie ubezpieczyc skladka chorobowa jesli nie ukonczyłam 26 lat
Witam prracuje od 8 mc na umowe zlecenie ,nie mam ukonczone 26 lat złozyłam taka deklaracjie pracodawcy przy zatrudnieniu .Teraz okazuje sie ze zycie mnie zakoczyło i jestem w ciazy ,w ZUS powiedziano mi ze nie mam takowych sładek odprowadzanych prosze o rade co moge w tej sytuacji zrobic ,bo przaktycznie zostaje bez srodkow do zycia bez pracy bo pracodawca nie chce kobiety w ciazy zasilek dla bezrobotnych tez nie przysłiuguje nie wiem co robic ,...

Wyszukiwarka