Uchylenie alimentów.

Płacę alimenty na dziecko( już dorosłe 24 lata). Dziecko studiowało może studiuje
( wg mnie już powinno zakończyć naukę) nie mam jak tego sprawdzić a matka regularnie co miesiąc wysyła przypominajkę. Moje pytania są następujące:
1. Jak mogę sprawdzić status dziecka na które płacę alimenty? (czy się uczy czy może pracuje)
2. Czy mogę sam zakończyć płacenie alimentów.
3. Jeżeli nie( dotyczy pyt 2) to czy muszę załatwiać to przez sąd czy może wygląda to inaczej?
Jak coś jeszcze możecie podpowiedzieć to będę wdzięczny.
anonim cytuj
01-10-2023
2. Nie nie może pan sam zakończyć trzeba złożyć do sądu pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. Od razu jednak Panu mowie ze to czy dziecko studiuje czy nie jest bez znaczenia. Ważne jest czy dziecko jest w stanie się samo utrzymać.
To jeśli dziecku nie chce się pracować to też muszę płacić?

Jeśli wykaże Pan że dziecko jest w stanie się samo utrzymać bo ma zawód, albo po prostu się nie garnie do roboty to nie, nie musi Pan płacić.

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

sprzedaż motocyklu
Witam. Mam motocykl kupiony na umowę kupna sprzedaży, koleś który chce go ode mnie kupić chce żebym go najpierw zarejestrował na siebie bo są 3 umowy i boi się że coś będzie nie tak i teraz pytanie czy mogę go sprzedać tego samego dnia co zarejestruje na siebie np jutro rano a po polodniu go sprzedac?...
dług z 2009 roku
Witam, właśnie się dowiedziałam o długu za umowę z cyfra plus z 2009 roku. Dostałam teraz cała korespondencje z tych wszystkich lat (mieszkam za granica) listy od cyfry, później od komornika sądowego w 2018 z pieczątka. Ostatni list jest od host finance z czerwca tego roku. Czy jest jakaś szansa na przedawnienie?...
Wysokość kwoty wolnej od zajęcia komorniczego w roku 2023.
Jaka jest kwota wolna od zajęcia komorniczego w 2023r.?...
Uchylenie alimentów na dorosłe dziecko.
Witam, dostałem pozew z sądu o uchylenie alimentów przez ojca. Nie chce się kłócić ponieważ się nie uczę. Jak napisać odpowiedź do sądu, że nie chce żeby mi już płacił. Pismo zostało złożone przez niego w lutym. Na odpowiedź mam 2 tygodnie. Czy sąd może wydać wyrok z miesiącem luty ? I wtedy będę musiał zwracać te alimenty jak to wygląda ? I kto poniesie koszty za rozprawę?...

Wyszukiwarka