Sprzedaż mieszkania a fundusz remontowy.

Witam, sprzedałem mieszkanie własnościowe i posiadałem na FR nadpłatę w zaliczkach ok. 6-7tys zł, zaliczki pobierane co m-c. W chwili sprzedaży mieszkania wspólnota nie wykorzystała środków z FR na remonty. Czy należy mi się zwrot moich wkładów?
anonim cytuj
17-09-2023
Dodam, że zaliczki na FR ( odrębne konto ) były pobierane co m-c w równej wysokości zgodnie z uchwała wspólnoty
Na dzień sprzedaży na koncie FR była nadpłata gdyż wspólnota nie robiła żadnych remontów.
Nie należy Ci się zwrot. FR przechodzi na nabywcę. Nie można też z FR wypłacać pieniędzy członkom WM.

znalazłem cos takiego w :
art.14-15 ustawy z 24 VI 1994r. o własności lokali (Dz. U. z 2000r. nr 80, poz.903 ze zm.).
Wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z 22 II 2001r., sygn.akt I ACa 1309/2000.
Wyrok Sadu Najwyższego z 22 IV 2010r., sygn. akt V CSK 367/09.
piszą, że należy się ale teraz to już nie wiem..
Zwrot zaliczek z funduszu remontowego możliwy jest w dwóch przypadkach. Pierwszym, gdy wspólnota mieszkaniowa podejmuje uchwałę o rozwiązaniu funduszu remontowego. Drugim, gdy utworzono fundusz remontowy celowy, np. na remont dachu i po wykonaniu remontu pozostała nadwyżka środków (zwrot nadwyżki środków). Jednak w obu przypadkach wspólnota mieszkaniowa rozlicza się z aktualnym właścicielem lokalu. Tak samo aktualny właściciel lokalu zobowiązany będzie do ewentualnej dopłaty, gdy zaliczki okażą się mniejsze niż koszty na jakie zostały gromadzone

anonim cytuj
17-09-2023

Sugerowane Tematy

zamknięta uczelnia / zwrot kosztów
Dzień dobry. Studiowałam jeden rok na prywatnej uczelni medycznej, w czerwcu poinformowano nas, że uczelnia się zamyka. Szukam innych uczelni i wszędzie otrzymuję informację, że z powodu dużej różnicy programowej mogę zostać przyjęta ale znowu na pierwszy semestr. Czy mogę założyć sprawę uczelni o zwrot kosztów?...
Czy komornik może zablokować całą wypłatę na koncie?
Witam. Osoba posiadająca komornika zarabia najniższą krajową plus 200 zł premii. Premia jest zablokowana przez komornika w miejscu zatrudnienia. Czy jeśli ta osoba założy na siebie konto to komornik może zablokować całą wypłatę czy tylko to co jest powyżej średniej krajowej?...
Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji.
Dostałam pismo od komornika z zawiadomieniem o wszczęciu egzekucji. Problem polega na tym, że nie dostawałam prędzej żadnych pism z sądu, żeby w ogóle się odwołać, a dług jest niezapłaconym ubezpieczeniem (tak się domyślam, bo wierzyciel jest firmą ubezpieczeniową), natomiast ja nigdy nie ubezpieczałam niczego w tej firmie. Pismo od komornika również przyszło na adres, pod którym nie mieszkam od dawna (zameldowania), ale zostało mi przekazane awi...
Wypowiedzenie umowy drogą mailową.
Moja sytuacja wygląda następująco. Dostałem wczoraj ofertę pracy. Pracuje zdalnie w Łodzi mój obecny pracodawca ma siedzibę w Warszawie. Potrzebuję złożyć wypowiedzenie do końca tego miesiąca ale ze względów zdrowotnych nie będę mógł się pojawić w Warszawie. Czy wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony w formie maila i załączonego do niego pliku pdf bez podpisu elektronicznego będzie skuteczne?...

Wyszukiwarka