Ile mam czasu na rozwiązanie umowy?

Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia?
Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień".
Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodnie z grafikiem.
Czy tak w ogóle można? Mógłbym ten fakt wykorzystać? Ile mam czasu i od którego dnia to się liczy?
anonim cytuj
25-09-2023
Proponuje rozwiązać , a przynajmniej spróbować umowę za porozumieniem stron
Pismo możesz złożyć do miesiąca czasu , ale pewnie odszkodowania jak i odprawy nie otrzymasz dobrowolnie , pewnie będzie potrzebny pozew do sadu pracy.
Nie zależy mi na żadnej odprawie ani odszkodowaniu. Po prostu irytuje mnie sam fakt, że muszę dalej tutaj pracować. W tym tygodniu mam cały tydzień na 14 do pracy. Czyli mam 30 albo 31 dni od dnia wypłaty czyli 18 września tak? W uzasadnieniu coś konkretnego trzeba napisać czy tylko ark 55 KP?

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca ma prawo zmusić pracowników do szczepienia ?
Dzień dobry. W zakładzie pracy jest lista na którą każdy ma się wpisać. Dotyczy szczepienia przeciwko covid 19. Czy pracodawca ma prawo zmusić pracowników do szczepienia ? Czy jeżeli ktoś odmówi może to być powodem do zwolnienia dyscyplinarnego? Pracuje w sklepie, a w mojej firmie jest nakaz szczepienia przeciwko covid do 10 grudnia, oraz obowiązek dostarczenia certyfikatu ze szczepienia. Jeżeli nie ma prawa zmusić nas do tego, to jak się br...
Długi a rozwód.
Witam a ja się tak zapytam jestem przed rozwodem nie podpisywaliśmy intercyzy na żadnych pożyczkach kupnie auta i innych rzeczy wziętych na raty nie ma mojego podpisu. Czy w takim przypadku jest szansa że przy rozwodzie nie będę brała długów bo auta i tych innych rzeczy wziętych na raty nie chce zabierać??? Jak to wygląda???...
Bezskuteczność egzekucji.
Witam. W e-sad wisi mi sprawa o odzyskanie pieniędzy, która nie zakończyła się dla mnie sukcesem - komornik nie był w stanie ściągnąć wierzytelności. Co teraz robić, kontaktowałem się z komornikiem, ponoć umorzył sprawę. Co teraz zrobić aby za jakiś czas (np. za kilka lat) znów spróbować odzyskać dług za pośrednictwem komornika? Czy e-sad ma jakieś narzędzie, które pozwoli w przyszłości na skierowanie ponownie sprawy do komornika. Czy może ko...
Gdzie mogę się ubezpieczyć jeśli nie pracuje?
Wróciłam z dziećmi zza granicy. Byłam tam ubezpieczona jako osoba pracująca ale po zwolnieniu sią ubezpieczenie wygasło. Mąż ma firmę w Czechach i tam się ubezpiecza. A ja co powinnam zrobić? Pracy póki co nie planuje zaczynać. Mąż nas niby dopisał do swojego ubezpieczenia ale od poł roku nie mamy potwierdzenia że ten proces się powiódł. Poza tym i tak się nie będę leczyć za granica skoro mieszkam w Polsce. Póki co chodzę prywatnie gdy coś trzeba...

Wyszukiwarka