Czy sprzedający może odmówić przyjęcia reklamacji z uwagi na brak załączonych zdjęć?

Sprzedający odmawia przyjęcia reklamacji z uwagi na brak załączonych zdjęć dokumentujących problem. Wgrywanie przez system na www nie jest możliwe (wyskakuje komunikat z błędami). Zgłoszono ten problem manualno/techniczny sprzedającemu przez telefon. Ten poprosił o wysłanie zdjęć na maila. Tak też się stało. Jednak o dziwo sprzedawca zwrotnie poprosił o ponowne przesłanie zdjęć przez stronę www. Poirytowała mnie sytuacja bo problem nie jest rozwiązywany i czas mija, a sprzedający jakby grał na zwłokę.
Pytanie zatem czy wg przepisów prawa kupujący:
1. musi zgłosić reklamację poprzez formularz www sprzedającego jeśli ten warunkuje przyjęcie reklamacji tylko za pośrednictwem formularza www?
2. czy warunkiem przyjęcia reklamacji muszą być załączone zdjęcia?
anonim cytuj
09-09-2023
A co masz w warunkach gwarancji? Bo gwarancja to chyba dobrowolne zobowiązanie sprzedającego.
Co innego rękojmia.

anonim cytuj
09-09-2023
Kontekst prawny - jeżeli korzystasz z gwarancji to obowiązują Cię jej zapisy. Producent/sprzedawca nie ma obowiązku gwarancji udzielać i jeśli się na to decyduje sam określa jej warunki.
Jak już wyżej wspomniano wcześniej reklamację (w określonych warunkach) można również składać z tytułu rękojmi i wtedy kontekst prawny jest zupełnie inny ponieważ tu wchodzą konkretne zapisy KC, są określone terminy, możliwe roszczenia itp.

anonim cytuj
09-09-2023
Reklamuj z tytułu rękojmi. Nie z gwarancji.
Czy teraz mogę zmienić formę zgłoszenia? Jak do tego formalnie podejść? Wyjdzie trochę banał gdy tą samą treść reklamacji nazwę zgłoszeniem rękojmi.. Czy w przypadku rękojmi sprzedający ma prawo żądać zdjęć w celu rozpatrzenia zgłoszenia? Kilka razy go prosiłem aby pojawił się w miejscu inwestycji, bezskutecznie.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Opłacenie OC po terminie
Witam. Czy słusznie siostra dostała 7000 kary za spóźnię opłaty OC. Auto zakupione 28 marca z myślą że OC jest po sprawdzeniu w domu okazało się że skończyło się na początku miesiąca odrazu zostało wykupione 29 marca Auto zakupione bez OC 28 wykupiono OC 29 ...
Wypowiedzenie umowy na czas określony.
Dzień dobry, jakie konsekwencje ma zapis (umowa najmu na czas określony, na 1 rok): Wynajmujący ma prawo zatrzymać kaucję w przypadku : - rozwiązania umowy przez najemcę przed upływem okresu na jaki umowa została zawarta. Nie ma żadnych konkretnych dat, czy to oznacza, że jeśli wypowiem teraz umowę, nie płacąc za czynsz, kaucja zostanie u właściciela. Tylko jak tu rozumieć terminy ? Do kiedy mam czas na wyprowadzkę, od kiedy to się liczy do ki...
Jak ustalić masę spadkową?
Witam proszę o informację jak mogę namierzyć masę spadkową lub inaczej inwentarz spadkowy ? W styczniu mam termin rozprawy o dział spadku ale nie wiem co wujek miał co było wspólne z ciotką (też nie żyje) wiem tylko o jednym długu jak mogę się dowiedzieć czy nie było więcej długów pożyczek czy mieszkanie w którym mieszkali całe życie było jej, jego ich a może spółdzielni ? Czy nie jest zadłużone ? Potrzebuje wiedzieć co miał czy przyjmować czy si...
L4 na urlopie wychowawczym przy pracy na pół etatu
Witam, jestem na urlopie wychowawczym od dwóch miesięcy (płynne przejście po urlopie rodzicielskim, obecnie nie pobieram żadnego zasiłku; 1/2 etatu na czas nieokreślony i 1/2 etatu na czas określony - przed L4 w pierwszej ciąży) i jednocześnie pracuję na 1/2 etatu na czas nieokreślony (inny pracodawca niż przed ciążą, praca rozpoczęta podczas urlopu rodzicielskiego). Teraz zaszłam w drugą ciążę - jak będzie naliczane L4? Czy umowa na czas okr...

Wyszukiwarka