Uchylenie alimentów.

Płacę alimenty na dziecko( już dorosłe 24 lata). Dziecko studiowało może studiuje
( wg mnie już powinno zakończyć naukę) nie mam jak tego sprawdzić a matka regularnie co miesiąc wysyła przypominajkę. Moje pytania są następujące:
1. Jak mogę sprawdzić status dziecka na które płacę alimenty? (czy się uczy czy może pracuje)
2. Czy mogę sam zakończyć płacenie alimentów.
3. Jeżeli nie( dotyczy pyt 2) to czy muszę załatwiać to przez sąd czy może wygląda to inaczej?
Jak coś jeszcze możecie podpowiedzieć to będę wdzięczny.
anonim cytuj
01-10-2023
2. Nie nie może pan sam zakończyć trzeba złożyć do sądu pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. Od razu jednak Panu mowie ze to czy dziecko studiuje czy nie jest bez znaczenia. Ważne jest czy dziecko jest w stanie się samo utrzymać.
To jeśli dziecku nie chce się pracować to też muszę płacić?

Jeśli wykaże Pan że dziecko jest w stanie się samo utrzymać bo ma zawód, albo po prostu się nie garnie do roboty to nie, nie musi Pan płacić.

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Dług spadkowy.
Pan X umiera z długami. Nie ma dzieci ani żony. Żyje jego matka. Proszę o informację, czy w razie gdyby matka zmarła i nie zdążyła odrzucić spadku w ciągu 6 m-cy, czy dług Pana X przechodzi na dalszą rodzinę tj. siostrzenice ?...
Czy mogę podjąć prace w nowej firmie?
Witam mam pytanie. Dostałem wypowiedzenie w swojej firmie. Okres wypowiedzenia obowiązuje do końca pazdziernika. Zwolniono mnie że swiadczenia pracy na ten okres. Czy mogę w tym czasie podjąć prace w nowej firmie?...
Zwrot towaru w sklepie stacjonarnym.
Stacjonarny sklep z odzieżą używaną - jak wyglądają zwroty i reklamacje? Czy jako sprzedawca mogę odmówić przyjęcia zwrotu?...
Czy pracodawca może odmówić urlopu na żądanie?
Zostało mi powiedziane, że albo się zamienię z innym pracownikiem zmianami albo dostanę nieobecność nieusprawiedliwioną, jeśli nie przyjdę (na moje zapytanie o urlop na żądanie). To już 2 raz z rzędu......

Wyszukiwarka