Zwolnienie lekarskie.

Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np. wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?
#L4
anonim cytuj
29-09-2023
Możesz
A mam jeszcze takie pytanie, bo zwolnienie wypadkowe mam od 11.08.2023 do 30.09.2023, z tym, że ZUS, musi uznać to za wypadek przy pracy, bo inaczej będzie to liczone jako zwykłe chorobowe, i teraz mam pytanie jak to jest jak ZUS jakimś cudem nie uzna tego za wypadek przy pracy to normalnie mogę chorować 3 miesiące, a jak to będzie uznane za wypadek to jak ten okres będzie uznany za zwolnienie wypadkowe to mogę iść na 3 miesiące zwykłego chorobowego, bo nie wiem czy wpadkowe pokrywa się ze zwykłym chorobowym.

ZUS opiera się na podstawie protokołu powypadkowego sporządzonego przez zespół powypadkowy powołany przez pracodawcę. Protokół powinien być sporządzony najpóźniej do 14 dnia od wypadku
Uznanie przez zespół powypadkowy twojego zdarzenia za wypadek przy pracy i zatwierdzenie przez pracodawcę protokołu powypadkowego stanowi podstawę do wypłacenia zasiłku chorobowego w wysokości 100%
Jeżeli otrzymujesz 80 % podstawy to ta zostanie wyrównana po zatwierdzeniu dokumentacji powypadkowej przez pracodawcę.

anonim cytuj
29-09-2023
Niestety zdarza się, że ZUS kwestionuje ustalenia zespołu powypadkowego i wstrzymuje wypłatę świadczenia z tytułu wypadku. Czasem występuje do pracodawcy o złożenie dodatkowych wyjaśnień, ale czasem sprawa kończy się w sądzie.

anonim cytuj
29-09-2023

Sugerowane Tematy

Dofinansowanie z Unii Europejskiej.
Witam. Mój brat dostał dofinansowanie unijne 60 tys. na otwarcie firmy i pierwsza transzę dostał 42 tys. kupił wszystko co miał w biznesplanie ale warunkiem przyznania tej dotacji jest to że musi mieć wkład własny 18 tys. za który kupi resztę sprzętów które miał w planie i oni mu to zwrócą. Problem w tym że praca mu nie wypaliła za którą miał sporo zarobić i przeznaczyć na ten wkład ale nie ma teraz skąd wziąć tych pieniędzy i co mu grozi? Wiem ż...
Co mogę zrobić jeśli farmaceuta wprowadził mnie w błąd?
Mąż pojechał po konkretny lek bez recepty dla mnie który wiedziałam ze mogę zastosować, farmaceutka stwierdziła ze jest od dwóch lat wycofany (nie jest) I dała inny lek mężowi, kiedy zapytał czy można go stosować jeśli karmi się piersią usłyszał oburzenie „przecież tego się nie połyka to czemu nie można by było karmić” (a nawet nie których kremów przecież nie można) jednak z oburzona mina, farmaceutka wyciągnęła ulotkę i przeczytała ze nic nie j...
Jak uzyskać świedectwo pracy sprzed 20 lat?
Witam. Czy jest jakaś opcja uzyskania świadectwa pracy z firmy gdzie pracowałem 20 lat temu, firma zawinęła się z dnia na dzień i nie było opcji uzyskania świadectwa pracy. Kilka lat temu zamówiłem przez PUE ZUS archiwalne dane dotyczące składek i składki były przez nią płacone. Mam umowę o prace z tą firmą jeśli to ma jakieś znaczenie....
Umowa o prace i umowa zlecenie a składki chorobowe
Witam . Jak wyglada sytuacja gdy jestem na umowie prace i zarabiam więcej niż najniższa krajowa, a jestem zatrudniona na umowę zlecenie i chciałbym odprowadzać składki chorobowe czy jest taka możliwość ? Czy ktoś ma na to jakiś przepis ? ...

Wyszukiwarka