Sprzedaż mieszkania a fundusz remontowy.

Witam, sprzedałem mieszkanie własnościowe i posiadałem na FR nadpłatę w zaliczkach ok. 6-7tys zł, zaliczki pobierane co m-c. W chwili sprzedaży mieszkania wspólnota nie wykorzystała środków z FR na remonty. Czy należy mi się zwrot moich wkładów?
anonim cytuj
17-09-2023
Dodam, że zaliczki na FR ( odrębne konto ) były pobierane co m-c w równej wysokości zgodnie z uchwała wspólnoty
Na dzień sprzedaży na koncie FR była nadpłata gdyż wspólnota nie robiła żadnych remontów.
Nie należy Ci się zwrot. FR przechodzi na nabywcę. Nie można też z FR wypłacać pieniędzy członkom WM.

znalazłem cos takiego w :
art.14-15 ustawy z 24 VI 1994r. o własności lokali (Dz. U. z 2000r. nr 80, poz.903 ze zm.).
Wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z 22 II 2001r., sygn.akt I ACa 1309/2000.
Wyrok Sadu Najwyższego z 22 IV 2010r., sygn. akt V CSK 367/09.
piszą, że należy się ale teraz to już nie wiem..
Zwrot zaliczek z funduszu remontowego możliwy jest w dwóch przypadkach. Pierwszym, gdy wspólnota mieszkaniowa podejmuje uchwałę o rozwiązaniu funduszu remontowego. Drugim, gdy utworzono fundusz remontowy celowy, np. na remont dachu i po wykonaniu remontu pozostała nadwyżka środków (zwrot nadwyżki środków). Jednak w obu przypadkach wspólnota mieszkaniowa rozlicza się z aktualnym właścicielem lokalu. Tak samo aktualny właściciel lokalu zobowiązany będzie do ewentualnej dopłaty, gdy zaliczki okażą się mniejsze niż koszty na jakie zostały gromadzone

anonim cytuj
17-09-2023

Sugerowane Tematy

Dofinansowanie z Unii Europejskiej.
Witam. Mój brat dostał dofinansowanie unijne 60 tys. na otwarcie firmy i pierwsza transzę dostał 42 tys. kupił wszystko co miał w biznesplanie ale warunkiem przyznania tej dotacji jest to że musi mieć wkład własny 18 tys. za który kupi resztę sprzętów które miał w planie i oni mu to zwrócą. Problem w tym że praca mu nie wypaliła za którą miał sporo zarobić i przeznaczyć na ten wkład ale nie ma teraz skąd wziąć tych pieniędzy i co mu grozi? Wiem ż...
Problem z odebraniem nadgodzin.
Problem jest następujący: pracuję jako asystent na okienku w placówce Poczty Polskiej. Tydzień temu z przyczyn ode mnie niezależnych mój czas pracy został przekroczony o około 45 minut. Według grafiku kończyłem pracę o 15.30 po zamknięciu poczty o godzinie 15.00. Ponieważ był to mój ostatni dzień na tej konkretnej placówce gdzie zastępowałem inną osobę byłem zobligowany do przewiezienia swoich rzeczy oraz kluczy od placówki na inny urząd pocztow...
Darowizna a zachowek.
Jeśli rodzic w prezencie przy rodzeństwie dał mi 20.000 zł to rodzeństwo może w przyszłości domagać się zachowku z tej kwoty? Proszę o pomoc bo brat tak z zazdrością patrzył, a rodzice są po 90-tce....
Wykup mieszkania komunalnego.
Moi rodzice ze względu na długi okres wynajmu mają prawo wykupu mieszkania komunalnego(tzw. zasiedlenie). Miasto daje jednak warunek. Miasto ponosi koszty ekspertyzy tylko w przypadku jeżeli zainteresowany wykupi mieszkanie. W przeciwnym wypadku koszt ekspertyzy w tym przypadku poniosą rodzice. I tutaj moje pytanie. Czy miasto może wymagać od zainteresowanych poniesienia kosztów ekspertyzy w przypadku, gdy nie zdecydują się na wykup? W końcu nie ...

Wyszukiwarka