Dziedziczenie.

Mam mieszkanie po mamie połowa była moja a połowa rodzeństwa spłaciłam rodzeństwo czy jeżeli ja umrę to dziedziczyć będzie mąż i dzieci czy tylko dzieci?
anonim cytuj
25-09-2023
Mąż i dzieci. Chyba, że sporządzi Pani testament, w którym powoła do dziedziczenia określone osoby, np. tylko dzieci.
Właśnie chcę żeby mąż też coś miał bo teraz to tylko moja własność.

Więc ustawowo dziedziczy mąż i dzieci.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Ojciec w testamencie przekazuje mieszkanie opiekunce, która chcę się zrzec. Na kogo przechodzi spadek?
Umiera ojciec. W testamencie przekazuje mieszkanie swojej opiekunce. (Ojciec był po rozwodzie z dziećmi nie miał kontaktu od długich lat). Opiekunka chce się zrzec testamentu. Czy wtedy spadek przechodzi na dzieci ojca czy na dzieci opiekunki na którą zostało w spadku przepisane mieszkanie? Będę wdzięczna za pomoc. W razie dodatkowych pytań chętnie odpowiem, nie wiem co w tej sprawie może mieć znaczenie. Z góry dziękuję za pomoc....
Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
Dwa lata temu zmarła moja mama , wraz z bratem odrzuciliśmy spadek ze względu na długi mamy. Spadek został odrzucony także przez małoletniego syna mojego brata . Teraz jest czas na mamy siostrę. I tu jest pytanie . Czy jeżeli mama nie miała żadnego majątku ( brak mieszkania , samochodu itp.) to jak to się ma do przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza? Jeżeli mamy dług komorniczy to około 100 tysięcy złotych to do jakiej kwoty odpowiada sp...
Zadośćuczynienie od sprawców?
Rok temu zostałem pobity w taksówce (pracuje jako kierowca) dwóch sprawców, których wiozłem przez aplikacje (płatność z góry) pod wpływem alkoholu/środków odurzających pobiło mnie, zdewastowali auto, po czym uciekli, na miejscu policja, karetka w wypisie ze szpitala rozpoznanie s01 (powierzchowny uraz głowy) bez żadnych zmian w mózgu itp., wykonana obdukcja, na której uwidoczniono siniaki średnicy około 6-8cm, sprawa zgłoszona na policje, teraz o...
Czy po zwolnieniu lekarskim mogę iść na urlop?
Do 15.04 zwolnienie lekarskie. Umowa terminowa kończy się 30.04 Nie będzie kontynuacji. Czy pracodawca może wypisać urlop na drugą połowę kwietnia? Prawo mu na to pozwala? Czy najpierw badania ze względu na chorobowe ponad 30 i dopiero urlop? Wydaje się nie celowe robienie badań tym bardziej że kilka dni może być samego oczekiwania na badania. A więc robić badania na kilka dni pracy... Tez niecelowe że względu że to pracodawca musi ponieść kos...

Wyszukiwarka