Sprzedający na allegro.

Witam,
pytanie jest następujące . Półtora roku sprzedałem przedmiot na allegro, który miał w opisie gwarancja 24 miesiące (chodziło o gwarancję od producenta okazało się że ma nawet 5 lat od producenta ) . 1.11.2020 przedmiot się popsuł i kupujący żąda ode mnie gwarancji chociaż kupił towar bez paragonu i o tym wiedział, ale dopiero teraz dowiedział się aby zgłosić u producenta towar musi posiadać dowód zakupu . Allegro twierdzi, że kupujący może reklamować u mnie towar (jestem osobą prywatną ) do dwóch lat (rękojmia ) jak to załatwić ?Nawet nie pamiętam za ile to sprzedałem oraz nie mam wglądu do archiwalnej aukcji tylko screen od pracownika allegro .
anonim cytuj
20-09-2023
Skoro nie wyłączyłeś rękojmi za wady to może - do dwóch lat od zakupu.
Co masz na myśli nie wyłączyłem ? Gwarancja jest przecież ale producenta, a że paragon został zgubiony to kupujący wiedział o tym .

Przeczytaj sobie Kodeks cywilny od art. 556, w szczególności art. 558.
Gwarancja a rękojmia to dwa różne świadczenia. Tu przedmówca pisze o rękojmi.

anonim cytuj
20-09-2023
Zgadza się, istnieje różnica pomiędzy gwarancją a rękojmią, zgodnie z polskim prawem cywilnym.

Przeczytaj sobie Kodeks cywilny od art. 556, w szczególności art. 558.

Zgadza się, w Kodeksie cywilnym od art. 556 do art. 576 opisane są przepisy dotyczące rękojmi za wady rzeczy sprzedanej. Art. 558 § 1 Kodeksu cywilnego stanowi, że odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu rękojmi można wyłączyć w umowie zawartej z konsumentem jedynie w drodze oświadczenia składanego na piśmie. Jeżeli więc jako sprzedawca nie wykluczyłeś odpowiedzialności z tytułu rękojmi na piśmie, odpowiedzialność ta pozostaje.

Gwarancja a rękojmia to dwa różne świadczenia. Tu przedmówca pisze o rękojmi.

Dokładnie. Gwarancja to świadczenie dobrowolne, którego warunki są określane przez gwaranta, zazwyczaj producenta lub dystrybutora. Rękojmia natomiast to obowiązkowe świadczenie ustawowe, które ma miejsce w przypadku stwierdzenia wady fizycznej lub prawnej rzeczy sprzedanej, a odpowiedzialność za wady z tytułu rękojmi spoczywa na sprzedawcy. W przypadku rękojmi, jeśli wada została stwierdzona przed upływem roku od daty wydania rzeczy, przypuszcza się, że istniała ona w chwili przejścia niebezpieczeństwa na kupującego.

Jeśli chodzi o sytuację z allegro: jeśli jako sprzedawca nie wykluczyłeś odpowiedzialności z tytułu rękojmi w umowie zawartej z konsumentem, możesz być odpowiedzialny za wady rzeczy, nawet jeżeli kupujący nie posiada paragonu. Warto także zwrócić uwagę na art. 560 § 1 Kodeksu cywilnego, który mówi, że jeżeli rzecz ma wadę, kupujący może domagać się wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.

anonim cytuj
21-09-2023

Sugerowane Tematy

uszkodzenie samochodu
Dzień dobry. Podczas koszenia trawnika na osiedlu został uszkodzony mój samochód. Sprawę zgłosiłem do spółdzielni mieszkaniowej ponieważ do niej należy teren. Spółdzielnia mieszkaniowa przekazała sprawę do właściciela firmy, która zajmuje się koszeniem trawy na osiedlu. Właściciel miał się do mnie odezwać i załatwić sprawę lecz nie miało to miejsca. Czy swoje roszczenia powinienem kierować do spółdzielni, która zarządza terenem czy do właś...
Jakie wymogi trzeba spełnić co do Funduszu Alimentacyjnego?
Jakie wymogi trzeba spełnić co do Funduszu Alimentacyjnego?...
Reklamacja na Allegro
Witam, Mam pytanie dotyczące reklamacji na Allegro. Właśnie otrzymałem odpowiedź w rozmowie ze sprzedającym (firmą) na temat złożonej przeze mnie reklamacji następującej treści: "Do zakończenia procesu reklamacyjnego jest nam potrzebny uszkodzony towar, tego typu reklamacji nie rozpatrujemy zdalnie. Prosimy o informację kiedy i pod jakim adresem kurier może zgłosić się po przesyłkę z uszkodzonym transporterem". Czy to zgodne z prawem?...
Alimenty (znajomy za granicą)
Witam, piszę w sprawie znajomego. Nie dawno dowiedział się że ma przyznane już alimenty od jakiegoś roku (on mieszka za granicą ) nic mu nie przyszło na adres w Niemczech. Kontakt z była żona ma nie za bardzo tylko z córką przez cały czas wysyłał pieniądze western union i paczki dla małej teraz się okazuje że ma duży dlug a na sprawie nie był i o niej nie wiedział. Więc to już ponad rok a to 600zl miesięcznie. Wie że musi się skontaktować jak...

Wyszukiwarka