Zwolnienie lekarskie.

Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np. wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?
#L4
anonim cytuj
29-09-2023
Możesz
A mam jeszcze takie pytanie, bo zwolnienie wypadkowe mam od 11.08.2023 do 30.09.2023, z tym, że ZUS, musi uznać to za wypadek przy pracy, bo inaczej będzie to liczone jako zwykłe chorobowe, i teraz mam pytanie jak to jest jak ZUS jakimś cudem nie uzna tego za wypadek przy pracy to normalnie mogę chorować 3 miesiące, a jak to będzie uznane za wypadek to jak ten okres będzie uznany za zwolnienie wypadkowe to mogę iść na 3 miesiące zwykłego chorobowego, bo nie wiem czy wpadkowe pokrywa się ze zwykłym chorobowym.

ZUS opiera się na podstawie protokołu powypadkowego sporządzonego przez zespół powypadkowy powołany przez pracodawcę. Protokół powinien być sporządzony najpóźniej do 14 dnia od wypadku
Uznanie przez zespół powypadkowy twojego zdarzenia za wypadek przy pracy i zatwierdzenie przez pracodawcę protokołu powypadkowego stanowi podstawę do wypłacenia zasiłku chorobowego w wysokości 100%
Jeżeli otrzymujesz 80 % podstawy to ta zostanie wyrównana po zatwierdzeniu dokumentacji powypadkowej przez pracodawcę.

anonim cytuj
29-09-2023
Niestety zdarza się, że ZUS kwestionuje ustalenia zespołu powypadkowego i wstrzymuje wypłatę świadczenia z tytułu wypadku. Czasem występuje do pracodawcy o złożenie dodatkowych wyjaśnień, ale czasem sprawa kończy się w sądzie.

anonim cytuj
29-09-2023

Sugerowane Tematy

L4 a zajęcie komornicze.
Pracuje na umowę o pracę u pracodawcy co zatrudnia powyżej 20 osób duży zakład mam komornika i dostaje minimalną krajową bo jest wolna od zajęcia.. Obecnie jestem na L4 cały miesiąc i zastanawiam się czy dalej kwota wolna od zajęcia teraz 2700 dalej mnie obowiązuje i komornik nie ruszy tego ? czy L4 ponad inaczej jest już rozliczane i kwota wolna nie obowiązuje jak przy wynagrodzeniu? Dodam ze l4 płaci pracodawca bo jest to duża firma....
Wypłata kwoty za szkodę całkowitą.
Problem z ubezpieczycielem. Byla stłuczka nie z mojej winy, spisane oświadczenie sprawca przyznał się do winy. Ubezpieczyciel na podstawie zdjęć wyslal propzycie kwoty, nie przyjęliśmy jej. Na podstawie większej ilości zdjęć stwierdzili szkodę całkowita. I tu zaczyna się problem, ponieważ zaczęli zmieniać ceny. Wysłali pierwsze pismo z kwota 6100. Nastepnie podesłali kolejne pismo z kwota 5000 ale zabierają auto. Tłumacza się że pierwsze pismo...
Dostałam z Sądu rodzinnego zgodę na odrzucenie spadku w imieniu mojej małoletniej córki
Witam. Dostałam z Sądu rodzinnego zgodę na odrzucenie spadku w imieniu mojej małoletniej córki, ale nie jestem pewna co z klauzulą wykonalności, bo Konsul u którego sprawę załatwiam tego wymaga, a ja nic takiego na postanowieniu nie widzę. Czy po jakimś czasie postawienie jest automatycznie prawomocne, czy muszę coś jeszcze załatwić zanim udam się do Konsula?...
pomoc w sprawie najmu okazjonalnego
Witam, proszę o pomoc w sprawie najmu okazjonalnego. Mianowicie - moja dziewczyna będzie podpisywała umowę najmu okazjonalnego - ja będę wpisany jako współlokator. Jednym z załączników jest akt notarialny z podpisem osoby która przyjmie najemcę "pod swój dach" w razie eksmisji. Czy ja, jako współlokator jestem zobowiązany dostarczyć taki sam akt jak moja dziewczyna będąca najemcą? Pozdrawiam...

Wyszukiwarka