Sprzedaż mieszkania a fundusz remontowy.

Witam, sprzedałem mieszkanie własnościowe i posiadałem na FR nadpłatę w zaliczkach ok. 6-7tys zł, zaliczki pobierane co m-c. W chwili sprzedaży mieszkania wspólnota nie wykorzystała środków z FR na remonty. Czy należy mi się zwrot moich wkładów?
anonim cytuj
17-09-2023
Dodam, że zaliczki na FR ( odrębne konto ) były pobierane co m-c w równej wysokości zgodnie z uchwała wspólnoty
Na dzień sprzedaży na koncie FR była nadpłata gdyż wspólnota nie robiła żadnych remontów.
Nie należy Ci się zwrot. FR przechodzi na nabywcę. Nie można też z FR wypłacać pieniędzy członkom WM.

znalazłem cos takiego w :
art.14-15 ustawy z 24 VI 1994r. o własności lokali (Dz. U. z 2000r. nr 80, poz.903 ze zm.).
Wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z 22 II 2001r., sygn.akt I ACa 1309/2000.
Wyrok Sadu Najwyższego z 22 IV 2010r., sygn. akt V CSK 367/09.
piszą, że należy się ale teraz to już nie wiem..
Zwrot zaliczek z funduszu remontowego możliwy jest w dwóch przypadkach. Pierwszym, gdy wspólnota mieszkaniowa podejmuje uchwałę o rozwiązaniu funduszu remontowego. Drugim, gdy utworzono fundusz remontowy celowy, np. na remont dachu i po wykonaniu remontu pozostała nadwyżka środków (zwrot nadwyżki środków). Jednak w obu przypadkach wspólnota mieszkaniowa rozlicza się z aktualnym właścicielem lokalu. Tak samo aktualny właściciel lokalu zobowiązany będzie do ewentualnej dopłaty, gdy zaliczki okażą się mniejsze niż koszty na jakie zostały gromadzone

anonim cytuj
17-09-2023

Sugerowane Tematy

Zameldowanie a opłata za gospodarowanie odpadami.
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie opłaty za wywóz śmieci. Czy jeżeli osoba jest zameldowana, ale nie mieszka, wyjechała do innego miasta - ja nie wiem czy ona tam opłaca wywóz śmieci. Czy ja mogę u siebie ją wykreślić z opłat ? (Mieszkanie w spółdzielni mieszkaniowej)....
Opłata za studia zaoczne.
W czasie pierwszego semestru zrezygnowałam ze studiów, jednak naliczyli już opłatę 1400 zł. Napisałam wniosek o zmniejszenie lub umorzenie długu ze względu na problemy rodzinne i finansowe, na który nie dostałam odpowiedzi, lecz wezwanie do zapłaty w ciągu 14 dni albo sprawa trafi na drogę sądową. Czy jest możliwość zmniejszenia tego lub umorzenia? Jakakolwiek? W trakcie studiów wykładowcy wielokrotnie nie pojawiali się na zajęciach, czy można o...
Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników?
Hejka proszę o pomoc Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników? I czy wypowiedzenie umowy o pracę zaczyna się w dniu wystawienia? Czy doręczenia do pracowników? Czy dopiero jak wrócą ze zwolnienia lekarskiego? Umowa na czas nieokreślony o pracę. Pracodawca chce zaoszczędzić kasę i zwolnic ludzi i płacić im na lewo pod stołem gotówkę tylko mniejsza kwota najniższa krajowa. Pracodawca zalega z pensja za 2 lub 3 miesiące jest niewia...
Zabezpieczenie w postaci testamentu.
Wraz z mężem chcemy zabezpieczyć się na wypadek śmierci i spisać testamenty. Nie mamy wspólnych dzieci, ja mam syna z innego związku i jestem jego jedynym opiekunem prawnym. Oboje mamy rodzeństwo, wszyscy z rodzeństwa mają dzieci. Moi rodzice żyją, są po rozwodzie. U męża żyje tylko tata. Planujemy zakup domu i nie chcemy, aby nasze rodziny próbowały starać się choćby o zachowek. Czy jest możliwość zabezpieczenia się jakoś przed tym? Przys...

Wyszukiwarka