Podwójne ubezpieczenie pojazdu.

Mam taki problem a mianowicie zakupiłem polisę OC z jednej z porównywarek OC, zostało opłacone i OC działa od 5-06-2023, lecz później po fakcie zacząłem rozglądać się za innymi ubezpieczeniami i skalkulowałem inną ofertę, tylko żeby zapłacić niższą cenę i zakres ubezpieczenia, widocznie coś nieświadomie naklikałem. Teraz Ubezpieczalnia wysyła mi ponaglenia do zapłaty drugiej składki polisy. Gdy zadzwoniłem, powiedziano mi, że miał Pan 30 dni na odstąpienie od umowy zawartej na odległość, ale nie zostałem poinformowany o tym i zrobiłem to całkowicie nieświadomie. Dzisiaj gdy zorientowałem się, że mam 2 ubezpieczenia u UFG napisałem im wypowiedzenie umowy OC, po czym usłyszałem że nie mogę jej wypowiedzieć, bo termin 30 dni minął, i muszę opłacić 2 składkę. Jakie są przepisy prawa o podwójnym ubezpieczeniu pojazdu. Drugie ubezpieczenie mam od 24-06-2023r. a dopiero mnie zaczęli informować czyli już 32dni ubezpieczenia. Jak z nimi dojść do porozumienia, żeby odstąpić od umowy, bo nie chcą iść na ustępstwa. Proszę o odpowiedź
anonim cytuj
08-09-2023
Z tytułu podwójnego ubezpieczenia można wypowiedzieć umowę automatycznie wznowioną.
Tak to zdążyłem wyczytać, ale chciałem się dowiedzieć o innym przypadku. Wiem, że w sprawach nieuregulowanych stosuje się zasady K.C co w tej sytuacji mogę zrobić czekać aż mi nalicza opłatę. Sprzedać auto, a może zaprowadzić do kasacji. Jak załatwić sprawę i anulować drugie ubezpieczenie. Samochód jak i ja nie potrzebują 2 ubezpieczeń to zbędny koszt, a umowa została nieświadomie zawarta i nieopłacone. Czy czeka mnie batalia sadowa z ubezpieczalnią? Jak się pozbyć 2 niechcianego ubezpieczenia.

anonim cytuj
08-09-2023

Sugerowane Tematy

Podział mieszkania.
Jestem prawnym właścicielem mieszkania (mama ma dożywotkę). Było to wcześniej mieszkanie mamy i taty. Tato był alkoholikiem, był też pozbawiony praw rodzicielskich do mnie i był w separacji z mamą. Aby uchronić mieszkanie przed komornikiem, zostało one przepisane ( Przepisanie mieszkania lub domu ) na mnie. Nie mieszkam w tym mieszkaniu już kilka lat. Mieszka w nim moja mama i dwóch braci. Jeden z braci nie pracuje i w żaden sposób nie dokłada si...
sprzedaż samochodu wprowadzonego do firmy
Witam, 19.11.2015 wprowadziłam pół samochodu do firmy, odprowadziłam pół podatku. W marcu br. samochód został rozbity. Chciałabym go sprzedać. Po jakim czasie od wprowadzenia samochodu do firmy moge go sprzedać bez odprowadzenia kolejnego podatku? Słyszałam, że po dwóch latach, księgowa wspominała coś o pięciu latach. Jak to z tym jest ?...
Ustalenie miejsca pobytu dziecka
Kolejny raz w tym roku tata zabrał dziecko na weekend i nie oddał. Mamy postanowienie o zabezpieczeniu pieczy przy mnie. Nie wiem gdzie jest syn. Nie został zawieziony do przedszkola. Tata napisał tylko, że wyjeżdża z Nim na kilka dni. Kuratorka poinformowana. W jaki sposób mam ustalić miejsce pobytu dziecka? Dziecko w spektrum, bez terapii ze względu na to, co się stało- gdyby to miało znaczenie. Proszę, powiedzcie mi co ja mogę zrobić w takie...
Czy pracodawca może pytać pracownika o powód choroby?
Witam, jestem na zwolnieniu lekarskim tzw. L4 od 24.01. Od 05.02. jestem na zwolnieniu od psychiatry, póki co mam zwolnienie do 01.03. W dniu dzisiejszym mój przełożony zadzwonił do mnie o powód mojego zwolnienia lekarskiego. Spanikowałam i też wstydziłam się powiedzieć, że mam załamanie nerwowe i powiedziałam, że mam inne problemy ze zdrowiem. Czy mogę mieć za to jakieś konsekwencje? Nie chcę mówić o powodzie zwolnienia....

Wyszukiwarka