Czy sprzedający może odmówić przyjęcia reklamacji z uwagi na brak załączonych zdjęć?
Sprzedający odmawia przyjęcia reklamacji z uwagi na brak załączonych zdjęć dokumentujących problem. Wgrywanie przez system na www nie jest możliwe (wyskakuje komunikat z błędami). Zgłoszono ten problem manualno/techniczny sprzedającemu przez telefon. Ten poprosił o wysłanie zdjęć na maila. Tak też się stało. Jednak o dziwo sprzedawca zwrotnie poprosił o ponowne przesłanie zdjęć przez stronę www. Poirytowała mnie sytuacja bo problem nie jest rozwiązywany i czas mija, a sprzedający jakby grał na zwłokę.
Pytanie zatem czy wg przepisów prawa kupujący:
1. musi zgłosić reklamację poprzez formularz www sprzedającego jeśli ten warunkuje przyjęcie reklamacji tylko za pośrednictwem formularza www?
2. czy warunkiem przyjęcia reklamacji muszą być załączone zdjęcia?
A co masz w warunkach gwarancji? Bo gwarancja to chyba dobrowolne zobowiązanie sprzedającego.
Co innego rękojmia.
anonim cytuj
09-09-2023
Kontekst prawny - jeżeli korzystasz z gwarancji to obowiązują Cię jej zapisy. Producent/sprzedawca nie ma obowiązku gwarancji udzielać i jeśli się na to decyduje sam określa jej warunki.
Jak już wyżej wspomniano wcześniej reklamację (w określonych warunkach) można również składać z tytułu rękojmi i wtedy kontekst prawny jest zupełnie inny ponieważ tu wchodzą konkretne zapisy KC, są określone terminy, możliwe roszczenia itp.
anonim cytuj
09-09-2023
Reklamuj z tytułu rękojmi. Nie z gwarancji.
Czy teraz mogę zmienić formę zgłoszenia? Jak do tego formalnie podejść? Wyjdzie trochę banał gdy tą samą treść reklamacji nazwę zgłoszeniem rękojmi.. Czy w przypadku rękojmi sprzedający ma prawo żądać zdjęć w celu rozpatrzenia zgłoszenia? Kilka razy go prosiłem aby pojawił się w miejscu inwestycji, bezskutecznie.
Jak uporządkować sprawę auta bez OC. Auto jest niesprawne , stoi od kilku lat . Chcę to wyprostować a auto wyrejestrować i zezłomować . Znajduję w Internecie sprzeczne informacje ile lat wstecz takie ubezpieczenie można/trzeba opłacić .Gdzie i jak to zgłosić , aby koszt był jak najmniejszy , czy istnieje jakaś forma " czynnego żalu " tak aby zapłacić tylko zaległe opłaty bez ewentualnej kary/mandatu ?...
Moja mama być może została ujęta w testamencie zmarłego krewnego. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć, aby przekonać się czy zapisano jej coś w spadku najlepiej udać się do dowolnego notariusza.
Pytanie: ile czasu moja mama ma na zajęcie się tym? Czy po upłynięciu jakiegoś czasu ewentualny spadek przepada?...
Od stycznia jest możliwość złożenia wniosku o mieszkanie komunalne bądź socjalne w tym problem że mam tytuł prawny bo wynajmuje.. Jestem rodzina 6osobowa nie stać mnie na kredyt na mieszkanie.. Czy da się to jakoś ugryź żeby dostać chociaż komunalne? Od 2 lat płynnie przelewam 2.500tys za mieszkanie czy nie ma jakiegoś programu dla rodzin wielodzietnych ? Myślę na przyszłość żeby nie bać się o to że któregoś dnia właściciel nam podziękuje i nie b...
Ojciec mojego dziecka, co miesiąc robi przekaz w agencji bankowej. Ja dostając pieniążki dla dziecka mam widoczne w czyim imieniu zostały wpłacone, oraz w tytule: alimenty dla -imie i nazwisko dziecks- miesiąc i rok, za ktory są pieniążki.
W tym miesiącu dosta)am pieniążki, w tytule "alimenty dla -imie i nazwisko" (bez daty) zaś wpłacone w imieniu babki dziecka, czyli matki ojca.
Proszw o poradę, jak to potraktować? Bo nie ukrywam że...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: