Zwolnienie lekarskie.

Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np. wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?
#L4
anonim cytuj
29-09-2023
Możesz
A mam jeszcze takie pytanie, bo zwolnienie wypadkowe mam od 11.08.2023 do 30.09.2023, z tym, że ZUS, musi uznać to za wypadek przy pracy, bo inaczej będzie to liczone jako zwykłe chorobowe, i teraz mam pytanie jak to jest jak ZUS jakimś cudem nie uzna tego za wypadek przy pracy to normalnie mogę chorować 3 miesiące, a jak to będzie uznane za wypadek to jak ten okres będzie uznany za zwolnienie wypadkowe to mogę iść na 3 miesiące zwykłego chorobowego, bo nie wiem czy wpadkowe pokrywa się ze zwykłym chorobowym.

ZUS opiera się na podstawie protokołu powypadkowego sporządzonego przez zespół powypadkowy powołany przez pracodawcę. Protokół powinien być sporządzony najpóźniej do 14 dnia od wypadku
Uznanie przez zespół powypadkowy twojego zdarzenia za wypadek przy pracy i zatwierdzenie przez pracodawcę protokołu powypadkowego stanowi podstawę do wypłacenia zasiłku chorobowego w wysokości 100%
Jeżeli otrzymujesz 80 % podstawy to ta zostanie wyrównana po zatwierdzeniu dokumentacji powypadkowej przez pracodawcę.

anonim cytuj
29-09-2023
Niestety zdarza się, że ZUS kwestionuje ustalenia zespołu powypadkowego i wstrzymuje wypłatę świadczenia z tytułu wypadku. Czasem występuje do pracodawcy o złożenie dodatkowych wyjaśnień, ale czasem sprawa kończy się w sądzie.

anonim cytuj
29-09-2023

Sugerowane Tematy

Ukończenie szkoły, zakończenie renty, umowa zlecenie
Witam, Opiszę sytuację. W lipcu ukończyłam szkołę i zakończyła mi się renta. Pracowałam na umowę zlecenie. Nikt nie poinformował mnie o przymusie dostarczenia zaświadczenia o ukończeniu studiów i zakończeniu renty. Dziś otrzymałam telefon że z mojej winy została naliczona nieodpłatna, składki i muszę oddać 582 zł pracodawcy za lipiec i sierpień i naliczą jeszcze za wrzesień i październik. Czy coś takiego jest legalne ? Co mogę zrobić w takiej sy...
Czy jeśli osoba nie zgłosiła kupna mieszkania i tym samym wniosku o płacenie podatków to grozi za to jakaś kara, odsetki?
Czy jeśli osoba nie zgłosiła kupna mieszkania i tym samym wniosku o płacenie podatków to grozi za to jakaś kara, odsetki? Niezgłoszenie wynikało z niewiedzy... Osoba myślała że miasto ma tą informacje z ksiąg wieczystych i sami zgłoszą się w sprawie podatków (czyli potocznie przyjdzie pismo od miasta w sprawie zapłaty podatku)...
Dlaczego policjanyt prosił o moją date urodzenia?
Została mi doręczona przesyłka polecona z komendy policji przez policjanta. Podpisałam pełnym imieniem i nazwiskiem oraz datę doręczenia. Po przekazaniu mi przesyłki policjant polecił mi abym podała swoją datę urodzenia. Podałam i policjant odjechał a ja zastanawiam się, po co mu była potrzebna moja data urodzenia skoro wszystkie moje dane są w KMP jako świadka zdarzenia. Czy powinnam podawać tą datę czy mogłam odmówić. To było tak szybko że bez ...
Czy na czas remontu i prac ekipy remontowej można zainstalować w mieszkaniu monitoring?
Czy na czas remontu i prac ekipy remontowej można zainstalować w mieszkaniu monitoring? Jak to wygląda jeśli chodzi o RODO, czy ekipa musi coś podpisywać, lub być o czymś poinformowana? Czy ekipa może odmówić pracy jeśli jest monitoring mieszkania? ...

Wyszukiwarka