Ile mam czasu na rozwiązanie umowy?

Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia?
Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień".
Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodnie z grafikiem.
Czy tak w ogóle można? Mógłbym ten fakt wykorzystać? Ile mam czasu i od którego dnia to się liczy?
anonim cytuj
25-09-2023
Proponuje rozwiązać , a przynajmniej spróbować umowę za porozumieniem stron
Pismo możesz złożyć do miesiąca czasu , ale pewnie odszkodowania jak i odprawy nie otrzymasz dobrowolnie , pewnie będzie potrzebny pozew do sadu pracy.
Nie zależy mi na żadnej odprawie ani odszkodowaniu. Po prostu irytuje mnie sam fakt, że muszę dalej tutaj pracować. W tym tygodniu mam cały tydzień na 14 do pracy. Czyli mam 30 albo 31 dni od dnia wypłaty czyli 18 września tak? W uzasadnieniu coś konkretnego trzeba napisać czy tylko ark 55 KP?

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Termin rozprawy sądowej.
Po zaparkowaniu w niewłaściwym miejscu miałem bardzo nie miłą sytuację z policją. Zostałem zabrany na badania krwi a sprawa trafiła do sądu. Wyniki krwi przyszły z dużym opóźnieniem a cała sprawa ciągnie się w czasie jakby nikogo nie obchodziło to jak cała sytuacja wpływa na moje życie. Czy mogę jakoś przyśpieszyć to kiedy w końcu dostanę list z terminem rozprawy ? Chciałbym żeby sprawa już się zakończyła a jej status to oczekuje na posiedzenie....
Zwolnienie lekarskie.
Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np. wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?...
Wydziedziczenie
Czy babcia może wydziedziczyć wnuków z zachowku jeżeli nic na nich nie przepisała? Ojciec wnuków, a jej syn nie żyje. Czy takie wydziedziczenie oznacza że wnukowie nie będą mogli walczyć o zachowek po śmierci babci??...
Kaucja nie została rozliczona.
Czy jeśli kaucja powinna być do rozliczenia do 15 sierpnia a do dziś nie została tłumacząc :"Kaucja zostanie rozliczona jak tylko poznam wszystkie koszty napraw, wymian i doprowadzenia stanu mieszkania do tego, który był przekazany Panu. Umowa precyzuje termin zwrotu kaucji, a nie termin jej rozliczenia. A więc zgodnie z umową najpierw musi nastąpić rozliczenie kosztów roszczeń, który na dzień dzisiejszy nie jest znany w całość. Wszystko wsk...

Wyszukiwarka