Zwolnienie lekarskie.

Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np. wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?
#L4
anonim cytuj
29-09-2023
Możesz
A mam jeszcze takie pytanie, bo zwolnienie wypadkowe mam od 11.08.2023 do 30.09.2023, z tym, że ZUS, musi uznać to za wypadek przy pracy, bo inaczej będzie to liczone jako zwykłe chorobowe, i teraz mam pytanie jak to jest jak ZUS jakimś cudem nie uzna tego za wypadek przy pracy to normalnie mogę chorować 3 miesiące, a jak to będzie uznane za wypadek to jak ten okres będzie uznany za zwolnienie wypadkowe to mogę iść na 3 miesiące zwykłego chorobowego, bo nie wiem czy wpadkowe pokrywa się ze zwykłym chorobowym.

ZUS opiera się na podstawie protokołu powypadkowego sporządzonego przez zespół powypadkowy powołany przez pracodawcę. Protokół powinien być sporządzony najpóźniej do 14 dnia od wypadku
Uznanie przez zespół powypadkowy twojego zdarzenia za wypadek przy pracy i zatwierdzenie przez pracodawcę protokołu powypadkowego stanowi podstawę do wypłacenia zasiłku chorobowego w wysokości 100%
Jeżeli otrzymujesz 80 % podstawy to ta zostanie wyrównana po zatwierdzeniu dokumentacji powypadkowej przez pracodawcę.

anonim cytuj
29-09-2023
Niestety zdarza się, że ZUS kwestionuje ustalenia zespołu powypadkowego i wstrzymuje wypłatę świadczenia z tytułu wypadku. Czasem występuje do pracodawcy o złożenie dodatkowych wyjaśnień, ale czasem sprawa kończy się w sądzie.

anonim cytuj
29-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca może żądać wypisania wniosku urlopowego?
Witam. Sytuacja wygląda następująco. W firmie w której pracuje padł system i kazali wypisać wnioski urlopowe. Czy to jest zgodne z prawem? Jak nie to jaki paragraf jest na taką sytuację żeby nie tracić dni urlopowych nie z mojej winy? ...
Podwyższenie alimentów.
Mam pytanie, czy można starać się podnieść alimenty 16 letniej córce z 800 zł na 1600. Dodam, że zaszły duże zmiany w życiu córki. Aparat ortodontyczny + wizyty po 300zł miesięcznie, bilet MPK, szkoła średnia- koszt książek, dodatkowo wielka inflacja, wzrost kosztów mieszkania i innych rzeczy. Odeszły tatusiowi alimenty na pełnoletnie dziecko. Dodam tylko, że ojciec nie ma kontaktu i ja sama w 100% zajmuje się córką. Sama już nie wyrabiam....
Współwłasność za długi spadkowe.
Kilku współwłaścicieli mieszkania. Przeprowadzone postępowanie spadkowe (bez działu spadku) jeden ze współwłaścicieli mieszkający tam narobił długów. Czy całości zadłużenia mogą ściągać z kogo chcą, czy odpowiadamy taka częścią jaki mamy udział w spadku ?...
Budowa domu na wspólnej działce.
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi, bo już nie wiem za co mam się zabrać w pierwszej kolejności... Mój mąż jest współwłaścicielem działki gruntowej, chcieliśmy wybudować na niej dom, czy jest jakiś inny sposób oprócz wzniesienia własności, czy podziału działki ażeby wybudowany przez Nas dom był tylko NASZ? Dom budowany na wspólnej działce, będzie prawnie należał również do drugiego właściciela działki... W K/W są części ułamkowe działek, ale tak...

Wyszukiwarka