Przelewy za czynsz.

Dzień dobry,
od niedawna wynajmuję z chłopakiem mieszkanie, umowa wynajmu jest na mnie i ja wykonuję opłaty, chłopak natomiast przelewem zwraca mi połowę czynszu.
Czy te przelewy od chłopaka mogą być zaliczone pod darowiznę i konieczne będzie odprowadzenie za nie podatku, nawet jeśli tytuł przelewu to "czynsz", lub na przykład "opłata za mieszkanie"? Co należy zrobić aby uniknąć podatku, przelewy te nie są prezentami, lecz opłatami.
anonim cytuj
17-09-2023
Przelewy za część czynszu nie są żadna darowizną, tylko dokładanie się osoby pełnoletniej do czynszu.
Zgodnie z art. 688 (1) par. 1 Kodeksu cywilnego ( tj. Dz.U.2020.1740 ) za zapłatę czynszu i innych należnych opłat odpowiadają solidarnie z najemcą stale zamieszkujące z nim osoby pełnoletnie.

anonim cytuj
17-09-2023
Dzień dobry,

od niedawna wynajmuję z chłopakiem mieszkanie, umowa wynajmu jest na mnie i ja wykonuję opłaty, chłopak natomiast przelewem zwraca mi połowę czynszu.

Czy te przelewy od chłopaka mogą być zaliczone pod darowiznę i konieczne będzie odprowadzenie za nie podatku, nawet jeśli tytuł przelewu to "czynsz", lub na przykład "opłata za mieszkanie"? Co należy zrobić aby uniknąć podatku, przelewy te nie są prezentami, lecz opłatami.

Jeśli Twoja umowa wynajmu uwzględnia tylko Ciebie jako najemcę, a Twój chłopak stale mieszka z Tobą w tym mieszkaniu i dokonuje przelewów jako część opłat za czynsz, to nie jest to darowizna.

Zgodnie z art. 688 §1 Kodeksu cywilnego, za zapłatę czynszu i innych należnych opłat odpowiadają solidarnie z najemcą stale zamieszkujące z nim osoby pełnoletnie. Oznacza to, że osoby pełnoletnie, które stale mieszkają z najemcą, mają obowiązek współuczestniczenia w opłatach związanych z najmem, tak więc przekazane przez twojego chłopaka środki są uważane za spłatę jego zobowiązań.

Aby uniknąć nieporozumień, warto zachować wszystkie potwierdzenia przelewów i ewentualnie, jeśli chcesz być pewna, określić w tytule przelewu jego dokładny cel, np. "część opłaty za wynajem mieszkania za miesiąc X". W ten sposób ewidentnie wskazujecie, że chodzi o współuczestniczenie w opłatach związanych z wynajmem, a nie o darowiznę.

anonim cytuj
20-09-2023

Sugerowane Tematy

Spadek
Witam mam pytanie. Dom jest na babcie, babcia ma jednego syna mojego tatę, a mój tato ma nowa żonę- z obecna zona ma jedno dziecko, obecna zona taty ma 2 dzieci z poprzedniego małżeństwa i tato również. Jak to zrobić aby jej dzieci z poprzedniego małżenstwa nie miały prawa do domu?...
Sprzedaż mieszkania ze spadku.
Mieszkałem z mamą całe życie w jednym mieszkaniu w bloku. W międzyczasie mama kupiła i wyremontowała drugie mieszkanie również w bloku na jej własność,nikt tam nie mieszka obecnie. Niestety dziś zmarła w szpitalu. I mam pytanie. Czy mam prawo razem z bratem sprzedać to mieszkanie po jej śmierci? Pytam bo mam kiepską sytuacje finansową i trochę kredytów a nową prace zacząłem. Dziękuje. Jestem załamany....
Dwie pracę na umowe zlecenie / zajęcie komornicze
Pytanie orientacyjne. Dwie prace każda na umowę zlecenie. Jedna płatne do ręki druga na konto. Co jeśli komornik zajmie konto. Jeśli te umowy to jedyne źródło utrzymania jak to będzie liczone? Jest miesiąc, że chce pracuje np. 20 dni, a miesiąc, że 15 dni - ja ustalam sama ile chce pracować. Jak to będzie brane pod uwagę przy zajęciu komorniczym? Dodam, że mam stawkę godzinową(w jednej pracy 15zl/h, druga 13zl/h). Co jeśli komornik zajmie wynagro...
Wypadek przy pracy.
Witam 3 dni temu miałem wypadek w pracy, co powinienem zrobić, mam złamany mały palec, poszedłem do chirurga który wystawił mi zwolnienie lekarskie, jakie kolejne kroki powinienem podjąć, ponieważ wiem, że zakład pracy ma 14 dni na sporządzenie protokołu wypadkowego, ale oni chyba za bardzo się tą sprawą nie chcą zajmować, czy zwolnienie lekarskie będzie płatne, nawet bez tego protokołu?, ogólnie co powinienem zrobić bo ja pierwszy raz miałem wyp...

Wyszukiwarka