Ile mam czasu na rozwiązanie umowy?

Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia?
Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień".
Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodnie z grafikiem.
Czy tak w ogóle można? Mógłbym ten fakt wykorzystać? Ile mam czasu i od którego dnia to się liczy?
anonim cytuj
25-09-2023
Proponuje rozwiązać , a przynajmniej spróbować umowę za porozumieniem stron
Pismo możesz złożyć do miesiąca czasu , ale pewnie odszkodowania jak i odprawy nie otrzymasz dobrowolnie , pewnie będzie potrzebny pozew do sadu pracy.
Nie zależy mi na żadnej odprawie ani odszkodowaniu. Po prostu irytuje mnie sam fakt, że muszę dalej tutaj pracować. W tym tygodniu mam cały tydzień na 14 do pracy. Czyli mam 30 albo 31 dni od dnia wypłaty czyli 18 września tak? W uzasadnieniu coś konkretnego trzeba napisać czy tylko ark 55 KP?

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

L4 a koniec umowy.
23 października zachorowałem i poszedłem na L4 do 6 listopada. 31 października skończyła się moja umowa o pracę. Nowej nie chciałem podpisać, bo docelowo jak wyzdrowieję, wyjeżdżam za granicę, tam już mam inną pracę załatwioną. 6 listopada byłem nadal chory i dostałem l4 do 27 listopada. 1) Czy coś muszę zgłaszać do ZUS w takiej sytuacji żeby dostać chorobowe za okres choroby już po ustaniu umowy? Co dokładnie powinienem zrobić. 2) A co jeśli...
Prawo pracy.
Prawo pracy. Jeśli po okresie próbnym zostało podpisana umowa na okres lat 3. Jednak zaistnieje potrzeba rozwiązania jej z okresem wypowiedzenia to czy pracodawca moze zmusić pracownika do wybrania urlopu w okresie wypowiedzenia? Czy pracownik może jakoś tego odmówić i chodzić do pracy do ostatniego dnia wypowiedzenia?...
Kupiłam mieszkanie, wykończyłam je i teraz sprzedałam. Jakiej wysokości podatek zapłacę?
Kupiłam mieszkanie od dewelopera w 2020 roku za 388 500zl. Materiały plus meble pozwalające na wykończenie mieszkania pod klucz wyniosły 50 000 zł. Sprzedałam dzisiaj mieszkanie za 500 000 zł. Jakiej wysokości podatek zapłacę?...
Co się stanie w momencie gdy nie odpiszę na to wezwanie, bądź nie wskaże kierowcy?
Potrzebuję porady, Straż miejska wystosowała do mnie pismo z prośbą o wskazanie kierującego autem. Co się stanie w momencie gdy nie odpiszę na to wezwanie, bądź nie wskaże kierowcy? Czy mandat automatycznie przejdzie na mnie? mam kilka aut i kierowcy się nimi wymieniają, ale nie prowadzę ewidencji, kto, kiedy i jakim autem się poruszał....

Wyszukiwarka