Sprzedaż mieszkania a fundusz remontowy.

Witam, sprzedałem mieszkanie własnościowe i posiadałem na FR nadpłatę w zaliczkach ok. 6-7tys zł, zaliczki pobierane co m-c. W chwili sprzedaży mieszkania wspólnota nie wykorzystała środków z FR na remonty. Czy należy mi się zwrot moich wkładów?
anonim cytuj
17-09-2023
Dodam, że zaliczki na FR ( odrębne konto ) były pobierane co m-c w równej wysokości zgodnie z uchwała wspólnoty
Na dzień sprzedaży na koncie FR była nadpłata gdyż wspólnota nie robiła żadnych remontów.
Nie należy Ci się zwrot. FR przechodzi na nabywcę. Nie można też z FR wypłacać pieniędzy członkom WM.

znalazłem cos takiego w :
art.14-15 ustawy z 24 VI 1994r. o własności lokali (Dz. U. z 2000r. nr 80, poz.903 ze zm.).
Wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z 22 II 2001r., sygn.akt I ACa 1309/2000.
Wyrok Sadu Najwyższego z 22 IV 2010r., sygn. akt V CSK 367/09.
piszą, że należy się ale teraz to już nie wiem..
Zwrot zaliczek z funduszu remontowego możliwy jest w dwóch przypadkach. Pierwszym, gdy wspólnota mieszkaniowa podejmuje uchwałę o rozwiązaniu funduszu remontowego. Drugim, gdy utworzono fundusz remontowy celowy, np. na remont dachu i po wykonaniu remontu pozostała nadwyżka środków (zwrot nadwyżki środków). Jednak w obu przypadkach wspólnota mieszkaniowa rozlicza się z aktualnym właścicielem lokalu. Tak samo aktualny właściciel lokalu zobowiązany będzie do ewentualnej dopłaty, gdy zaliczki okażą się mniejsze niż koszty na jakie zostały gromadzone

anonim cytuj
17-09-2023

Sugerowane Tematy

Przedłużenie umowy w ciąży
Podjęłam zatrudnienie, w nowym miejscu nie wiedząc, że jestem w ciąży (wcześniej pracowałam u innego pracodawcy, ciągłość pracy jest zachowana). W nowej pracy mam 6-miesięczny okres próbny. Aktualnie jestem w 3 miesiącu ciąży. Przed podpisaniem umowy wstępnie ustaliłam z nowym pracodawcą, że po 3-4 miesiącach pracy podejmiemy temat dalszej współpracy. Czy muszę informować pracodawcę o ciąży podczas tej rozmowy? Czy mogę to „przemilczeć” i prosić ...
trudno usuwalne naklejki
Dzień dobry, pod jaki paragraf podchodzi przyklejenie komuś trudno usuwalnej naklejki na samochód (szybę) zaparkowany w niewłaściwym miejscu?...
Zmiana spółki a wypowiedzenie umowy.
Dzień dobry Pracuję w odzieżowym sklepie sieciowym. Dotychczas moim pracodawcą była spółka x, a z dniem 1.09.23 otrzymałam nową umowę na czas określony 1 rok z pracodawcą spółką y (spółka ma inny NIP). Pracuję nadal w tym samym sklepie w tym samym miejscu, zmieniła się tylko spółka zatrudniająca oraz okres i daty umowy. Poprzednią umowę miałam na rok. Czy w związku z tym jest to zupełnie nowa umowa i okres wypowiedzenia jaki mi przysługuje to 2 ...
Alimenty
Dzień dobry od pewnego czasu były mąż nie płacił mi alimentów. Sprawa trafila do komornika, który również nie potrafił wegzekwować należności. Od czerwca tego roku pobieram alimenty z funduszu. Od tego też miesiąca jego babcia zaczęła robić mi przelewy w wysokości 400-500zl na konto tytułując je Alimenty i imiona dzieci. Przyjmowałam je jako zaległe bo mąż ma kilkanaście tysięcy długo. Zgłosiłam te wpłaty niedawno do komornika bo potrzebuje nowe ...

Wyszukiwarka