Ile mam czasu na rozwiązanie umowy?

Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia?
Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień".
Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodnie z grafikiem.
Czy tak w ogóle można? Mógłbym ten fakt wykorzystać? Ile mam czasu i od którego dnia to się liczy?
anonim cytuj
25-09-2023
Proponuje rozwiązać , a przynajmniej spróbować umowę za porozumieniem stron
Pismo możesz złożyć do miesiąca czasu , ale pewnie odszkodowania jak i odprawy nie otrzymasz dobrowolnie , pewnie będzie potrzebny pozew do sadu pracy.
Nie zależy mi na żadnej odprawie ani odszkodowaniu. Po prostu irytuje mnie sam fakt, że muszę dalej tutaj pracować. W tym tygodniu mam cały tydzień na 14 do pracy. Czyli mam 30 albo 31 dni od dnia wypłaty czyli 18 września tak? W uzasadnieniu coś konkretnego trzeba napisać czy tylko ark 55 KP?

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?
Witam, mam 4 letnie dziecko, które chodzi do przedszkola,ale jest strasznie chorowita (brak pomocy zewnątrz) i rzadko do niego uczeszcza. Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?...
Alimenty od dziadków.
Przyznano mi alimenty na córkę od dziadków ojca. Czy alimenty z funduszu alimentacyjnego są dalej ważne z racji ze ojciec nie płaci? Czy te alimenty od dziadków są to tylko alimenty uzupełniające? Czy należą mi się alimenty z fa jeśli dostałam alimenty od dziadków dziecka?...
Uzupełnienie pozwu.
Dostałem wezwanie o uzupełnienie pozwu. Na razie jest tylko na moim panelu, listu nie otrzymałem jeszcze, mimo że wysłany tydzień temu. Czy mogę już napisać pismo uzupełniające i odesłać do sądu czy muszę czekać i odebrać najpierw ten list?...
Rozwiązanie umowy o pracę będąc na L4
Dzień dobry. Czy będąc na L4 jako pracownik mogę złożyć rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron? Czy zakończenie stosunku pracy może być w trakcie L4?...

Wyszukiwarka