Czy sprzedający może odmówić przyjęcia reklamacji z uwagi na brak załączonych zdjęć?

Sprzedający odmawia przyjęcia reklamacji z uwagi na brak załączonych zdjęć dokumentujących problem. Wgrywanie przez system na www nie jest możliwe (wyskakuje komunikat z błędami). Zgłoszono ten problem manualno/techniczny sprzedającemu przez telefon. Ten poprosił o wysłanie zdjęć na maila. Tak też się stało. Jednak o dziwo sprzedawca zwrotnie poprosił o ponowne przesłanie zdjęć przez stronę www. Poirytowała mnie sytuacja bo problem nie jest rozwiązywany i czas mija, a sprzedający jakby grał na zwłokę.
Pytanie zatem czy wg przepisów prawa kupujący:
1. musi zgłosić reklamację poprzez formularz www sprzedającego jeśli ten warunkuje przyjęcie reklamacji tylko za pośrednictwem formularza www?
2. czy warunkiem przyjęcia reklamacji muszą być załączone zdjęcia?
anonim cytuj
09-09-2023
A co masz w warunkach gwarancji? Bo gwarancja to chyba dobrowolne zobowiązanie sprzedającego.
Co innego rękojmia.

anonim cytuj
09-09-2023
Kontekst prawny - jeżeli korzystasz z gwarancji to obowiązują Cię jej zapisy. Producent/sprzedawca nie ma obowiązku gwarancji udzielać i jeśli się na to decyduje sam określa jej warunki.
Jak już wyżej wspomniano wcześniej reklamację (w określonych warunkach) można również składać z tytułu rękojmi i wtedy kontekst prawny jest zupełnie inny ponieważ tu wchodzą konkretne zapisy KC, są określone terminy, możliwe roszczenia itp.

anonim cytuj
09-09-2023
Reklamuj z tytułu rękojmi. Nie z gwarancji.
Czy teraz mogę zmienić formę zgłoszenia? Jak do tego formalnie podejść? Wyjdzie trochę banał gdy tą samą treść reklamacji nazwę zgłoszeniem rękojmi.. Czy w przypadku rękojmi sprzedający ma prawo żądać zdjęć w celu rozpatrzenia zgłoszenia? Kilka razy go prosiłem aby pojawił się w miejscu inwestycji, bezskutecznie.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Odmowa przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości
Witam, odmówiłam przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości - pomiar wykonany urządzeniem UltraLite, uważam, że pomiar nie był mój a aut znajdujących się przede mną. Czy na przesłuchaniu na komisariacie, policjant może anulować mandat czy sprawa i tak trafia do sądu? Czy na takie przesłuchanie warto udać się z adwokatem? A w sytuacji gdy sprawa trafia do sądu to czy jest szansa wybronienia się bez adwokata czy jednak należy go zatrudnić (dodat...
Co zrobić w przypadku szkody parkingowej?
Córka miała samochód na parkingu stacji benzynowej, przejeżdżający gość tirem z naczepą zahaczył o jej samochód i go zniszczył, wysiadł zobaczył co się stało i odjechał. Córka ma wideo z tego zdarzenia ale Policja stwierdziła, że ponieważ nagrane są tylko numery naczepy która w dodatku była wypożyczona nie są w stanie znaleźć winowajcy, albo im się szukać nie chce. Co córka ma zrobić w takim wypadku i gdzie zgłosić?...
Umowa dożywocia.
W czerwcu moi teściowie przepisali na mnie i na męża swój dom w ramach umowy dożywocia. Generalnie teraz to my powinniśmy być jego właścicielami. Dzisiaj w wyszukiwarce ksiąg wieczystych zobaczyłam że dalej oni widnieją jako właściciele a jedynie w którymś tam dziale jest tylko wpis że jest użytkowanie dożywotnie. O mnie i o mężu nie jest nigdzie napisane że jesteśmy teraz właścicielami domu. Czy to jest prawidłowo zapisane czy po prostu KW nie z...
Rozprawa a zwolnienie chorobowe.
Witam. W poniedziałek mam rozprawę w sądzie a obecnie przebywam na chorobowym od lekarza rodzinnego, co ma zrobić żeby się nie stawić na rozprawę?...

Wyszukiwarka