Uchylenie alimentów.

Płacę alimenty na dziecko( już dorosłe 24 lata). Dziecko studiowało może studiuje
( wg mnie już powinno zakończyć naukę) nie mam jak tego sprawdzić a matka regularnie co miesiąc wysyła przypominajkę. Moje pytania są następujące:
1. Jak mogę sprawdzić status dziecka na które płacę alimenty? (czy się uczy czy może pracuje)
2. Czy mogę sam zakończyć płacenie alimentów.
3. Jeżeli nie( dotyczy pyt 2) to czy muszę załatwiać to przez sąd czy może wygląda to inaczej?
Jak coś jeszcze możecie podpowiedzieć to będę wdzięczny.
anonim cytuj
01-10-2023
2. Nie nie może pan sam zakończyć trzeba złożyć do sądu pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. Od razu jednak Panu mowie ze to czy dziecko studiuje czy nie jest bez znaczenia. Ważne jest czy dziecko jest w stanie się samo utrzymać.
To jeśli dziecku nie chce się pracować to też muszę płacić?

Jeśli wykaże Pan że dziecko jest w stanie się samo utrzymać bo ma zawód, albo po prostu się nie garnie do roboty to nie, nie musi Pan płacić.

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

"zmuszenie" do urlopu
Dzień dobry, Podczas lockdownu nasz sklep został zamknięty i przebywaliśmy wtedy w domu oprócz kilku dni, w których przyjechaliśmy przyjąć dostawę. W dniu wczorajszym pracodawca oznajmił nam, że mamy wszystkie nasze dni urlopowe wpisać właśnie w ten okres kiedy byliśmy zamknięci (czyli wstecz). Wszyscy w pracy nie wyraziliśmy na to zgody, chcemy ten urlop faktycznie wykorzystać w przyszłości. Dzisiaj zadzwonił do mnie regionalny z informacją, że...
Czy komornik może zająć niemieckie konto?
Witam. Mam zameldowanie w Polsce lecz przebywam w Niemczech. Czy komornik za długi które ma w Polsce może zająć mi niemieckie konto ??...
Odzież ochronna BHP.
Witam wszystkich. Mam taki dylemat. Pracuję na dziale produkcji w firmie, wykonuje prace lekką, nie obsługuje żadnej maszyny, tylko montaż. Jako, że praca wymaga odzieży ochronnej dostaję takową od pracodawcy. I tu moje pytanie. Obuwie pracodawcy ma standard s1p i jest bardzo niewygodne, pocą się stopy i bolą po paru godzinach, już nie mówiąc o zapachu. Chciałem kupić sobie obuwie o tej samej klasie ochronnej lub wyższej ale wygodne, dopasowane d...
Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia?
Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia? W umowie jest zapis, że każda ze stron może rozwiązać umowę, zachowując tygodniowy okres wypowiedzenia. Można to jakoś obejść i się zwolnić z dnia na dzień? Mam dość mobbingu, arogancji, chamstwa i osób, które są tam "za karę". W takiej atmosferze nie da się normalnie funkcjonować....

Wyszukiwarka