Uchylenie alimentów.

Płacę alimenty na dziecko( już dorosłe 24 lata). Dziecko studiowało może studiuje
( wg mnie już powinno zakończyć naukę) nie mam jak tego sprawdzić a matka regularnie co miesiąc wysyła przypominajkę. Moje pytania są następujące:
1. Jak mogę sprawdzić status dziecka na które płacę alimenty? (czy się uczy czy może pracuje)
2. Czy mogę sam zakończyć płacenie alimentów.
3. Jeżeli nie( dotyczy pyt 2) to czy muszę załatwiać to przez sąd czy może wygląda to inaczej?
Jak coś jeszcze możecie podpowiedzieć to będę wdzięczny.
anonim cytuj
01-10-2023
2. Nie nie może pan sam zakończyć trzeba złożyć do sądu pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. Od razu jednak Panu mowie ze to czy dziecko studiuje czy nie jest bez znaczenia. Ważne jest czy dziecko jest w stanie się samo utrzymać.
To jeśli dziecku nie chce się pracować to też muszę płacić?

Jeśli wykaże Pan że dziecko jest w stanie się samo utrzymać bo ma zawód, albo po prostu się nie garnie do roboty to nie, nie musi Pan płacić.

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Przysposobienie dziecka a dziedziczenie.
Dzien dobry, mam dziecko z poprzedniego związku, mój syn teraz będzie miał 10 lat, natomiast była żona weszła w nowy związek małżeński, i jej obecny mąż chciałby przysposobić syna. Jak wygląda kwestia spadkowa po przysposobieniu? Dodam, że niedawno urodziła mi się córka i chciałbym dopytać jak to wygląda od strony prawnej....
Wojewódzki Konserwator Zabytków.
Mam złożony wniosek do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Według przepisów ma miesiąc na odpowiedz chyba, że uzna, że potrzebuję więcej czasu to powinien przysłać list, że potrzebuję jeszcze miesiąc. Niestety urząd ten jest dla petentów niedostępny, setki telefonów i nikt nie odbiera, nikt nie odpisuje. Czy jest określone że jeżeli urząd ten nie odzywa się przez dłuższy czas to uznaje się domniemaną zgodę. Urzędnicy w innych urzędach mówią, że...
Zwolnienie chorobowe w trakcie wypowiedzenia.
Złożyłem w pracy wypowiedzenie (obowiązuje mnie miesięczne wypowiedzenie) muszę pracować do 31 marca, kierownik robi mi pod górkę albo gada takie rzeczy że czuję się mobbingowany. Czy jak pójdę od 1 marca na zwolnienie od psychiatry na cały miesiąc, to pracodawca może mi coś zrobić ? Zgłosić mnie gdzieś ?...
Rozwiązanie umowy o pracę
Mam pytanie. Czy składając wypowiedzenie z pracy (umowa stała), pracodawca może zwolnić mnie z pracy wcześniej, czyli w okresie wypowiedzenia? Jestem w okresie ochronnym (mam powyżej 61 lat)....

Wyszukiwarka