Zmiana nazwiska dziecku.

Córka 10lat , podczas rozmowy przez kamerkę oznajmiła mi że za rok mama z nowym partnerem będzie brać ślub, powiedziałem że to super, na co córka że nie bo mama mi będzie chciała zmienić nazwisko a tego nie chce ...
Nie mam ograniczonych praw
Place alimenty.
Czy jeśli się nie zgodzę to będzie i tak mogła je zmienić?
anonim cytuj
09-09-2023
Ślub z nowym partnerem nie nadaje matce przywilejów. Zmiana nazwiska może odbyć się tylko za zgoda obojga rodziców bądź za zgoda sądu na wniosek jednego z rodziców.

anonim cytuj
09-09-2023
Rozumiem, że dziecko nosi w tej chwili Pana nazwisko?
tak

No to tak jak napisano wyżej. Bez pańskiej zgody lub zastępczej zgody sądu matka nie może zmienić dziecku nazwiska.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Wynajem mieszkania obcokrajowcą.
Wynajmuję od niespełna roku przez najem okazjonalny mieszkanie parze z Ukrainy (mają karty stałego pobytu, przybyli do Polski przed wojną) + niepełnoletniemu bratu (on przybył po rozpoczęciu wojny, siostra sprawuje opiekę nad nim (jej mama podpisywała to u notarialnie, jednak on kończy 18 lat w połowie roku).) Niedługo kończy się umowa (była na rok) i będziemy chcieli ją z nimi przedłużyć. Moje pytania 1. Jeżeli zrobimy to poprzez aneks do umow...
Jak wycofać zawiadomienie na policji.
Witam, złożyłam zawiadomienie na policji z art. 157kk na swojego męża. W tej chwili nie mieszkamy razem, ale bardzo się stara to naprawić, wiem, że zgłosił się na terapię. W jaki sposób mogę wycofać/zatrzymać postępowanie żeby nie ponosił konsekwencji swojego zachowania? Nie miałam również świadomości, że będzie z automatu założona niebieska karta, która tak naprawdę w żaden sposób nie ułatwia mi życia bo nawet nie są w stanie przyspieszyć konsu...
Darowizna między małżonkami.
Cześć. Jestem po ślubie 12 lat. Sprzedałam nieruchomość, która była moim majątkiem osobistym (darowizna od rodziców) i chciałabym teraz te pieniądze przeznaczyć na zakup domu. Z różnych powodów jedynym właścicielem i kredytobiorcą będzie mój mąż. Czy mogę mu zrobić przelew z mojego konta na jego bez konsekwencji? I wtedy on może tymi pieniędzmi rozporządzać? Czy - jeśli to jakiś problem, to mogę po prostu wziąć kredyt razem z mężem? W zasadzie pl...
Posiedzenie o warunkowe umorzenie postępowania.
Czy posiedzenie sądu w kwestii warunkowego umorzenia postępowania odbywa się w posiedzeniu jawnym? Na posiedzeniu będzie rozpatrywany wniosek o warunkowe umorzenie postępowania, sprawca wypadku przyznał się do zarzucanego czynu i czyn nie budzi wątpliwości, sama poszkodowana nie może wziąć udziału w posiedzeniu ze względu na stan zdrowia, czy jako publiczność w posiedzeniu mogą wziąć udział osoby bliskie? Czy posiedzenie jest z urzędu rozpatrywan...

Wyszukiwarka