Uchylenie alimentów.

Płacę alimenty na dziecko( już dorosłe 24 lata). Dziecko studiowało może studiuje
( wg mnie już powinno zakończyć naukę) nie mam jak tego sprawdzić a matka regularnie co miesiąc wysyła przypominajkę. Moje pytania są następujące:
1. Jak mogę sprawdzić status dziecka na które płacę alimenty? (czy się uczy czy może pracuje)
2. Czy mogę sam zakończyć płacenie alimentów.
3. Jeżeli nie( dotyczy pyt 2) to czy muszę załatwiać to przez sąd czy może wygląda to inaczej?
Jak coś jeszcze możecie podpowiedzieć to będę wdzięczny.
anonim cytuj
01-10-2023
2. Nie nie może pan sam zakończyć trzeba złożyć do sądu pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. Od razu jednak Panu mowie ze to czy dziecko studiuje czy nie jest bez znaczenia. Ważne jest czy dziecko jest w stanie się samo utrzymać.
To jeśli dziecku nie chce się pracować to też muszę płacić?

Jeśli wykaże Pan że dziecko jest w stanie się samo utrzymać bo ma zawód, albo po prostu się nie garnie do roboty to nie, nie musi Pan płacić.

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Jak pozbawić prawa do zachowku?
Witam, babcia ma troje dzieci z czego tylko jedno się nią interesuje. Babcia chciała przepisać majątek właśnie na to dziecko, lecz chciałaby je zabezpieczyć przed pozostałą dwójką, żeby nie musiała płacić zachowku itp. Jak najlepiej to zrobić?...
Przekroczenie prędkości a błąd pomiarowy fotoradaru.
Może ktoś poradzi - dostałem mandat za przekroczenie prędkości o 16km/h (dozwolone 50, fotoradar wskazał 66). Kara za przekroczenie o11-15km/h wynosi 100zł a od 16km/h - 200zł. Uwzględniając błąd pomiaru urządzenia, powinienem otrzymać mandat 100-złotowy. Nie uchylam się przed karą, ale chcę być traktowany sprawiedliwie. Czy jedyna droga odwołania się od kwoty mandatu to sąd? Nie można odwołać się do Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego,...
Czy policja może przepytywać dzieci bez obecności rodzica w domu ?
Dzieci poniżej 13 roku życia są same w domu. Przychodzi policja i wiedzą, że w domu nie ma dorosłych i przepytują dzieci o drugiego rodzica, czy tu mieszka, czy nie itp. Pytanie: Czy policja może beż obecności rodzica przepytywać dzieci?...
Wyłączanie ogrzewania na noc przez własciciela.
Czy właściciel mieszkania może wyłączyć ogrzewanie na noc w piecu gazowym, tłumacząc, że 19stopni to optymalna temperatura? ...

Wyszukiwarka