Uchylenie alimentów.

Płacę alimenty na dziecko( już dorosłe 24 lata). Dziecko studiowało może studiuje
( wg mnie już powinno zakończyć naukę) nie mam jak tego sprawdzić a matka regularnie co miesiąc wysyła przypominajkę. Moje pytania są następujące:
1. Jak mogę sprawdzić status dziecka na które płacę alimenty? (czy się uczy czy może pracuje)
2. Czy mogę sam zakończyć płacenie alimentów.
3. Jeżeli nie( dotyczy pyt 2) to czy muszę załatwiać to przez sąd czy może wygląda to inaczej?
Jak coś jeszcze możecie podpowiedzieć to będę wdzięczny.
anonim cytuj
01-10-2023
2. Nie nie może pan sam zakończyć trzeba złożyć do sądu pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. Od razu jednak Panu mowie ze to czy dziecko studiuje czy nie jest bez znaczenia. Ważne jest czy dziecko jest w stanie się samo utrzymać.
To jeśli dziecku nie chce się pracować to też muszę płacić?

Jeśli wykaże Pan że dziecko jest w stanie się samo utrzymać bo ma zawód, albo po prostu się nie garnie do roboty to nie, nie musi Pan płacić.

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Zniesienie współwłasności samochodu.
Witam, z mężem nam się nie układa prawdopodobnie dojdzie do rozwodu. Jakiś czas temu dowiedział się, że jestem ciężko chora, obecnie jestem w trakcie chemioterapii.. Dziś dowiedziałam się, że jakiś czas temu zrobił w tajemnicy przede mną zdjęcie mojego dowodu osobistego, żeby wyrejestrować mnie z samochodu gdyż widnieje jako drugi współwłaściciel. Oznajmił, że mnie wykreślił i że podobno mógł to zrobić bez mojej zgody. Czy to prawda, że mógł to z...
Scalanie gruntów.
Syn zakupił na licytacji dwie działki o pow.8 arów i 4 ary. Po między nimi znajduje się działka 4 ary należąca do innej osoby. Chciał tę działkę kupić ale właścicielka powiedziała że będzie scalanie więc w zamian dostanie w innym miejscu a tę scalą z tymi dwoma działkami. Na pierwszym okazaniu propozycji scaleniowych dokonano podziału tej działki na połowę i przyłączono do działki sąsiada. Na pytanie o logikę takiego podziału usłyszał odpowiedz ż...
Umowa dożywocia.
Czy jeśli osoba, która ma podpisaną umowę dożywocia na mieszkanie, umrze przed osobą, którą ma utrzymywać do śmierci umrze przed nim? Dzieci dziedziczą umowę dożywocia czy wchodzi to do spadku ?...
Podwyżka czynszu za najem lokalu.
Dzień dobry. Piszę odnośnie mojej sytuacji, która z miesiąca na miesiąc staje się nie do wytrzymania. Wynajmuje lokal pod działalność gospodarczą w której prowadzony jest salon fryzjerski. Z miesiąca na miesiąc właściciel podnosi mi czynsz za lokal, bez uzasadnienia tego na piśmie, jest to słowna forma. Przykładowo na umowie z 1.08.2023r mam 1300 czynszu miesięcznie, a wczoraj właściciel lokalu odwiedzając mnie - poinformował, że podnosi czynsz w...

Wyszukiwarka