Uchylenie alimentów.

Płacę alimenty na dziecko( już dorosłe 24 lata). Dziecko studiowało może studiuje
( wg mnie już powinno zakończyć naukę) nie mam jak tego sprawdzić a matka regularnie co miesiąc wysyła przypominajkę. Moje pytania są następujące:
1. Jak mogę sprawdzić status dziecka na które płacę alimenty? (czy się uczy czy może pracuje)
2. Czy mogę sam zakończyć płacenie alimentów.
3. Jeżeli nie( dotyczy pyt 2) to czy muszę załatwiać to przez sąd czy może wygląda to inaczej?
Jak coś jeszcze możecie podpowiedzieć to będę wdzięczny.
anonim cytuj
01-10-2023
2. Nie nie może pan sam zakończyć trzeba złożyć do sądu pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. Od razu jednak Panu mowie ze to czy dziecko studiuje czy nie jest bez znaczenia. Ważne jest czy dziecko jest w stanie się samo utrzymać.
To jeśli dziecku nie chce się pracować to też muszę płacić?

Jeśli wykaże Pan że dziecko jest w stanie się samo utrzymać bo ma zawód, albo po prostu się nie garnie do roboty to nie, nie musi Pan płacić.

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Ograniczenie władzy rodzicielskiej - pytania do biegłych sądowych
Dzień dobry, mam następujący problem. W lutym 2023 złożyłam wniosek o ograniczenie władzy rodzicielskiej ojcu dziecka. Głównie chodzi o to, iż ojciec nie wyraża zgody na diagnozstykę i leczenie (terapię) dziecka pod kątem spektrum, aspergera, adhd, nie wyraża zgody na szczepienia. Nie wyraża też zgody na wyjazd za granicę, ale najważniejsze jest to leczenie. Dodatkowo dziecko jest uzależnione od grania na telefonie (telefon jest od ojca, do gru...
Alimenty
Płacę alimenty na córkę, 19l. Niestety z przyczyn ode mnie niezależnych nie mam z nią kontaktu. Nie mogę w żaden sposób dowiedzieć się czy pracuje, czy się uczy. Jakie mam możliwości prawne, aby się tego dowiedzieć? ...
Praca zdalna, a L4.
Witam, czy przy pracy zdalnej przy komputerze( czyli 8 h bez wymaganego ruchu) każde L4 jest traktowane tak samo, jak przy normalnej pracy? W tym przypadku chodzi o złamaną nogę, czyli i tak w siedzeniu w żaden sposób to nie przeszkadza. Dziękuję z góry za odpowiedź....
Czy powinnam dostać odprawę?
Dnia 31 sierpnia otrzymałam wypowiedzenie z pracy, umowa na czas nieokreślony. Przyczyną jest likwidacja stanowiska pracy. Następnego dnia dostałam l4 które mam do 16 października. 30 września formalnie zakończyłam pracę. Moje pytanie czy pracodawca nie powinien wypłacić mi z ostatnim dniem ekwiwalentu za niewykorzystany urlop ? Czy wgl nie powinien do tego dnia się ze mną rozliczyć? Powinnam dodatkowo otrzymać odprawę, mam rację?...

Wyszukiwarka