Czy sprzedający może odmówić przyjęcia reklamacji z uwagi na brak załączonych zdjęć?

Sprzedający odmawia przyjęcia reklamacji z uwagi na brak załączonych zdjęć dokumentujących problem. Wgrywanie przez system na www nie jest możliwe (wyskakuje komunikat z błędami). Zgłoszono ten problem manualno/techniczny sprzedającemu przez telefon. Ten poprosił o wysłanie zdjęć na maila. Tak też się stało. Jednak o dziwo sprzedawca zwrotnie poprosił o ponowne przesłanie zdjęć przez stronę www. Poirytowała mnie sytuacja bo problem nie jest rozwiązywany i czas mija, a sprzedający jakby grał na zwłokę.
Pytanie zatem czy wg przepisów prawa kupujący:
1. musi zgłosić reklamację poprzez formularz www sprzedającego jeśli ten warunkuje przyjęcie reklamacji tylko za pośrednictwem formularza www?
2. czy warunkiem przyjęcia reklamacji muszą być załączone zdjęcia?
anonim cytuj
09-09-2023
A co masz w warunkach gwarancji? Bo gwarancja to chyba dobrowolne zobowiązanie sprzedającego.
Co innego rękojmia.

anonim cytuj
09-09-2023
Kontekst prawny - jeżeli korzystasz z gwarancji to obowiązują Cię jej zapisy. Producent/sprzedawca nie ma obowiązku gwarancji udzielać i jeśli się na to decyduje sam określa jej warunki.
Jak już wyżej wspomniano wcześniej reklamację (w określonych warunkach) można również składać z tytułu rękojmi i wtedy kontekst prawny jest zupełnie inny ponieważ tu wchodzą konkretne zapisy KC, są określone terminy, możliwe roszczenia itp.

anonim cytuj
09-09-2023
Reklamuj z tytułu rękojmi. Nie z gwarancji.
Czy teraz mogę zmienić formę zgłoszenia? Jak do tego formalnie podejść? Wyjdzie trochę banał gdy tą samą treść reklamacji nazwę zgłoszeniem rękojmi.. Czy w przypadku rękojmi sprzedający ma prawo żądać zdjęć w celu rozpatrzenia zgłoszenia? Kilka razy go prosiłem aby pojawił się w miejscu inwestycji, bezskutecznie.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Spadek po rodzicach a rozwód.
Dzien dobry. 10 lat temu zmarła moja mama . Odziedziczyłam jej oszczędności - nie było dużo ok.30 tys.( zgłoszone do US) Wtedy nie miałam pojecia o majątkach osobistych - pieniądze wydałam na codziennie życie rodzinne, wspólne wycieczki zagraniczne itp. Teraz jestem w trakcie rozwodu. Czy przy podziale majątku mogę "wnioskować" o zwrot tych 30 tyś ze wspólnych oszczędności. Jednak był to wkład z majątku osobistego ? Mąż dostał kiedyś...
Przekroczenie prędkości a błąd pomiarowy fotoradaru.
Może ktoś poradzi - dostałem mandat za przekroczenie prędkości o 16km/h (dozwolone 50, fotoradar wskazał 66). Kara za przekroczenie o11-15km/h wynosi 100zł a od 16km/h - 200zł. Uwzględniając błąd pomiaru urządzenia, powinienem otrzymać mandat 100-złotowy. Nie uchylam się przed karą, ale chcę być traktowany sprawiedliwie. Czy jedyna droga odwołania się od kwoty mandatu to sąd? Nie można odwołać się do Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego,...
Nie chce zgodzić się na rozwód.
Witam mam pytanie. Mam ślub kościelny. Ale nie chce się zgodzić na rozwód Co mogę zrobić jak ewentualnie jak dostanę pozew? Żeby tego uniknąć....
Znaczne podwyższenie alimentów.
Dostałem od komornika wezwanie o podwyższenie alimentów z kwoty 300 zł na 1700 zł o sprawie nie wiedziałem. Była partnerka od roku czasu utrudnia kontakty, jak byliśmy jeszcze razem, byliśmy u mediatora aby ustalić fikcyjne alimenty na kwotę 300 zł i tak zostało. Po 6 latach rozstaliśmy się, płaciłem jej do ręki nie wiedziałem że pójdzie do komornika, ok poszła płaciłem przez komornika, powiedziałem ze będę więcej płaciłem jak będę widywał dzie...

Wyszukiwarka