Ile mam czasu na rozwiązanie umowy?

Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia?
Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień".
Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodnie z grafikiem.
Czy tak w ogóle można? Mógłbym ten fakt wykorzystać? Ile mam czasu i od którego dnia to się liczy?
anonim cytuj
25-09-2023
Proponuje rozwiązać , a przynajmniej spróbować umowę za porozumieniem stron
Pismo możesz złożyć do miesiąca czasu , ale pewnie odszkodowania jak i odprawy nie otrzymasz dobrowolnie , pewnie będzie potrzebny pozew do sadu pracy.
Nie zależy mi na żadnej odprawie ani odszkodowaniu. Po prostu irytuje mnie sam fakt, że muszę dalej tutaj pracować. W tym tygodniu mam cały tydzień na 14 do pracy. Czyli mam 30 albo 31 dni od dnia wypłaty czyli 18 września tak? W uzasadnieniu coś konkretnego trzeba napisać czy tylko ark 55 KP?

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy moge sprawdzić co obejmuje spadek?
Czy można gdzieś sprawdzić co obejmuje spadek po zmarłym wujku? Wujek był kawalerem, nie miał dzieci, część rodziny zrzeka się spadku bo są tam podobno długi ok 50 tys zł, z tego co wiem to są też jakieś ziemię. Chciałabym dokładnie wiedzieć, żeby móc podjąć przemyślana decyzje. ...
Chcę odejść od partnerki z którą mam dwójkę dzieci, lecz ona robi problemy
Witam. Mam z partnerką dwoje dzieci ( 11 i 7 lat ) mieszkamy u mnie w domu na kredyt ( nieruchomośc i kredyt na mnie ) ja place wszystkie rachunki i opłaty lecz musze skończyć ten związek. Żadne zdrady normalnie chce ale się nie da. Dzieciaki chodza do szkoły blisko domu wiec mogę się wyprowadzić dla ich dobra . Lecz nawet tu jest problem od mojej partnerki . Ma mieszkanie które wynajmuje po drugiej stronie miasta wiec powiedziałem by mi go dala...
Jak odzyskać pożyczone pieniądze?
Witam. Mam pytanie jak odzyskać dług. Otóż Rok temu moja partnerka pożyczyła ode mnie pewną kwotę pieniędzy. Krótko po tym rozstaliśmy się, a ona dała mi na piśmie oświadczenie, że będzie oddawała dług w ratach. Niestety przestała oddawać, zmieniła numer telefonu i nie wiem nawet gdzie teraz mieszka. W jaki sposób mogę odzyskać swoje pieniądze? Nie wiem jak się do tego zabrać. Jedyne co mam to odręcznie napisane oświadczenie z numerem dowodu i nu...
Jak przejść na emeryturę?
Witam Mam takie pytanko i proszę o poważne potraktowanie, pytam jak to wygląda od strony pracownika. 1. W 4 kwartale roku pracownik uzyskuje prawo do emerytury, jak wygląda ten proces bo pracodawca nalega by rozwiązać umowę o prace z 3 miesięcznym wypowiedzeniem i za porozumieniem stron, księgowy trochę nie jasno odpowiada. 2. Pracownik jak napisze "wypowiedzenie" za porozumieniem stron z powodu odejścia na emeryturę, nie zostanie po...

Wyszukiwarka