Zatrzymane prawo jazdy.

Witam,
Mężowi zostało zatrzymane prawo jazdy za alkohol do 27.11.2022 jednak został zatrzymany za jazdę po zabraniu uprawnień i otrzymał wyrok zakazu prowadzenia pojazdów 27.10.2022-27.04.2023, czy musi ponownie podchodzić do egzaminu na prawo jazdy? 2 osobne wyroki nie przekraczające roku, czy jeśli po 27.04.2023 zostałby zatrzymany przez policję za prowadzenie to byłoby to rozpatrywane jako jazda bez uprawnień czy ponowne zatrzymanie po zabraniu prawa jazdy?
anonim cytuj
08-09-2023
Zatrzymanie prawa jazdy, cofnięcie uprawnień i zakaz prowadzenia pojazdów to są różne rzeczy. Trzeba napisać chronologiczne, co i kiedy się wydarzyło, jakie były okresy, w którym momencie i w którym okresie został ponownie zatrzymany.
Witam,
Dziekuje za odpowiedz, a wiec tak:
- Zakaz prowadzenie pojazdów wyrok prawomocny 27.11 .2021- 27.11. 2022,
- wyrok prawomocny za jazdę po cofnięciu uprawnień- zakaz prowadzenia pojazdów: 27.10.2022- 27.04.2023

Według mnie czeka go kontrolne sprawdzenie kwalifikacji = egzamin państwowy.
Jeżeli zostanie zatrzymany przed końcem okresu zakazu prowadzenia pojazdów = znowu sprawa o przestępstwo = znowu zakaz prowadzenia pojazdów. Po tym terminie = sprawa o wykroczenie = znowu zakaz prowadzenia pojazdów.

anonim cytuj
08-09-2023
Mężowi zostało zatrzymane prawo jazdy za alkohol do 27.11.2022 jednak został zatrzymany za jazdę po zabraniu uprawnień i otrzymał wyrok zakazu prowadzenia pojazdów 27.10.2022-27.04.2023, czy musi ponownie podchodzić do egzaminu na prawo jazdy? 2 osobne wyroki nie przekraczające roku, czy jeśli po 27.04.2023 zostałby zatrzymany przez policję za prowadzenie to byłoby to rozpatrywane jako jazda bez uprawnień czy ponowne zatrzymanie po zabraniu prawa jazdy?

Jeżeli kierujący miał zatrzymane prawo jazdy, a następnie został zatrzymany za prowadzenie pojazdu w trakcie obowiązywania zakazu prowadzenia, to mamy do czynienia z przestępstwem z art. 180a § 2 Kodeksu karnego. Jeżeli sąd orzekł drugi zakaz prowadzenia pojazdów, to okresy tych zakazów sumują się. W Twoim przypadku mąż nie będzie mógł prowadzić pojazdów do 27.04.2023.

Co do konieczności zdawania egzaminu: zgodnie z art. 131 § 1 pkt 4a ustawy Prawo o ruchu drogowym, w przypadku skazania kierującego pojazdem za przestępstwo przewidziane w art. 178a § 1 lub 2 albo w art. 180a § 1 lub 2 Kodeksu karnego (czyli m.in. prowadzenie pojazdu po zatrzymaniu prawa jazdy czy pod wpływem alkoholu) organ wydający prawo jazdy może cofnąć uprawnienia do kierowania pojazdami. Jeśli mąż miał cofnięte uprawnienia, to będzie musiał zdawać egzamin państwowy.

Jeśli po 27.04.2023 mąż zostałby zatrzymany przez policję prowadząc pojazd bez odpowiednich uprawnień, to byłoby to traktowane jako jazda bez uprawnień, co skutkowałoby odpowiedzialnością z art. 180a Kodeksu karnego.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem Twoje wątpliwości w oparciu o obowiązujące przepisy prawa.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy moge pochować ojczyma w grobowcu rodzinnym?
Temat może trochę smutny, ale trzeba się z nim zmierzyć. Moja mama wyszła za mąż ponad 20 lat temu. Zarówno mama jak i ojczym są w bardzo podeszłym wieku i zaczęliśmy rozmawiać o pochówku w przypadku ich śmierci. Moja mama ma swój grób, w którym zostanie pochowana, ale jej maż ma swój, w którym jest pochowany jego syn i poprzednia żona. Mój ojczym chce być pochowany w grobowcu gdzie leży jego żona i syn, nie sprzeczamy się, nie ma tu żadnych anim...
Darowizna dla rodziców.
Jak wygląda prawo w Pl? Jeśli dzieci wspomagają rodziców przelewami. Np. rodzic ma 3 dzieci i każde z nich przeleje mu na konto po 100tys. Bo wiem że mama martwi się o 4 dziecko ze jest mało zaradne. Jak Dzieci przeleją rodzicom pieniądze to w sumie rodzic będzie miał 300tys. na koncie, wtedy mama zamieni te pieniądze na funty i prześlę córce, żeby pomóc jej w spłacie kredytu w UK. Czy rodzic będzie musiał zapłacić podatek od darowizny od wła...
Czy dochody z praktyk uczniowskich a PIT.
Mam pytanie odnośnie poprawnie wypełnienia PIT-u. Otóż dziecko ukończyło 18 lat w marcu 2023, miało praktyki i zarobiło 3746zł. Wypełniłem PIT-M dla dziecka + ulga na dziecko za 2 miesiące dla obojga rodziców. Czy dobrze zrobiłem, czy też dziecko już musi wypełnić swój "osobny" PIT ?...
Rozliczenie PIT-u zmarłego
Mój tata zmarł 2 lipca 2022 r Do lipca pobierał emeryturę. Jak wygląda fakt rozliczenia PIT-u. Tzn. od stycznia 2022 do czerwca 2022. Czy prawnie to już niemożliwe? Bardzo proszę o retoryczną poradę. Chodzi o rozliczenie z emerytury, jak co roku robił sam tata. Czy jak człowiek umiera, to co państwo pobrało na podatek, to przepada?...

Wyszukiwarka