Czy sprzedający może odmówić przyjęcia reklamacji z uwagi na brak załączonych zdjęć?
Sprzedający odmawia przyjęcia reklamacji z uwagi na brak załączonych zdjęć dokumentujących problem. Wgrywanie przez system na www nie jest możliwe (wyskakuje komunikat z błędami). Zgłoszono ten problem manualno/techniczny sprzedającemu przez telefon. Ten poprosił o wysłanie zdjęć na maila. Tak też się stało. Jednak o dziwo sprzedawca zwrotnie poprosił o ponowne przesłanie zdjęć przez stronę www. Poirytowała mnie sytuacja bo problem nie jest rozwiązywany i czas mija, a sprzedający jakby grał na zwłokę.
Pytanie zatem czy wg przepisów prawa kupujący:
1. musi zgłosić reklamację poprzez formularz www sprzedającego jeśli ten warunkuje przyjęcie reklamacji tylko za pośrednictwem formularza www?
2. czy warunkiem przyjęcia reklamacji muszą być załączone zdjęcia?
A co masz w warunkach gwarancji? Bo gwarancja to chyba dobrowolne zobowiązanie sprzedającego.
Co innego rękojmia.
anonim cytuj
09-09-2023
Kontekst prawny - jeżeli korzystasz z gwarancji to obowiązują Cię jej zapisy. Producent/sprzedawca nie ma obowiązku gwarancji udzielać i jeśli się na to decyduje sam określa jej warunki.
Jak już wyżej wspomniano wcześniej reklamację (w określonych warunkach) można również składać z tytułu rękojmi i wtedy kontekst prawny jest zupełnie inny ponieważ tu wchodzą konkretne zapisy KC, są określone terminy, możliwe roszczenia itp.
anonim cytuj
09-09-2023
Reklamuj z tytułu rękojmi. Nie z gwarancji.
Czy teraz mogę zmienić formę zgłoszenia? Jak do tego formalnie podejść? Wyjdzie trochę banał gdy tą samą treść reklamacji nazwę zgłoszeniem rękojmi.. Czy w przypadku rękojmi sprzedający ma prawo żądać zdjęć w celu rozpatrzenia zgłoszenia? Kilka razy go prosiłem aby pojawił się w miejscu inwestycji, bezskutecznie.
Witam.Mam taki problem, mieszkam w bloku 3 piętrowym.Mieszkanie nie jest własnościowe dostałem je od miasta.Wyremontowalem całe mieszkanie rok temu wymieniłem także drzwi od mieszkania tyle ze jak większość sąsiadów otwieranie na zewnątrz, teraz spółdzielnia napisała mi list że przyjdą i będą wymieniać mi drzwi żeby otwierały się do wewnątrz i tyle zero dodatkowych info tzn jakie drzwi itd..rozumiem przepisy pożarowe itd ale pytanie czy mogą rozw...
Wystosowałem pozew przeciw byłemu pracodawcy o zapłatę zaległego wynagrodzenia.
Otrzymałem pismo z kancelarii adwokackiej reprezentującej owego pracodawcę, w którym pozwana (pełnomocnik pracodawcy) uznaje moje roszczenia oraz proponuje UGODĘ (wypłatę zaleglego wynagrodzenia bez odszkodowania w terminie do 2 miesięcy).
Czy warto przystać na tę ugodę, jeśli pracodawca od wielu miesięcy obiecuje wypłacenie zaległości nie realizując tych obietn...
Mam pewien problem związany z uszkodzeniem mojego mieszkania, a nie mam pewności, jak sobie z tym poradzić. Otóż, jakiś czas temu miałam awarię wodociągową w łazience, która spowodowała poważne zniszczenia w moim mieszkaniu. Podłoga, ściany i niektóre meble zostały zalane wodą, a teraz muszę je naprawić, co wiąże się z kosztami, których nie jestem w stanie pokryć w tej chwili.
Niestety, nie mam ubezpieczenia mieszkania, co jest teraz dla mnie ...
Dzień dobry, czy jest możliwe łączenie urlopu rodzicielskiego i wychowawczego? Przebywam obecnie na urlopie rodzicielskim (1/2 etatu), który łączę z wykonywaniem pracy (1/2 etatu), ale na tę drugą połowę wzięłam urlop wypoczynkowy (zaległy). Czy jest możliwe po wykorzystaniu całego zaległego urlopu i części bieżącego urlopu z tego roku, zawnioskowanie o urlop wychowawczy do końca okresu urlopu rodzicielskiego w wymiarze 1/2 etatu? A następnie po ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: