Zgoda wspólnoty mieszkaniowej.

Potrzebuje pomocy w pewnej sprawie. Wspólnota mieszkaniowa, która liczy dziewięciu członków dostała propozycje od inwestora. Sprzedaż strychu czyli części wspólnej w zamian za częściowe finansowanie remontu klatki schodowej. Nie zgadzają się na to tylko dwie osoby, które mieszkają na najwyższym piętrze i bezpośrednio sąsiadują ze strychem oraz stale z niego korzystają. Pytanie brzmi czy zgoda na sprzedaż części wspólnej wspólnoty mieszkaniowej musi być zaakceptowana przez wszystkich, czy wystarczy większość? Z góry dziękuje za odpowiedzi.
anonim cytuj
17-09-2023
Tutaj wymagana jest zgoda wszystkich.
Dziękuje za odpowiedź. A gdyby chodziło wyłącznie o przebudowę części wspólnej, a nie o sprzedaż to wtedy wystarczyłaby zgoda większości czy również wymagana jest całość?

anonim cytuj
17-09-2023

Sugerowane Tematy

Po wygranych w sprawach sądowych z ZUS
Wygrałem sprawy sądowe z ZUS (w sprawie rekompensaty do emerytury za pracę w warunkach szkodliwych) w pierwszej i drugiej instancji (Sąd Apelacyjny odrzucił apelację ZUS). - czy (i ew. od kogo) dowiem się o ewentualnej kasacji ZUS, - zakładając, że ZUS nie złoży kasacji, ile czasu ma ZUS na realizację wyroku ew. czy muszę składać jakieś pisma/wnioski do ZUS w tej sprawie...
Darowizna po ślubie.
Narzeczony kupi dom na siebie (próg dochodowy zaniżałam ja i dzieci ) Teraz chcemy aby mnie dopisał ale ale jest podatek nie mały. Za tydzień bierzemy ślub cywilny by go uniknąć. Jak dopisać mnie by nie były duże koszta ?...
Rozwód, alimenty, unikanie płacenia
W sierpniu odbyła się sprawa rozwodowa, na której ustalono, że dziecko mieszka z matką, a ojciec ma płacić alimenty w wysokości 400 zł. Mamy listopad, a ojciec dziecka unika płacenia, ponieważ, jak twierdzi, dopóki nie przyjdą pocztą dokumenty potwierdzające rozwód i wykrok sądu, nie będzie płacił. Czy matka dziecka w takiej sytuacji ma związane ręce? Czy może jakoś egzekwować te alimenty? I jak długo można czekać na te dokumenty? Bardzo prosz...
Podwyższenie alimentów.
Mam pytanie odnośnie alimentów. Córka lat 15 obecnie uczy się w liceum potem wiadomo studia. Od 13 lat ma zasądzone alimenty w kwocie 400 zł. Ojciec pozbawiony władzy rodzicielskiej zero kontaktu od 13 lat . Nie płacił alimentów do pewnego czasu płacił fundusz alimentacyjny . Obecnie nie pobieram z funduszu bo przekracza dochód a od 4 miesięcy otrzymuje od komornika po 400 zł co miesiąc tak jakby w końcu komornik dobrał mu się do tyłka. I teraz m...

Wyszukiwarka