Uchylenie alimentów.

Płacę alimenty na dziecko( już dorosłe 24 lata). Dziecko studiowało może studiuje
( wg mnie już powinno zakończyć naukę) nie mam jak tego sprawdzić a matka regularnie co miesiąc wysyła przypominajkę. Moje pytania są następujące:
1. Jak mogę sprawdzić status dziecka na które płacę alimenty? (czy się uczy czy może pracuje)
2. Czy mogę sam zakończyć płacenie alimentów.
3. Jeżeli nie( dotyczy pyt 2) to czy muszę załatwiać to przez sąd czy może wygląda to inaczej?
Jak coś jeszcze możecie podpowiedzieć to będę wdzięczny.
anonim cytuj
01-10-2023
2. Nie nie może pan sam zakończyć trzeba złożyć do sądu pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. Od razu jednak Panu mowie ze to czy dziecko studiuje czy nie jest bez znaczenia. Ważne jest czy dziecko jest w stanie się samo utrzymać.
To jeśli dziecku nie chce się pracować to też muszę płacić?

Jeśli wykaże Pan że dziecko jest w stanie się samo utrzymać bo ma zawód, albo po prostu się nie garnie do roboty to nie, nie musi Pan płacić.

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

umowa słowna o alimenty
Jeśli matka dziecka umówi się z ojcem dziecka na daną wysokość alimentów słownie - czy wezmą to pod uwagę w sądzie na sprawie o alimenty, jeśli ojciec dziecka się nie zjawi? (Weźmy też pod uwagę, że matka ma nagranie) Czy po takim umówieniu się trzeba przedstawiać paragony itd (ile wydaje się na dziecko)?...
ekwiwalent za niewykorzystany urlop
Witam Mam pytanie czy komornik może zabrać ekwiwalent za niewykorzystany urlop??...
Podział majątku po zmarłym.
Dzień dobry. Podczas trwania podziału majątku po osobie zmarłej, w tym wypadku między moją babcia, a córka po jej drugim mężu, gdzie został powołany przez sąd rzeczoznawca do wycenienia nieruchomości to czy w takim wypadku, kiedy babcia zaczęła przeprowadzać remont który obecnie przerwaliśmy, będzie miał wpływ na podniesienie ceny nieruchomości? Czy w takim wypadku kiedy tylko ona tam mieszka i chce odnowić sobie dom - rzeczoznawca sądowy uwzględ...
Dzierżawa pola.
Witajcie, na dzierżawionym polu pojawił się inny dzierżawca na dziko który już obsiał . Mam umowę na 10 lat z datą pewną, która się kończy w 2025r. Właściciel stwierdził żebyśmy to załatwiłi między sobą, że on się nie miesza w to, więc Proponowałem polubowne rozwiązanie problemu jako rekompensatę za wcześniejsze rozwiązanie umowy z właścicielem jednak ten co zasiał nie chce o tym słyszeć. Miał ktoś podobny problem?, jak to rozwiązać ?...

Wyszukiwarka